ریاض
معنی کلمه ریاض در لغت نامه دهخدا

ریاض

معنی کلمه ریاض در لغت نامه دهخدا

ریاض. ( ع مص ) ریاضت دادن و رام کردن اسب کره را. ( از اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). رام کردن ستور. ( تاج المصادر بیهقی ). || مراوضه. ( ناظم الاطباء ). رجوع به مراوضه شود.
ریاض. ( ع اِ ) ج ِ رَوضَة. ( دهار ) ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). ج ِ روضة به معنی مرغزار، به تبدیل «و» به «ی » به جهت کسره ماقبل ، و فارسیان به معنی مفرد استعمال نمایند، مانند ملائک و مشایخ و عجایب و این از تصرفات فارسیان است. ( آنندراج ) ( از غیاث اللغات ). رجوع به روضة شود. || باغ و بوستان. ( ناظم الاطباء ) : اکنون در ریاض امن و... می چرد. ( کلیله و دمنه ).
ز خشک آخور خذلان برست خاقانی
که در ریاض محمد چرید کشت رضا.خاقانی ( دیوان چ سجادی ص 14 ).رعایای آن بقعه را در ریاض امن و جنان امان بداشت. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 396 ).
کشته ای خر کره ام را در ریاض
که مبادت بسط هرگز انقباض.مولوی.پهلوی تن ضعیف بود پشت دل قوی
صیدی که در ریاض ریاضت کند چرا.سعدی.در خزان هم گلش از باد نریزد صائب
هر ریاضی که در او مرغ خوش الحانی هست.صائب ( از آنندراج ).ز صد ریاض یکی چون ریاض کوی تو نیست
نمی رسد به ریاض بهشت هیچ ریاض.آصفی ( از آنندراج ).- رشک ریاض ارم ؛ یعنی رشک باغ ارم. ( ناظم الاطباء ).
- ریاض النعیم ؛ باغهای نعمت :
در عجم از داد تست بیشه ریاض النعیم
در عرب از یاد تست شوره حیاض النعم.خاقانی.
ریاض. ( اِخ ) پایتخت عربستان سعودی واقع در مرکز شبه جزیره عربستان ، دارای 150000 تن جمعیت ، و محصول آن خرماست. ( فرهنگ فارسی معین ).
ریاض. ( اِخ ) ابن رضابن احمد پاشابن محمد الصلح. متولد 1310 هَ. ق. و مقتول 1370 هَ. ق. از پیشوایان و رهبران و دانشمندان و مؤلفان نامی عرب بود و در استقلال لبنان سهمی بسزا داشت. ( از اعلام زرکلی ). رجوع به همان مأخذ شود.
ریاض. ( اِخ ) همدانی ( یا بروجردی ). میرزا محمدجعفر ازگویندگان و علمای ریاضی و موسیقی قرن سیزدهم هجری بود و بسال 1268 هَ.ق. درگذشت. ابیات زیر از اوست :
هرکه را پیشه کمال است و بضاعت هنر است
غالب آن است که با ساده رخانش نظر است
راستی هر که نداردسر سودای بتان

معنی کلمه ریاض در فرهنگ معین

[ ع . ] (اِ. ) جِ روضه ، باغ ها.

معنی کلمه ریاض در فرهنگ عمید

= روضه

معنی کلمه ریاض در فرهنگ فارسی

پایتخت عربستان سعودی واقع در مرکز شبه جزیره عربستان دارای ۳٠٠٠٠٠ تن جمعیت و محصول عمده آن خرماست .
باغها، جمع روضه
( اسم ) جمع روضه باغها .
همدانی . میرزا محمد جعفر از گویندگان و علمای ریاضی و موسیقی قرن سیزدهم هجری بود و بسال ۱۲۶۸ ق . در گذشت .

معنی کلمه ریاض در فرهنگ اسم ها

اسم: ریاض (پسر) (عربی) (طبیعت) (تلفظ: riyāz) (فارسی: ریاض) (انگلیسی: riyaz)
معنی: روضه ها، باغها، ( جمع رَوضَه )، ( اعلام ) ) شهر، پایتخت کشور عربستان صعودی، ) ریاض ( محمد ریاض ) [، شمسی] ادیب پاکستانی، در رشته ی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران مدرک دکتری گرفت و در شمار استادان زبان اردو و پاکستان شناسی این دانشگاه قرار گرفت، همچنین، ریاست گروه اقبال شناسی دانشگاه اقبال اسلام آباد را بر عهده داشت، مقالاتی چند در زمینه ی زبان و ادبیات فارسی، اقبال شناسی و ایران شناسی در مجلات ایران، پاکستان و هند به چاپ رساند، ) ریاض رازی ( حسین ریاض رازی ) [ هجری قمری] شاعر ایرانی در زمینه ی مالیات و کشاورزی اطلاعات زیادی داشت، از این رو، در تحصیل مالیات و اجاره به وی مراجعه می کردند، از آن پس، به میرزا حسین ممیز مشهور شد، تنها اثرش وسیلة النجات بود، ) ریاض همدانی ( میرزا جعفر ) [؟، قمری] خوشنویس، ریاضی دان، و موسیقیدان عهد ناصری، ملقب به بدیع الزمان دوم، خطی زیبا داشت و به شعر عربی و فارسی، ریاضیات، پزشکی و موسیقی مسلط بود، مدتی نیز منشی سفارت انگلیس بود، از آثار اوست: رساله در موسیقی، ریاض الادب، و گنج شایگان به سبک گلستان سعدی

