آب نما
معنی کلمه آب نما در لغت نامه دهخدا

آب نما

معنی کلمه آب نما در لغت نامه دهخدا

( آب نما ) آب نما. [ ن ُ / ن ِ / ن َ ] ( اِ مرکب ) مظهر چشمه و کاریز. || بنائی که در آنجا کنند. || سراب. کوراب. آل. کتیر. واله. کور. لعاب الشمس. یلمع. عسقل. عساقل. لوه.

معنی کلمه آب نما در فرهنگ معین

( آب نما ) (نَ ) (اِمر. ) ۱ - حوض یا جوی آب در خانه یا باغ که نمایان باشد. ۲ - سراب .

معنی کلمه آب نما در فرهنگ عمید

( آب نما ) ۱. حوض یا جوی آب در خانه و باغ که آب آن نمایان باشد.
۲. جایی که آب چشمه یا کاریز به روی زمین می آید.
۳. سراب.
۴. جایی در مسیر رودخانه یا سیلاب که سنگ فرش و بالاتر از سطح رودخانه است.

معنی کلمه آب نما در فرهنگ فارسی

( آب نما ) ( اسم ) ۱ - حوض یا جوی که آب آن در خانه یا باغ ظاهر باشد . ۲ - موضعی که آب چشمه یا کاریز بروی زمین آید .
سراب کوراب
حوض یاجوی آب درخانه وباغ که آب آن نمایان باشد، جایی که آب چشمه یاکاریزبروی زمین می آید ، سراب

معنی کلمه آب نما در دانشنامه عمومی

آب نما. آب نما ( به انگلیسی: Water feature ) یکی از اجزای معماری ایرانی به ویژه در طرح باغ ایرانی بوده است. آب نماها در شهرها، نمادی از رودها و چشمه سارها و نهرهای روان در دل دشت ها و جنگل ها و بیابان ها هستند. همچنین آب نماها، با ایجاد چشم اندازی زیبا و دل انگیز همراه با آوای خوش فراز و فرود مایع زندگی ( آب ) می توانند در یک لحظه تمام رفتارهای بد روانی را از دل و جان شهروندان و رهگذران زدوده و به جای آن سرخوشی و شور و هیجان و شادی و آرامش را جایگزین خشم و اندوه و نگرانی و دلواپسی شهروندان و رهگذران نمایند. از این رو، امروزه در بسیاری از شهرهای پیشرفتهٔ کشورهای دنیا، آبنماهای گوناگونی ساخته و راه اندازی شده است. در دهه های گذشته به ویژه از سالیان دهه های ۲۰ تا ۶۰ خورشیدی، بیشتر میدان ها و پارک های شهرهای ایران، دارای آب نما شده بودند که از جمله می توان به آب نماهای فریبندهٔ بسیاری از میدان های پایتخت ایران اشاره نمود؛ آب نماهای میدان آزادی، ولیعصر، صادقیه، پارک شهر و… همچنین میدان فلکهٔ آب مشهد و فلکهٔ دانشگاه تبریز و میدان نماز شهرری و دیگر نقاط شهرهای کشور، ولی به فرنودی ناپسند ادامه ساخت آب نما در شهرهای ایران از میانه های دهه ۶۰ خورشیدی دچار ایستایی شده و هم اینک بسیاری از آب نماهای دیرینه کلانشهرهای کشور زدوده و نابود شده اند که در این باره می توان به نابودسازی آب نمای بزرگ میدان ولیعصر تهران و فلکه دانشگاه تبریز اشاره نمود که در پی راه اندازی ایستگاه ترن شهری ( مترو ) از میان برداشته و نابود شدند.
آب نما و استخر در باغ های ایران یکی از ضروری ترین عناصر ایجاد باغ بوده است. استخر باغ های قدیمی دارای عمق زیاد و چندین فواره بوده اند از جمله استخر باغ بزرگ هزار جریب که در دوره صفویه در اصفهان احداث شد و پانصد فواره داشت و آبنما و آبروها و آبفشان های ( فواره های ) باغ فین کاشان
در ایران باستان، آب پیام آور روشنایی و پاکی به شمار می رفت و از ارزش زیادی برخوردار بود. شاید به علت اینکه ایران کشوری کم آب بوده، این مایع حیاتی بین ایشان قدر و منزلتی والا داشته است. آب در نزد ایرانیان نه تنها برای رفع نیازها مورد استفاده قرار می گرفته، بلکه از لحاظ معنوی و روحی نیز تأثیر بسیاری داشته است. آب با قابلیت های مختلف خود مانند حیات، تازگی، درخشندگی، پاکیزگی، رونق و رواج روشنایی، سکون و آرامش و تحرک، احساس های متفاوت در روح و روان انسان گذارده است. به همین دلیل همواره در مکان هایی که ساخته دست بشر هستند، به صورت های مختلف برای خود جا باز کرده است. این مسئله در رابطه با مکان هایی مانند پارک یا باغ بیشتر چشمگیر است؛ زیرا عنصر آب به عنوان یکی از زیباترین زمینه های دید و یکی از موارد تکمیلی فضای سبز مورد استفاده قرار می گیرد. البته در این مکان ها وجود آب برای پاکیزگی محل و آبیاری درختان و گل ها یا استفاده برای سرویس های بهداشتی، ضروری و پراهمیت است.
معنی کلمه آب نما در فرهنگ معین
معنی کلمه آب نما در فرهنگ عمید
معنی کلمه آب نما در فرهنگ فارسی
معنی کلمه آب نما در دانشنامه عمومی

