ارغوانی
معنی کلمه ارغوانی در لغت نامه دهخدا

ارغوانی

معنی کلمه ارغوانی در لغت نامه دهخدا

ارغوانی. [ اَ غ َ ] ( ص نسبی ، اِ ) منسوب به ارغوان. || گل سرخ. ( آنندراج ). || برنگ ارغوان. سرخ. ( مؤید الفضلاء ) ( آنندراج ).ارجوانی. فرفیری . فرفوری. فرفوریه. رنگی سرخ که به بنفشی زند. سرخی که بسیاهی زند. آتشگون. سرخ روشن. احمر ذریحی. سرخ ارغوانی. ( منتهی الأرب ). احمر قانی. سرخ ارغوانی :
همه دل پر از شادی و می بدست
رخان ارغوانی بنابوده مست.فردوسی.دریغ آن رُخ ارغوانی چو ماه
دریغ آن بر و برز و بالای شاه.فردوسی.خوشا با رفیقان یکدل نشستن
بهم نوش کردن می ارغوانی.فرخی.نوبهار از خوید و گل آراست گیتی رنگ رنگ
ارغوانی گشت خاک و پرنیانی گشت سنگ.منوچهری.گل از باده ارغوانی به رشک
چکان از هوا مهرگانی سرشک.اسدی.چو باشد رنگ رویم ارغوانی
نداند دشمنم رنگ نهانی.( ویس و رامین ).رویش از اطلس ارغوانی و عارض از نرمدست گلگون. ( نظام قاری ).
ارغوانی روی او بطانه اش گلگون بود
گر بیابیدش بجامه خانه قاری برید.نظام قاری.و رجوع به ارغوان شود. || قسمی یاقوت. رجوع به ارجوانی شود.

معنی کلمه ارغوانی در فرهنگ معین

(اَ غَ ) (ص . ) سرخ مایل به بنفش .

معنی کلمه ارغوانی در فرهنگ عمید

به رنگ ارغوان، سرخ مایل به بنفش: خوشا با رفیقان یک دل نشستن / به هم نوش کردن می ارغوانی (فرخی: ۳۹۲ ).

معنی کلمه ارغوانی در دانشنامه عمومی

ارغوانی ( به انگلیسی: Purple ) به رنگی میان دو رنگ بنفش و زرشکی گفته می شود. این رنگ ثانویه با مخلوط کردن رنگ های اصلی سرخ و آبی در نسبت های برابر به وجود می آید. در واقع ارغوانی، رنگ قرمز تیره است.
ارغوانی رابطه نزدیکی با بنفش دارد. در اپتیک، بنفش و ارغوانی رنگ هایی شبیه به هم هستند. ارغوانی مخلوطی از نور قرمز و نور آبی یا بنفش هستند، در حالی که بنفش رنگ های طیفی هستند ( از طول موجهای منفرد نور ) . در کاربردهای رایج، هر دو به رنگ هایی که بین رنگ قرمز و آبی به رنگ روشن وجود دارد می گویند، اما ارغوانی نزدیکتر به قرمز و بنفش نزدیک به آبی است. به طور مشابه، در چرخ رنگ های نقاشان سنتی، بنفش و ارغوانی هر دو بین قرمز و آبی قرار دارند، و ارغوانی نزدیک به قرمز است.
در ابتدا ارغوانی با خانواده سلطنتی در ارتباط بوده است، زیرا رنگ بنفش تیریان در دوران باستان بسیار گران بود. بنفش رنگی بود که توسط دادرسان رومی پوشیده می شد. این رنگ به رنگ امپراتوری تبدیل شد که توسط حاکمان امپراتوری بیزانس و امپراتوری مقدس روم و بعدها توسط اسقف های کاتولیک روم پوشیده شد. به طور مشابه در ژاپن، این رنگ به طور سنتی با امپراطوری و اشرافیت همراه است. ارغوانی رنگ عارف ها و روانگران رنگ اسرارآمیز و با شکوهی است. دوستداران این رنگ پیوسته مجذوب زیبایی ها و ظرافت ها می شوند. مغرور و اجتماعی اند. معاشرت با آن ها لذت بخش است و بیشتر مورد پسند عرفاً نیز است.
دربارهٔ کشف رنگ ارغوانی، افسانه ای است که می گوید سگ مادکارت خدای فینیقی با به دندان گرفتن یک صدف دریایی دهانش به رنگ ارغوان درآمد. در آن زمان برای رنگ کردن یک شنل سلطنتی کشتن هزار جانور نرم تن ضرور بود. اینک دیگر رنگ ارغوانی را برای شنل امپراتوران از صدف نمی گیرند ولی در ادکسانای مکزیک هنوز هم این نرم تنان را از صخره ها جدا می کنند و نخ های خود را همان کنار دریا با تراوش های این صدف رنگ می زنند. زمانی پارچه هایی را که با این شیوه رنگ می شد، به عنوان خراج برای حکمران ازنگ می فرستادند. نمونه دیگر تهیه رنگ قرمز جگری از حشره گیاه کاکتوس به نام قرمز دانه در جزایر قناری است. این حشره به عنوان منبع تغذیه به گیاه می چسبد و روی ان گرده افشانی سفید می کند. این حشرات را قبل از تخم گذاری از گیاه جدا می کنند و پس از خشک کردن می سایند و عصارهٔ رنگ قرمز از آن بیرون می کشند. تجارت حشره قرمز دانه تا اواسط قرن ۱۸ در دست اسپانیایی ها بود، که درآمد بسیار داشت. پس از آن فرانسوی ها و انگلیسی ها به رموز این گونه تهیهٔ رنگ قرمز پی بردند و به بازار تولید آن وارد شدند.
معنی کلمه ارغوانی در فرهنگ معین
معنی کلمه ارغوانی در فرهنگ عمید
معنی کلمه ارغوانی در دانشنامه عمومی
معنی کلمه ارغوانی در ویکی واژه

معنی کلمه ارغوانی در ویکی واژه

سرخ مایل به بنفش.