معنی کلمه ریاض در دانشنامه عمومی

ریاض ( به عربی: الریاض ) ، ( معنا: بوستان ها و باغ ها ) پایتخت کشور عربستان سعودی است؛ و در نجد واقع شده است، و یکی از آبادترین و پررونق ترین شهرهای عربستان سعودی است. دانشگاه ملک سعود بزرگترین و قدیمی ترین دانشگاه که در کشور عربستان سعودی است در شهر ریاض قرار دارد. از بارزترین نمادهای کشور عربستان برج المملکه و برج الفیصلیه در این شهر واقع می باشند. شهر ریاض مجسمه ای بزرگ که خدای شهر ریاض در عصر کنفوسیوس محسوب میشد وجود دارد به نام مجسمه حروم شهر که در حال حاضر به آثار تاریخی شهر ریاض تبدیل شده است بیش از یک چهارم قرن پیش به دلیل اتحاد محمدبن سعود اول و محمدبن عبدالوهاب در ریاض، این شهر جایگاه سیاسی و استراتژیک پیدا کرد و بعد از اینکه ملک عبدالعزیز پدر شاهان کنونی عربستان سعودی در این شهر حکومت سعودی کنونی را بنا نهاد، ریاض اهمیت بیشتری پیدا کرد. این شهر هم اکنون بیش از ۶ میلیون نفر جمعیت دارد و مرکز سیاسی عربستان به شمار می رود.
«الریاض جمع روضه و أرض المکان و أروض أی کثرة روضه» بمعنای: گلزار و باغ که آن را گلستان نیز گویند و بستان مخفف بوستان است و آن جایی را گویند که بوی گل و ریاحین در آنجا بسیار باشد. جایی که آب باران جمع شود و پس از آن گل های رنگارنگ و خوشبو بروید. از اینجا تسمیه ( الریاض ) پایتخت کشور عربستان سعودی آمده است. این شهر بر ویرانه های شهر تاریخی حجر الیمامه ساخته شده است، تاریخ ( حجر الیمامه ) به دوران دو قبیلهٔ مشهور طسم و جدیس بر می گردد که دوران پیش از اسلام می زیسته أند، این دو قبیله در نهایت نابود شده أند، بنا براین در وصف تاریخ نگاران این دو قبیله ( طسم و جدیس ) از قبائل ( البائدة ) به شمار می آیند. آثار و بقایا کاخ های آنان تا صدر اسلام نیز باقی مانده بوده است، و قبیلهٔ بنی حنیفه در آن ها جا گرفته بوده اند در عصر جاهلیت، و همچنین یکی از بازارهای مشهور دوران جاهلیت بوده است. در این باب یاقوت حموی در معجم البلدان می گوید: نام «حجر الیمامه» از نام حجر عبید الحنفی گرفته شده هنگامی ۳۰ کاخ و ۳۰ بستان بنا نهاد ونام آن ها ( حجر ) گذاشت. اما پیش از آن «الیمامه» نام داشته است.
براساس اطلاعات موجود در مرکز آمار عربستان در ۴۶ درجه و ۴۳ دقیقه طول شرقی و ۲۴ درجه و ۳۸ دقیقه عرض شمالی از نصف النهار مبدأ واقع شده است. ارتفاعش از سطح دریا ۶۰۰ متر می باشد. شهر ریاض دقیقاً در وسط شبه جزیره عربستان واقع شده است. «شهر ریاض» روی تپه أی پهناور که ارتفاع آن در حدود ۶۰۰ متر می رسد قرار دارد، و در جزء شرقی فلات نجد واقع شده است. دره «وادی حنیفة» از وسط شهر می گذرد، این دره از سمت شمال شروع می شود، و به سمت مغرب می رود، سپس به سمت مشرق منتهی می شود. طول مجرای دره حنیفه ۱۲۰ کیلومتر، و عمق آن مابین ۱۰ تا ۱۰۰ متر است، و عرض آن از ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ متر می باشد. از کوه های اطراف این دره عظیم، دره های کوچک و مسیلات آبی جریان دارد که مهم ترین آن ها وادی بطحاء نام دارد. قدیمی ترین پل شهر ریاض بر فراز این دره قرار دارد. طول وادی البطحاء ۲۵ کیلومتر است، و از شمال شهر رو بطرف جنوب جاری است، به دره های «وادی لبن» و «وادی الأیسن» می ریزد. چون شهر ریاض در میان این دره ها واقع شده است، و در مواسم باران و بهار سر سبز از کلهای رنگارنگ و ریاحین می شود، تاریخ نگار معروف ( الهمذانی ) در کتاب خود که به نام ( صفة جزیرة العرب ) معروف است، شهر «ریاض» ( خضراء حجر ) را نامگذاری کرده است.
ریاض (کفر الشیخ). ریاض نام شهر و شهرستانی در استان کفر الشیخ مصر است.
معنی کلمه ریاض در فرهنگ معین
معنی کلمه ریاض در فرهنگ عمید
معنی کلمه ریاض در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ریاض در فرهنگ اسم ها
معنی کلمه ریاض در دانشنامه عمومی

