زالی
معنی کلمه زالی در لغت نامه دهخدا

زالی

معنی کلمه زالی در لغت نامه دهخدا

زالی. ( حامص ) سفیدی سفید. سفیدی بیش از حد.
زالی. ( اِخ ) طائفه ای هستند ساکن در قریه زالی ، دهستان میربیک خرم آباد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ). و رجوع به ماده ذیل شود.
زالی. ( اِخ ) دهی است از دهستان میربیک بخش دلفان شهرستان خرم آباد. واقع در 36هزارگزی باختر نورآباد و 27هزارگزی باختر راه خرم آباد به کرمانشاه منطقه آن جلگه ، سردسیر و مالاریائی و سکنه آن 240 تن از طائفه زالی اند و بزبان لکی و فارسی تکلم میکنند آب آن از چشمه ها و محصول آن غلات و لبنیات و پشم است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ).

معنی کلمه زالی در فرهنگ معین

(حامص . ) ۱ - پیری ، فرتوتی . ۲ - سفیدی بیش از حد.

معنی کلمه زالی در فرهنگ فارسی

۱ - پیری فرتوتی . ۲ - سفیدی بیش از حد .
طائفه ای هستند ساکن در قریه زالی دهستان میر بیک خرم آباد

معنی کلمه زالی در فرهنگستان زبان و ادب

{albinism} [کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات] فقدان کامل رنگ سبز در گیاه به دلایل ژنی یا براثر آمیزه یا مواد سمی ریزاندامگان ها

معنی کلمه زالی در دانشنامه عمومی

زالی (بام و صفی آباد). زالی، روستایی در دهستان ساریگل بخش بام شهرستان بام و صفی آباد در استان خراسان شمالی ایران است.
این روستا در ۵ کیلومتری شرق دهستان بام و در ۳۹ کیلومتری شمال غرب شهر صفی آباد واقع گردیده است. روستای زالی از طرف شمال به کوه شاه جهان و روستای بانی در، از غرب به روستای جهان و چهارمست، از شرق به دهستان بام و روستای کوشکندر و عیسی باغ و از جنوب به روستای اردین و دستجرد محدود است.
با توجه به تحقیقات باستان شناسی که در زمینه سکونت انجام گرفته قدمت سکونت در این منطقه به حدود ۲۱۰۰ سال پیش برمی گردد که در آن زمان احتمالاً خانواده های از پارتیان در قلعه معروف به قلعه کهنه تجری سکونت داشته اند. از زمان پیدایش این روستا اطلاعات زیادی وجود ندارد و پیدایش آن را شاید بتوان به پس از تخریب و متروکه شدن روستای نهامود نسبت داد. طبق اسناد موجود نام تاریخی این روستا در گذشته قریه نهامود نام داشته است که به دوره تیموری بر می گرد و آن زمانی است که حافظ ابرو در سال ۸۳۳ ه‍. ق از منطقه ارغیان گذر کرده برای جهان ارغیان ۱۲ قریه ذکر کرده که نهامود یکی از این قرای به شمار می آمده است: «ولایت جهان و ارغیان: قریه روئین و توابع، قریه اردین، و توابع، قریه دستجرد و توابع، قریه کاریزدر، قریه بکر آباد، قریه نهامود، قریه جهان و توابع، قریه بان و توابع، قریه اسفنج و توابع، قریه خرق و توابع، قریه کرد، قریه سی و توابع، بیرون از این قری مزارع بسیار دارد. » طبق نوشته کتابچه «بام و صفی آباد من محال ارض اقدس» دردوره قاجاریه ( قرن ۱۳ ) اسم این روستا زالو بوده است و با روستای کوشکندر و عیسی باغ جزو قلعه خرکوچری محسوب می شده اند «آبش از رشته قنات است هوایش ئیلاق است. قشلاق هایش میان بام و صفی آباد است».
• کوه های شاه حسن این کوه باارتفاع ۲۶۶۲ متر در فاصله های ۵/۸ کیلومتری شمال آبادی واقع گردیده است.
• کوه گل خانی این کوه باارتفاع ۲۶۶۲ متر در فاصله های ۵/۶ کیلومتری شمال آبادی واقع گردیده است.
• کوه قوزی این کوه با ارتفاع ۲۱۴۷ متر در ۶ کیلومتری شمال غرب آبادی واقع گردیده است. دامنه جنوب غربی این کوه پوشیده از درختان بادام می باشد و تک توک درخت پسته هم به صورت دیم قابل مشاهده است. از مهم ترین کشفیات جدید باستان شناسی در دامنه این کوه می توان به قریه نهامود اشاره کرد.
• کوه قرمزی این کوه با ارتفاع ۱۷۷۰ متر در ۳ کیلومتری غرب روستای زالی. و در کلاته تجری سفلی واقع شده است. این کوه به دلیل ساختار خاک رسی متمایل به قرمز به این نام کوه قرمز یا تل قرمز معروف می باشد و پوشش گیاهی آن شامل کنگر، خشکر، شلغمک هندی و… است. ساختار داخلی این کوه به گونه ای است که باجذب آب در زمستان و پس دادن آن به صورت چشمه در دامنه جنوبی است که امروزه این چشمه معروف به چشمه عباس است که در فصل بهار به مدت دوماه دارای آب بوده و به همین دلیل در اردیبهشت ماه منظره جالبی از گل و گیاه در پیرامون این چشمه دیده می شود.
زالی (زیست شناسی). زالی یا آلبینیسم ( به انگلیسی: Albinism ) ، نبود مادرزادی ملانین در جانور یا گیاه است که سبب سفیدی مو، پرها، پوسته ها و پوست و چشم های صورتی مایل به قرمز یا آبی می شود. افراد مبتلا به این بیماری زال ( لبینو ) نامیده می شوند.
معنی کلمه زالی در فرهنگ معین
معنی کلمه زالی در فرهنگ فارسی
معنی کلمه زالی در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه زالی در دانشنامه عمومی
معنی کلمه زالی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه زالی

