ازگیل
معنی کلمه ازگیل در لغت نامه دهخدا

ازگیل

معنی کلمه ازگیل در لغت نامه دهخدا

ازگیل. [ اَ ] ( اِ ) درختچه ای که در همه جنگلهای شمالی حتی ارسباران وگلی داغ و گردنه چناران میروید. حدّ سفلای آن سواحل آستارا و حد علیا، کتول در ارتفاع 2000 گزی. ( گااوبا ). ازگِل. نلکه. زعرور. سِر ( در آستارا ). زِر. تُرسه سِر ( در طوالش ). فَتَر ( در اطراف رشت ). کُنُس ( در طالقان قزوین ). کنس. کنوس. کونوس ( در گیلان و مازندران ). ترش کُنُش ( در رامسر و شهسوار ). تالاس گور ( در رامیان ). کُندُز. کُندُس ( در گرگان و کجور ). ( گااوبا ).

معنی کلمه ازگیل در فرهنگ معین

( اَ ) (اِ. ) ۱ - درختچه ای است خاردار با چوبی سخت و محکم و شکوفه های سفید. ۲ - میوة درخت ازگیل که قهوه ای رنگ و ترش مزه است .

معنی کلمه ازگیل در فرهنگ عمید

۱. میوه ای کروی شکل، گوشتالو، قهوه ای رنگ، شیرین، و کمی گس.
۲. درختچۀ خاردار و جنگلی این میوه با گل های سفید.

معنی کلمه ازگیل در فرهنگ فارسی

ازگل: درختی ازدسته سیب وش، گلهایش سفید، میوه آن شبیه به زالزالک امادرشت تروبرنگ قهوهای، طعمش شیرین وکمی گس
( اسم ) درختچه ای از تیر. گل سرخیان که خاردار است و بحالت وحشی در جنگلهای اروپای مرکزی و نواحی معتدل آسیا روییده میشود و غالبا آنرا با درختان دیگر پیوند میزنند ارونیا.
درختچه که در همه جنگلهای شمالی می روید

معنی کلمه ازگیل در دانشنامه عمومی

اَزگیل ( نام علمی: Mespilus germanica ) که در زبان گیلکی به آن "کونوس", "کُنوس" ؛ در زبان مازندرانی به آن "کِنِس" و "کندس" و در زبان تالشی به آن "فتر" می گویند، نام درخت و میوه ای است از خانواده گلسرخیان از سرده ازگیل ( سرده ) ، هم خانواده با سیب، گلابی، به، زالزالک و گلابی وحشی. در نزهت نامه علایی هم آن را کندس خوانده اند.
میوه ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و تا زمانی که خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست. گوشت ازگیل پس از رسیدن از رنگ سفید به قهوه ای تغییر می یابد و کاملاً نرم و شیرین می شود. ازگیل را به صورت خام به عنوان میوه ای لذیذ، مطبوع و تقویت کننده مصرف می کنند. از ازگیل جهت تهیه شربت و کنسرو ازگیل نیز استفاده می شود. ازگیل در مکانی سایه روشن در جنگل های آفتاب گیر رشد می کند و خاک مرطوب، سبک و شنی با خاک برگ یا خاک سنگین رسی و به خوبی زهکشی شده برای کشت آن مناسب است
ازگیل ده هزار سال پیش در جنوب دریای کاسپین در مناطق گیلان و مازندران و قزوین در ایران کشت می شد. ۷۰۰ سال پیش از میلاد به یونان و در ۲۰۰ پ. م به روم رسید. کاشت این میوه از طریق رومی ها در بقیه اروپا گسترش یافت. در حال حاضر ازگیل در همهٔ جنگل های شمال ایران از ارسباران تا چناران ( بجنورد ) و در همهٔ بلندی های کرانه های دریا در دامنه جنوبی البرز و مناطق استپی می روید.
ازگیل سرشار از ویتامین های «ب» و «ث» است. خواص دارویی ازگیل نیز از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده. بقراط ازگیل را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب نافع می پنداشت. ازگیل برای فشار خون و چربی خون و قند خون مفید است. درمان آبسه دهان و گلو با جوشانده برگ ازگیل - درمان آنژین با جوشانده برگ آن - درمان برفک با برگ آن - منظم کردن قاعدگی - درمان سالک با جوشانده برگ - درمان اسهال بچه ها با جوشانده برگ - منظم کننده کار روده ها - جوشاندهٔ برگ ازگیل ورم گلو و ناراحتیهای حلق را از میان می برد. هم چنین به طور سنتی در گیلان و قزوین از «آب کونوس» برای درمان دهان درد استفاده می شده است. در درمان اسهال ساده - خونریزی داخلی - ورم روده - زخم دهان - تورم مخاط گلو با غرغره ( پزشکی ) کردن آب برگ درخت ازگیل سودمند است.
ازگیل شامل آب، قند ٬اسیدهای آلی ( اسید مالیک - اسید سیتریک - اسید تارتاریک ) ، تانن، لعاب، اسید بوریک است.
ازگیل (سرده). ازگیل ( نام علمی: Mespilus ) نام یک سرده از زیرخانواده مالوئیده است.
معنی کلمه ازگیل در فرهنگ معین
معنی کلمه ازگیل در فرهنگ عمید
معنی کلمه ازگیل در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ازگیل در دانشنامه عمومی

