آنتی بیوتیک
معنی کلمه آنتی بیوتیک در فرهنگ عمید
معنی کلمه آنتی بیوتیک در فرهنگ فارسی
معنی کلمه آنتی بیوتیک در فرهنگستان زبان و ادب
[پزشکی] ← پادزیست
معنی کلمه آنتی بیوتیک در دانشنامه عمومی
آنتی بیوتیک های گسترده اثر، آن هایی هستند که در برابر گونه های مختلف میکروارگانیسم ها فعال هستند. مانند تتراسایکلین که در برابر بسیاری از باکتری های گرم مثبت، کلامیدیا، مایکوپلاسما و ریکتزیاها مؤثر است. آنتی بیوتیک های با دامنهٔ محدود، آن هایی هستند که تنها در برابر یک میکروب یا دامنهٔ بسیار محدودی از میکروب ها فعال هستند؛ مانند وانکومایسین که بیشتر دربرابر کوکسی های گرم - مثبت مانند استافیلوکوک ها و انتروکوک ها مورد استفاده قرار می گیرد.
آنتی بیوتیک ها، ترکیباتی شیمیایی هستند که از دو راه طبیعی و ساختگی به دست می آیند. آنتی بیوتیک های طبیعی از میکروارگانیسم هایی مانند قارچ ها و باکتری ها گرفته می شوند و گروه دیگر، با طی فرآیندهای شیمیایی و آزمایشگاهی تولید می شوند. آنتی بیوتیک ها به دو گروه عمده تقسیم می شوند:
آنتی بیوتیک های باکتری کش، که باعث کشتن سلول بیماری زا می شوند و آنتی بیوتیک های مهارگر باکتری، که باعث توقف رشد باکتری های بیماری زا می شوند.
مدت ها پیش از کشف پنی سیلین بشر آموخته بود به طور تجربی برخی مواد خام را به عنوان عامل ضدمیکروب به کار گیرد. ۶۰۰–۵۰۰ سال پیش از میلاد، چینی ها شیره کپک زده لوبیای شور را برای درمان عفونت ها به کار می بردند. اصطلاح آنتی بیوز ( Antibiosis ) نخستین بار در سال ۱۸۸۹ به وسیلهٔ ویلمین برای توجیه ماهیت رقابتی جوامع زیست شناختی که در آن تنها قوی ترین و اصلح ترین زنده می ماند به کار برده شد و چند سال بعد این اصطلاح برای آنتاگونیسم میکروارگانیسم ها نیز مورد استفاده قرار گرفت.
کشف نخستین ماده آنتی بیوتیک به سال ۱۹۲۸ توسط الکساندر فلمینگ صورت گرفت، او به طور اتفاقی متوجه اثر ضدباکتریایی مادهٔ مترشحه توسط قارچ پنی سیلیوم نوتاتوم شد. هاوارد فلوری، این ماده را تخلیص کرد و با تجویز آن، موفق به درمان عفونت ها به روش سیستمیک شد. پس از این یافته، دانشمندان، مواد طبیعی دیگری را هم به عنوان آنتی بیوتیک از جمله تتراسایکلین، استرپتومایسین و سفالوسپورین ها به دست آوردند. پس از شناسایی ساختار این مواد توسط شیمیدان ها، با ایجاد تغییرات در آن ها گونه های صناعی آنتی بیوتیک ها تولید شدند. در نهایت گونه های جدید کاملاً صناعی آنتی بیوتیک ها با اثربخشی بیشتر و ثبات شیمیایی بیشتر نیز تولید شدند.
معنی کلمه آنتی بیوتیک در دانشنامه آزاد فارسی
دارویی برای نابودکردن و یا جلوگیری از رشد باکتری ها و قارچ ها. این دارو از موجودات زنده ای نظیر قارچ ها و باکتری ها به دست می آید که همین ویژگی آن را از میکروب کش های مصنوعی متمایز می کند. پنی سیلین نخستین آنتی بیوتیکی بود که در ۱۹۴۱ متداول شد و اندکی پس از آن کلرآمْفِنیکُل، سِفالوسپورین، اریترومایسین، تتراسیکلین و آمینوگلیکوزید نیز به آن پیوستند. در ۱۹۸۹ مجموعه ای از آنتی بیوتیک های چندمنظوره، پدید آمدند که نخستین آن ها سیپروفلوکساسین بود. هر آنتی بیوتیک و هر گروه از آنتی بیوتیک ها به شیوه ای متفاوت عمل می کنند و علیه یک عامل بیماری زای خاص یا طیف گسترده ای از عوامل بیماری زا مؤثر واقع می شوند. پس از آن که عوارض جانبی آنتی بیوتیک ها همچون مسمومیت زایی، حساسیت و مقاومت باکتری ها بهتر شناخته شد، در استفاده از آن ها دقت بیشتری به عمل می آید. باکتری ها در برابر مصرف مکرر یا ناکافی آنتی بیوتیک ها مقاومت می کنند؛ بنابراین برای غلبه بر آن ها، پیوسته آنتی بیوتیک های پیشرفته مورد نیاز است.