معنی کلمه آب نما در ویکی واژه

آب‌نما
(ساختمان): حوض کم عمق.
جایی که در آن آب چشمه یا قنات به سطح زمین می‌رسد.
حوض یا جوی آب در خانه یا باغ که نمایان باشد.
بستر سنگ‌فرش جاده‌ای فرعی در مسیر رودخانه یا سیلاب.
سراب.

جملاتی از کاربرد کلمه آب نما

بر روی تو دلها همه شد زار و نگون سار چون پرتوی قندیل که در آب نماید
هست سوراک آب موج و حباب همچو گوراب دشت آب نما
رسم پاشیدن آب در روز وارداوار یا همان جشن آب، می‌توانست در پیوند با پرستش آب باشد. روزگاری آب نماد پاکیزگی، و وسیله حاصلخیزی بود و از این رو پرستیده می‌شد. آب برای افسونگری و پیشگویی نیز کاربرد داشت و برای راندن دیوها و ارواح پلید به کار می‌رفت.
دو جهان یک قدح آب نماید به نظر جام جم نشئه ای از کاسهٔ چوبین من است
ساختمان گلوبن بزرگترین سازه کروی جهان است که در استکهلم سوئد واقع شده‌است ساختمان گلوبن، بزرگترین ساختمان کروی جهان است و بواسطه عظمتش از هر نقطه استکهلم دیده می‌شود و ۶۰۰۰۰ متر مربع مساحت، ۱۱۰ متر شعاع و ۱۶۰۰۰ نفر گنجایش دارد. محاسبه شده‌است که اگر یک شیر آب را باز کنیم تا گلوبن را پر از آب نمائیم این کار مدت ۴۰ سال بطول خواهد انجامید.
از مستی شب، زلف تو بی‌تاب نماید از آتش می، لعل تو بی‌آب نماید
رژیم‌های مختلف جوشش استخری در شکل زیر برای آب نمایش داده شده‌اند:
چون ز دلتنگی و غم در جگرم آب نماند چند بر چهره ز غم خون جگر گردانم
ز بس که آب نماندست در جهان خراب ز چشمه‌ای که توان آب خورد پیکانست
دریافتم حقیقت دنیای پوچ را دل زین سراب آب نما کرد فارغم
در چشمهٔ شرم آب نماند از دل بیدرد کردند جبین بی‌نم و چشمی نفشردند
عالم چو مثالی است که در آب نماید یا نقش خیالی است که در خواب نماید
اگرچه این دیدگاه ممکن است بسیار عامیانه به نظر رسد، اثرهایی ژرف بر درک امروزی ما از جهان دارد. یکی از این آثار توجه به حالت‌های ماده‌است. مفهوم ماده و انرژی را می‌توان از اعتقاد به عناصر اربعه برداشت کرد؛ خاک نمایندهٔ حالت جامد، آب نمادی از حالت مایع، و هوا یادآور حالت گازی است و آتش نمایندهٔ حالت پلاسما. به این ترتیب چهار عنصر نخست، حالت‌های چهارگانهٔ ماده را یادآور می‌شوند.
همه از او شود پیدا و در آب نماید صورت هر چیز دریاب