اخوان المسلمین

معنی کلمه اخوان المسلمین در فرهنگ معین

(اِ خْ نُ لْ مُ سْ لِ ) [ ع . ] (اِمر. ) نام جمعیتی که توسط حسن البنا در سال ۱۹۲۸ در مصر بوجود آمد و هدف آن احیای شعائر دین و ایجاد وحدت اسلامی بود. این جنبش در سال ۱۹۵۴ قصد ترور عبدالناصر به علت نزدیک شدن او به غرب را داشتند که در نتیجه سازمانشان منحل و

معنی کلمه اخوان المسلمین در دانشنامه آزاد فارسی

اخوان المسلمین (اردن). اِخْوانُ المُسلمین (اردن)
جنبش اسلام گرای سیاسی. در ۱۹۴۶ عبداللطیف ابوقوره این جنبش را به منزلۀ شاخه ای از اخوان المسلمین مصر تأسیس کرد. از ۱۹۵۲ در صحنۀ سیاسی اردن بسیار فعال بوده است. اخوان المسلمین با آن که رسماً به منزلۀ انجمنی خیریه ثبت شده است، اما دارای ماهیتی سیاسی است و در حوزه های اقتصادی و اجتماعی و تربیتی برنامه دارد و خواهان حاکمیت اصول اسلام و اجرای شریعت است. با این حال همواره روابط کاری نزدیکی با نظام سیاسی دارد و به ویژه در مقابله با جریان های کمونیستی و مارکسیستی تحت حمایت نظام قرار داشته است و از ۱۹۵۷ به بعد با آن که همۀ احزاب اردن منحل شده بودند، اخوان المسلمین نقش سیاسی محوری داشت. در دهۀ ۹۰ موضوع جنگ خلیج و روند سازش، زمینه های مخالفت اخوان را با نظام سیاسی فراهم آورد. در انتخابات پارلمانی ۱۹۸۹ این جنبش ۲۲ کرسی از ۸۰ کرسی را به دست آورد و، با ائتلاف با دَه نمایندۀ اسلام گرای مستقل، اپوزیسیون قدرتمندی را تشکیل داد.
اخوان المسلمین (سودان). اِخوانُ المسلمین (سودان)
جنبش اسلام گرای سیاسی. گروهی از دانشجویان سودانی دانش آموخته در دانشگاه های مصر، که متأثر از اخوان المسلمین بودند، در ۱۹۴۶ جنبش آزادی بخش اسلامی (حرکةالتحریر الاسلامی) را در مقابله با حزب کمونیست تشکیل دادند. این جنبش در کنگرۀ ۱۹۵۴ به اخوان المسلمین تغییر نام داد و خواستۀ اصلی اش را اجرای شریعت اعلام کرد. از ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۷ با حکومت جعفر نمیری مبارزه و از آن پس تا ۱۹۸۹ مصالحه و در حکومت مشارکت کرد. در کودتا علیه دولت صادق المهدی و شکل گیری دولت عمر البشیر نقش فعال داشت. این جنبش در ۱۹۶۴ در ائتلاف جبهۀ میثاق اسلامی به رهبری حسن ترابی شرکت کرد، اما این جبهه پس از حدود یک دهه فعالیت به دست ترابی منحل شد. پس از به قدرت رسیدن عمر البشیر، اخوان المسلمین سودان به دو شاخه منشعب شد: شاخه ای به رهبری سلیمان ابونارو و شاخۀ دیگر به رهبری شیخ عبدالمجید. این جنبش اساساً خواستار احیای جامعۀ اسلامی، برپایی دولتی اسلامی، حاکمیت قانون اساسی اسلامی، و اجرای شریعت در سودان است.
اخوان المسلمین (سوریه). اِخوانُ المسلمین (سوریه)
