دوستی
معنی کلمه دوستی در لغت نامه دهخدا

دوستی

معنی کلمه دوستی در لغت نامه دهخدا

دوستی. ( حامص ) حالت و صفت و عمل دوست. محبت و مودت و خیرخواهی و رفاقت و یاری. مهر. ود. وداد. موالات. ولاء. الف. الفت. خلت. اخاء. مواخات. حبابت. خلاف خصومت. مقابل دشمنی. ضد دشمنی و عداوت و بغض. ( یادداشت مؤلف ). محبت. یگانگی. صداقت. ولا. حب. ( دهار ). خلة. ( ترجمان القرآن ) ( دهار ). علاقه. ( دستوراللغة ) ( دهار ) ( مهذب الاسماء ) ( منتهی الارب ). خلالة. خلولة. رخم. رخمة. موالاة. عنوة. علاق. صداقت. ( منتهی الارب ) :
ز دشمن مکن دوستی خواستار
و گر چند خواند ترا شهریار.فردوسی.از آرزوی جنگ زره خواهی بستر
وز دوستی جنگ سپر داری بالین.فرخی.ز دوستی که مر او راست عفو شاد شود
چو کهتری که بر او معترف شودبه گناه.فرخی.همه دشمنی از تو دیدم ولیکن
نگویم که تو دوستی را نشایی.فرخی.گویی اندر دل پنهانت همی دارم دوست
به بود دشمنی از دوستی پنهانی.منوچهری.یا دوستی صادق یا دشمنی ظاهر
یا یکسره پیوستن یا یکسره بیزاری.منوچهری.آنچه شرط شده است برمن از این بیعت از وفا و دوستی عهد خداست. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 317 ).هرگز نیت من خالی نگردد از دوستی او. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 316 ). چه چاره داشتم که دوستی همگان بجای نیاورد. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 255 ). امیرمحمود خواست که میان او و خانیان دوستی و عقد باشد. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 684 ).
آن سگان کت جان نگردد بی عوار از عیبشان
تا نشویی تن به آب دوستی آل عبا.ناصرخسرو.ز بهر دوستی آل مصطفی بر من
بزرگ دشمن و بدگوی و بدزبان شده ای.ناصرخسرو.مرا بر دوستی آل پیمبر
نباید کم حسودو دشمن اکنون.ناصرخسرو.خاک توام مرا چه خوری خون به دوستی
جان منی مرا مکش اکنون به دوستی.خاقانی.من اینک دم دوستی می زنم
گر او دوست دارد وگر دشمنم.سعدی ( بوستان ).ما را دگر به سرو بلند التفات نیست
از دوستی قامت بااعتدال دوست.سعدی.رضای دوست نگهدار و صبر کن سعدی
که دوستی نبود ناله و نفیر از دوست.سعدی.با هر کسی که دوستی اظهار می کنم
خوابیده دشمنی است که بیدار می کنم.

معنی کلمه دوستی در فرهنگ عمید

یاری، محبت، عشق.

معنی کلمه دوستی در فرهنگ فارسی

۱ - یاری رفاقت . ۲ - عشق محبت . ۳ - ( تصوف ) محبت میان بنده و حق بدون سبب و جهت دنیوی و اخروی . ( اصطلاحات فخر الدین ) یا دوستی خاله خرسه . دوستی از روی نادانی که موجب زیان طرف شود .

معنی کلمه دوستی در دانشنامه عمومی

دوستی (جماعت). دوستی جماعت و شهرکی در جنوب غربی کشور تاجیکستان است که در ناحیهٔ قوم سنگیر ولایت ختلان قرار دارد. جمعیت این جماعت ۱۰۴۳۰ است.
دوستی (فیلم). «دوستی» ( تای: เฟรนด์ชิพ เธอกับฉัน ) فیلمی در ژانر درام می باشد که در سال ۲۰۰۸ منتشر شده است.
دوستی (فیلم ۱۹۶۴). دوستی ( انگلیسی: friendship ) فیلمی هندی است که در سال ۱۹۶۴ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به سنجای خان اشاره کرد.
دوستی (فیلم ۱۹۸۱). دوستی ( به هندی: Yaarana ) فیلمی محصول سال ۱۹۸۱ و به کارگردانی راکش کومار است. در این فیلم بازیگرانی همچون آمیتاب باچان، امجد خان، نیتو سینگ، تانوجا، قادرخان، رانجیت ایفای نقش کرده اند. آمیتاب باچان در زمان ایفای نقش در این فیلم، تنها ۳۹ سال سن داشت. ساخت موسیقی این فیلم را نیز، راجیش روشن انجام داد.
دوستی (فیلم ۲۰۱۴). دوستی ( به انگلیسی: Friendship ) ( به هندی: Yaariyan ) فیلمی محصول سال ۲۰۱۴ و به کارگردانی دیویا خوسلا کومار است. در این فیلم بازیگرانی همچون هیمانش کوهلی، راکول پریت سینگ، سرا سینگ، نیکول فاریا، اولین شارما، سایالی بگت، دیپیتی نوال، گلشن گروور ایفای نقش کرده اند.
معنی کلمه دوستی در فرهنگ عمید
معنی کلمه دوستی در فرهنگ فارسی

