راهزنان
معنی کلمه راهزنان در دانشنامه عمومی

راهزنان

معنی کلمه راهزنان در دانشنامه عمومی

راهزنان ( Die Räuber ) عنوان اولین نمایشنامه ای است که فریدریش شیلر، نمایشنامه نویس آلمانی، نگاشته است. این نمایشنامه در سال ۱۷۸۱ منتشر شد و برای اولین بار در ۱۳ ژانویه ۱۷۸۲ در مانهایم آلمان به روی صحنه رفت. در آن زمان این اثر به دلیل تأثیری که بر ملودرام اروپایی گذاشت، مورد تحسین بسیاری از منتقدان از جمله پیتر بروکس قرار گرفت. در این اثر جنگ بین احساسات لطیف و باشکوه انسانی در برابر ناملایمات در برهه ای از تاریخ آلمان به نمایش گذاشته می شود. تنفر از جامعهٔ پر از تبعیض و دروغ، مبارزهٔ ایده آلیست های از جان گذشته برای آزادی و برپایی بهشت موعود بر روی زمین و آرمان گرایی بی منطق ایده های اصلی این نمایش هستند. این متن شاعرانه پر از احساسات پرشور جوانان آن دوران در آلمان است. این اثر پس از گذشت ۲۰۰ سال، هنوز تازگی و طراوتش را از دست نداده، به گونه ای که در اروپا، یکی از پر اجراترین آثار کلاسیک آلمان به شمار می رود.
دوک ثروتمندی دو پسر دارد. کارل محبوب پدر و دیگر ساکنان قصر است اما برادر کوچک تر، فرانس، در رنجی بی امان دست و پا می زند. چرا که به دلیل دارا بودن ویژگی های زشت درونی و بیرونی، منفور همگان است. فرانس، برای انتقام گرفتن از طبیعت، رسیدن به قدرت و همچنین تصاحب نامزد برادرش، آمالیا، نقشه ای شوم می کشد. کارل برای ادامهٔ تحصیل به شهر دیگری رفته است. او که قلب پر از مهری به انسان و انسانیت دارد، از دیدن بی عدالتی، دروغ، پستی، ریا و کم شدن ارزش انسان ها در جامعه رنج می برد. به همین رو، مدتی است که برای انتقام از جامعه و خالی کردن عقده هایشان، با عده ای از دوستانش رو به عیاشی آورده اند. پس از مدتی کارل متوجه اشتباهش می شود و نامه ای به پدرش می نویسد، تمام کارهای زشتی را که انجام داده را نام می برد و از پدرش تقاضای بخشش می کند. فرانس نامه ای جعل شده را برای پدرش می خواند و چنین وانمود می کند که کارل به خاطر جنایات بی شمار، تحت تعقیب است. فرانس از قول پدر نامه ای شوم برای برادرش می نویسد و کارل را از بازگشت به خانه ناامید می کند. با رسیدن نامه کارل آتشفشانی خروشان می شود و برای جنگ با بی عدالتی و قوانین ضد انسانی، دست به اسلحه می برد و با دوستانش یک گروه راهزنی تشکیل می دهد. خودش "رابین هود"وار، هرچه چپاول می کند، بین فقرا تقسیم می کند. اما در گروهش افرادی هستند که از چپاول کردن و تجاوز به حقوق مردم لذت می برند. زمانی می رسد که کنترل گروه از دست کارل خارج می شود. این غارتگری ها روح کارل را منقلب می کند و متوجه می شود که بی عدالتی در اجتماع را با بی قانونی نمی توان از بین برد و باز هوای بازگشت به خانه به سرش می زند.
راهزنان (فیلم ۲۰۰۱). راهزنان ( به انگلیسی: Bandits ) فیلمی جنایی - کمدی به کارگردانی بری لوینسون است که در سال ۲۰۰۱ منتشر شد.
راهزنان (فیلم ۲۰۰۹). راهزنان ( انگلیسی: Los Bandoleros ) فیلمی کوتاه در ژانر اکشن و جنایی به کارگردانی وین دیزل است که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به وین دیزل، دون عمر، میشل رودریگز، و سانگ کانگ اشاره کرد. این فیلم روایتگر اتفاق های قبل از سریع و خشمگین ۴ است و به سریع و خشمگین ۳٫۵ معروف است.
پل واکر و جوردانا بروستر هر دو در پوستر فیلم ظاهر شده اند، اما در آن حضور ندارند.
جملاتی از کاربرد کلمه راهزنان