جنبش اسلام گرای سیاسی. بنیاد گذار شاخۀ اخوان المسلمین در سوریه، مصطفی سباعی است که در ۱۹۴۶ با ادغام انجمن های خیریه و دینی ای که تحصیل کردگان سوری الازهر از اواخر دهۀ ۱۹۳۰ پدید آورده بودند، این تشکل را در دمشق تأسیس کرد. در دهۀ ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰، اخوان المسلمین سوریه نقش سیاسی فعالی را در رقابت با حزب بعث و حزب کمونیست بازی کرد. در جریان وحدت مصر و سوریه در ۱۹۵۷ با آن به مخالفت برخاست و تظاهرات مردمی گسترده ای را برضد آن به راه انداخت. پس از درگذشت سباعی در ۱۹۶۳، عصام عطار جانشین او شد، ولی یک سال بعد به آلمان رفت و در آن جا ماندگار شد. در دهۀ ۱۹۶۰ براثر انشعابی که در آن رخ داد دو شاخۀ تصوف گرا ـ که مرکز آن در دمشق بود ـ و شاخۀ تندرو ـ که مرکزش در شمال سوریه بود ـ از هم جدا شدند. شاخۀ تندرو وارد مبارزۀ نظامی شد که نبرد با ارتش در شهر حماة اوج آن بود که نهایتاً با سرکوب شدید توپخانه ای و هوایی مواجه شد.
اخوان المسلمین (فلسطین). اِخوانُ المسلمین (فلسطین)
جنبش اسلام گرای سیاسی. در ۱۹۴۶، که فلسطین تحت قیمومت انگلیس قرار داشت، شاخۀ اخوان المسلمین در قدس تأسیس شد. پس از آن دفاتر این جنبش در یافا و حیفا و نابلس و طولکرم به راه افتاد. پس از جنگ ۱۹۴۸، اشغالگران صهیونیست برخی از این دفاتر را بستند، اما در روستاهای باریکۀ غربی، که تحت حاکمیت اردن قرار داشت، فعالیت این جنبش ادامه یافت. ولی در غزه که تحت حاکمیت مصری ها قرار داشت، حزبی زیرزمینی بود و به رسمیت شناخته نشد. اما پس از آن که رژیم اشغالگر قدس غزه و باریکۀ غربی را در ۱۹۶۷ به اشغال درآورد، غزه مرکز فعالیت های اخوان المسلمین شد.
اخوان المسلمین (مصر). اِخْوانُ المُسْلِمین (مصر)
سازمانی مذهبی و سیاسی پایه گذاری شده در ۱۹۲۸ در مصر به وسیله حسن البنّاء و سپس به رهبری معنوی سید قطب.این سازمان به سرعت در سراسر خاورمیانۀ عربی گسترش یافت و به صورت محمل اصلی فعالیت سیاسی مسلمانان سنّی درآمد. اخوان المسلمین، که اساساً غرب ستیز (و بعد مخالف اسرائیل) بوده است، از تشکیل جامعه ای مبتنی بر اصول اسلامی وعدالت اجتماعی و دور از ملی گرایی عرفی هواداری می کند. این سازمان، با تشکیل شبکۀ خدمات اجتماعی به نفع تهیدستان مسلمان در مساجد، پیروانی یافت و آموزه های خود را منتشر کرد. از دهۀ ۱۹۵۰ اخوان المسلمین و بسیاری از شاخه های فرعی تندرو آن، نخست به دلیل موضع ضد کمونیستی خود و بعداً برای آن که نقش وزنۀ تعادلی را در برابر شیعیان و سازمان آزادی بخش فلسطین بازی کنند، از کمک های مالی عربستان سعودی برخوردار می شدند. نیز ←البنّاء حسن؛ سید قطب

