آتش افروز
معنی کلمه آتش افروز در لغت نامه دهخدا

آتش افروز

معنی کلمه آتش افروز در لغت نامه دهخدا

( آتش افروز ) آتش افروز. [ ت َ اَ ] ( نف مرکب ، اِ مرکب ) موقد و گیراننده و روشن کننده آتش :
ظرافت آتش افروز جدایی است
ادب آب حیات آشنایی است.؟ || ظرفی سفالین بهیأت جمجمه آدمی که گویند از مخترعات جالینوس است و سوراخی تنگ دارد. و چون آن را درون آب فروبرند آب بخود کشد و سپس چون بکنار آتش نیم افروخته گذارند و گرم شود بخاری از سوراخ به آتش دمد و آتش را برافروزد. و آن را به فارسی دمه و آتش فروز و آذرافروز و آذرفروز و آذرافزا و آذرفزا نیز گویند و به عربی جُرّه مثقبه خوانند. || وَقود. آتش افروزنه. آتش افروزه. آتش افروزینه. آتش گیره. یعنی هر چیزی که بدان آتش افروزند از پنبه و خار و خاشاک و رکوی نیم سوخته. || مطبخی :
کآفتاب سپهر با همه قدر
آتش افروز دیگدان من است.سنائی. || هر یک از افراد هیأتی که از چند روز بنوروز مانده تا سیزدهم فروردین برای تفریح و شادمانی مردمان باشکال مضحک درمی آمدند و با ساز و آواز در کوچه ها میگشتند و از مردم چیزی می ستدند. و آن را کوسه گلین نیز می گفتند. و بی شبهه این رسم باقیمانده رکوب کوسج و میر نوروزی است.
- مثل آتش افروز؛ جامه های نامتناسب و کوتاه و بلند دربرکرده.
|| نام مرغی که آن را ققنس گویند. || محضب. مسعر. مسعار. محراک. محرث. محراث. آتش کاو. اسطام. سطام. تنورآشور. چیزی که بدان آتش آشورند. || سوخته هر چیز که بدان آتش افروزند. ( برهان ). || نام ماه یازدهم از سالهای ملکی یزدجردی. ( برهان ).

معنی کلمه آتش افروز در فرهنگ معین

( آتش افروز ) ( ~. اَ ) (ص فا. ) ۱ - کسی که در جشن ها مردم را سرگرم کرده ، آتش روشن می کند و شعلة آن را در دهان خود فرو می برد و بیرون می آرد، و از مردم پول می گیرد. ۲ - فتنه انگیز. ۳ - چیزی که با آن آتش روشن کنند، آتشگیره .

معنی کلمه آتش افروز در فرهنگ عمید

( آتش افروز ) ۱. هر چیزی که با آن آتش روشن کنند، آتش گیره.
۲. کسی که آتش بیفروزد، آن که آتش روشن کند.
۳. (صفت ) [مجاز] فتنه انگیز.
۴. (اسم ) کسی که در ایام عید نوروز آتش در دست می گیرد و شعلۀ آن را در دهان فرومی برد و با شوخی و مسخرگی از مردم پول می گیرد، حاجی فیروز.

معنی کلمه آتش افروز در فرهنگ فارسی

( آتش افروز ) ( اسم ) ۱- کسی که آتش را روشن کند. ۲ - کسی که در جشنها (مخصوصا جشن آخر سال و نوروز ) خود را آرایش کند و آتش روشن سازد و شعل. آنرا در دهان خود فرو برد و بیرون آرد و بدین وسیله از مردم پول گیرد . ۳ - فتنه انگیز . ۴ - هر ماد. قابل اشتغال که از آن آتش روشن کنند آتشگیره آتش افروز .
موقد و گیراننده و روشن کننده آتش

