سرخک
معنی کلمه سرخک در لغت نامه دهخدا

سرخک

معنی کلمه سرخک در لغت نامه دهخدا

سرخک. [ س ُ خ َ ]( ص مصغر ) مصغر سرخ است. ( برهان ) ( آنندراج ). || ( اِ مرکب ) ال. کُرنوس. ( گیاه شناسی ثابتی از حاشیه برهان قاطع چ معین ). نام رستنیی باشد دوایی و آن را سرخ مرد گویند و به عربی حمیرا گویند. ( برهان ) ( آنندراج ). || نام بیماریی است. رجوع به سرخجه شود. || نام نوعی انگور به قزوین و درتهران آن نوع را یاقوتی خوانند. ( یادداشت مؤلف ).
سرخک.[ س ُ خ َ ] ( اِخ ) از کوهستانات جلگه لار از توابع لاریجان نزدیک تهران و دارای معدن زغال سنگ است. رجوع به ترجمه سفرنامه مازندران و استراباد رابینو شود.
سرخک. [ س ُ خ َ ]( اِخ ) قریه ای است نزدیک نیشابور. ( معجم البلدان ).

معنی کلمه سرخک در فرهنگ معین

(سُ خَ ) (اِ. ) مرضی عفونی واگیر و همه گیر که مصونیت می دهد.

معنی کلمه سرخک در فرهنگ عمید

بیماری واگیر ویروسی که عوارض آن سرفه، عطسه، آب ریزش و ظهور دانه های قرمز روی پوست است و گاه سبب ذات الریه می شود.

معنی کلمه سرخک در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - آل . ۲ - ساس . ۳ - مرضی است عفونی و بثوری بسیار واگیر دار و همه گیر که مصونیت می دهد و به سبب بثورات مخصوص مشخص است این ناخوشی بیشتر در کودکان ۳ تا ۱٠ ساله دیده میشود و مرضی است مضعف و مساعد سل و کانونی خاموش شده را بر می افروزد . موجب آن یک ویروس است که هنوز شناخته نشده دوره نهفتگی آن ۱٠ تا ۱۲ روز است و بون علامت دوره یورش آن ۳ تا ۴ روز است که از همه تبهای بثوری طولانی تر است گل افشان . یا سرخک کاذب . سرخجه .
قریه ایست نزدیک نیشابور

معنی کلمه سرخک در دانشنامه عمومی

سُرخَک نوعی عفونت سیستم تنفسی است که یک ویروس آر. ان. آ از خانواده پارامیکسوویریده آن را ایجاد می کند. علائم سرخک شامل تب، سرفه، آبریزش بینی، و راش پوستی در نقاط مختلف بدن است.
سرخک از طریق تنفس منتقل می شود و به شدت واگیردار است. در واقع ۹۰٪ افراد فاقد ایمنی که با بیمار مبتلا به سرخک زندگی می کنند این بیماری را از او می گیرند. دورهٔ نهفتگی به طور میانگین ۱۴ روز است و چهار روز پس از بروز راش ها قابلیت سرایت دارد.
احتمال مرگ بر اثر سرخک در کشورهای توسعه نیافته با سوء تغذیه شایع و شرایط بهداشتی نامناسب تا ۲۸٪ است، اما در مناطق دیگر بسیار پائین است و در ایالات متحده از سال ۱۹۸۷ تا ۲۰۰۰ فقط ۰٫۳٪ ( ۱۷۷ مرگ از ۶۷٬۰۳۲ مورد ) بوده است.
بیمار مبتلا به سرخک تب دار بوده و بدحال به نظر می رسد. بیمار معمولاً دچار سرفهٔ خشک بوده و ملتحمه چشم بیمار قرمز می باشد. دانه های پوستی در سرخک در حدود روز چهارم پس از شروع تب نمایان می شوند دانه های پوستی و سرخی پوست ( راش ) از محل رویش موها در پیشانی شروع شده و به سایر نقاط بدن گسترش می یابد. گاهی کف دست ها و پاها هم دانه می زند این دانه ها چهار تا شش روز پس از پدیدار شدن شروع به همان ترتیبی که نمایان شده اند شروع به از بین رفتن می کنند. ( دانه ها از محل رستنگاه موها در پیشانی به پایین از بین می روند ) . لکه کوپلیک از مشخصه های بیماری است.
سرخک در مبتلایانی که سن کمی داشته باشند، نوزادان، کودکان دچار سوءتغذیه، افراد که سیستم ایمنی بدنشان خوب کار نمی کند، منجر به عوارض جدی از جمله کوری، التهاب مغز یا آنسفالیت، اسهال شدید، عفونت گوش و ذات الریه می شود. مجموعه این عوارض می تواند منجر به مرگ شوند.
واکسیناسیون نقش مهمی در کاهش شدید موارد ابتلا به این بیماری داشته است. در کشورهای توسعه یافته معمولاً واکسن دو بار یکی در ۱۲–۱۵ ماهگی ( کودکان زیر ۱۲ ماه معمولاً ایمنی بالایی نسبت به بیماری دارند ) و یکی در ۴ یا ۵ سالگی زده می شود. در صورت مشاهدهٔ سرخک در یک مدرسهٔ شبانه روزی یا جایی شبیه به آن نیز تمام افراد واکسیناسیون می شوند.
سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده که در کشورهای توسعه نیافته ای که سرخک بسیار شایع است، واکسن دو بار در سنین ۶ و ۹ ماهگی تزریق شود. [ نیازمند منبع] انجام واکسیناسیون سرخک در این سنین معمولاً برای آن است که خدمات بهداشتی دیگر مانند پشه بند برای جلوگیری از مالاریا، داروهای ضد انگل و مکمل های ویتامین آ نیز به کودکان داده شود. [ نیازمند منبع]
معنی کلمه سرخک در فرهنگ معین
معنی کلمه سرخک در فرهنگ عمید
معنی کلمه سرخک در فرهنگ فارسی

