ریاضیات کاربردی

ریاضیات کاربردی

معنی کلمه ریاضیات کاربردی در فرهنگستان زبان و ادب

{applied mathematics} [ریاضی] شاخه ای از علم ریاضیات که به مطالعۀ کاربردهای ریاضیات در حوزه های مختلف می پردازد

معنی کلمه ریاضیات کاربردی در دانشنامه عمومی

ریاضیات کاربردی ( به انگلیسی: Applied mathematics ) شاخه ای از ریاضیات است که از یک سو به کاربرد ریاضیات در رشته های دیگر ( مدل ) می پردازد، و از سوی دیگر سعی دارد مبانی نظری ریاضیات محض را به مبانی عملی نزدیک تر کند و به عنوان پلی بین ریاضیات محض و علوم کاربردی عمل کند. از زمینه های مختلف آن، می توان به آنالیز عددی، نظریهٔ معادلات دیفرانسیل، بهینه سازی، نظریه اطلاعات، نظریه بازی ها و فیزیک ریاضی اشاره کرد.
معمولاً به واسطهٔ مدل های ریاضی ست که ریاضیّات را به زمینه های دیگر اعمال می کنند. به عنوان زیر شاخه های مهم ریاضیّات کاربردی، می شود از تحقیق در عملیات، دینامیک سیّالات، نسبیّت عددی و معادلات ماکسول نام برد. همچنین بخش های مهمی از مباحث مربوط به علوم کامپیوتر و آمار و احتمال نیز در این شاخه مورد بحث قرار می گیرند. بخش عظیمی از ریاضیات گسسته نیز در ارتباط تنگاتنگ با بخش هایی از ریاضیات کاربردی است.
در بعد آموزش دانشگاهی در ایران روش آموزش ریاضیات کاربردی در ایران در دانشگاه ها تفاوت های زیادی دارد و معمولاً بر مبنای قدرت هیئت علمی و زمینهٔ تخصصی به یکی از گرایش های مرتبط با ریاضیات محض، علوم کامپیوتر، مهندسی صنایع، مدیریت و اقتصاد و آمار نزدیک می شود. عموماً سر فصل دروس ریاضی کاربردی در بیشتر دانشگاه ها هستهٔ اصلی دروس این شاخه ها را شامل می شود و بر اساس علاقه و نیاز دانشجویان و امکانات علمی دانشگاه دانشجویان می توانند در یکی از شاخه های مرتبط آموزش ببینند.
ریاضی کاربردی واسطهٔ ریاضیات محض و مدل سازی ریاضی با رشته های مهندسی ( به طور خاص در زمینه محاسبات مهندسی، هوش مصنوعی، خمش تیرها، طراحی قطعات مهندسی و ابزار دقیق با تحلیل تنش و کرنش، بررسی ویژگی های نانومواد و نانوکامپوزیت ها و مواد به صورت تابعی درجه بندی شده، برنامه ریزی حمل و نقل، تحلیل فرایندهای شکست و خوردگی در مواد ) ، رشته های مدیریت ( برنامه ریزی ریاضی، طرح ریزی بهینه ) ، اقتصاد ( اقتصاد ریاضی، تحلیل داده های مالی، پیش بینی بازار ) ، جغرافیا ( تحلیل داده های کلان اقلیمی در پیش بینی و برنامه ریزی هوشمند در کشاورزی ) و پزشکی ( تعیین زمان جذب یک دارو، تعیین مدل ریاضی رگ ها برای ساخت میکروماشین ها و کاربرد در دارورسانی هدفمند در بدن، تحلیل روند رشد سلول های سرطانی و مدل سازی ریاضی مربوطه و … ) است. پیش بینی می شود که داده های بزرگ نقش مهمی در شکل دهی طراحی مواد، محصولات، سیستم ها، ابداعاتی در صنایع سنگین، مهندسی محیط زیست و ژنوم ها ایفا کند.

معنی کلمه ریاضیات کاربردی در ویکی واژه

شاخه‌ای از علم ریاضیات که به مطالعۀ کاربردهای ریاضیات در حوزه‌های مختلف می‌پردازد.

