معنی کلمه زنجان در لغت نامه دهخدا
1 - رشته شمالی یا سلسله البرز مرتفعترین قلل آن «کلاس » به ارتفاع 2974 متر و «باکلور» به ارتفاع 2966 متر است.
2 - رشته دوم موازی با رشته اول و مرتفعترین قلل در آن «دگاه » است به ارتفاع 2989 متر و «چله خان » به ارتفاع 2775 متر است.
3 - رشته سوم که در جنوب شهر زنجان و ابهر و موازی رشته دوم می باشد، مرتفعترین قلل آن «جهان داغ » به ارتفاع 2484 و «کوه رستم » به ارتفاع 2700 متر است.
4 - رشته چهارم تقریباً موازی با رشته سوم بین دهستانهای ایجرود سجاس رود و قشلاقات و سهرورد واقع است و بکوه قیدار معروف است ، بلندترین قله آن در باختر قصبه قیدار به ارتفاع 2775 متر است.
5 - رشته پنجم در قسمت باختری شهرستان و موازی با رودخانه قزل اوزن و جهت آن از جنوب خاوری به شمال باختری است و حد طبیعی بخش ماه نشان با بخش تکاب میباشد و مرتفعترین قلل آن «خورجهان » به ارتفاع 3318 متر است و «سپهسالار» به ارتفاع 3052 متر و «علم کندی » به ارتفاع 2905 متر است.این رشته بین زنجان و میانه به قافلانکوه و به رشته ٔدوم متصل می گردد.
رودخانه های مهم این شهرستان ، قزل اوزن است ، که از کردستان و همدان سرچشمه گرفته در حدود جنوب باختری این شهرستان وارد شده و از میان بخش ماه نشان و قافلانکوه گذشته و پس از اتصال با شعبات دیگر که از کوههای آذربایجان سرچشمه گرفته در میانه بطرف خاور منحرف شده ، از میان بخش طارم عبور کرده در نزدیکی های پل منجیل با رودخانه شاهرود که سرچشمه آن از کوههای طالقان و الموت است یکی میگردد و بطرف گیلان سرازیر شده بنام سفیدرود وارد دریای خزر می شود. زنجان رود که از حدود سلطانیه سرچشمه گرفته و از جنوب زنجان عبور کرده در حدود آبادی رجین به قزل اوزن متصل می گردد. ایجرود که سرچشمه آن دره های جنوبی رشته سوم ارتفاعات یاد شده است ، در حدود ینگی کند جامعالسرا به قزل اوزن متصل میشود. سجاس رود که سرچشمه آن ارتفاعات جنوب سلطانیه و دره های کوه قیدار است به ایجرود متصل میشود. خررود که سرچشمه آن دره های خاوری کوه قیدار و ارتفاعات خدابنده لو است ، درحدود آب گرم با رودخانه آوج یکی شده در شهرستان قزوین جریان دارد و انتهای آن به رودخانه شور معروف است. به زرینه رود که سرچشمه آن دره های باختری کوه خرقان است به قزل اوزن منتهی میشود.