معنی کلمه آتش افروز در دانشنامه عمومی

آتش افروز (رمان). «آتش افروز» ( انگلیسی: Firestarter ) یک کتاب در ژانر مهیج و علمی–تخیلی اثر استیون کینگ است که در سال ۱۹۸۰ منتشر شده است.
آتش افروز (فیلم). آتش افروز ( انگلیسی: Firestarter ) یک فیلم سینمایی آمریکایی در ژانر فیلم ترسناک و علمی–تخیلی به کارگردانی مارک ال. لستر است که در سال ۱۹۸۴ میلادی منتشر شد.
در ۱۳ می ۲۰۲۲ یک فیلم بلند بازسازی شده از این فیلم توسط بلوم هاوس پروداکشنز اکران شد.
• دیوید کیت
• درو بریمور
• مارتین شین
• جرج سی. اسکات
• آرت کارنی
• لوئیز فلچر
• موزز گان
• هتر لوکلیر
• مایکل آلدریج
آتش افروز (فیلم ۲۰۲۲). آتش افروز ( به انگلیسی: Firestarter ) یک فیلم ترسناک علمی تخیلی آمریکایی محصول ۲۰۲۲ به کارگردانی کیت توماس بر اساس فیلمنامه ای از اسکات تیمز است که بر اساس رمانی به همین نام اثر استیون کینگ ساخته شده است. این یک بازسازی از فیلم اقتباسی سال ۱۹۸۴ به همین نام است. زک افران، رایان کیرا آرمسترانگ، سیدنی لمون، کرتوود اسمیت، جان بیسلی، مایکل گرییز و گلوریا روبن در این فیلم به ایفای نقش پرداخته اند. این فیلم توسط جیسون بلوم و آکیوا گلدزمن به ترتیب تحت بنرهای بلوم هاوس پروداکشنز و وید رود پیکچرز تهیه شده است.
آتش افروز در ۱۳ می ۲۰۲۲ توسط یونیورسال پیکچرز در ایالات متحده به طور همزمان به صورت نمایشی و از طریق رسانه جاری در پیکاک منتشر شد. این فیلم با نقدهای منفی منتقدان مواجه شد که بسیاری از آن ها فیلم را پایین تر از نسخهٔ اصلی ۱۹۸۴ می دانستند. آرمسترانگ نامزد دریافت جایزه تمشک طلایی بدترین بازیگر زن شد، اما نامزدی به دلیل جنجال بر سر سن کمش لغو شد.
در یک فلاش بک، شارلین «چارلی» مک گی کودک در گهوارهٔ خود نشسته و به طور خود به خود اتاق را با قدرت پیروکینزیس خود به آتش می کشد و پدرش اندرو «اندی» مک گی را به وحشت می اندازد. در یک فلاش بک دیگر، اندی جوان و دوست دخترش ویکتوریا «ویکی» تاملینسون در یک کارآزمایی بالینی با یک دکتر صحبت می کنند که به آنها توضیح می دهد که داروی شیمیایی آزمایشی «Lot - 6» را به آنها تزریق می کنند که مخفیانه به آنها قدرت های فراطبیعی می دهد: اندی دورآگاهی و ویکی دورجنبی به دست می آورند.
در زمان حال، چارلی پس از دیدن یک کابوس روی میز آشپزخانه نشسته است. پدر و مادرش به او ملحق می شوند و چارلی توضیح می دهد که قدرت هایش ناپایدارتر می شوند. او ناخواسته پس از انفجار در دستشویی مدرسه به دلیل عصبانیت از مورد آزار و اذیت شدن، در مدرسه اش غوغایی ایجاد می کند. اندی با استفاده از قدرت خود، برای تحت تأثیر قرار دادن مشتری برای ترک سیگار استفاده می کند، اگرچه فشار باعث خونریزی چشمان او می شود.
در همین حال، در یک مرکز مخفی، کاپیتان جین هالیستر، رهبر دی اس آی، علامت های حرارتی ناشی از انفجارهای چارلی را زیر نظر دارد. او به ملاقات دکتر جوزف وانلس، خالق Lot - 6 و ابرانسان های حاصل از آن می رود، که از هالیستر می خواهد قبل از اینکه قدرت هایش غیرقابل کنترل شود، چارلی را از بین ببرد. هالیستر از جان رِین برد، یک ابر انسان، برای کمک به او دعوت می کند. رین برد از خانه مک گی بازدید می کند و با ویکی که تلاش می کند با قدرت تله حرکتی سرکوب شده اش ضدحمله کند، مقابله می کند. رین برد بر او غلبه می کند و او را می کشد و چارلی را در حالی که او و اندی وارد خانه می شوند با نوک چاقو نگه می دارد. قدرت های چارلی بر او چیره می شود و او شعله های آتش سوزی را در سراسر خانه می فرستد. اندی و چارلی با کامیون خود فرار می کنند.
معنی کلمه آتش افروز در فرهنگ معین

