آفتاب گیر
معنی کلمه آفتاب گیر در لغت نامه دهخدا

آفتاب گیر

معنی کلمه آفتاب گیر در لغت نامه دهخدا

( آفتاب گیر ) آفتاب گیر. ( نف مرکب ) آنجا که هر روز آفتاب در آن تابد. || ( اِ مرکب ) سایبان. چتر. سپر با دسته که بر سر پادشاهان چون سایبان داشتندی :
ز روی قدر جز آن آفتاب گیر که زد
تپانچه بر رخ خورشید ساعتی صد بار؟بدیعی سمرقندی.

معنی کلمه آفتاب گیر در فرهنگ معین

( آفتاب گیر ) (اِمر. ) ۱ - سایبان ، چتر. ۲ - جایی که هر روز آفتاب در آن بتابد، آفتاب رو.

معنی کلمه آفتاب گیر در فرهنگ عمید

( آفتاب گیر ) ۱. خانۀ رو به آفتاب که آفتاب به آن بتابد، آفتاب رو.
۲. چتر، سایبان.

معنی کلمه آفتاب گیر در فرهنگ فارسی

( آفتاب گیر ) سایبان چتر
( آفتابگیر ) ( اسم ) ۱ - جایی که هر روز آفتاب در آن تابد آفتاب رو . ۲ - سایبان چتر.
خانه روبه آفتاب که آفتاب به آن بتابد، آفتاب رو، چتر، سایبان

معنی کلمه آفتاب گیر در فرهنگستان زبان و ادب

آفتاب گیر
{sun visor, sun shade} [قطعات و مجموعه های خودرو] صفحه ای لولا دار در بالای شیشۀ جلو با قابلیت تا شدن که برای جلوگیری از تابش نور آفتاب به چشم راننده و سرنشینان جلو خودرو به کار می رود

معنی کلمه آفتاب گیر در دانشنامه عمومی

آفتاب گیر. آفتابگیر، شیدر یا لوور ( به انگلیسی: Louver ) یک پنجره بسته یا یک حائل با تیغه های افقی زاویه دار جهت عبور نور و هوا می باشد. لیکن از تابش نور مستقیم خورشید، باران و آلودگی صوتی جلوگیری می کند. زاویه تیغه ها ممکن است قابل تنظیم یا غیرقابل تنطیم و ثابت باشند.
لوور یا دودکش در قرون وسطی به عنوان سازهٔ فانوس چوبی که در بالای سوراخ سقف آشپزخانه های بزرگ نصب می شد تا امکان تهویه برای آشپزخانه در عین حال عدم ورود برف و باران را ایجاد کند. آن ها در واقع جایگزین بهتری برای سازه های خام یک بار مصرف بودند. بعدها آن ها به طرح های پیچیده تر با جزئیات بیشتر از جنس سفال در آمدند بیشتر، شبیه هواکش های مدرن امروزی بودند؛ با تیغه های قایل تنظیمی که با کشیدن یک طناب باز و بسته می شدند.
لوورهای مدرن اغلب از جنس آلومینیومی، فلزی، چوبی، یا شیشهای ساخته می شوند. آن ها ممکن است با یک اهرم فلزی، قرقره ها، یا از طریق اپراتور موتوری باز یا بسته شوند. لوورهای آلومینیومی ( تولید آلیاژ ۶۰۶۳ آلومینیوم ) تأثیر تشعشع نور خورشید را تا ۸۰٪ کاهش داده و باعث می شود تا مصرف انرژی تا ۳۰٪ کاهش یابد. آفتابگیر یا شیدر یا لوور آلومینیومی به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم بندی می شوند.
اغلب کرکره با لوور به جای یکدیگر به اشتباه استفاده می شود، تفاوت کلیدی بین تعبیه لوور و کرکره در این است که لوورها دارایی موقعیت مکانی ثابت هستند اما کرکره ها از داخل دارای یک سیستم قابل تنظیم هستند به طوری که کرکره ها موازی یکدیگر و بدون برخورد با هم قابل تنظیم هستند.
لوور به ندرت به عنوان یکی از عناصر طراحی اولیه در زبان معماری مدرن استفاده می شود، اما نسبتاً یک دستگاه ساده فنی می باشد. گرم شدن هوا و همچنین انعکاس بیش از حد نور خورشید می تواند سطوح براق نمای خارجی ساختمان را با شرایط نامطلوبی روبرو کند. وجود یک سایه بان و آفتابگیر در نمای خارجی ساختمان بدون اینکه دید منظره بیرونی را محدود کند می تواند به طور چشمگیری تابش مستقیم اشعه خورشید بر روی شیشه ها و نما را کم کند و انعکاس شدید آن را بر چشمان ناظران کاهش دهد و همزمان دست یابی به نور کافی در داخل ساختمان را ممکن سازد. لوورها علاوه بر جلوگیری از تابش نور مستقیم خورشید، مهندسین معمار را در طراحی نمای زیبا کمک می کنند. این لوورها نسل جدیدی از نورگیرها هستند که در سایزهای مختلف تولید شده و می توان آن ها را به صورت های افقی یا عمودی نصب نمود.
معنی کلمه آفتاب گیر در فرهنگ معین

معنی کلمه آفتاب گیر در ویکی واژه

آفتاب‌گیر
آنچه مانع از تابش مستقیم نور می‌گردد. سایبان.
جایی که هر روز آفتاب در آن بتابد، آفتاب‌رو. آفتاب گیری.

جملاتی از کاربرد کلمه آفتاب گیر

ز عکس گنبد او، آفتاب گیرد نور چنانکه لعل از خورشید آب و تاب گرفت
پرسیدم از منجم کی آفتاب گیرد گفت آن زمان که از رخ آن مه نقاب گیرد
اگر چنانکه گویی در آفتاب، چیزی دیگر بجز آفتاب آفتابی دیگر کند؟ نکند. جای آفتاب، خود آفتاب گیرد. آنکس که ذوق این کلمات چشیده بود، حزن و خوف او را از خود بستده باشد. مگر که از جملۀ واصلان از یکی نشنیده‬ای که گفت: «مَنْ عَرَفَ اللّهَ طالَتْ مُصیبَتُهُ»؟ هر که خدا را بشناخت، مصیبت او دراز شد. دریغا این از بهر آن گفتم که شیخ ما گفتی: «لایَعْرِفُ الحقَّ إِلَّا الحَقُّ» گفت: «خدارا کسی نشناخت مگر خود او؛ ای عزیز او را خود او داند، و او را خود او شناسد پروانه چون آتش شود، آتش از آتش چه بهره گیرد، و چه حظ و چه نصیب یابد؟ و چون از آتش دور باشد، حظ چگونه برگیرد و با غیریت چگونه سازد؟ عقل اینجا نرسد. اگر ورای عقل چیزی داری، خود دانی که چه میگویم:
هر ذره را به قدر طلب نور داده اند در کار خویش شب پره را آفتاب گیر
صبح است ساقیا می چون آفتاب گیر عیش رمیده را به کمند شراب گیر
گر زانکه ز آفتاب گیرد یاقوت یاقوت لبت رنگ ز روی تو گرفت
آن می که چو آفتاب گیرد زو چشمهٔ خشک آب گیرد
دل می شود سیاه ز فانوس بی چراغ در روز ابر باده چون آفتاب گیر
لطف تو عام آمد چون آفتاب گیر مرا نیز تو عامی دگر