زنبوره

معنی کلمه زنبوره در لغت نامه دهخدا

( زنبورة ) زنبورة. [ زُم ْ رَ ] ( ع اِ ) کبت انگبین. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). واحد زنبور یعنی یک کبت انگبین. ( ناظم الاطباء ). رجوع به همین کلمه شود.
زنبوره. [ زَم ْ رَ / رِ ] ( اِ ) نوعی از ساز باشد که بیشتر اهل هند نوازند و آن چوبی بود که بردو سر آن دو کدو نصب کرده باشند و دو تار بر آن بسته ، نوازند و آن را کِنگری نیز گویند. ( برهان ) ( ناظم الاطباء ). سازی است که مخصوص اهل هند باشد و آنرا کنکرو کنگره و کنگری نیز گویند. ( فرهنگ جهانگیری ). سازی معروف که در هند آن را کنگری گویند. ( فرهنگ رشیدی ) ( از انجمن آرا ) ( از آنندراج ). سازی است که صدای آن شبیه صدای زنبور است و آن چوبی بود که بر دو سر آن دو کدو نصب می کردند و دو تار بر آن بسته می نواختند ( بیشتر در هند ). کنگری. ( فرهنگ فارسی معین ) :
دف و چنگ و رباب و زنبوره
غچک و نای و بربط و طنبور.نزاری ( از فرهنگ جهانگیری ). || نوعی از پیکان تیر و اسلحه جنگ باشد.( برهان ). پیکان تیر. ( از فرهنگ جهانگیری ) ( از ناظم الاطباء ) ( از فرهنگ رشیدی ). جنسی از اسلحه سرتیز. ( آنندراج ) ( شرفنامه منیری ). کمانی آهنین و نوک تیز. زنبورک. ( فرهنگ فارسی معین ). نوعی از پیکان تیر. ( غیاث ):
ز زنبوره تیر زنبور نیش
شده آهن و سنگ را روی ریش.( اقبالنامه از شرفنامه منیری ).چو زنبور گیلی کشیدند نیش
به زنبوره زنبور کردند ریش.نظامی.مرا زیت و زنبوره در کیش هست
چو زنبور هم نوش و هم نیش هست.نظامی.|| توپ کوچک را نیز گفته اند. ( برهان ). توپ کوچک باشد و آن را زنبورک نیز خوانند. ( فرهنگ جهانگیری ). توپ کوچک. ( غیاث ) ( ناظم الاطباء ). نوعی توپ کوچک. زنبورک. ( فرهنگ فارسی معین ). || جنسی از اسلحه بود. ( فرهنگ جهانگیری ). سلاح جنگ. ( ناظم الاطباء ). || بمعنی گروه بسیار و مردم انبوه هم بنظر آمده است. ( برهان ) ( از فرهنگ فارسی معین ) ( از ناظم الاطباء ). || زنبور بزرگ را گویند. ( فرهنگ جهانگیری ). نوعی زنبور سیاه بزرگ. ( فرهنگ فارسی معین ) ( از ناظم الاطباء ). || بمعنی مورچه. ( غیاث ). رجوع به زنبورک شود.

معنی کلمه زنبوره در فرهنگ معین

(زَ رَ یا رِ ) (اِ. ) ۱ - نوعی زنبور سیاه بزرگ . ۲ - نوعی توپ کوچک ، زنبورک کمانی آهنین و نوک تیز، زنبورک . ۳ - سازی است که صدای آن شبیه صدای زنبور است و آن چوبی بود که بر دو سر آن دو کدو نصب می کردند و دو تار بر آن بسته می نواختند (بیشتر در هند )، کنگری .

معنی کلمه زنبوره در فرهنگ عمید

۱. (موسیقی ) = زنبورک
۲. (نظامی ) نوعی پیکان یا سلاح نوک تیز.

معنی کلمه زنبوره در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - نوعی زنبور سیاه بزرگ . ۲ - نوعی توپ کوچک زنبورک . ۳ - کمانی آهنین و نوک تیز زنبورک . ۴ - سازیست که صدای آن شبیه صدای زنبور است و آن چوبی بود که بر دو سر آن کدو نصب میکردند و دو تار بر آن بسته مینواختند ( بیشتر در هند ) کنگری . ۵ - گروه بسیار مردم انبوه .
کبت انگبین واحد زنبور

معنی کلمه زنبوره در ویکی واژه

نوعی زنبور سیاه بزرگ.
نوعی توپ کوچک، زنبورک کمانی آهنین و نوک تیز، زنبورک.
سازی است که صدای آن شبیه صدای زنبور است و آن چوبی بود که بر دو سر آن دو کدو نصب می‌کردند و دو تار بر آن بسته می‌نواختند (بیشتر در هند)
کنگ
کنایه از: گروه بسیار، مردم انبوه.

