زره. [ زَ رِه ْ / زِ رِه ْ ] ( اِ )... جامه ای باشد که از حلقه های آهنین ترتیب داده اند و در روزهای جنگ پوشند. ( برهان ) ( از ناظم الاطباء ). پوششی است مانند جوشن و خفتان از تصنعات داود نبی علیه السلام برای حفظ بدن از رسیدن حربه جنگ مانند تیر و شمشیر و نیزه... و شعرا زلف پرحلقه خوبان را به زره تشبیه می نمایند... ( انجمن آرا ) ( آنندراج ).جامه جنگی دارای آستین کوتاه و مرکب از حلقه های ریز فولادی و آن را بهنگام جنگ بر روی لباسهای دیگر می پوشیدند. ( فرهنگ فارسی معین ). بافته ای از مفتول آهن ، بر خلاف جوشن که غیبه غیبه است. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). نیم تنه ای است که در قدیم الایام در بر می کردند واز گردن تا کمر می پوشاند. کتاب نحمیا 4:16 کتاب ایوب 41:26. و آن را از ماده سخت و ضخیم یا از کتان توبر تو و یا از فلس های برنجی و رویهم گذارده میخ می کردند و همچو ماهی بنظر می رسید و یا از حلقه های کوچک آهنی که با یکدیگر جفت کرده بودند، می ساختند. سفر خروج 28:32 و 39:23. ( قاموس کتاب مقدس ). درع. لبوس. لامه. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). علماء. غلیلة. سرد.کافر. جبه. نجث. نفیذه. ( منتهی الارب ). پهلوی «زره » ، پازند «زره » ، برابر اوستایی «زراذَه » . ارمنی دخیل «زراه - ک » ، آرامی دخیل «زراد» و زَرَد عربی از آن مأخوذ است. کردی «زیری « » زیرخ » ( زره )، افغانی ( زیره ) ، بلوچی «زیریه » ، استی «زغر» ( زره )... ( حاشیه برهان چ معین ) : و از ناحیت ( غور ) برده و زره و جوشن و سلاحهای نیکو افتد. ( حدود العالم ). هزار و چهل مرد شمشیر داشت که دیبا ز بالا، زره زیر داشت.فردوسی.من اینک میان را به رومی زره ببندم که نگشایم از تن گره.فردوسی.به فرکشی نرم کرد آهنا چو خود و زره کرد و چون جوشنا .فردوسی.زره زیر بد جوشن اندر میان به بالابپوشیده ببربیان.فردوسی.ماهی در آبگیر دارد جز عین زره آهو در مرغزار دارد سیمین شکم.منوچهری.سه هزار مرد نشسته بودند با خود و جوشن و زره. ( تاریخ سیستان ). شهر آذین بستند از در سرای ارتاشی تا... و همه بخود و مغفر و زره و جوشن و دیبا بیاراستند. ( تاریخ سیستان ). بسیار نثار و هدیه آورده بود از سپر و زره. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 110 ). قومی که از اهل و خویش او بودند با وی ( عبداﷲ زبیر ) ثبات خواستند کرد در جوشن و زره.( تاریخ بیهقی ایضاً ص 187 ). مادرش ( مادر عبداﷲ زبیر ) زره بروی راست می کرد. ( تاریخ بیهقی ایضاً ).
معنی کلمه زره در فرهنگ معین
(زِ رِ ) (اِ. ) جامة جنگ دارای آستین کوتاه و مرکب از حلقه های ریز فولادی که در هنگام جنگ آن را روی لباس های دیگر می پوشیدند.
معنی کلمه زره در فرهنگ عمید
پوشش جنگی با آستین کوتاه که از حلقه های ریز فولادی بافته می شده و در قدیم هنگام جنگ روی لباس های دیگر به تن می کرده اند. * زره داوودی: [قدیمی] زره منسوب به داوود نبی، ۱. زره که حضرت داوود می بافته. ۲. زره سخت و محکم.