جملاتی از کاربرد کلمه ارغوانی

بجای نشاه راح ارغوانی همی بخشد حیات جاودانی
درین دو هفته که در آتش است نعل بهار مده چو لاله ز کف جام ارغوانی را
تبی که برسمنت رنگ ارغوانی بست ز پیش شعله خوی تو چون شرر برود
گل اختر یک گیاه تابستانه با گل‌هایی رنگ‌های متنوع است. اختر برگ‌های سبز بزرگ و ساقه‌های طویل و بدون انشعاب دارد. طول برگ‌ها ممکن است به ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر برسد. رنگ برگ‌ها اغلب سبز است ولی گونه‌هایی با برگ‌های ارغوانی و شبیه به زرد و مسی‌رنگ نیز عرضه شده‌اند. برگ‌ها جزء قسمت زینتی گیاه بوده و به عنوان گیاه فضاپرکن و نقطه تأکید در وسط فضای سبز یا به عنوان دیوار پرچین در اطراف کرت‌ها می‌توان از آن استفاده کرد.
چو خورشیدش عذار ارغوانی درخشان از نقاب آسمانی
در لباس ارغوانی، نخل گلرنگ حسین راست چون شاخ گلی در بوستان اعتدال
هله ساقیا بیارید شراب ارغوانی که زتوبه توبه کردیم بعهد جاودانی
کمانگری در گرگان به دنیا آمد. موسیقی را از کودکی با فراگیری سنتور آغاز کرد و در نوجوانی به آواز ایرانی علاقه‌مند شد. او که در رشتهٔ مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف تحصیل کرده‌است، زیر نظر حمیدرضا نوربخش، مظفر شفیعی و محمدرضا شجریان، آواز سنتی آموخت. اولین آلبوم او به نام زرد سرخ ارغوانی در سال ۱۳۸۴ منتشر شد. کمانگری تاکنون با گروه‌هایی همچون گروه خورشید، همساز، گروه آوازی تهران و ارکستر ملی ایران همکاری داشته‌است و کنسرت‌هایی نیز در کشورهای انگلستان، فرانسه، بلژیک، تونس و تاجیکستان به‌روی صحنه برده‌است.
رنگ‌های مختلف ارکیده‌ای ممکن است از بنفش مایل به خاکستری تا صورتی مایل به ارغوانی تا بنفش مایل به سرخ تند باشد.
رنگ ارغوانی پُرمایه با اندک نمودی از زرد و منسوب به روبنس نقاش بزرگ فلاندر در سده هفدهم.
عده ای معتقدند که نام ارغوانیه به مناسبت درختهای ارغوانی بوده که در خیابان‌های این محل، کاشته شده بوده‌است. اما بعضی دیگر معتقدند که اینجا را ارغون میرزا، پسر حسنعلی میرزا شجاع السلطنه ساخته و به همین دلیل ارغوانیه نام گرفته‌است.
دارای ساقه گل ارغوانی و مربعی با کرک‌های روییده در دو طرف مخالف.
گیاهی است از تیره نعناعیان، دارای بوی خوش با گل‌های کوچک به رنگ گلی، سفید و ارغوانی. این گیاه در نواحی بحرالروم، ایران، آمریکای شمالی و سیبری می‌روید.
برخی گونه‌های افرا به‌عنوان منبع شیره و چوب، دارای اهمیت اقتصادی هستند. چوب خشک‌شدهٔ افراها اغلب برای دودی کردن غذا استفاده می‌شود. از زغال چوب افرا ݐ تهیهٔ ویسکی تنسی استفاده می‌شود. الوار برخی از افراها ارزش بالایی دارد. چوب افرا، پیشینه‌ای طولانی در استفاده برای تولید مبلمان در ایالات متحده دارد. سرخپوستان چروکی از پوست درخت افرا، رنگ ارغوانی تولید می‌کردند که از آن برای رنگ کردن پارچه استفاده می‌کردند.
این رنگ ثانویه با مخلوط کردن رنگ‌های اصلی سرخ و آبی در نسبت‌های برابر به وجود می‌آید. در واقع ارغوانی، رنگ قرمز تیره است.
ارکیده‌ای یک رنگ ارغوانی پررنگ است که شبیه رنگی است که ارکیده‌های مختلف اغلب از خود نشان می‌دهند.
ایساقی صبوح که چون آفتاب صبح خار و گل از فروغ رخت ارغوانی است
گفتم که شراب ارغوانی نخورم می گر شود آب زندگانی نخورم
گشته از چشمه سار سینه تنگ خلعت سروش ارغوانی رنگ
رایت اسلام را تیغ کجش به نمود، راست ارغوانی چهره ی گُردان زبیمش گشت زرد