معنی کلمه آنتی بیوتیک در ویکی واژه
(پزشکی): ماده شیمیایی که میکروبها را سرکوب میکند یا از بین میبَرَد و در پزشکی برای درمان عفونتها تجویز میشود، مانند پنیسیلین و جنتامایسین.
به مادهای که مانع ادامه حیات و تکثیر و رشد دستهای از باکتریها و عوامل بیماری زا شود، گویند. پادزهر، پادزیست.
جملاتی از کاربرد کلمه آنتی بیوتیک
درمان اختصاصی و پادزهر وجود ندارد و درمان علامتی شامل شستشوی معده بیمار و تجویز سرم و زغال فعال و کنترل آب و الکترولیت سرم خون بیمار انجام میشود. ممکن است برای زنده ماندن بیمار حتی پیوند کبد نیاز باشد. گزارش شدهاست که تجویز آنتی بیوتیک پنی سیلین و سفالوسپورینها میتواند مؤثر باشد.چون کبد با حجم زیادی سلول مرده روبروست باید به بیمار مسموم شده داروی پاکسازی کبد داده بشود تا عملکرد کبد پایین نیاید و همچنین داروی ادرارآور به بیمار تجویز شود تا کلیه بتواند آن حجم از سلول مرده را که در اثر استفاده قارچ سمی در بدن فرد بیمار ایجاد شدهاست را دفع کند تا کلیهها از کار نیافتند.
در اغلب موارد، نوزادان دچار آنانسفالی احیای کامل نمیشوند زیرا شانسی برای زندگی آگاهانه ندارند. تنها کاری که برای این نوزادان انجام میشود تأمین آب و تغذیه و اقدامات راحتی است تا بیماری روند طبیعی خود را طی کند. تهویهٔ مصنوعی و جراحی برای سایر نقصهای مادرزادی و دارو درمانی (مانند استفاده از آنتی بیوتیک) بیهوده است.
با توجه به سمیت آنها، استفاده از آنتیبیوتیکهای گلیکوپپتید محدود به بیمارانی است که مبتلا به بیماری حاد هستند، مانند کسانی که دارای حساسیت شدید به بتا-لاکتامها هستند، یا به گونههای مقاوم به بتا-لاکتام آلوده هستند. این آنتی بیوتیکها عمدتاً در برابر کوکسیهای گرم مثبت مؤثر هستند. آنها طیف محدودی از عملکرد را نشان میدهند و فقط در برابر انتروکوکها خاصیت ضد باکتری دارند. برخی از بافتها توسط گلیکوپپتیدها به خوبی قابل نفوذ نیست و به مایع مغزی-نخاعی نفوذ نمیکنند.
داروهای ضدانعقادی برای جلوگیری از تشکیل لخته خون و داروهای ضددرد، پس از جراحی تجویز میشوند. معمولاً برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز میشود. پس از جراحی، اندازهگیری فشارخون و کنترل فشارخون باید جدی گرفته شود. گاهی آنوریسم عود میکند.
برخی از اعضای این دسته آنتی بیوتیکها با مهار سنتز پپتیدوگلیکان، سنتز دیوارههای سلولی در باکتری را مهار میکنند. آنها به اسیدهای آمینه درون دیواره سلولی متصل میشوند و از افزودن واحدهای جدید به پپتیدوگلیکان جلوگیری میکنند. به طور خاص ، آنها در پپتیدوگلیکان به آکریل-دی-الانیل-دی-الانین متصل میشوند. بسیاری از گلیکوپپتیدها عملکرد گلیکوزیل ترانسفرازها را مهار میکنند، که وظیفه پلیمر کردن بلوکهای اسید آمینه/قند به پپتیدوگلیکان را بر عهده دارند.
داروهای ضدانعقادی برای جلوگیری از تشکیل لخته خون و داروهای ضددرد، پس از جراحی تجویز میشوند. معمولاً برای جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز میشود.