رکعت

معنی کلمه رکعت در لغت نامه دهخدا

رکعت. [ رَ ع َ ] ( ع اِ ) ( اصطلاح فقهی ) هر قیامی از نماز که رکوعی در آن داخل باشد. ( ناظم الاطباء ). جزو صلوة که ربع صلوة است یا ثلث یا نصف آن بشرطی که رکوع در آن داخل باشد. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). هر یک ازدو جزء نماز صبح و سه جزء نماز مغرب و چهار جزء نمازهای ظهر و عصر و عشاء که دارای دو قیام و دو سجده ویک رکوع است. در نماز مجموعه مرکب از قیام و رکوع و سجود. ج ، رَکَعات. ( یادداشت مؤلف ) : برخاستم نیمشب غسل کردم و در نماز ایستادم تا رکعتی پنجاه کرده آمد. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 199 ). دو رکعت نماز بکرد و پس برون از صدر بنشست «خواجه احمد حسن ». ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 153 ). سوره ن و القلم و سوره هل اتی علی الانسان در دو رکعت بخواند «عبداﷲ زبیر». ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 187 ). امیر بوسه بر آن داد و دو رکعت نماز بکرد. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 378 ).
به احسانی آسوده کردن دلی
به از الف رکعت به هر منزلی.سعدی ( بوستان ).به هر خطوه کردی دو رکعت نماز.سعدی ( بوستان ).جهاندیده بعد از دو رکعت نماز
به داور برآورد دست نیاز.سعدی ( بوستان ).تو کی به دولت ایشان رسی که نتوانی
جز این دو رکعت و آن هم بصد پریشانی.سعدی ( گلستان ).
رکعت. [ رَ ع َ ] ( ع مص ) رکوع. پشت خم کردن در نماز. ( یادداشت مؤلف ). یکبار رکوع کردن در نماز. ( فرهنگ فارسی معین ). || نماز خواندن. ( یادداشت مؤلف ).
رکعت. [ رَ ع َ ] ( اِخ ) دهی از بخش دهدز شهرستان اهواز. سکنه آن 100 تن است. آب آن از چشمه و قنات است.محصول عمده آنجا غلات و لبنیات. صنایع دستی زنان آنان کرباس بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).
رکعة. [ رَ ع َ ] ( ع اِ )مرة از رَکَعَ. ( از المنجد ). || رَکعَت. ( یادداشت مؤلف ) ( ناظم الاطباء ). رجوع به رکعت شود.
رکعة. [ رُ / رَ ع َ ] ( ع اِ ) مغاک.ج ، رُکع. ( منتهی الارب ). ( به ضم و در محاوره به فتح ). مغاک در زمین. ( از اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه رکعت در فرهنگ معین

(رَ عَ ) [ ع . رکعة ] (اِ. ) مجموع حالت نمازگزار از قیام (ایستادن )، رکوع (پشت خم کردن )، سجده (پیشانی بر زمین نهادن )، توأم با قرائت (در دو رکعت اول ) یا تسبیح (در رکعت سوم به بعد ) و اذکار مربوط ، هر قیام از نماز که در آن رکوع باشد.

معنی کلمه رکعت در فرهنگ عمید

هر قیام از نماز که رکوع هم در آن باشد، یک بار رکوع در نماز.

معنی کلمه رکعت در فرهنگ فارسی

یکبار، رکوع درنماز، هرقیام درنماز، رکعات جمع
۱ - ( مصدر ) یکبار رکوع کردن در نماز . ۲ - ( اسم ) مجموع حالت نماز گذار از قیام ( ایستادن ) رکوع ( پشت خم کردن ) سجده ( پیشانی بر زمین نهادن ) توام با قرائت ( در دو رکعت اول ) یا تسبیح ( در دو رکعت سوم ببعد ) و اذکار مربوطه هر قیامی از نماز که رکوع در آن باشد جمع رکعات
ده از بخش دهدز شهرستان اهواز