معنی کلمه زره در فرهنگ فارسی
جامه جنگ با آستین کوتاه که ازحلقه های ریزفولادی، بافته میشده ودرقدیم هنگام جنگ روی لباسهای دیگر، به تن میکرده اند ( اسم ) جامه ای جنگی دارای آستین کوتاه و مرکب از حلقه های ریز فولادی و آنرا به هنگام جنگ بر روی لباسهای دیگر پوشند . یا زره داودی ۱ - زره منسوب به داود نبی ۲ - زره سخت و محکم . نام مردی از خویشان افراسیاب که در قتل سیاوش شریک بوده
معنی کلمه زره در دانشنامه عمومی
وسیله ای است که افراد شرکت کننده در جنگ های تن به تن، آن را می پوشند؛ تا از ضربه های دشمن مَصون ( درامان ) باشند. یا زره پوش مستحکم از فلز و دیگر اشیا سخت می باشند که نمی گذارد به بدن انسان و یا سایر وسایل و وسایط صدمه برساند. زره ها از دیرباز در خدمت نیروهای جنگی بوده اند و چرم، فلز، چوب، ابریشم و حتی دندان کوسه در ساخت آن ها به کار گرفته شده است. از گونه های آن می توان گبر، زره نواری، زره پاد تیر و زره ابریشمین را نام برد. مغولان آمیزه ای از گبر و جامهٔ ابریشمی را به کار می بردند که سبک و محافظ خوبی در برابر تیر بود. از زره های کارآمد دیگر می توان زره ابریشمین سواران آق قویونلو را نام برد که به اندازه ای کلفت بود که تبر هم نمی توانست به آن آسیبی برساند . امروزه بیشتر از از زره های ضد گلوله و پلاستیکی استفاده می شود و کاربرد آن نسبت به گذشته کمتر شده است. گبر یا خفتان: زرهی که از زنجیر ساخته می شود و در گذشته به دلیل سبکی و انعطاف پذیری کاربرد فراوان داشته است. زره نواری: زرهی که از نوارهای چفت شدهٔ فلزی ساخته می شود و از گبر مقاومتر است. زره پاد تیر: زرهی که دارای برجستگی های مربعی شکل فلزی است تا از نفوذ تیر جلوگیری کند. زره ابریشمین: پارچه ای کلفت ابریشم که خود یک زره نیرومند است و مقاومت بسیار خوبی دارد. • زره • تجهیزات نظامی باستان • جنگ های تاریخ باستان • مقاله های نیازمند به ویکی سازی • مقاله های نیازمند ارجاع های اضافی • همه مقاله های نیازمند ارجاع های اضافی • همه مقاله های خرد • مقاله های خرد جنگ افزار زره (فیلم ۲۰۱۸). سیتا ( به انگلیسی: Armour ) فیلمی هندی محصول سال ۲۰۱۸ و به کارگردانی سریناواس مامیلا است. در این فیلم بازیگرانی همچون بلامکوندا سرینیواس، نیل نیتین موکش، کجال آگاروال، مهرین پیرزادا، هارشواردان رانه و موکش ریشی ایفای نقش کرده اند. زره (کالبدشناسی). زره ( به انگلیسی: Armour ) در جانوران حفاظت خارجی یا سطحی در برابر حمله شکارچیان است که به عنوان بخشی از بدن ( به جای استفاده رفتاری از اشیاء خارجی محافظ ) ، معمولاً از طریق سخت شدن بافت های بدن، رشد بیرونی یا ترشحات تشکیل می شود؛ بنابراین بیشتر در گونه های "شکار ( طعمه ) " توسعه یافته است. ساختارهای زرهی معمولاً از رسوب های معدنی سخت شده، کیتین، استخوان یا کراتین تشکیل شده اند.
معنی کلمه زره در دانشنامه آزاد فارسی
زِرِه زِرِه زِرِه زِرِه زِرِه زِرِه پوشش محافظ بدن جنگاوران در جنگ و نبرد. زره های اولیه را از پوست و چرم حیوانات می ساختند، با رواج صنعت فلزکاری و پیشرفت فنون، ساختن زره فلزی در دنیای متمدن قدیم رایج شد. زره ژاپنی در قرون میانه بندبند و مفصل دار و از جنس آهن، چرم و ابریشم بود. در اروپا، بعد از سقوط امپراتوری روم، زره کوچک زنجیری می پوشیدند، اما از قرن ۱۳م زره صفحه ای به شکل تکه هایی برای محافظت از بدن رایج شد که با تکامل آن در قرن ۱۵م سرتاپای جنگجو را می پوشانید. در ایران باستان نیز نخست از پوست و چرم به مثابه زره استفاده می شد، که در شاهنامه نماد آن خفتان «ببر بیان» رستم است. امّا در عهد ساسانی زره فلزی معمول شد، که مرکب از حلقه های ریز فولادی بود و از گردن تا کمر را می پوشاند. زره و جوشن غور در قدیم معروفیت داشت. گژاگند (یا قزاکند) هم پوششی بود جنگی که مانند نیم تنه ای آکنده از خرده های رشته های ابریشم بر تن می کردند. قدما داود نبی را مخترع زره می دانستند، ازجمله طبری می گوید «خدای تعالی آهن را فرمانبردار وی کرد تا در دست وی همچون خمیر و همچون موم شد و جبرئیل را به فرمود تا وی را زره گری بیاموخت». در ایران سازندۀ زره را زره گر و زره باف می نامیدند. جلیقۀ ضد گلوله که امروزه در ارتش ها و پلیس کشورها متداول است، نوع تکامل یافتۀ زره انفرادی است. با اختراع سلاح های آتشین استفاده از زره منسوخ شد و آلیاژهای محکم ضدگلوله برای حفاظت از خودروها، شناورها و هواپیما های جنگی به کار گرفته شد. تانک ها و زره پوش ها (نفربر زرهی) مجهز به این نوع زره اند. زره (شاهنامه). زِرِه (شاهنامه) در شاهنامه ، پدر گُرُوی، جنگجوی تورانی . در شاهنامه از خود زره گزارشی نمی آید، هر چه هست دربارۀ پسرش گُرُوی است که کشندۀ سیاوش است.
