آب فشان

آب فشان

معنی کلمه آب فشان در لغت نامه دهخدا

( آب فشان ) آب فشان. [ ف َ / ف ِ ] ( نف مرکب ، اِ مرکب ) سوراخهایی که آب گرم از آنها بیرون رانده می شود. ( فرهنگستان زمین شناسی ).

معنی کلمه آب فشان در فرهنگ عمید

( آب فشان ) چشمۀ آب گرم که از آن بخار و آب گرم فوران کند.

معنی کلمه آب فشان در فرهنگ فارسی

( آب فشان ) سوراخ هایی که آب گرم از آنها بیرون رانده می شود
چشمه آب گرم که ا آن بخارو آب گرم فوران کند

معنی کلمه آب فشان در فرهنگستان زبان و ادب

آب فشان
{geyser} [زمین شناسی] چشمۀ آبگرمی که آب داغ و بخار به تناوب از آن فوران می کند

معنی کلمه آب فشان در دانشنامه عمومی

آب فشان (ابزار). آب فشان یا پیست ( به انگلیسی: Wash bottle ) یکی از ابزارهای آزمایشگاهی می باشد که از یک بطری پلاستیکی و یک نازل در بالای آن تشکیل شده است. از این ابزار برای شست وشوی ابزارهای آزمایشگاهی مانند لوله آزمایش و بالن ته گرد استفاده می شود. عملکرد این وسیله به این ترتیب است که با فشردن دست روی بطری پلاستیکی فشار داخل بطری افزایش یافته و مایع داخل بطری به صورت باریکه ای از سر نازل به بیرون می ریزد.

معنی کلمه آب فشان در دانشنامه آزاد فارسی

آبفشان. آبفِشان (geyser)
آبفِشان
چشمه ای طبیعی که به تناوب ستونی انفجاری از بخار و آب داغ را به هوا پرتاب می کند. این پدیده براثرِ متراکم شدن بخار در محفظه های زیرزمینی پدید می آید. ازجمله معروف ترین آبفشان ها آبفشان اولد فیت فولدر پارک ملی یلوستون، در ایالت وایومینگامریکا، است. در نیوزیلند و ایسلند نیز آبفشان هایی یافت می شود. آبفشان کستلدر پارک ملی یلوستون، وایومینگ ایالات متحدۀ امریکا. این آبفشان معمولاً هر نُه تا یازده ساعت فوران می کند و در ابتدا، بیست دقیقه فاز اصلی آب و سپس، ۴۰ دقیقه فاز بخار به بیرون می ریزد. بیشتر فوران های آبفشان کستل کوچک اند و فقط چند دقیقه طول می کشند. فوران اصلی این آبفشان پیش بینی ناپذیر است.

جملاتی از کاربرد کلمه آب فشان

بیهوشی من است گرانخواب ورنه من دریا به جای آب فشاندم به روی دل
بسکه خواجو همه شب خاک سر کوی ترا بدو چشم آب فشاندست و بمژگان رفتست
در طریقه آب فشانی بر روی بام سطح خارجی بام خیس نگه داشته می‌شود و بدین ترتیب دمای بام کاهش می‌یابد. در آب پاشی صحیح بام حدوداً ۹۰٪ از بار حرارتی ناشی از تابش آفتاب در روی بام خنثی می‌گردد.
بر لبش چون بلطف آب فشاند سوز و تا بیش در نهاد نهاد
چشم پیاپی چو ابر آب فشاند تا ننشیند بر آن نیاز غباری
گاه چون ابرو بود در ره صبح آب فشان گاه چون برق بود از سر خشم آتشبار
بصبح قاتم پوش و بشام اکسون باف بصلح آب فشان و بجنگ آتش بار
بر آتش اندوه دلم آب فشاند بادی که ز خاک سر کویت بمن آید
ببخش منصب فراشیم که آن سر کو را به دیده خاک بروبم ز گریه آب فشانم
زال اگر آب کشیدی ز غدیر دختر آن آب فشاندی به کوبر
شبی به میکده اش برقع از جمال افتاد قرابه آب فشان جام در غشست هنوز
یکی از روش‌های خنک کردن فضاهای داخلی خنک کردن پشت بام فضاهاست. با توجه به اینکه سقف ساختما ن عمده‌ترین بخش نفوذ گرما به درون فضاهاست با خنک کردن سقف به میزان قابل توجهی می‌توان به تعدیل دمای فضاهای داخلی کمک کرد. با ایجاد حوضچه‌های آب بر روی بام یا استفاده از اسپری آب (آب فشانی) بر روی بام می‌توان در سطح خارجی بام سرمایش تبخیری ایجاد کرد. به این ترتیب با سرد شدن سقف و برخورد هوای گرم داخلی بنا با سقف سرد هوای فضاهای داخلی خنک می‌شود.