معنی کلمه رکعت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مجموع قیام، رکوع و سجود را رکعت گویند. از عنوان رکعت در باب صلات سخن گفته اند.
در تحقق رکعت به قیام، رکوع و دو سجده تا برداشتن پیشانی از سجده دوم، شک و اختلافی نیست؛ لیکن به کمتر از آن اختلاف است. مجموع افعال از قیام تا برداشتن سر از سجده دوم؛ مجموع افعال از قیام تا اتمام ذکر واجب سجده دوم؛ مجموع افعال از قیام تا گذاشتن پیشانی بر محل سجود در سجده دوم و مجموع افعال از قیام تا رکوع، چهار قول در مسئله است. قول نخست، مشهور است.
شک در دو رکعت اول
هرگاه متعلق شک در نماز، دو رکعت نخست باشد، شرط صحّت شک و عدم وجوب اعاده نماز، وقوع آن پس از اکمال دو رکعت است و در صورت عروض شک پیش از اکمال رکعت دوم، نماز باطل می شود؛ لیکن در اینکه اکمال رکعت به چه چیز تحقق می یابد اختلاف است که بدان اشاره شد.
درک یک رکعت از آخر وقت
درک یک رکعت از آخر وقت، به منزله درک تمامی رکعات نماز در وقت است. بنابر این، کسی که تنها به اندازه یک رکعت، زمان دارد، باید نماز را به نیّت ادا بگزارد. در اینکه ادراک رکعت با چه چیز تحقق می یابد، اختلاف یاد شده در این جا نیز جاری است.
پیوستن به جماعت در رکوع
...
[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
رکعت: مجموع قیام، رکوع و سجود.
در تحقق رکعت به قیام، رکوع و دو سجده تا برداشتن پیشانی از سجده دوم، شک و اختلافی نیست؛ لیکن به کمتر از آن اختلاف است. مجموع افعال از قیام تا برداشتن سر از سجده دوم؛ مجموع افعال از قیام تا اتمام ذکر واجب سجده دوم؛ مجموع افعال از قیام تا گذاشتن پیشانی بر محلّ سجود در سجده دوم و مجموع افعال از قیام تا رکوع، چهار قول در مسئله است. قول نخست مشهور است. از عنوان رکعت در باب صلات سخن گفته اند.
هرگاه متعلّق شک در نماز، دو رکعت نخست باشد. شرط صحت شک و عدم وجوب اعاده نماز، وقوع آن پس از اکمال دو رکعت است و در صورت عروض شک پیش از اکمال رکعت دوم، نماز باطل می شود؛ لیکن در این که اکمال رکعت به چه چیز تحقق می یابد اختلاف است که بدان اشاره شد.
درک یک رکعت از آخر وقت، به منزله درک تمامی رکعات نماز در وقت است. بنابراین کسی که تنها به اندازه یک رکعت زمان دارد، باید نماز را به نیت ادا بگزارد. در این که ادراک رکعت با چه چیز تحقق می یابد، اختلاف یاد شده در این جا نیز جاری است.
بنابر قول مشهور، پیوستن به جماعت و اقتدا به امام در حال رکوع، ادراک یک رکعت به شمار می رود.

معنی کلمه رکعت در ویکی واژه

مجموع حالت نمازگزار از قیام (ایستادن)
رکعة
و اذکار مربوط، هر قیام از نماز که در آن رکوع باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه رکعت

خلد کاکای تست هان بشتاب به دو رکعت بهشت را دریاب
و قال ابو امامة الباهلی رضی اللَّه عنه: وَ عَمِلَ صالِحاً ای صلّی رکعتین بین الاذان و الاقامة.
مرد عامی کرد یک رکعت نماز چشم او بر راه گردونست باز
ره دیر تختهٔ گل ز جبین سجده ریزم که نیاز من نگنجد به دو رکعت نمازی
اما ورد پنجم: از نماز دیگر تا فرو شدن آفتاب بود. باید که پیش از نماز دیگر به مسجد آید و چهار رکعت نماز کند که رسول (ص) گفته است، «خدای رحمت کند بر کسی که پیش از فریضه عصر چهار رکعت نماز کند» و چون فارغ شود، جز بدانچه گفتیم مشغول نشود که فضل این وقت چون فضل بامداد است، چنان که گفت، «و سبح بحمد ربک قبل طلوع الشمس و قبل الغروب» و در این وقت باید که «و الشمس و ضحی ها» و «واللیل اذا یغشی» و «المعوذتین» برخواند و باید که چون آفتاب فرو شود وی در استغفار بود.
چون عزم بازگشتن کند، پیشین رحل دربندد و به آخر همه کارها خانه را طواف کند و طواف وداع هفت بار بود و دو رکعت نماز کند پس از آن، چنان که در صفت طواف گفته شد و در این طواف اضطباع و رفتن به شتاب نباشد و آنگاه به ملتزم شود و دعا کند و بازگردد، چنان که در خانه همی نگرد و می شود تا از مسجد بیرون شود.
قال عمر بن الخطاب و علیّ بن ابی طالب (ع) و الحسن و الشعبی و النخعی و الاوزاعی أَدْبارَ السُّجُودِ الرکعتان بعد صلاة المغرب و ادبار النجوم الرکعتان قبل صلاة الفجر.