معنی کلمه ازگیل در دانشنامه آزاد فارسی

اَزگیل (medlar)
اَزگیل
اَزگیل
اَزگیل
درختی با نام علمی Mespilus germanica، از خانوادۀ گل سرخ. این گیاه به سبب میوه هایش، که شبیه گلابی کوچکی با رنگ قهوه ای متمایل به سبز است، به فراوانی کشت می شود. میوه های آن وقتی کاملاً برسند، خوردنی اند. ارتفاع این درخت سه تا پنج متر است و خارهای سختی دارد. ازگیل وحشی در نواحی شمالی ایران می روید و به نام های محلی کنوس، ترش کنوس، ترش سر، و کوندوس معروف است. واریته های کشت شدۀ این گیاه میوه های درشت تری دارند.

معنی کلمه ازگیل در ویکی واژه

ریشه ناشناخته است . احتمالا همریشه است با گرجی ასკილი (asḳili, “نسترن”) و ارمنی میانه զկեռ (zkeṙ, “ازگیل”).
ازگیل (جمع ازگیل‌ها)
از پارسی ازگیل‎ (azgil)
اَزگیل (ezgil)
درختچه‌ای است خاردار با چوبی سخت و محکم و شکوفه‌های سفید.
میوة درخت ازگیل که قهوه‌ای رنگ و ترش مزه‌
ازگیل Synonyms: دنگل‎ (döngel), مشمله‎ (muşmula), یڭی دنیا‎ (yeñi dünya)

