( آب راهه ) آب راهه. [ هََ / هَِ ] ( اِ مرکب ) هر جا که آب در آن گذرد از رود و جوی و مسیل و مانند آن. گذرگاه سیل. ( فرهنگستان زمین شناسی ) : خاک خور، گو پس از این روح طبیعی تا من آب راهه ش ز گذرگاه جگر بربندم.سیف اسفرنگ.|| راه آب. مجری. آوره. آب راه. فرخور. || نهری یا رودی که در نهر یا رود دیگر ریزد. رافد. رافده.
معنی کلمه آبراهه در فرهنگ معین
( آبراهه ) (هِ ) (اِمر. ) ۱ - راه آب ، مجرای آب . ۲ - گذرگاه سیل .
( آبراهه ) ( اسم ) ۱- راه آب مجرای آب آب راه. ۲ - گذرگاه سیل ۳ - سیلاب . راه آب، راهگذر آب، مجرای آب، گذرگاه سیل، آبراه، آبره، آوره، آبرو ( آب راهه ) هرجا که در آن آب گذرد
معنی کلمه آبراهه در دانشنامه عمومی
آبراهه. آبراهه یا کانال ( به انگلیسی: Canal ) یا تُرعه، راه آبی مصنوعی که توسط انسان حفر می شود. آبراهه ها به دو دستهٔ عمده تقسیم می شوند: • قنات ها یا راه آب ها که برای عبور آب ایجاد می شوند. • راه های آبی که برای عبور کشتی ها و وسایل نقلیهٔ آبی ایجاد می شوند و اغلب به رودخانه ها، دریاچه ها یا اقیانوس ها منتهی می شوند. برخی از کانال ها، بخشی از یک راه آبی موجود هستند. این مسئله زمانی رخ می دهد که یک رودخانه کانال بندی شده باشد: این کار با استفاده از ماشین آلات وسعت دهنده و عمیق کننده صورت می پذیرد. طول کانال های مصنوعی معمولاً بیش از کانال های طبیعی است. در کانال های کوچک، قایق های باریک و باربرهای کوچک توانایی حرکت دارند؛ با این حال کانال های عظیمی نیز برای عبور کشتی های بزرگ و ورود آن ها به اقیانوس ها ایجاد شده است. قدیمی ترین کانال های شناخته شده، قنات ها و کانال های آبیاری هستند که ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در میان رودان ساخته شده اند. تمدن دره سند، واقع در پاکستان کنونی و شمال هندوستان نیز ۲۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به سیستم های آبیاری نسبتاً پیشرفته و مخازن ذخیره سازی دست یافته بود. در چین باستان نیز حد فاصل سال های ۴۸۱ تا ۲۲۱ پیش از میلاد کانال های بزرگی برا حمل و نقل آبی ایجاد شده بود. یکی از طولانی ترین این کانال ها، کانال هونگ گو ( Hong Gou ) به معنی «کانال غازهای وحشی» بود که ایالت های «سونگ»، «ژانگ»، «چن»، «کایی»، «کایو» و «وی» را به یکدیگر متصل می کرد. در حال حاضر نیز کانال بزرگ چین همچنان طولانی ترین کانال جهان به حساب می آید. این کانال ۱، ۷۹۴ کیلومتر ( ۱، ۱۱۵ مایل ) طول دارد و برای حمل امپراتور یانگ گوانگ ( yang goung ) بین پکن و هانگ ژوا ( hangzhou ) ساخته شده بود. کار ساخت این کانال در سال ۶۰۵ میلادی آغاز و در سال ۶۰۹ میلادی پایان یافت؛ هرچند بخش عمده ای از کانال، با بازسازی کانال قدیمی تری که در این محل وجود داشت تکمیل شد. کانال قدیمی تر دست کم از سال ۴۶۸ پیش از میلاد وجود داشت. این کانال حتی در بخش های شهری خود نیز به ندرت عرضی کمتر از ۳۰ متر دارد. در سده های میانه، ترابری آبی ارزان تر و سریع تر از ترابری از راه خشکی بود چرا که از یک سو جاده ها ناهموار بوده و در وضعیت بدی قرارداشتند و از سوی دیگر امکان حمل کالاهای بیشتری با کشتی وجود داشت. اولین کانال مصنوعی در اروپای قرون وسطی در نزدیکی شهر میلان ساخته شد. ساخت این کانال در سال ۱۱۲۷ میلادی آغاز شد و در سال ۱۲۵۷ میلادی به پایان رسید که زمینه را برای گسترش تجارت، حمل و نقل و کشاورزی فراهم آورد. بعدها، کانال هایی در هلند و فنلاند ساخته شد تا با تخلیه آب، زمین های پست و هموار ساحلی را خشک کنند.