معنی کلمه اخوان المسلمین در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از مهم ترین جنبش های اسلامی شکل گرفته در مصر، جنبش اخوان المسلمین است و از این کانون، اندیشه ها و افکار خود را به سایر کشورهای اسلامی نیز گسترش داد.
از آن جا که اسلام از دروازه مصر وارد آفریقا شده، لذا همواره آفریقای مسلمان از دریچه ی مصر به جهان اسلام می نگریسته و در طول تاریخ اسلامی، مصر جوامع اسلامی آفریقا را تغذیه نموده است. نظر به توانمندی ها و امکانات مصر در گذشته و حال، همیشه این کشور تغذیه کننده ی عمده تفکرات مذهبی جهان اهل سنت بوده و بسیاری از علمای برجسته ی اهل سنت که در ک شورهای اسلامی مشغول تبلیغ می باشند یا مصری هستند و یا فارغ التحصیل دانشگاه الازهر می باشند. بالا بودن سطح علمی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در مصر این امکان را فراهم کرده است تا این کشور به مهد و کانون اندیشه های متعدد سیاسی، اجتماعی و مذهبی تبدیل شود. پناه بردن سیدجمال الدین اسدآبادی به مصر به همین دلیل بوده و بخش عمده ای از موفقیت های وی نیز در دوران اقامت او در قاهره حاصل شده است.
معرفی اخوان المسلمین
یکی از مهم ترین جنبش های اسلامی شکل گرفته در مصر، جنبش اخوان المسلمین است و از این کانون، اندیشه ها و افکار خود را به سایر کشورهای اسلامی نیز گسترش داد. در حال حاضر ستون فقرات جنبش های اسلامی در جهان به ویژه در آفریقا و خاورمیانه را اخوان یا اخوانی های سابق تشکیل می دهند. رهبران اصلی دو گروه جهاد اسلامی و جماعت اسلامی از اعضای سابق جنبش اخوان المسلمین می باشند. به رغم تفاوت دیدگاه شاخه های مختلف اخوان المسلمین در کشورهای اسلامی، می توان تاکید کرد که هم چنان مصر مرکز اصلی و مؤثر تصمیم گیری ایشان است. محمد مهدی عاکف، رهبر معنوی فعلی اخوان المسلمین در مصر مستقر است.
وضعیت احزاب در مصر
در حال حاضر حدود حزب سیاسی عمده در مصر مشغول فعالیت هستند که برخی از آن ها احزاب اسلام گرا محسوب می شوند. گروه های اسلامی مصر به دلیل عدم امکان فعالیت قانونی، بالاجبار دارای فعالیت های زیرزمینی هستند که مهم ترین این گروه ها اخوان المسلمین است که البته فعالیت زیرزمینی نداشته و به طور علنی ولی غیر قانونی به فعالیت می پردازد.
ائتلاف حزب کار و اخوان المسلمین
...