جملاتی از کاربرد کلمه راهزنان

رهبری این گروه از سال ۱۸۷۱ میلادی. با «گئورگ امیراقیان» بود. این گروه در طول فعالیت خود نمایش نامه‌هایی از جمله (نرسس بزرگ اثر وانانداتسی) ،(دریغ از پنجاه سکه طلای گم شده اثر آلاداتیان)، (اجاق ویران و باز هم یک قربانی اثر سوندوکیان) و (راهزنان اثر فریدریش شیلر) را اجرا کرد.
سپر راهرو از راهزنان عریانی است تیغ جان را ز نیام آخته می باید رفت
سر شرارت کاشان‌، زعیم راهزنان به پای دار در اِستاد، بسته دست و ذلیل
از فیلم‌هایی که وی در آن نقش داشته‌است می‌توان به انتقام‌جو، ملکه راهزنان، میهن، حقیقت، سوپر ۳۰، دلبر زیبا، به دل نگیر دوست من!!، دروازه را ببند و شکارچی اشاره کرد.
نقلست که وقتی جماعتی به سفری همی شدند و گفتند شیخا راه خایف است ما را دعاء بیاموز تا اگر بلائی پدید آید آندفع شود شیخ گفت: چون بلای روی بشما نهد از ابوالحسن یاد کنید قوم را آن سخن خوش نیامد آخر چون برفتند راهزنان پیش آمدند و قصد ایشان کردند یک تن از ایشان درحال از شیخ یاد کرد و از چشم ایشان ناپدید شد عیاران فریاد گرفتند که اینجا مردی بود کجا شد او را نمی‌بینیم و نه بار و ستور او را تا بدان سبب بدو و قماش او هیچ آفت نرسید و دیگران برهنه و مال برده بماندند چون مرد را بدیدند به سلامت به تعجب بماندند تا او گفت: سبب چه بود چون پیش شیخ بازآمدند بپرسیدند که برای الله را آن سر چیست که ما همه خدای را خواندیم کار ما بر نیامد و این یک تن ترا خواند از چشم ایشان ناپدید شد شیخ گفت: شما که حق را خواندید به مجاز خواندید و ابوالحسن به حقیقت شما بوالحسن را یاد کنید بوالحسن برای شما خدای را یاد کند کار شما برآید که اگر به مجاز و عادت خدای را یاد کنید سود ندارد.
اسکندر و راهزنان گروهی از اشراف انگلیس را ربوده و آن‌ها را به یک جامعهٔ کشاورزی در کوهستان آوردند. اسکندر، ساکنین روستا و گروهی از آنارشیست‌های ایتالیایی (که در ادامهٔ فیلم به روستاییان ملحق می‌شوند) تلاش می‌کنند یک سیستم عمومی بر مبنای مالکیت عمومی و باورهای برابری‌طلبانه بسازند. آن‌ها خواستار آن هستند که اشرافیان زمین‌ها را به روستاییان بازگردانند اما هنگامی که سربازان روستا را محاصره می‌کنند، خواسته آنها برآورده نمی‌شود.
غولی ز هر طرف ره وا مانده زنده آه از صفیر راهزنان اهدنا الصراط
نا گه از آن دشت چو سیلی ز کوه راهزنان ریخته در آن گروه
راستی این رمضان بد مگر از راهزنان که از او رامش مردان شد و آرام زنان
خدای تعالی وحی فرستاد به داوود(ع) که یا داوود! از عالمی که دوستی دنیا وی را مست بکرده است سوال مکن که وی تو را از دوستی من بیفکند. ایشان راهزنانند بر بندگان من. و رسول(ص) گفت، «خدای تعالی دوست دارد کسی را که در شبهت تیزبین باشد و در وقت غلبه شهوت کامل عقل باشد». که کمال در این هر دو است که حقیقت حال به بصیرت نافذ شناسد و آنگاه به عقل کامل شهوت را دفع کند و این هر دو خود به هم رود.
راهزنان ایجاد شده است. این دالان‌های زیرزمینی بسیار طولانی بوده و در سه جهت کشیده شده است. به‌دلیل گذر زمان و ریزش قسمت‌هایی از آن و نیز تنگی این راهروها امکان پیمودن کامل آن‌ها برای کشف اسرار این اثر تاکنون میسر نشده است. این قلعه دارای دیوارهایی به قطر تقریباً ۸۰ تا ۹۰ سانتی‌متر یا یک متر برای دیواره‌های اصلی می‌باشد و دارای پنج برج که چهار برج در خود قلعه و یک برج در فاصله‌ای دورتر در بیرون از قلعه واقع شده است.[۵]
رابرت بینینگ، که مستشرق و همچنین از مدیران کمپانی هند شرقی بریتانیا بود، در سفری به شیراز در سال ۱۸۵۰ شاهد به توپ بستن یکی از سران راهزنان به دستور فیروز میرزا بود.
کسی به دولت عدلش نمی کند جز عود ز دست راهزنان ، نا له در مقام عراق
زلف تو که چون راهزنان گوشه گرفتست هر فتنه که در شهر شود زیر سر اوست
داد بدان راهزنان رایگان تا ببرد سالم از آن ورطه جان
از وی به عنوان بتیار مدرن نام برده‌شده، که راهزنان قرن هجدهمی در مجارستان بودند.