تاج الملوک
معنی کلمه تاج الملوک در لغت نامه دهخدا

تاج الملوک

معنی کلمه تاج الملوک در لغت نامه دهخدا

تاج الملوک. [ جُل ْ م ُ ] ( ع اِ مرکب ) اقونیطون مأخوذ از یونانی داروئی مخدر و مسکن که یک قسم آنرا باغبانهای تهران گل تاج الملوک گویند. ( فرهنگ نفیسی تألیف مرحوم ناظم الاطباء ). اقونیطون از دسته خربقی ها ازتیره آلاله ها، دارای گلهای نامنظم که از پنج گلبرگ آن سه عدد بسیار کوچک و دو عدد بسیار بزرگ شده و برگشته است. در ریشه های ضخیم آن ماده سمی «آکونی تین » یافت شود. ( حاشیه برهان قاطع چ معین ج 1 ص 153 بنقل از کتاب گیاه شناسی گل و گلاب ) اکونی تین ، عصاره ای است الکولوئیدی ( شبه قلیائی ) که از ریشه اقونیطون می گیرند و در طب مستعمل است و سم خطرناکی است. «اکونیت » گیاهی است از خانواده «آلاله ها» با ساقه های بلند و برگهای سبز تند و گلهایی برنگ آبی تیره. اقونیطن. بیونانی خانق النمر است ( تحفه حکیم مؤمن ص 16 ). و رجوع به خانق النمر شود.
تاج الملوک. [ جُل ْ م ُ ] ( اِخ ) بوری بن طغتکین والی دمشق دومین از اتابکان آل بوری ( 522- 526 هَ. ق. ) ( ترجمه طبقات سلاطین اسلام ص 142 ) مؤلف قاموس الاعلام ترکی آرد: تاج الملوک. بوری بن طغتکین یکی از ملوک دمشق شام است. وی بسال 512 هَ. ق. پس از وفات پدر جلوس کرد. در خلال این احوال فرقه اسماعیلی در دمشق ظهور و کسب اقتدارکردند. و حکومت تاج الملوک را متزلزل ساختند و مزدقان پیشوای آن فرقه باعیسویان همدست شد و نقشه هجوم بدمشق را طرح کرد. تاج الملوک از این موضوع با خبر گردید بنا گاه مزدقان را دستگیر و مقتول ساخت و اسماعیلیان را در دمشق قتل عام کردند و خون آنانرا مباح داشتند. نیروی مسیحی که متوجه تصرف دمشق بود متفرق و پریشان گشت ولی بسال 525 هَ. ق. فرقه مزبور دوباره قیام کردند. تاج الدین در جنگ زخمی شده بعد از این سال بر اثر آن جراحت در گذشت و پسرش شمس الملوک بجای پدرجلوس کرد. او پادشاهی دلیر و غیور بود، شعرای زمانش ، از جمله ابن الخیاط ویرا مدح گفته اندانتهی. در تاریخ ابن اثیر آمده است : در رجب این سال ( 526 هَ. ق. ) تاج الملک بوری بن طغتکین صاحب دمشق وفات یافت و سبب مرگش جراحتی بود که بوسیله باطنیه بروی وارد گشت و بر اثر آن ناتوان شد و قوایش را از دست داد و در 21 رجب بمرد و وصیت کرد که پس از وی پسرش شمس الملوک اسماعیل حکومت کند و امارت بعلبک و اعمال آنرا به پسر دیگرش شمس الدوله محمد دهند. بوری مردی شجاع و کثیرالجهاد و مقدم بود و بر طریق پدر میرفت و بر او نیز پیشی گرفت و اکثر شعرا مخصوصاً ابن الخیاط وی را مدح گفته اند. ( کامل ابن اثیر ج 10 ص 290 ) رجوع به بوری شود.

معنی کلمه تاج الملوک در فرهنگ معین

(جُ لْ مُ ) [ ع . ] (اِمر. ) گیاهی است پایا از تیرة آلاله ها و به ارتفاع یک متر که به طور خودرو در نقاط مرطوب و کوهستانی می روید. گل هایش نسبتاً درشت و زیبا و به رنگ های آبی و ارغوانی و سفید دیده می شود. از برگ های تازه و ریشة این گیاه در تداوی استفاده می