جملاتی از کاربرد کلمه زنبوره

فراز هریک زنبوره برکشیده زفیر چو اژدری که گشاید ز بوقبیس دهن
مرا زیت و زنبوره در کیش هست چو زنبور هم نوش و هم نیش هست
در فصل هفتم (از ویرایش اول) به تکامل حشرات پرداخته شده است. او به عنوان مثال از دو تجربه شخصی خود که در مورد آنها تحقیق کرده است سخن به میان آورده است. یکی مورچه‌های برده‌گیر (مورچه‌هایی که به دیگر کلنی مورچه‌ها به منظور گرفتن کارگر و برده حمله کرده) و ساختار لانه‌های شش ضلعی که زنبورهای عسل درست می‌کنند.
چو زنبور گیلی کشیدند نیش به زنبوره زنبور کردند ریش
بس‌ که بر چرخ ز زنبوره جهد آتش و دود خاک پنداری با چرخ برین در غضب است
کتاب معروفش یعنی «تحول خلاق» در سال ۱۹۰۷ میلادی منتشر شد و وقتی این کتاب پنج سال بعد به زبان انگلیسی منتشر شد برتراند راسل ابراز داشت که «برگسون می‌خواهد ما را به زنبورهایی که قوه شهود دارند تبدیل کند». به اعتقاد راسل نمی‌توان برگسون را در هیچ دیدگاه نظری از جمله در تجربه‌گرایی، واقع‌گرایی یا ایده‌آلیسم طبقه‌بندی کرد. البته در ترازوی نقد و سنجش آراء دهه۱۸۹۰ تا ۱۹۰۰ وی در کفه شهود گرایی جای می‌گیرد.
امروز چون زنبورها پران شویم از گل به گل تا در عسل خانه جهان شش گوشه آبادان کنیم
تا که زنبور همی جان دهد اندر روغن تو به زنبوره برآری ز تن خصم دمار
زنبورهای عسل پنج چشم دارند: دو چشم بزرگ در دو طرف سر معروف به «چشم‌های مرکب» که برای دیدن اشکال و رنگ‌ها در محیط اطراف استفاده می‌شود در حالی که از سه چشم کوچک در بالای سر معروف به «اوسلوس» برای ناوبری و جهت‌یابی استفاده می‌شود.
به زنبورهٔ تیر زنبور نیش شده آهن و سنگ را روی ریش
سوسک‌ها و به طور کلی سوسریان پس از مرگ اسید اولئیک و لینولئیک ترشح می‌کنند که همین موضوع پیامی است به دیگر سوسک‌ها مبنی بر دوری جستن از محل خطر. این شبیه همان سازوکاری است که در مورچه‌ها و زنبورها نیز یافت می‌شود و این حشرات، پس از مرگ، اسید اولئیک را آزاد می‌کنند.
به‌دلیل اهمیت بالای زنبورها در گرده‌افشانی و افزایش باروری محصولات کشاورزی و میوه‌ها، سازمان جهانی غذا و کشاورزی یا فائو روز ۲۰ مه هر سال را به‌عنوان «روز جهانی زنبور» نامگذاری کرده‌است.
ز ابر رانم جمّازهای آتش سیر ز برق سازم زنبورهای آتشبار
در کدوی چرخ پیچید ناله ها زنبوروار بسکه از زنبورها بر آسمان خیزد زفیر
(زنبورها می‌چرخند) برای قلبش؛ که بسیار شیرین است.
انتشار شعری در فروردین ۱۳۹۰ با عنوان «پستهٔ لال» منتسب به حسین پناهی که در واقع سرودهٔ اکبر اکسیر است، واکنش اکسیر و ناشر آثارش را در پی داشت. این شعر با عنوان «اخطار» در یکی از کتاب‌های اکسیر به‌نام پسته‌ی لال سکوت دندان‌شکن است منتشر شده‌است. اکسیر با اشاره به انتشار شعرهایش به نام حسین پناهی در فضای مجازی، درخواست اصلاح این اشتباه را داد. عنوان‌های «پداگوژی»، «میدان فردوسی»، «صرفه‌جویی» و «مشورت» که برگرفته از کتاب زنبورهای عسل دیابت گرفته‌اند هستند نیز از جمله شعرهایی بودند که به اشتباه، منتسب به حسین پناهی شده بودند.
زنبورهای مست و خراب از دهان شهد با نوش و نیش خود، شده پران میان باد
ترس بی‌دلیل از زنبورها در انسان نیز ممکن است تأثیر مخربی بر بوم‌شناسی داشته باشد. زنبورها گرده افشان‌های مهمی هستند و هنگامی که مردم با ترس خود کلنی‌های زنبورها را نابود می‌کنند، به آسیب‌های محیطی کمک می‌کنند و همچنین ممکن است عامل ناپدید شدن زنبورها باشند.