معنی کلمه ریاض در دانشنامه آزاد فارسی

پایتخت کشور عربستان سعودی، در بخش مرکز شرقی کشور و در شمال شرقی مکه، واقع در واحه ای بیابانی. ۳,۷۲۴,۱۰۰ نفر جمعیت دارد (۱۹۹۴). از طریق راه آهن به شهر دَمّام، در ۴۵۰کیلومتری خلیج فارس، مرتبط می شود. ریاض در ایام قدیم تختگاه نجد و شهری محصور در بارو بوده است. در ۱۸۲۴ کرسی دودمان عبدالعزیز بن سعود، اولین پادشاه عربستان سعودی، و از اوایل قرن ۱۹ مرکز فرقۀ وهابی بود. در ۱۹۳۲ پایتخت عربستان سعودی شد. با کشف و استخراج نفت در دهۀ ۱۹۵۰، ساختار کهنۀ آن تخریب و شهر جدید احداث شد. ریاض دارای پالایشگاه و کارخانه های فرآوری مواد غذایی و صنایع دیگر و مرکز تجاری، اداری، آموزشی و فرهنگی است و با فرودگاه مجهز، راه آهن و شاهراه ها با دیگر نقاط عربستان و جهان مرتبط است. یک کاخ سلطنتی بزرگ و یک دانشگاه اسلامی (۱۹۵۰) در این شهر وجود دارد. سابقاً اکثر ساکنان ریاض مسلمانان وهابی بودند، ولی امروزه شهری بین المللی است.

معنی کلمه ریاض در ویکی واژه

(جغرافیا): پایتخت کشور عربستان، عربستان سعودی. ریاض از دو بخش ری - آز شکل گرفته و به زبان معیار یعنی کم دل و جرئت، ترسو.
(جمع): روضه ؛ باغ‌ها‌‌‌.

جملاتی از کاربرد کلمه ریاض

پس ریاضت را به جان شو مشتری چون سپردی تن به خدمت جان بری
پس معده فراگذاشتن اصل همه معصیتهاست و زیر دست داشتن شکم و گرسنگی عادت کردن اصل همه خیرهاست و اما اندر این اصل فضل گرسنگی بگوییم پس فایده گرسنگی بگوییم، پس اختلاف احوال مردم دو آن بگوییم، پس طریق ریاضت در اندک خوردن بگوییم، پس آفت شهوت فرج و ثواب کسی که خویشتن از آن نگاه دارد، بگوییم، انشا الله تعالی.
قرب شاهان بی صدف کی گوهر شهوار یافت از ریاضتهای زندان دولت بیدار یافت
لشکرکش بهار رسید از ریاض غیب از دوش نخل شد علم سبز آشکار
درین ریاض دلی را که آب می‌سازند چو شبنم آینه آفتاب می‌سازند
او از دانش‌آموختگان دانشگاه پرینستون و اعضای انجمن ریاضی آمریکا بود.
روز و مسابقهٔ ریاضیات کانگورو در ماه مارس (فروردین) هر سال در تمام کشورهای عضو برگزار می‌شود.
اقتصاد ریاضی یا اقتصاد نظری یک شاخه از علم اقتصاد است.
این اتحاد در آنالیز ریاضی به افتخار لئونارد اویلر ریاضیدان سوئیسی نامگذاری شده است؛ و به عنوان نمونه ای از زیبایی ریاضی شناخته می شوند.
بر این ریاضت اگر من، فرو شدم می دان که در هوای لحد هم هوا بود ملحود
چیست دانی شیار؟ کاین تن را بریاضت همی نزار کنی
از صد هزار فتنه یکی از ریاض تو گل کرده است و نرگس چشم بتان شده
در آن ریاض که طوبی نمود سایه به خلق چه جای غمزهٔ بید وکرشمهای گیاست
هان ریاضت را بجان شو مشتری چون سپردی تن به خدمت جان بری