معنی کلمه آتش افروز در دانشنامه آزاد فارسی

آتش افروز. آتش اَفروز
نام گروهی از بازیگران و نوازندگان دوره گرد نوروزی خوانی و نیز نام یکی از افراد آن گروه که در نقاط مختلف ایران، از چند روز پیش تا چند روز پس از نوروز، با لباس های قرمز رنگ و کلاه بوقی منگوله دار، در حالی که چهرۀ خود را چون زنگیان به دوده سیاه می کردند، در کوی و برزن راه می افتادند و به مژدگانیِ فرارسیدن بهار، رقصان و آوازخوانان، جماعت را سرگرم می کردند و به خوش باشی مردم چیزی می گرفتند. کار آتش افروز، یکی از افراد این گروه، این بود که یا سرِ مشعل مشتعلی را که به دست داشت به دهان می برد و آتش آن را خاموش می کرد، یا نفتی را که در دهان نگه می داشت بر شعلۀ آتش می پاشید و آتش آن را تیزتر می کرد. دیگر افراد دسته هم، با دست و صورت و گردن سیاه کرده، مقداری خمیر روی سر می گذاشتند و روی آن را با پنبه و کهنۀ آغشته به نفت، مشتعل می کردند، سپس با ضرب دایره و تنبک، تصنیفی می خواندند. چنین پیداست که آتش افروزان، اعقابِ حاجی فیروزهای امروزی اند. گروهی منشأ این رسم را در اساطیر بین النهرین جسته اند؛ گروهی آتش افروز را به افسانۀ بازگشت سیاوش ربط داده اند؛ برخی برآن اند که این رسم ادامۀ رسم های سیاهان در دورۀ ساسانیان است؛ به گفتۀ جعفر شهری، حاجی فیروز از دورۀ «ارباب ـ نوکری و خواجه سرا نگهداری» به دورۀ ما راه یافته است. احمد شاملو آتش افروزان را غلامانی دانسته است که وظیفۀ برافروختنِ آتش را در شب چهارشنبه سوری برعهده داشته، و گاهی شبیه حاجی فیروز بوده اند. نیز ← کوسه برنشین؛ میر نوروزی؛ غولْ بیابانی

معنی کلمه آتش افروز در ویکی واژه

آتش‌افروز
(مجاز): ایجاد کننده فتنه و فساد، فتنه انگیز.
کسی که در جشن‌ها مردم را سرگرم کرده، آتش روشن می‌کند و شعلة آن را در دهان خود فرو می‌برد و بیرون می‌آرد، و از مردم پول می‌گیرد.
چیزی که با آن آتش روشن کنند، آتشگیره.