معنی کلمه زره در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] زره نوعی لباس جنگی است که برای محافظت از بدن در هنگام جنگ استفاده می شود. زره از ابزار جنگی است. زره عبارت است از پوششی با حلقههای نازک فولادی که برای جلوگیری از آسیب دیدن هنگام جنگ بر تن میکنند. ← کاربرد زره در فقه ۱. ↑ جواهر الکلام ج۱۴، ص۱۷۵. فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۴، ص۲۳۴. ... [ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است پوشش هایی که از میخچه یا دانه های کوچک زنجیر گره دار ساخته شده و در رزم بر تن می کنند. در تعزیه و شبیه خوانی هم مورد استفاده قرار می گیرد، همراه با شمشیر، سپر وکلاه خود که نمایشگر صحنه های عاشورا باشد. جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.
معنی کلمه زره در ویکی واژه
جامة جنگ دارای آستین کوتاه و مرکب از حلقههای ریز فولادی که در هنگام جنگ آن را روی لباسهای دیگر میپوشیدند. که از جنس اهن وفولاد است.
جملاتی از کاربرد کلمه زره
ای سنان قامت ای زره گیسو تیر مژگانی وکمان ابرو
آلمیش پسر شیلکی و ائلتبر به معنای فرمانروای یکی از خان نشینهای بلغارهای ولگا بود. در ابتدا او خراجگذار خزرها بود و بعد تلاش در اتحاد ترکهای بلغار کرد و توانست آنها را متحد کند. او سفیر به خلیفه در بغداد فرستاد ود در سال ۹۹۲ خلیفه المقتدر سفیری به همراهی ابن فضلان به بلغار فرستاد. خلافت عباسیان متحد بلغارستان ولگا شد. آلمیش با اتخاذ اسم اسلامی نام جعفر ابن عبدالله را برای خود انتخاب کرد.
این خودرو زرهپوش جنگی، که نام آن در زبان پرتغالی به معنی «مار زنگی» است، در نقشهای مختلفی همچون تهیه آتش پشتیبان برای نیروهای زمینی، ماموریتهای شناسایی مسلح، و نبرد با تانکهای اصلی میدان نبرد دشمن قابل استفاده است و کارایی بالایی در جنگهای شهری دارد.
به نوک سنان صد هزاران گره گشودند از حلقه های زره
چون ساز طرب وصل تو دارد چه عجب گر زره زند دو چنگ در دامن تو
چون گریان بر خود و زره خندد ناچخ چون خندان بر مغز و جگر گردد صمصام
زره به پیکان درند و باد چون پیکان همی ز آب سپر سازد اینت نادره کار
الماس یک موشک هوا به سطح کوتاه برد برای حملات ضدزره است که توسط ایران ساخته و برای استفاده در پهپادهای رزمی و یا بصورت زمین پایه با بهرهگیری از هدایت آتش و رها توسعه داده شده است. در طراحی این موشک از نمونه اسرائیلی اسپایک الگوبرداری شده است.
مدلهای اولیه تولید این خودرو در سال ۱۹۳۹ برای لشکر یکم زرهی مورد استفاده قرار گرفت.
غنجش فزون نازش فره جعدش همه بند و گره گیسو فتاده چون زره از طرف دوشش تا کمر
سمن برگ او زیر مشکین گره گره بر گره صد هزاران زره
اگر چند باز از کبوتر نترسد ولیک از پی حزم باشد زره ور
آنکو ز بنفشه بر گل افکنده زره سیب زنخش بدست مشتاقان به
شمس تبریز از این خوف و رجا بازرهان تا برآید ز عدم خوف و رجایی عجبی