معنی کلمه زالی در ویکی واژه

پیری، فرتوتی.
سفیدی بیش از حد.

جملاتی از کاربرد کلمه زالی

تو شیر خدای لا یزالی در روز مصاف، شیر گیری
آدینه مسجد پایین یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان زالیان واقع شده‌است. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، آدینه مسجد پایین ۱۰۵ نفر جمعیت دارد.
شکار آهوی شیرافکن اوست به صحرای ختن هر جا غزالی ست
ابوحامد محمد غزالی، اعلام کرده که تمام جشن‌ها باید ممنوع شوند و حتی نامی از نوروز و جشن سده آورده نوشته تا به روزهای عادی تبدیل گشته و حتی نام و نشانی از آن‌ها باقی نماند.
ادوارد کالن در ۲۰ ژوئن سال ۱۹۰۱ در واشینگتن به دنیا آمد. او در سن ۱۷ سالگی به بیماری آنفلونزا دچار شد. پدر او در همان موج اول آنفلونزا کشته شد ولی ادوارد به همراه مادرش در بیمارستانی که کارلایل پزشک آن بود بستری شد. کارلایل که خون‌آشام بود به درخواست مادر ادوارد، ادوارد را در سال ۱۹۱۸ به خون‌آشام تبدیل کرد. ادوارد سال‌های زیادی با کارلایل زندگی کرد و در این مدت اِزمه، اِمِت، رزالی، آلیس و جاسپر به خانواده افزوده شدند.
گر از خالی جمالت گشت خالی مشو خالی ز حمد لایزالی
آرامگاه منسوب به غزالی مربوط به سدهٔ ۵ و۶ ه.ق است. این آرامگاه در ۲۵ کیلومتری شمال غرب مشهد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۸۹۴۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
با عدل او عجب نه‌که زالی چو آفتاب با طشت زر به باختر آید ز خاورا
دیده ام دوش غزالی و دلم با غزل است چه غزالی که غزل خوان ز پی شیردل است
ابراهیم دسوقی اَباظه (۱۸۸۲–۱۹۵۳م) سیاستمدار و ادیب مصری بود. چندین بار از اعضای مجلس نمایندگان مصر برگزیده شد و پنج بار به وزارت رسید. به وکالت نیز روی آورد. شعر سرود و آثاری نگاشت. حدیقة الأدب از آثار اوست. مقالات خود را در سیاست ملی‌گرایی مصر نشر کرد و نام مستعارش «الغزالی أباظة» بود. بیشتر عمر خود را در قاهره زیست.
چنگ چون زالی سرافکنده ز شرم گیسوان در پاکشان آخر کجاست
هر سایه مژگان تو صیاد غزالی است در دیده ما سرمه جستن نتوان کرد
روستای الرج معروف به الرگ در جنوب غرب اراک و ۱۹ کیلومتری شازند و در شمال شهرستان شازند واقع شده و از توابع دهستان پل دوآب از بخش زالیان در همسایگی روستای اسکان شهرستان شازند می‌باشد.
ابن سهلان معاصر با دوران احمد سنجر پادشاه سلجوقی و امام محمد غزالی بوده‌است.
از شراب لایزالی وقت نوشیدن ترا اسم باقی خدا ساقی صهبا آمده
حاج زین العابدین شیروانی ملقّب به مست علیشاه در بستان السّیاحه در ضمن شرح حال شیخ احمد غزالی طوسی بیان می‌کند: «وی مرید شیخ ابوبکر عبدالله نساج الطوسی بوده، و شیخ ابوالفضل بغدادی و عین القضاة همدانی و شیخ نجیب الدین سهروردی کسب طریقت در خدمت آن حضرت نموده‌اند...»
تجلّی در ازل بوده است حُسن لایزالی را تو هستی جلوه ی آن حُسن واصل آن تجلاّیی
غزالی مست شمشیر‌ی گرفته به جای آهو‌ی شیر‌ی گرفته
پیش از او (ابوالفضل بغدادی) شیخش احمد غزالی و پس از وی جانشینش شیخ ابوالبرکات است.