جملاتی از کاربرد کلمه آتش افروز

قوله: «وَ هَلْ أَتاکَ حَدِیثُ مُوسی‌ إِذْ رَأی‌ ناراً» آتش نشان جودست، و دلیل سخا، عرب آتش افروزد تا بدان مهمان گیرد، هیچکس بآتش مهمانی چون موسی (ع) نیافت و هیچکس از آتش میزبانی چون اللَّه تعالی ندید، موسی آتشی میجست که خانه افروزد. آتشی یافت که جان و دل سوزد، همه آتشها تن سوزد و آتش دوستی جان، بآتش جان سوز شکیبایی نتوان. آتشها بر تفاوتست، آتش شرم و آتش شوق و آتش مهر، آتش شرم تفرّق سوزد، آتش شوق صبر سوزد، آتش مهر دو گیتی سوزد، تا جز از حق نماند، دلیل یافت دوستی دو گیتی بسوختن است، نشان محقق با غیر حق نپرداختن است، علامت نیستی در خود برسیدن است، باران که بدریا رسید برسید، در خود برسید آن کس که بمولی رسید، موسی (ع) بسر مشرب توحید رسیده بود، که خطاب: «إِنِّی أَنَا رَبُّکَ» شنید، او را فرمودند که قدم در عالم تفرید نه، پای بر دو گیتی نهاد و مولی را همّت یگانه کرد.
منم آن شعله ناقص که پی کسب کمال آتش افروز به دامان خس انداخت مرا
که با کرج، کین عدو سوز داشت نگه، چون درخش آتش افروز داشت
به دنبال فتوحات مقدونی، ایرانیان در کاپادوکیه و بقیه آسیای صغیر از هم دینان خود در ایران قطع شدند، اما آنها همچنان به ایمان ایرانیان نیاکان خود عمل کردند. استرابون، که آنها را در پادشاهی کاپادوکیه در قرن اول پیش از میلاد مشاهده کرد، گزارش می دهد که این "آتش افروزان" بسیاری از "مکان های مقدس خدایان ایرانی" و همچنین آتشکده ها را در اختیار داشتند.  استرابون، که در زمان آگوستوس (ح. ۲۷ پیش از میلاد تا ۱۴ پس از میلاد)، تقریباً سیصد سال پس از سقوط امپراتوری ایران هخامنشی، نوشت، تنها آثاری از ایرانیان در غرب آسیای صغیر را ثبت کرده است. با این حال، او کاپادوکیه را «تقریباً بخشی زنده از ایران» می‌دانست.
یکی مغ در آن، آتش افروز بود که از گرم خویی جگرسوز بود
وَ قالَ فِرْعَوْنُ یا أَیُّهَا الْمَلَأُ فرعون گفت ای بزرگان کسان من ما عَلِمْتُ لَکُمْ مِنْ إِلهٍ غَیْرِی من شما را جز خویشتن هیچ خدایی ندانم. فَأَوْقِدْ لِی یا هامانُ عَلَی الطِّینِ آتش افروز مرا ای هامان بر گل فَاجْعَلْ لِی صَرْحاً و مرا کوشکی ساز بنای آن عالی، طارمی بلند لَعَلِّی أَطَّلِعُ إِلی‌ إِلهِ مُوسی‌ تا بر روم مگر مرا دیدار افتد بخدای موسی وَ إِنِّی لَأَظُنُّهُ مِنَ الْکاذِبِینَ (۳۸) و من این موسی را از دروغ‌زنان می‌پندارم.
اولین نمایش آتش افروزان در ۱۷ دسامبر ۱۹۷۱ در سینما بالزاک پاریس بود.
گو کجا مدحت آتش افروزد تا ضمیرم سمندر اندازد
در دسامبر ۲۰۲۲، آتش افروزان خودروی خواهرش سوزانا شلاین، دیپلمات حرفه‌ای که در آتن خدمت می‌کرد، را منهدم کردند که این امر باعث شد تا جورجیا ملونی، نخست‌وزیر فعلی ایتالیا، «نگرانی عمیق» خود را ابراز کند.
الهی سینه‌ای ده آتش افروز در آن سینه دلی وان دل همه سوز
کنون یاد می آیدم آن زمان که شوق آتش افروز شد در نهان
گل آتشین آتش افروز توست زآتش کنان شب و روز توست
گفت من از آتش افروزنده ام سجده نکنم زانکه من سوزنده ام