معنی کلمه آبراهه در ویکی واژه
آبراهه آبراه، مجرای آب، گذرگاه سیل. رساندن آب از جایی بجایی.
جملاتی از کاربرد کلمه آبراهه
نهر باستانی داریون که از آثار دروه داریوش هخامنشی است نیز از تخریب و تغییرات غیراصولی در امان نماندهاست. این کانال باستانی در ابتدای دهه ۸۰ خورشیدی با بتن پوشانده شده تا شمایل باستانی خود را از دست بدهد. همچنین بخشی از آبراهه باستانی داریون که در زیر قلعه سلاسل جریان داشته توسط وزارت نیرو با بتن پوشانده شده و در کنار آن پمپ نصب شدهاست.
یک مطالعه روی یک کارخانه تولید پلی اتیلن در سوئد نشان داده است که سالانه بین ۳ تا ۳۶ میلیون گلوله پلاستیکی از محلهای تولید وارد محیط زیست میشود. این ذرات در حین حمل و نقل و تولید میریزند و به دلیل اقدامات احتیاطی و مقررات ناکافی، میلیونها گلوله پلاستیکی به آبراهههای مجاور و در نهایت اقیانوس سرازیر میشوند که همین موارد باعث آلودگی محیطی میشوند.
به بیان دقیق، «کانال دو میدی» به بخشی که ابتدا از تولوز تا مدیترانه ساخته شد اشاره دارد - هدف پروژه کانال دوکس-مرس اتصال چندین بخش از آبراههای قابل کشتیرانی برای پیوستن دریای مدیترانه به اقیانوس اطلس است: ابتدا آبراهه دو میدی، سپس گارون که کم و بیش بین تولوز و بوردو قابل کشتیرانی بود، سپس آبراهه جانبی گارون که بعداً ساخته شد، و در نهایت مصب ژیرون پس از بوردو.
پس از اصلاحات شانگ یانگ، قدرت چین با سخت کوشی مردم چین در قرن بعدی به رشد خود ادامه داد. پادشاهان چین مجوز ساخت بسیاری از پروژههای آبادانی کشور، مانند آبراهههای آبیاری و سازههای دفاعی را صادر کردند.
پس از بررسیهای گوناگون داریوش پی برد که باید ۸۴ کیلومتر دیگر کَنده شود تا آبراههایی که فرمانروایان مصری ساخت آن را آغاز کرده و نتوانسته بودند آن را به پایان ببرند، به دریای سرخ برسد. از سوی دیگر برای مشکل آب آشامیدنی ناگزیر بود چاههای گوناگونی پدید بیاورد تا کارگران از تشنگی نمیرند؛ بنابراین داریوش که کار به پایان رساندن آبراهه را با یاری مهندسان ایرانی که از زمانهای کهن در کار کندن آبراهه و کاریز و چاه و سدبندی مهارت داشتند آسان میپنداشت، فرمان داد تا کار دوباره آغاز شود و بر سر راه چاههایی کنده شوند تا آب آشامیدنی برای کارگران بهدست آید.
آبراهه افتخار (عربی: نهر العز) آبراهه کمژرفایی به عرض تقریبی ۲ کیلومتر در جنوب عراق است که در سال ۱۹۹۳ توسط صدام حسین برای تغییر مسیر آبهای رود دجله به سمت فرات در نزدیکی محل تلاقی این دو رود در شطالعرب ساخته شد. این آبراهه از زمان ساخت به دلیل تغییر مسیر آب از مردابهای مرکزی باعث تشدید مشکلات زیستمحیطی و انسانی شد و نقش مؤثری در تبدیل بخش بزرگی از تالابها به بیابان داشت.