معنی کلمه دوستی در دانشنامه آزاد فارسی

دوستی (friendship)
عطوفتی متقابل، جدا از علاقۀ جنسی یا خانوادگی. ارسطو، فیلسوف یونانی، برای دوستی سه مرحله قائل بود؛ سودمندی (دوستی بر پایۀ بده و بستان)، خوشایندی (دوستی بر پایۀ سرگرمی و مصاحبت) و خوبی یا فضیلت (دوستی براساس احترام متقابل).

معنی کلمه دوستی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رفاقت و برقرار کردن ارتباط عاطفی با یکدیگر را دوستی (دوست داشتن، محبّت) گویند. از دوستی به معنای نخست در بابهای حج، اطعمه و اشربه و شهادات سخن گفته اند. از دوستی به معنای دوم در بابهای صدقات و نکاح سخن گفته اند.
دوست خوب گزیدن و دوستان زیاد گرفتن، مستحب، و در روایات بدان تشویق و ترغیب شده است.
در روایتی از امیرمؤمنان علیه السّلام آمده است:
«ناتوان ترین مردم کسی است که در گرفتن دوست ناتوان باشد و ناتوان تر از او کسی است که دوستی را که بدان دست یافته از دست بدهد».
در روایتی از امام صادق علیه السّلام، چارچوب دوستی- که بدون آن، دوستی تحقق نمی یابد- در پنج چیز دانسته شده است: اوّل، آنکه نهان و آشکار او برای تو یکی باشد. دوم، زینت تو را زینت خود و عیب تو را عیب خود بداند. سوم، دستیابی به ثروت و قدرت، موضع او را نسبت به تو تغییر ندهد. چهارم، از آنچه در توان دارد نسبت به تو دریغ نکند و پنجم که جامع همه خصلتهای پیشین است، این که تو را به گاه گرفتاری و نیاز رها نکند.
دوستان بد
دوست شدن و رفاقت با بدکار، نابخرد، دروغگو، بخیل، ترسو، قاطع رحم و کسی که از روی بی اعتنایی به نماز جماعت در مسجد حاضر نمی شود، مکروه است.
اعلام مراتب دوستی
اعلام مراتب دوستی به دوست، به منظور استحکام پایه های آن، مستحب است.
خوردن از خانه دوست
...
[ویکی اهل البیت] دوستی در لغت به معنای «خیرخواهی، رفاقت و یاری رساندن می باشد و مقابلش خصومت و دشمنی است» و در اصطلاح نیز به همین معنی است.
زندگی اجتماعی جزء طبیعت و فطرت انسان بوده و او در این دنیا، گریزی از معاشرت با دیگران ندارد. یکی از مصادیق معاشرت، دوستی با دیگران است و اگر این ارتباط و دوستی بر پایه ارزش های انسانی بنا شود، محصولی جز ترقی و تعالی عاید انسان نخواهد شد. ولی اگر با شخصی دوستی کند که با اخلاق نیکو و منش پسندیده بیگانه باشد، به یقین این دوستی جز خسارت و سقوط در قعر مفاسد، ثمره دیگری نخواهد داشت.
دوست خوب یکی از نعمت های بزرگ الهی و پناهگاه انسان و آرامش بخش دل و روان است. وجود دوست حقیقی در این جهان پرتلاطم یکی از نیازهای هر انسانی است. کسی که از نعمت دوست مهربان محروم باشد احساس غربت و تنهایی می کند. یکی از بهترین خوشی های زندگی، رفت و آمد و گفت وگوهای دوستانه است که غم را می زداید و به انسان نیرو می بخشد. از حضرت موسی بن جعفر علیه السلام پرسیدند: بهترین وسیله آسایش در دنیا چیست؟ فرمودند: «منزل وسیع و دوستان زیاد».
انسانی که در انتخاب دوست توانا باشد در زندگی سعادتمند و پیروز خواهد بود و اگر نتواند با کسی دوست شود نشانه ضعف وی است. حضرت علی علیه السلام می فرمایند: «عاجزترین مردم کسی است که از بدست آوردن دوست، ناتوان باشد». همچنین می فرمایند: «فقدان دوستان، یک نوع غربت و تنهایی است».
اگر انسان دوست نیک صفت و خوش اخلاق داشته باشد از خوبی های او پیروی خواهد کرد و اگر رفیق بد نصیبش گردد از بدی های او سرمشق خواهد گرفت و چه بسیارند جوانان پاک و بی گناهی که به وسیله دوستان فاسد به وادی فساد کشیده شد ه اند و دنیا و آخرتشان تباه گشته است. پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله می فرمایند: «انسان بر راه و روش دوست و همنشین، خو می گیرد».
انسان برای این که بتواند به زندگی مطلوب برسد باید در این مسیر دوستانی انتخاب کند که معاشرت با آنها انسان را متوجه خداوند متعال نموده و او را به حق و حقیقت نزدیک سازند. «امام صادق علیه السلام از حضرت مسیح علیه السلام نقل می کنند: حواریون حضرت عیسی علیه السلام به ایشان عرض کردند: یا روح الله با چه کسانی همنشینی و دوستی کنیم؟ حضرت در جواب فرمودند: با شخصی همنشینی کنید که سه ویژگی داشته باشد:
تا دوستی را نیازموده ایم نباید کاملاً به او اعتماد کنیم؛ دیدن روی خوش از یک نفر کافی نیست که او را به دوستی برگزینیم؛ زیرا نفوس آدمی همچون غارهاست و به مجرد برخورد گذرا با یک نفر نمی توان هویت و شخصیت درونی او را کشف کرد، بلکه باید وارد آن شد و در اعماق آن پیش رفت و در این هنگام است که آدمی با مناظر زیبا و دلکش روبرو می شود و یا با مارها و عقرب ها روبرو می­گردد و نفوس آدمی نیز چنین است و جز با آزمایش و امتحان شناخته نمی شود. حضرت علی علیه السلام می فرمایند: «پیش از آزمودن دوست به او اعتماد مکن».
در اینجا به برخی از این ویژگی ها اشاره می شود:
[ویکی فقه] دوستی (فقه). رفاقت و برقرار کردن ارتباط عاطفی با یکدیگر را دوستی (دوست داشتن، محبّت) گویند. از دوستی به معنای نخست در بابهای حج، اطعمه و اشربه و شهادات سخن گفته اند. از دوستی به معنای دوم در بابهای صدقات و نکاح سخن گفته اند.
دوست خوب گزیدن و دوستان زیاد گرفتن، مستحب، و در روایات بدان تشویق و ترغیب شده است.
وسائل الشیعة ج۱۲، ص۱۶-۱۸.
دوست شدن و رفاقت با بدکار، نابخرد، دروغگو، بخیل، ترسو، قاطع رحم
وسائل الشیعة ج۱۲، ص۲۸-۳۰.
اعلام مراتب دوستی به دوست، به منظور استحکام پایه های آن، مستحب است.
وسائل الشیعة ج۱۲، ص۵۴.
...