معنی کلمه اخوان المسلمین در ویکی واژه

نام جمعیتی که توسط حسن البنا در سال ۱۹۲۸ در مصر بوجود آمد و هدف آن احیای شعائر دین و ایجاد وحدت اسلامی بود. این جنبش در سال ۱۹۵۴ قصد ترور عبدالناصر به علت نزدیک شدن او به غرب را داشتند که در نتیجه سازمانشان منحل و سرانشان اعدام شدند.

جملاتی از کاربرد کلمه اخوان المسلمین

اخوان المسلمین سوریه شاخه‌ای از جنبش اسلام‌گرای سنی اخوان‌المسلمین به‌شمار می‌رود. اخوان سوریه بسیار به اخوان‌المسلمین مصر وابسته است.
پس از کودتای سال ۲۰۱۳ ارتش علیه دولت محمد مرسی و دستگیری تعداد زیادی از هواداران آن، حزب التجمع که یک حزب چپ‌گرای مصری است، دادخواست انحلال جماعت اخوان را به دادگاه برد و در تاریخ ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۳ دادگاه، اخوان‌المسلمین را ممنوع‌الفعالیت و تمامی اموال آن را مصادره کرد. دادگاه قاهره پس از جلسه اعلام کرد که فعالیت اخوان المسلمین از این پس غیرقانونی است و تمام اموال آن به نفع دولت ضبط می‌شود. در پی آن در سال ۲۰۱۴ دادگاهی در مصر برای محمد بدیع رهبر اخوان المسلمین و ۶۸۲ نفر دیگر از اعضا و هواداران اخوان در مصر حکم اعدام صادر کرد.
در زمینه حمایت از فلسطین، اخوان‌المسلمین همواره در جنگ‌های فلسطینی‌ها علیه اسراییل مشارکت فعال داشته‌است. هر چند پس از قیام ۲۶ ژانویه ۲۰۱۱ در مصر، مرشد عام اخوان‌المسلمین اعلام نمود که قرارداد کمپ دیوید لغو نخواهد شد، اگر چه ممکن است اصلاحاتی در آن به عمل آید و این پیام روشنی به اسرائیل و قدرت‌های جهانی بود که اخوان‌المسلمین به دنبال انهدام و نابودی دولت اسرائیل نیست. رهبران جنبش حماس از جمله اسماعیل هنیه و خالد مشعل، عموماً دارای گرایش اخوان المسلمین بوده و از نظر فکری وابسته به آن جنبش می‌باشند.
ابوحمزه ابتدا از اعضای اخوان المسلمین بود، در سال ۱۹۸۲ به جهاد اسلامی مصر پیوست و از سال ۱۹۹۹ به افغانستان رفت. وی در افغانستان از متخصصان تهیه مواد منفجره شد.
ارکان اصلی جنبش اخوان المسلمین شامل مرشد عام، شورای مشورتی و دفتر ارشاد عام می‌باشد. شورای مشورتی یا هیئت مؤسسان، مرجع قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری اخوان‌المسلمین محسوب می‌شود و عهده‌دار نظارت عالی بر فعالیت‌های جمعیت و انتخاب مرشد عام بوده و مصوبات آن برای کلیه اعضاء الزام‌آور می‌باشد. شورای مشورتی دارای ۳۰ عضو است که از بین شوراهای مشورتی مناطق مختلف مصر انتخاب می‌شوند و شورا می‌تواند جداگانه ۵ نفر از متخصصان را نیز به عضویت بپذیرد. اعضاء شورا برای مدت ۴ سال انتخاب می‌شوند.
پس از ترور حسن البنا، بتدریج تحولی در جنبش اخوان المسلمین صورت گرفت. این تحول عبارت بود از جایگزین کردن راه‌های مسالمت آمیز به جای مبارزه مسلحانه علیه رژیم و سلطه بیگانگان. این اقدام که در پی ناامیدی از مؤ ثر بودن راه حل نظامی برگزیده شد، از محبوبیت و کارایی اخوان کاست و گروه‌های جدید اسلامی (مانند جهاد اسلامی مصر) که اغلب متأثر از اخوان المسلمین بودند، اما بر مبارزه نظامی پای می‌فشارند، پا به میدان گذاشتند. با این وصف، تأثیر عمیقی که جنبش اخوان در روند مبارزات مردم مصر و جهان اسلام داشته‌است، غیرقابل انکار می‌باشد.
نصر حامد ابو زید در نزدیکی طنطا دنیا آمد. در سن ۱۲ سالگی، او به اتهام هواداری از اخوان المسلمین به زندان افتاد. پس از دریافت آموزش‌های فنی او برای ارتباطات سازمان ملی در قاهره کار کرده‌است. در همان زمان، او در دانشگاه قاهره شروع به تحصیل کرد و درجه کارشناسی خود را در ۱۹۷۲، کارشناسی ارشد خود را در ۱۹۷۷ با پایان‌نامه‌ای با عنوان «مسئلهٔ مجاز در قرآن و تفسیر عقلی قرآن در نظر معتزله» و درجه دکترایش را در ۱۹۸۱ با رساله‌ای با نام «تأویل قرآن در نظر ابن عربی» در رشتهٔ زبان و ادبیات عربی بدست آورد. در سال ۱۹۸۲، او به گروه زبان و ادبیات عربی در دانشگاه قاهره به عنوان استادیار پیوست.
در سال ۱۹۳۵، در شهر حلب، اخوان المسلمین سوریه به پیروی از اخوان مصر به وسیله مصطفی السیاعی تشکیل شد. هدف از تشکیل این گروه مبارزه با اشغال سوریه توسط فرانسه، بهبود اوضاع اقتصادی سوریه و احیای اسلام در جهان عرب بود.
 سوریه: ارتش آزاد سوریه – حزب التحریر – اخوان المسلمین – شورای ملی سوریه – کمیته هماهنگی ملی سوریه – هیئت عمومی انقلاب سوریه – گروه دوستان سوریه – جبهه النصره – شورای ملی کرد – پ‌ی‌د