آخر درد فراق را درمانی و شب هجران را پایانی باید. کنیزک چون پیغام و سلام برسانید، زن خویشتن را در خشم کرد و کنیزک را دشنام داد و روی او سیاه کرد و از آبراهه رز بیرون فرستاد و گفت: سزای آن که سخن نا اندیشیده گوید، این بود. کنیزک باز آمد و شرح حال بگفت. مرد با گنده پیر تدبیر کرد. گفت: او ترا چنین گفته است: چون روی روز عالم افروز، تیره و چشم آفتاب از ظلام خیره شود، از راه آب، نزدیک من آی. مرد بر قضیت این تدبیر، نماز خفتن بیرون آمد و از راه آبراهه رز در کاخ معشوقه رفت. زن بیرون آمد و بر لب آب، جامه خواب بیفکند و هر دو به یکجای بخفتند. پدر شوی زن از جهت حراست حرث و زراعت، گرد رز طواف می کرد، چون بدان موضع رسید، زن پسر را دید با مرد بیگانه خفته. آهسته فراز آمد و پای برنجن از پای زن پسر بیرون کرد و برفت. زن بیدار شد و آن حال معلوم کرد، در وقت معشوق را باز فرستاد و نزدیک شوی رفت و چون زمانی بخفت، گفت: ای مرد مرا تاسه می کند. مرد گفت: ترا گرم شده است، بیا تا به صحرا رویم. هر دو بیرون آمدند و بر همان موضع بخفتند. چون زمانی ببود، شوی را بیدار کرد و گفت: این ساعت پدر تو بیامد و پای برنجن من بدزدید و من دانستم اما شرم داشتم چیزی گفتن. مرد با پدر در خشم شد. چون بامداد پدر شوی درآمد و پای برنجن بنمود و آنچه دیده بود بازگفت: پسر گفت: راست گفته اند که دشمنی خسرو و زن پسر چون دشمنی موش و گربه است که به هیچ وقت از یکدیگر ایمن نتوانند بود. دوش من بودم بدان موضع با زن خویش خفته. تو غلط دیده ای. خسرو خجل شد و از پیش پسر، رنجور بیرون آمد و از زن عذر خواست و گفت:
مدارک و شواهد کشاورزی توأم با آبیاری بسیار اندک است و در بعضی نقاط ایران آبیاری به صورت ابتدایی بوده و تابستان خود باعث مشکلاتی در آبیاری شده که ساکنان ایران در روستاهای سنتی و دور افتاده توانستهاند باایجاد آبراهههای ابتدایی و انتقال آب به زمینهای کشاورزی ولو به شکل محدود از کشاورزی توأم با آبیاری بهرهمند شوند. در مناطقی که باران سالانه کمتر از دویست و پنجاه میلیمتر باشد کشاورزی بدون آبیاری ممکن نیست.
داریوش برای افتتاح کانال سوئز شاهزادگان و مقامات بسیاری را فراخوانده بود. جشن یک سال پس از اتمام کار کانال در تابستان ۴۹۷ برگزار شد… میتوان حدس زد که پس از پایان سخنرانی مراسم افتتاح آبراهه داریوش همراه با ولیعهدش خشایارشا سوار نخستین کشتی اولین کاروان دریاییای شدهاست که در کانال سوئز حرکت کردند. سپس کاروان دریاییای که متشکل از ۲۴ کشتی بود پشت سر کشتی پرچمدار به سوی شرق به حرکت درآمد. احتمالاً داریوش با کشتی سهردیفه خود تا سوئز همراه آنها بودهاست.
منظور از طراحی منظم، دادن شکل کاملاً هندسی به آبنماها و آبراهههاست. این نوع آبنماها وقتی در یک چشمانداز که به شیوه منظم طراحی شدهاست، قرار گیرند، بهترین نمای خود را نشان میدهند. اشکال به حالت قرینه و کلاسیک به کار میروند. چشمهها و مجسمهها شکل مشخصی دارند و مواد به کار رفته، سنگ و بتنهای صاف و منظم است. البته از فایبرگلاس هم در اندازههای دلخواه و به فرم منظم میتوان استفاده کرد. آبنماهای منظم وقتی که دارای لبه برجسته باشند، جذابیت بیشتری دارند. چرا که نشستن روی لبه برجسته استخر جالب است و از طرفی برای کودکان امنیت دارد. در باغها و پارکهای کوچک شهری، بهتر است که آبنما به شیوه منظم طراحی شود.
در دورهٔ ائوسن آمریکا جنوبی و شمالی از هم جدا بودند. در غرب آمریکای شمالی کوهزایی لارامید ادامه یافت. در منطقهٔ قطب شمال قارههای آسیا، آمریکای شمالی، و اروپا تقریباً چسبیده به هم قرار داشتند و تنها آبراهههای باریکی از شمال اقیانوس اطلس، دریای لابرادور، و تنگهٔ تورگای، اقیانوس منجمد شمالی را با دیگر دریاها مرتبط میساخت.