سرخدار

سرخدار

معنی کلمه سرخدار در لغت نامه دهخدا

سرخدار. [ س ُ ] ( اِ مرکب ) درختی است از تیره «تاکساسیا» و از جنس «تاکسوس » ، نام گونه آن «ت. بکاتا» میباشد. این درخت در جنگلهای کرانه دریای مازندران در میان بند و ییلاق یافت میشود. آن را در مازندران و گرگان سرخدار و سخدار، در کتول سوختال ، در نور سور و در آستارا و فومن سُردار یا سِردار میخوانند. سرخدار درختی است روشنایی پسند. این درخت در حدود1600 سال عمر میکند. به بلندی 15 متر و قطر 0/80 میرسد. چوب سرخدار سرخ است و برای ساختن مبل های گرانبها مصرف میشود، در منبت کاری و هنرهای زیبا نیز بکار میرود. ( از جنگل شناسی کریم ساعی ج 1 صص 255 - 256 ).

معنی کلمه سرخدار در فرهنگ عمید

درختی پرشاخ وبرگ، مخروطی با برگ های باریک و دراز، همیشه سبز، چوب سرخ رنگ و بلندی پانزده متر که پوست، برگ و دانۀ آن سمی است و چوبش در صنعت به کار می رود.

معنی کلمه سرخدار در فرهنگ فارسی

درختی است از تیره [ تاکساسیا ] و از جنس [ تاکسوس ] نام گوته آن [ ت بکاتا ] میباشد این درخت در جنگلهای کرانه دریای مازندران در میان بند و ییلاق یافت میشود .

معنی کلمه سرخدار در فرهنگستان زبان و ادب

{Taxus} [زیست شناسی- علوم گیاهی] سرده ای از سُرخداریان همیشه سبز و زینتی با حدود هشت گونه که در سرتاسر نیمکرۀ شمالی پراکنده اند؛ دو گونۀ این سرده همیشه درختچه ای و بقیۀ گونه ها درختی هستند که تا ارتفاع 25 متر نیز می رسند؛ برگ های گیاهان این سرده متراکم و سبز...

معنی کلمه سرخدار در دانشنامه عمومی

سرخدار (سرده). سرخدار ( نام علمی: Taxus ) نام یک سرده از تیره سرخداریان است.
در زبان های ایرانی باستان به سرخدار تَخش می گفتند و تیروکمان را هم که معمولاً از چوب این درخت ساخته می شد تخش می نامیدند.
درخت سرخدار و تیروکمان ساخته از آن در زبان سکایی تَخشَه نامیده می شد و یونانیان به احتمال زیاد این واژه را از سکایی وام گرفته اند و واژه امروزی Taxus در زبان های اروپایی از همان وام واژه یونانی آمده است.

معنی کلمه سرخدار در دانشنامه آزاد فارسی

سُرخ دار (yew)
سُرخ دار
سُرخ دار
سُرخ دار
سُرخ دار
سُرخ دار
سُرخ دار
سُرخ دار
سُرخ دار
گروهی از درختان همیشه سبزمخروط دار، از جنس Taxus، تیرۀ سروها. این گیاهان بومی نیمکرۀ شمالی اند. برگ هایی سوزن مانند، پهن، و به رنگ سبز تیره، و دانه هایی به رنگ سرخ روشن و توت مانند دارند که سمی اند. چوب آن ها سخت است و الیاف الوار آن ها با ظرافت به هم پیوسته است. سرخ دار برگ ریز(T. brevifolia) بومی امریکای شمالی است و در باغ های ایران به صورت زینتی کاشته می شود. سرخ دار سری(T. baccata) به فراوانی و برای تزیین کشت می شود. از چوب این درختان پیش تر برای تهیۀ کمان استفاده می کردند. داروی ضدسرطان تاکسولاز پوست درخت سرخ دار برگ ریز به دست می آید. سرخ دارهای قدیمی غالباً در حیاط کلیساها دیده می شوند که نشانۀ طولانی بودن عمر این درختان است. بنا به اعتقادی بی پایه، این درختان از گورستان در برابر طوفان هایی محافظت می کردند که جادوگران آن ها را به پا می کردند.

جملاتی از کاربرد کلمه سرخدار

اندوختگاه‌های سرخدار افراتخته از رویشگاه‌های سرخدار جنگل‌های شمال ایران است که در آن درختان سرخدار با قدمت بسیار بالا به طور انبوه و گاهی نیز به شکل توده‌های خالص روییده‌اند. سن برخی از این درختان به بیش از هزار سال می‌رسد.