معنی کلمه تاج الملوک در فرهنگ عمید

= اقونیطون

معنی کلمه تاج الملوک در فرهنگ فارسی

( اسم ) گیاهی است از تیقره آلابه که پایا است و بارتفاع یک متر میرسد و بطور خودرو در نقاط مرطوب وسایه دار کابه نواحی کوهستانی فرانسه و اروپای مرکزی میروید . ریشه اش ضخیم و متورم و آبدار و برگهایش منفردوبی کرک و برنگ سبز تیره و دارای بریدگیهای زیاد است . گلهایش نسبه درشت وزیبا و برنگهای آبی و ارغوانی و سفید دیده میشود . این گیاه بعنوان گل زینتی در باغها کشت می شود و دارای دونوع پر پر و معمولی میباشد . گلهایش در اواخر بهار ظاهر می گردد . از برگهای تازه و ریشه این گیاه در تداوی استفاده می کنند و آلکالوئید مشهوری که در گیاه مذکور موجود است بنام آکونی تین موسوم است اقونیطون گرگ کش اجل گیاه اجل گیا ماه پروین قاتل النمر خانقیه اقونطین اقنیطون بیش موش بیشا یوحا . توضیح ماه پروین بگیاه زرنباد نیز اطلاق شده است . یا تاج الملوک بنفش روسی . گونه ای تاج الملوک که دارای گلهای بنفش است و بنام تاج الملوک سیبریایی نیز نامیده میشود . یا تاج الملوک چینی . یکی از گونه های تاج الملوک تاج الملوک صینی . یا تاج الملوک دشتی . گونه ای تاج الملوک که تاج الملوک صحرایی نیزی نامیده میشود . یا تاج الملوک دو رنگ . گونه ای تاج الملو ک که دور گه ( دونژاد است ) و براثر تربیت و کشت در باغها حاصل شده است . یا تاج الملوک زرد روسی . گونه ای تاج الملوک که دارای گلهای زرد است اقونیطون سمی انتله سودائ طواراه پیغمبر چیچکی طواره . یا تاج الملوک ژاپنی . یکی از گونه های تاج الملوک که در ژاپن فراوانست . یا تاج الملوک قرمز . گونه ای تاج الملوک که گلهایش قرمز است اقونیطون احمر تاج الملوک احمر . یا تاج الملوک هندی . یکی از گونه های تاج الملوک بیش بیش هندی سرنجیبیش هلهل بیک هندی اقونیطون هندی تاج الملوک سویسی اقونیطون سویسی
مرداویج بن علی .

معنی کلمه تاج الملوک در فرهنگ اسم ها

اسم: تاج الملوک (دختر) (عربی)
معنی: افسر پادشاهان، تاج شاهان، گیاهی گیاهی زینتی از خانواده آلاله با گلهای زیبای واژگون

معنی کلمه تاج الملوک در دانشنامه عمومی

تاج الملوک (سرده). تاج الملوک ( نام علمی: Aquilegia ) نام یک سرده از تیره آلالگان است.
رنگ گل ها در گونه های مختلف، متفاوت است برخی گونه ها، گل هایی به رنگ بنفش دارند مانند گونه تاج الملوک ناپل ( A. napellus ) . برخی نیز گل هایی به رنگ آبی روشن دارند مانند گونه A. variegates که گونه هایی از آن دو رنگ بوده و رنگ سفید در آن وارد شده است. گونه زینتی تاج الملوک به نام aquilegia chrysantha بیشتر مورد توجه واقع شده است.
برای کاشت و تکثیر آن از بذر استفاده می شود که در اواسط بهار در خزانه می کارند و در اوایل پائیز به محل اصلی انتقال می دهند. همچنین می توان با تقسیم ریشه ها در بهار یا پائیز نسبت به تکثیر آن اقدام کرد. از سایر گونه های تاج الملوک می توان تاج الملوک صورتی، تاج الملوک جنگلی و تاج الملوک قفقازی را نام برد.
نوع بستانی آن گلهایش سر به بالا است و نوع وحشی آن گلهایی افتاده دارد به رنگهای مختلف در دشت های آمریکا فراوان می روید و در کلورادو آمریکا به رنگ آبی است ( گل نشان ایالتی کلرادو است ) از تخم هم به عمل می آید و در سال دوم گل می دهد گیاهی چند ساله یا دائمی است.
تاج الملوک (قاجار). تاج الملوک، معروف به ام الخاقان ( زادهٔ ۱۲۲۷ تهران – درگذشتهٔ ۱۰ مهر ۱۲۸۷ قصر شیرین ) همسر مظفرالدین شاه قاجار و مادر محمدعلی شاه بود. او همچنین دختر میرزا تقی خان امیرکبیر و عزت الدوله ( خواهر ناصرالدین شاه قاجار ) بود.
تاج الملوک در سال ۱۲۸۴ قمری با پسر دایی خود، مظفرالدین میرزا ( مظفرالدین شاه آینده ) ، ازدواج کرد و محمدعلی میرزا ( محمدعلی شاه آینده ) را در سال ۱۲۸۹ قمری در تبریز به دنیا آورد. اطلاعات موجود از ام الخاقان بسیار مخدوش است و عکس های زیادی نیز از وی در دست نیست؛ مگر عکسی که در کتاب روزنامه خاطرات اعتمادالسلطنه آمده است.
تاج الملوک، معروف به ام الخاقان از دختران میرزا تقی خان امیرکبیر است، که به سال ۱۲۲۷ یا ۱۲۲۸ زاده شد. مادرش عزت الدوله؛ خواهر ناصرالدین شاه بود، که به فرمان شاه و پس از انتصاب میرزاتقی خان به صدارت، به عقد او درآمد. ازدواج این دو در نخستین سال سلطنت ناصرالدین شاه رخ داده است. در یادداشتی که امیرکبیر به ناصرالدین شاه در خصوص گزارش ولادت دختری از نوادگان او می فرستد، آمده است که دختری به دنیا آمده است که هنگام ولادت، بر مادرش سخت گذشته است. از متن نامه اطلاعاتی بیشتری کسب نمی شود، اما سال نگارش نامه را بین سال های ۱۲۶۵ تا ۱۲۶۶ تخمین زده اند.
دوران کودکی تاج الملوک، با فراز نشیب هایی در زندگانی پدرش همراه بود، تا جایی که در ۳ سالگی، پدرش بر اثر یک درگیری با مهدعلیا ( مادر ناصرالدین شاه ) به کاشان تبعید شد. از همراهی مادر و خود تاج الملوک با امیرکبیر در این تبعید به کاشان، اطلاعاتی در دست نیست، جز آنکه بر اساس گزارش هایی، عزت الدوله شوهرش را تنها نگذاشت. لیدی شیل در این خصوص گزارش می کند که عزت الدوله از جانب شاه تحت فشار بود که همراه ۲ دخترش در تهران بماند، اما عزت الدوله به توصیه شاه گوش نداد. از وجود دختران خردسال امیرکبیر در سفر کاروان عزت الدوله به کاشان نیز خبری گزارش نشده است و تنها از توصیه شاه برای همراهی طبیبی با کاروان، وجود کودک در کاروان فهمیده می شود. به هر روی، بعد از ۵۴ روز از حضور امیرکبیر در کاشان، حکم مرگش از جانب شاه به تاریخ ۲۰ دی ۱۲۳۰ می آید و امیر کشته می شود. آنطور که مشخص است، عزت الدوله با کودکانش به تهران بازمی گردد و فوراً به نزد شاه رفته و او را به باد فحش می گیرد.

