ساقی نامه
معنی کلمه ساقی نامه در فرهنگ معین
معنی کلمه ساقی نامه در فرهنگ عمید
۲. (موسیقی ) گوشه ای در دستگاه ماهور و آواز اصفهان.
معنی کلمه ساقی نامه در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ساقی نامه در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه ساقی نامه در دانشنامه اسلامی
ساقی نامه و مغنی نامه شعری است که معمولا در قالب مثنوی، بر وزن فعولن فعولن فعولن فعول یا فعولن فعولن فعولن فعل سروده می شود. به این وزن، بحر متقارب می گویند. در این نوع شعر، شاعر ساقی را به دادن شراب و مغنی (مطرب و نوازنده) را به نواختن آهنگ و سردادن سرود دعوت می کند.
خمریه
در اصل ساقی نامه مولود خمریه است؛ که از یادگارهای دوره ی آغازین شعر فارسی است. برخی محققین منشا آن را عربی می دانند؛ زیرا خمریه از شعر عرب وارد فارسی شده است. که نمونه های زیبای آن را در شعر "رودکی" و "منوچهری" می توان دید. خمریه به وصف می و نحوه ی تهیه و مصرف آن می پردازد. بعدها که شعر فارسی به عرفان روی آورد، ساقی نامه نیز در خدمت عرفان قرار گرفت و ظرفی شد برای مفاهیم بلند عرفانی و حقایق عظیم هستی.
پیشینه ساقی نامه
...
معنی کلمه ساقی نامه در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه ساقی نامه
آهی ترشیزی با تخلص آهی جغتایی یکی از شاعران سدهٔ ۱۰ شمسی ایران بود. نام اصلی او سلطان قلی بیگ بود. وی از اهالی ترشیز در ناحیه خراسان بود. آهی در شعر ابتدا به نرگسی و سپس به آهی تخلص میکرد. اشعار وی بیشتر غزل و حاوی مضامین عاشقانه است. «دیوان غزلها» و «ساقی نامه» دو کتاب شعر وی هستند که از آنها نامی باقی ماندهاست. آهی در سال ۹۲۷ هـ. ق در تبریز درگذشت اما از مکان دفن وی اطلاعی در دست نیست آهی از شعرای دربار شاه غریب میرزا، پسر سلطان حسین بایقرا بودهاست.
در قرن ۱۷ یحیی افندی و نفعی اهل ارزروم معروفترین شعرا هستندنشاطی هم از استادان بلامنازع ادبیات ترک است که غیر از اشعار زیبا و شهرانگیزهای خود کتابی در قواعد فارسی دارد. نائلی و فهیم و نابی (شاعر بزرگ و توانممند ترک زبان) و عطایی از بزرگترین شعرای ترک در سدهٔ ۱۷ هستند. ریاضی هم اشعار و تألیفاتی در این دوره انجام داد. فایزی (روضه الاشعار و ساقی نامه) و سیدمحمدرضا (تذکره الشعرا) ویسی (خواب نامه و شهادت نامه) را د راین عهد نوشتهاست[نیازمند منبع]. در این دوره د رایران استرآبادی فرهنگ نامهٔ ترکی-فارسی سنگلاخ را نوشت.