جملاتی از کاربرد کلمه ازگیل

اراء دارای دو بخش جنگلی و کوهستانی است که درختانی همانند: سپیدار، چنار، بلوط‌های وحشی، راش، کچپ، ملچ، ولیک سیاه و قرمز، تلکا، عبدو، ازگیل وحشی، زرشک می‌باشد. در شرق و جنوب روستا نیز مزرعه‌های کشاورزی و زمین‌های بایر وجود دارد. لولا، وارنک، سرع (تره)صحرایی، ارک، سر شیر صحرایی، پنبیک (شوید) صحرایی، پونه، گزنه، گلپر و کاردیکو از سبزی‌های صحرایی این روستا می‌باشند. همچنین از میان گیاهان دارویی اراء می‌توان به باریجه، گزنه وحشی، آویشن، خاکشیر، شاتره، گل گاو زبان و تخم قدومه اشاره نمود.
آش ترش یکی از غذاهای سنتی آش ترش مختص شهرهای ملایر و همدان و بروجرد و نهاوند همچنین استان زنجان و استان مازندران است.. این آش با کشمش سرخ شده، نخود و لوبیا، سبزی، پیاز داغ، ترشی یا سرکه و شیره انگور یا شیره ازگیل پخته می‌شود.
سازه ها و خانه های پلکانی روستا در زلزله‌ سال ۶۹ رودبار به کلی از بین رفت.محصول اصلی روستا گردو است و پس از آن فندوق، زردآلو،آلو، گیلاس، آلبالو، به، گلابی،سیب،شاتوت و انواع میوه ها می باشد.میوه‌های جنگلی روستا گلابی نیز وحشی،ازگیل،زرشک،داغ داغان و زالزالک قرمز میباشد.
اراء دارای دو بخش جنگلی و کوهستانی است که درختانی همانند: سپیدار، چنار، بلوط‌های وحشی، راش، کچپ، ملچ، ولیک سیاه و قرمز، تلکا، عبدو، ازگیل وحشی، زرشک می‌باشد. در شرق و جنوب روستا نیز مزرعه‌های کشاورزی و زمینهای بایر وجود دارد. لولایا، وارنک، سرع (تره) صحرایی، ارک، سر شیر صحرایی، پنبیک (شوید) صحرایی، پونه، گزنه، گلپر و کاردیکو از سبزی‌های صحرایی این روستا می‌باشند. همچنین از میان گیاهان دارویی اراء می‌توان به باریجه، گزنه وحشی، آویشن، خاکشیر، شاتره، گل گاو زبان و تخم قدومه اشاره نمود.
باب‌انار دارای آب و هوای چهار فصل است به گونه‌ای که درختانی همچون انار، مرکبات، بادام، گردو، هلو، زردآلو، انجیر، سیب، ازگیل و زیتون در این منطقه رشد می‌کنند. باب‌انار دارای آب و هوای خشک و نیمه خشک می‌باشد. بیشتر بارش‌ها در این منطقه در نیمه دوم بهمن ماه روی می‌دهد. تابستان‌های باب‌انار گرم و خشک و بدون بارندگی و زمستان‌های آن نسبتاً سرد هستند. میانگین بیشترین دمای شهر در تابستانها به °۲۹ و میانگین کمترینِ آن در زمستانها به °۱۲ می‌رسد. میانگین بارش سالانه باب‌انار ۲۶۹٫۸ میلیمتر است.
وزیدن باد گرم در پائیز که به گیلکی این باد را «کونوس پچی باد» (باد ازگیل پز) می‌نامند، هر ساله با آتش‌سوزی همراه بود، چه در جنگل‌های گیلان و چه در شهرها، با توجه به اینکه خانه‌های آن زمان مردم رشت بیشتر از چوب بود و همه ساله خساراتی به مردم وارد می‌شد، آرسن در اینجا هم همانند یک مرد آتش‌نشان جانش را به خطر می‌انداخت و به اطفاء حریق می‌پرداخت. آرسن به دین و اعتقادات همشهری‌هایش احترام خاصی می‌گذاشت، در مراسم تاسوعا، عاشورا و چهل منبر شرکت می‌کرد، به هر مسجدی که وارد می‌شد مردم به احترام او از سرجایشان بلند می‌شدند و برایش صلوات می‌فرستادند، آرسن این اعتبار را به راحتی بدست نیاورده بود.
ارتفاعات آمل را پوشش گیاهی جنگلی تشکیل داده و انواع رستنی‌ها در این منطقه می‌رویند. درختان اوجا، توسکا، بلوط، افرا، ازگیل، زرشک، گیاه صنعتی گون، گیاهان خاکشیر، گل ختمی، کاسنی، گل گاوزبان، بمبارمنگ که کاربرد دارویی دارند و پوشش گیاهی در این شهر به فراوانی برای چرای دام موجود است.