معنی کلمه دوستی در ویکی واژه

amicizia
simpatia
Friendship

جملاتی از کاربرد کلمه دوستی

از من مشنو دوستی گل مگر آن‌گاه که‌ام پایِ برهنه خبر از خار نباشد
پرهیز کن از دود دلی، کز غم تو خون گشت وز دوستیت پرهیز نکرد
آلکین‌ها نیز مانند آلکن‌ها به‌دلیل در دسترس بودن الکترون‌های π واکنش افزایشی افزایش الکترون‌دوستی را به خوبی انجام می‌دهند.
ز دنیا نیاری برون برد هیچ که با تو بماند مگر دوستی
ببُر دوستی از قرینان خویش مبر پیش با دشمنان کینه بیش
ظاهر اگر نمی‌کنی میل به دوستیِ من روشنیی به خاطرم می‌رسد از صفایِ تو
وی در ۳ ژوئن ۱۹۱۱ در گیومری به دنیا آمد . همچنین برندهٔ جوایزی همچون نشان پرچم سرخ کار، نشان دوستی خلق و چهره هنری شایسته ارمنستان شوروی شده‌است. وی در ۱۲ مارس ۱۹۸۲ در سن ۷۰ سالگی در یالتا درگذشت و در ایروان به خاک سپرده شد.
بزن ای دلبر هر هفت کرده نوای دوستی را هفت مرده
مکن رامین که بازآیی پشیمان گسسته دوستی بشکسته پیمان
بخصمی چون تو عهد دوستی بستم سزاوارم که زارم کشتی و خود را بکام دشمنان دیدم
در آن حال، پیش آمدم دوستی از او مانده بر استخوان، پوستی
کنستر به همراه استن پولوتس و سه الیگارشی یهودی روسی، میخائیل فریدمن، پیوتر آون و گرمان خان، گروه بشردوستی پیدایش را تأسیس کردند که هدف آن توسعه و تقویت هویت یهودی در میان یهودیان روسی زبان در سراسر جهان است. کنستر بعداً به عنوان رئیس هیئت مدیره گروه بشردوستی جنسیس خدمت کرد.
هر کس که جان بدوستی گلرخی نداد نامش میان اهل محبت نبرده به