معنی کلمه تاج الملوک در دانشنامه آزاد فارسی

تاجُ المُلوک
گیاهانی از جنس Aquillegia متعلق به خانوادۀ آلاله. این گیاهان، پایا و دارای برگ هایی با دو بار تقسیمات سه قسمتی و گل های پنج پر مهمیزدار زیبایی هستند. تاج الملوک معمولی با نام علمی A. vulgaris دارای گل های ارغوانی، آبی، گلی یا سفیدرنگ است. سابقاً از این گیاه به عنوان مُدِّر، معرق، ضد اسکوربوت و آرام کننده استفاده می کرده اند. بعضی از دانشمندان نیز آن را در رفع یرقان مفید دانسته اند. این گیاه در نواحی جنوب شرق ایران می روید.

معنی کلمه تاج الملوک در ویکی واژه

گیاهی است پایا از تیرة آلاله‌ها و به ارتفاع یک متر که به طور خودرو در نقاط مرطوب و کوهستانی می‌روید. گل‌هایش نسبتاً درشت و زیبا و به رنگ‌های آبی و ارغوانی و سفید دیده می‌شود. از برگ‌های تازه و ریشة این گیاه در تداوی استفاده می‌کنند و انواع مختلف دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه تاج الملوک

خسرو غازی ملک تاج الملوک شاه خورشید افسر کیوان حسام
میرپنج تیمورخان آیرملو یکی از خانواده‌هایی بود که هنگام تحویل ۱۷شهر قفقاز به روس به ایران مهاجرت کردند و بعدها به آیرملو مشهور شدند. تیمورخان در قزاقخانه استخدام شد و به تدریج تا درجه میرپنجی بالا رفت.تاج الملوک دختر تیمورخان با رضاشاه پهلوی ازدواج کرد. میرپنج تیمورخان آیرملو در حدود سالهای ۱۳۰۲–۱۲۹۸ خورشیدی درگذشت.
تاج الملوک ناصردین شه که آسمان می‌گویدش که بر همه شاهان سرآمدی
اولین فرمانروای بوری، طغتکین به عنوان خدمتکار حاکم سلجوقی در دمشق، دوقاق گماشته شد. چندی پس از مرگ دوقاق طغتکین شهر را تصرف کرد پس بدین ترتیب حکومت بوریان آغاز شد. پس از درگذشت طغتکین پسرش تاج الملوک بوری به سلطنت رسید که شایان به ذکر است که نام حکومت بوریان به نام او نامگذاری شده‌است. سپس بوریان با دادن هدایا و ثروت‌های هنگفت به خلافت عباسی، توسط ابن حکومت به رسمیت شناخته شد. بوری‌ها تا سال ۱۱۵۴ بر این شهر حکومت می‌کردند، تا اینکه شهر به دست زنگیان تصرف شد. بوری‌ها در نبرد مرج الصفار شکست خوردند اما صلیبیون نتوانستند دمشق را تصرف کنند.
از سایر گونه‌های تاج الملوک می‌توان تاج‌الملوک صورتی، تاج‌الملوک جنگلی و تاج‌الملوک قفقازی را نام برد.