بیرقدار

معنی کلمه بیرقدار در لغت نامه دهخدا

بیرقدار. [ ب َ / ب ِ رَ ] ( نف مرکب ) دارنده بیرق. دارنده اختر و درفش. علمدار. حامل لواء. حامل بیرق.

معنی کلمه بیرقدار در فرهنگ معین

(بِ رَ ) [ تر - فا. ] (اِفا. ) علمدار، پرچمدار.

معنی کلمه بیرقدار در فرهنگ عمید

کسی که بیرق در دست می گیرد و پیشاپیش دسته ای از سربازان یا جمعی از مردم حرکت می کند.

معنی کلمه بیرقدار در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بِیْرَقْدار، عنوان و منصبی در سازمان نظامی دولت عثمانی می باشد.
وظیفۀ بیرقدار (بایراقدار) که او را علمدار و سنجق دار نیز می نامیدند، حفظ و حمل پرچم در واحدهای نظامی منظم و نامنظم و نهادهایی که پرچم خاص داشتند، بوده است. سابقۀ این منصب گویا به عصر سلاجقۀ آسیای صغیر باز می گردد، اما در عصر عثمانی تعریف و سازمان و مراتب خاصی یافت.
اهمیت بیرقداران
هر واحد از سپاه ینی چری یک بیرقدار داشت. همچنین قاپی قولی ها (نگهبانان ویژه)، بیگلر بیگی ها، امیران و سپاهیان که طبقه ای از صاحبان زمین در نظام زمین داری عثمانی بودند، بیرق ها و بیرقدارانی خاص داشتند. بیرقداران سپاه ینی چری از ضابطان قشون به شمار می رفتند و همواره با سابقه ترین و شایسته ترین کس از ابواب جمعی هر واحد، در حمل پرچم یاور بیرقدار داشت که منصبی کاملاً نظامی به شمار می رفت. در سپاه ینی چری یکی از افراد تحت فرمان آغای ینی چری، بیرق امام اعظم را حمل می کرد که او را «باش بیرقدار» (سربیرقدار) می نامیدند.
بیرقدار در دوره سلجوقیان و ایلخانیان
در دورۀ سلجوقیان و ایلخانیان، بیرقداران به صورت گروهی کار می کردند و رئیس آنان را امیر علم و دیگران را علمدار می خواندند. در عصر عثمانی بیرق خاص سلطان را که سفید رنگ و بزرگ ترین بیرق ها بود، یکی از افسران عالی رتبۀ دربار که میر علم نامیده می شد، حمل می کرد بیرقداران قاپی قولی ها نیز علمدار خوانده می شدند و برای تشخیص آن ها از یکدیگر علمداران پادشاه را علمداران خاص می گفتند. ابتدا بیرق های سفید رنگ ویژۀ سلطان بود، ولی بعدها پرچم های رنگارنگ نیز معمول شد. بیرقدار معمولاً کلاهی آبی رنگ که دور آن دستاری سفید پیچیده شده بود، بر سر داشت و جبه ای قرمز رنگ بر تن می کرد
بیرقدار در آلبانی
...

معنی کلمه بیرقدار در ویکی واژه

علمدار، پرچمدار.

جملاتی از کاربرد کلمه بیرقدار

صبح روز ۳۱ اردیبهشت، پس از پیدا کردن محل وقوع سانحه و یافتن لاشهٔ بالگرد حامل سید ابراهیم رئیسی، خبر کشته شدن او و همراهانش منتشر شد. وی پس از محمدعلی رجایی دومین رئیس‌جمهور ایران است که در زمان ریاست جمهوری کشته می‌شود. علیرغم اعلام منابع حکومتی، منابع ترکیه مدعی شدند پهپاد بیرقدار آکینجی مختصات محل سقوط را یافته و به ایران گزارش داده است.
احسان بیرقدار (زادهٔ ۲۰ فروردین ۱۳۶۰) موسیقی‌دان، آهنگساز و خواننده اهل ایران است.
«ماه به روایت آه» نوشته ابوالفضل زرویی نصرآباد عنوان کتابی است که زندگانی و شخصیت عباس بن علی را بیان می‌کند. نویسنده در این کتاب کوشیده تا از زبان دوازده راوی، ناگفته‌هایی از قبل و بعد از کشته شدن بیرقدار کربلا را با امانتداری، پایبندی به مستندهای تاریخی و روایی و پرهیز از اغراق، بیان کند. این نویسنده که به عنوان برگزیده جایزه ادبی کتاب سال عاشورا معرفی شده بود، با نگارش یادداشتی جایزه تندیس برترین اثر را به سید مهدی شجاعی تقدیم کرد.
احسان غلامی بیرقدار ۲۰ فروردین سال ۱۳۶۰ در تهران متولد شد. در کودکی فراگیری پیانو را آغاز کرد و در ادامه، مبانی موسیقی و دروس آهنگسازی را در جهاد دانشگاهی تهران آموخت. او در سال ۱۳۷۸ به دانشگاه سوره راه یافت و در مقطع کارشناسی و در رشتهٔ نوازندگی پیانو فارغ‌التحصیل شد. پس از آن به مدت ۲ سال به فراگیری آواز کلاسیک نزد «آریا زند» پرداخت. او همچنین نواختن ساز کلارینت را نزد «حسین پورمعین» آغاز کرد و در ادامه با دریافت مدرک کارشناسی رشتهٔ نوازندگی کلارینت از دانشگاه هنر، تحصیلات خود را به پایان برد. وی در سال ۱۳۷۹ به عنوان آهنگساز، نوازنده و ناظر ضبط همکاری خود را با مرکز موسیقی صدا و سیما آغاز کرد.