دفتریار

دفتریار

معنی کلمه دفتریار در لغت نامه دهخدا

دفتریار. [ دَ ت َرْ ] ( اِ مرکب ) کسی است که سمت معاونت «دفترخانه » را داراست و برحسب پیشنهاد «سردفتر» و تصویب وزارت عدلیه انتخاب میشود. ( فرهنگ حقوقی ). و رجوع به دفترخانه در ردیف خود و دفتر اسناد رسمی و سردفتر ذیل دفتر شود.

معنی کلمه دفتریار در فرهنگ معین

( ~. ) (اِمر ) یکی از کارمندان دفتر - خانه (دفتر اسناد رسمی ) که سمت معاونت دفترخانه را دارد.

معنی کلمه دفتریار در فرهنگ عمید

کارمند ارشد در دفتر اسناد رسمی، معاون سردفتر.

معنی کلمه دفتریار در فرهنگ فارسی

کارمندارشددردفتراسنادرسمی، معاون سردفتر
( اسم ) یکی از کارمندان دفترخانه ( دفتر اسناد رسمی ) که سمت معاونت دفترخانه را دارد و او با پیشنهاد سر دفتر و موافقت وزارت دادگستری بدین شغل منصوب میگردد .

معنی کلمه دفتریار در دانشنامه عمومی

دفتریار معاون دفترخانه یکی از سمت های موجود در دفاتر اسناد رسمی در کشور ایران می باشد. دفتریار به پیشنهاد سردفتر و برابر مقررات قانون دفاتر اسناد رسمی منصوب می شود.
طبق ماده ۳ قانون دفاتر اسناد رسمی هر دفترخانه علاوه بر یک دفتریار که سمت معاونت دفترخانه و نمایندگی سازمان ثبت را دارا می باشد و دفتریار آن نامیده می شود می تواند یک دفتریاردوم نیز داشته باشد. بر اساس ماده ۱۸ قانون مذکور یک دفترخانه می تواند دفتریار نداشته باشد.
در قانون، هیچ مسئولیتی برای دفتریار ذکر نشده است. امضای دفتریار در اعتباربخشی به اسنادرسمی تأثیری ندارد.
دارندگان دانشنامه لیسانس را بدون کارآموزی و دارندگان دیپلم کامل متوسطه را به شرط یک سال کارآموزی می توان به دفتریاری دفاتر اسناد رسمی انتخاب نمود.
دفتریار بنوعی «سردفتر علی البدل» یا «کارآموز» محسوب می شود و بعضی از افراد ممکن است بعد از سه یا هفت سال سابقه دفتریاری، سردفتر شوند.
دفتریار باحضور سردفتر هیچ مسئولیتی در دفترخانه ندارد. ماده ۲۱ قانون دفاتر اسناد رسمی تأکید می کند که همه «مسئولیت های دفترخانه بر عهده سردفتر است و مسئولیت دفتریار همان است که در قانون ذکر شده است». . . که در قانون هیچ شرح وظیفه ای ذکر نشده است. در دادگاه های انتظامی تنها پرونده دفتریارانی که در مقام کفالت سردفتر عمل می کنند قابل رسیدگی است.
دفتریار سمت معاونت دفترخانه و نمایندگی سازمان ثبت را دارا می باشد. سردفتر حق اخراج دفتریار را ندارد. دفتریار، شریک درآمد دفترخانه است. دفتریار به میزان 15 درصددر درآمد شریک است
زمانی که علی اکبر داور بنیان محاضر شرعی قدیم را برهم زد، قصد داشت سازمان مؤثری بمنظور ثبت قراردادهای مردم مانند آنچه را که در کشور فرانسه دیده بود در ایران تأسیس نماید، به جوانان تحصیلکرده برای اشتغال به سردفتری نیاز داشت و چون فقط چند نفری از افراد واجد شرایط را یافته بود، از این جهت نمی دانست با وجود کمبود افراد لیسانسیه حقوق چه کسانی را برای این کار دعوت کند. او قصد داشت محاضر شرعی و دفاتر آخوندها و روحانیون را تعطیل نماید ولی انجام آن را عملی نمی دید و همین طور معطل در این کار بود. وی در دیدار با رضاشاه پهلوی موضوع را در میان گذاشت که رضاشاه مخالفت خود را با تعطیلی محاضر عنوان نمود و پیشنهاد حضور دفتریاران را در کنار علمای صاحب محضر را مطرح کرد. وی در پاسخ به علی اکبر داور که قصد تعطیلی محاضر شرعی قدیم را داشت گفت:

جملاتی از کاربرد کلمه دفتریار

تعریف شغلی به نام مترجم رسمی نیز در زمان وزارت متین‌دفتری انجام گرفت و قانونی برای مترجمان رسمی در بیستم خرداد ۱۳۱۶ از تصویب مجلس گذراند. او همچنین با به تصویب رساندن قانون دفاتر ثبت اسناد رسمی در پانزدهم خرداد ۱۳۱۶، فعالیت این دفاتر و اشتغال به سردفتری و دفتریاری را نظام‌مند و پیرو قواعدی کرد.