جملاتی از کاربرد کلمه ریاضیات کاربردی

در سال ۱۹۵۱ به عنوان پروفسور ریاضیات کاربردی در دانشگاه تورنتو مشغول کار شد و در سال ۱۹۵۷ به عنوان جانشین فرنکل در دانشگاه اورشلیم آغاز به کار کرد. در سال ۱۹۶۲ به درجه استادی ریاضیات و فلسفه در دانشگاه کالیفرنیا در لوس آنجلس و در سال ۱۹۶۷ تا پایان زندگی به استادی در دانشگاه ییل رسید. در سال ۱۹۷۳ به سرطان پانکراس مبتلا شد و چند ماه پس از آن در پی عمل جراحی درگذشت.
مادر وی ژولین صبور است که تا سال ۱۹۹۵ به‌عنوان خبرنگار کار می‌کرد. در سال ۱۹۸۰ با محمد صبور که پاکستانی‌الاصل است، ازدواج کرد. عالیه در ۲۲ فوریهٔ ۱۹۸۹ به‌دنیا آمد. نبوغ عالیه از دوران کودکی آشکار شد. او، هم‌زمان با به پایان رساندن سال چهارم دبستان، دیپلم دبیرستان خود را نیز دریافت کرد و در ۱۰سالگی به دانشگاه استونی بروک نیویورک راه یافت. او توانست در ۱۴سالگی با بالاترین نمره سوماً کوم لائوده در رشتهٔ ریاضیات کاربردی فارغ‌التحصیل و وارد دانشگاه درکسل شود. عالیه توانست در این دانشگاه فوق لیسانس خود را در رشتهٔ متالورژی بگیرد و جایگاهی موقت در دانشگاه کونکاک کرهٔ جنوبی به‌دست آورَد. قرارداد او با آن دانشگاه یک‌ساله بود که او بدون تمدید آن به خانه‌اش برگشت.
ابوالقاسم فیض آبادی (متولد ۱۳۳۳ - تهران) نویسنده داستان‌های کودک و نوجوان ایرانی و عضو انجمن نویسندگان کودک و نوجوان می‌باشد؛ و تا کنون بیست و سه جلد کتاب از او به چاپ رسیده است. او در یادداشتی بر زندگی خود می‌نویسد: «در سال ۱۳۳۳ در منطقهٔ نظام آباد تهران به دنیا آمدم. دوران کودکی‌ام در آن‌جا گذشت و نوجوانی و دورهٔ دبیرستان را در نارمک طی کردم. در سال ۵۵ در رشتهٔ ریاضیات کاربردی از مدرسه عالی ریاضیات و مدیریت اقتصادی کرج فارغ‌التحصیل شدم. مدت نزدیک به چهل سال است در ارتباط با کتاب؛ اعم از آماده‌سازی، تولید و نشر هستم.»
گرانش و نظریه نسبیت عام بود. او لیسانس خود را در رشته تاریخ از دانشگاه برندایس دریافت کرد. ویتن تصمیم داشت که یک خبرنگار سیاسی بشود و چندین مقاله هم در نیو رپاپلیک و نیچر منتشر کرد. او به مدت یک ترم در دانشگاه ویسکانسین به عنوان دانشجوی اقتصاد حضور داشت، سپس در دانشگاه پرینستون در رشته ریاضیات کاربردی ثبت نام کرد که با تغییر به رشته فیزیک، در سال ۱۹۷۶ موفق به دریافت دکترا در این رشته شد.
ویتیکر قبل از این‌که شغل ستاره‌شناسی ایرلند را قبول کند از سال ۱۸۹۶ تا ۱۹۰۶ میلادی عضو کالج ترینیتی (کمبریج) بود. وی تا سال ۱۹۱۲ به این شغل خود در دوبلین ادامه داد و پس از آن به عنوان رئیس بخش ریاضیات در دانشگاه ادینبورگ گماشته شد، حرفه‌ای که تقریباً برای بیشتر از ثلث یک قرن به آن ادامه داد. وی در طول حرفه خود مقالاتی در مورد توابع خودریخت (اتومورفیک) و توابع خاص در ریاضیات نظری و در مورد الکترومغناطیس، نسبیت عام، آنالیز عددی و ستاره‌شناسی در ریاضیات کاربردی و فیزیک نوشت، وی همچنین به موضوعاتی در بیوگرافی، تاریخ، فلسفه و الهیات علاقه داشت. همچنین چندین نوآوری مهمی در ادینبورگ انجام داد که تأثیر به‌سزایی در آموزش ریاضیات و جوامع آن‌جا داشت.
وی پس از اتمام تحصیلات، به عنوان مربی ریاضیات در دانشگاه ویسکانسین و سپس استادیار ریاضیات در کالج هاروی ماد استخدام شد. در سال ۱۹۶۱، سلیمان دبلیو گلوبم[الف] او را برای هدایت گروه پردازش اطلاعات در جی‌پی‌ال استخدام کرد. او این گروه را به مدت ۱۰ سال رهبری کرد و در ادامه، پس از به عهده گرفتن دنباله‌ای از سمت‌ها در سطوح مدیریتی بالاتر، در سال ۱۹۸۲ مدیر فنی دفتر ارتباطات و کسب اطلاعات جی‌پی‌ال [ب] شد. از سال سال ۱۹۷۰، وی همچنین مدرس گروه‌های ریاضیات کاربردی و مهندسی برق انستیتوی فناوری کالیفرنیا (کالتک) بود.
او که تحصیلات خود را در اتریش نزد کارل مِنگِر به پایان رسانده بود در ۱۹۳۸ به ایالات متحده مهاجرت کرد و پس از چندی به دپارتمان ریاضیات کاربردی ارتش پیوست.