معنی کلمه سرخک در دانشنامه آزاد فارسی

سُرخک (پزشکی)(measles)
نوعی بیماری ویروسی حاد. از راه هوا منتقل می شود. علایم بیماری عبارت اند از تب، التهاب شدید مخاطی، لک های کوچک درون دهان، و لکه های قرمزرنگ برجسته روی پوست. لکه ها پس از دورۀ نهفتگیدوهفته ای ظاهر می شوند. مدت بیماری یک هفته است. پیش گیری از بیماری با مایه کوبی صورت می گیرد. هر سال بیش از ۱میلیون کودک بر اثر سرخک می میرند. در کشورهای صنعتی، سرخک بیماری خطرناکی نیست، ولی از آن جا که ممکن است سبب عوارض خطرناکی شود، اغلب این کشورها برنامۀ مایه کوبی را برضد این بیماری اجرا می کنند. در کشورهای پیشرفته، از هر ۵هزار کودک مبتلا یک نفر جان خود را از دست می دهد و از هر هزار بیمار یک نفر دچار التهاب مغزمی شود. در نیمی از این بیماران ضایعات مغزی پدید می آید. در انگلستان، واکسن ام ام آر(سرخک، اوریون، سرخجه) در دوازده تا پانزده ماهگی و نوبت یادآورآن قبل از ورود به مدرسه، معمولاً بین سه تا پنج سالگی، تزریق می شود. در ۲۰۰۱، به علت کاهش مایه کوبی اِم اِم آر در انگلستان، که از ۱۹۹۸ شروع شده بود، موارد ابتلا به سرخک افزایش یافت، زیرا پوشش مایه کوبی کمتر از درصد لازم برای مهار بیماری بود. سازمان جهانی بهداشتدر آوریل ۲۰۰۱ مبارزه علیه سرخک را آغاز کرد تا میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری به نصف کاهش یابد. در سال ۲۰۰۰، پوشش جهانی مایه کوبی علیه سرخک ۷۵ درصد بود.

معنی کلمه سرخک در ویکی واژه

morbillo
مرضی عفونی واگیر و همه گیر که مصونیت می‌دهد.

جملاتی از کاربرد کلمه سرخک

پاناسفالیت اسکلروزان کننده زیر حاد: عفونت مزمن مغز به وسیله یک ویروس سرخک باعث پاننسفالیت اسکلروز حاد زیر می شود. این وضعیت منجر به التهاب مغز و مرگ سلولهای عصبی می شود.
«ملی‌گرایی یک بیماری بچه‌گانه‌است، مانند بیماری سرخک برای نژاد انسان»
ابوالقاسم روحی سرخکلایی (زادهٔ ۱۳۴۰ در ساری) نمایندهٔ حوزهٔ انتخابیهٔ ساری در دورهٔ هفتم مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بوده‌است. وی پیش‌تر در دورهٔ پنجم نیز عضو این مجلس بود.
آدلیا آنتوانت فیلد در لافایت، اوهایو به دنیا آمد و پدرش لئونارد فیلد و مادرش مارگارت گریدلی فیلد بود. هنگامی که او ۱۳ ساله بود، به‌دلیل ابتلای معلم بالغ منصوب‌شده برای تدریس در مدرسه به بیماری سرخک، به‌مدت سه هفته در مدرسهٔ خود به تدریس پرداخت. او در مدرسه علمیه گیوجا و سپس کالج ابرلین به تحصیل ادامه داد و در سال ۱۸۵۶ از دورهٔ ادبی کالج ابرلین فارغ‌التحصیل شد. او در دههٔ ۱۸۶۰ و پس از درگذشت همسرش، مطالعات بیشتر خود را به زبان لاتین و آلمانی دنبال کرد و یک سفر مطالعاتی طولانی به آلمان نیز داشت. او بعداً مدرک کارشناسی ارشد افتخاری خود را از کالج هیلزدیل دریافت کرد و در سال ۱۹۰۶ مدرک دکترای حقوق افتخاری را از دانشگاه وسترن رزرو اخذ کرد.
با پیشروی استعمارگران اروپایی در قلمروی امروز ایالات متحده، زمین‌های بومیان معمولاً فتح می‌شد یا آنان از سرزمین‌هایشان رانده می‌شدند. جمعیت سرخ‌پوستان پس از ورود اروپایی‌ها به قاره آمریکا به شدت کاهش پیدا کرد که دلایل مختلفی داشت؛ از جمله آن شایع شدن بیماری‌هایی چون آبله و سرخک در میانشان بود.