بذر. [ ب َ ] ( ع مص ) کاشتن زمین را. ( از منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ). تخم در زمین انداختن. ( از اقرب الموارد ). تخم اندر زمین افکندن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( المصادر زوزنی ). تخم کاشتن. ( یادداشت مؤلف ). || برآمدن گیاه زمین : بذرت الارض ؛ برآمد گیاه آن زمین ( لازم و متعدی ). ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( از آنندراج ). || فاش کردن راز را. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( از آنندراج ) ( از معجم متن اللغة ). بذرالسر. ( منتهی الارب ). || پریشان کردن مال را به اسراف : بذر المال. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( از آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). بذر. [ ب َ ] ( ع اِ ) دانه ای که برای تخم ریزی نگاه دارند. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از آنندراج ). هر تخمی که از نخود کوچکترباشد. ( غیاث اللغات ). هر دانه ای که در زمین کاشته شود. ( از ذیل اقرب الموارد ). تخم. ( یادداشت مؤلف ). - بذر آخرت و عقبی ؛ کنایه از عمل نیک است. ( یادداشت مؤلف ). - بذرافشان ؛ آن که بذر افشاند. ( یادداشت مؤلف ). - || ماشینی که بدان در مزرعه بذر افشانند . ( یادداشت مؤلف ). - || مقدار بذر که در زمینی افکنند:بذرافشان این ده پنج خروار است. ( یادداشت مؤلف ). - بذرافشانی ؛ تخم افشانی. پاشیدن بذر. ( فرهنگ فارسی معین ). - بذرپاش ؛ پاشنده بذر: ماشین بذرپاش. ( از یادداشت مؤلف ). - بذرقطونا ؛ اسپرزه. اسپغول. اسفرزه. شکم پاره. قارنی یارق. قطونا. ( یادداشت مؤلف ). در تحفه حکیم مؤمن بصورت بزر قطونا و مترادف اسپرزه آمده : تو بذر قطونا شدی ای شهره شهر بیرون همه تریاک و درون سو همه زهر.خاقانی ( دیوان چ سجادی ص 720 ).و رجوع به تحفه حکیم مؤمن ذیل بزر قطونا شود. - بذرگیری ؛ گرفتن بذر از نباتات برای کشت دیگر. ( یادداشت مؤلف ). ترکیبهای دیگر: - بذر الارجوان . بذر الاصفر. بذر الابخره. بذر البصل. بذر البطیخ. بذر البنج الهندی. بذر الجرجیر. بذر الجزر. بذر الجوزالبری. بذر الحجری. بذر الخباری. بذر الخطمی. بذر الخمم. بذر الدندالاسود. بذرالرمان البری. بذر الریحان. بذر السپندان. بذر الشبت. بذر العصفر. بذر الفجل. بذر الفرفخ. بذر الفنجنکشت. بذر القمر. بذر القنا. بذر القنب. بذر القند. بذرالکثوث. بذر الکراث. بذر الکرفس الجبلی. بذر المرو.بذر الورد. بذر الورداء. بذر الهلیون. بذر الهندباء. بذر الهوة ( بذر الهوت ). بذر بلاسقیس. بذر رازیانج رومی. رجوع به بزر و ترکیبات آن و تحفه حکیم مؤمن ومخزن الادویه شود.
معنی کلمه بذر در فرهنگ معین
(بَ ) [ ع . ] ( اِ. ) تخم ، دانه . ج . بذور.
معنی کلمه بذر در فرهنگ عمید
بعضی از اندام های گیاهی مانندِ تخم، غده، یا پیاز که گیاه جدیدی از آن می روید، تخم، دانه.
معنی کلمه بذر در فرهنگ فارسی
تخم، دانه، تخمی که برای کاشتن است ( اسم ) تخم دانه: بذر خیرات . جمع : بذور . بذیر بذور .
معنی کلمه بذر در دانشنامه عمومی
بذر یا دانه یک گیاه ( به انگلیسی: Seed ) ، رویانی است که در یک پوشش خارجی محافظ، محصور شده است. تشکیل بذر بخشی از روند تولیدمثل در گیاهان دانه دار می باشد، پیدازادان شامل بازدانگان و گیاهان گل دار است. بذرها محصول تخمک رسیده هستند، پس از لقاح توسط گرده و مقداری رشد در گیاه مادر. رویان از روی یاخته تخم و پوسته بذر از پوش های تخمک توسعه می یابند. بذرها یک پیشرفت مهم در تولیدمثل و موفقیت گیاهان بازدانگان و گیاهان گل دار می باشد، نسبت به گیاهان ابتدایی تر مانند سرخس ها، خزه ها و جگرواشان، که بذر ندارند و از روش های وابسته به آب برای تکثیر خود استفاده می کنند. گیاهان بذری اکنون از تسلط زیستی کنام بر روی زمین برخوردارند، از جنگل ها گرفته تا علفزارها و در اقلیم گرم یا سرد. اصطلاح «بذر» همچنین یک معنی کلی دارد که قبل از موارد فوق، به هر چیزی که می تواند کاشته شود، مثلاً «بذر» سیب زمینی، «بذرهای» ذرت یا بذرهای آفتابگردان گفته می شود. در مورد بذرهای آفتابگردان و ذرت، آنچه کاشته می شود بذر محصور در پوسته یا پوستک است، در حالی که سیب زمینی تجه ای است. بسیاری از ساختارهایی که معمولاً «بذر» نامیده می شوند در واقع میوه های خشک هستند. به گیاهان تولیدکننده توت، باکات می گویند. بذرهای آفتابگردان گاهی در حالی که هنوز در دیواره سخت میوه قرار دارند به صورت تجاری فروخته می شوند که باید شکافته شوند تا به بذر برسند. گروه های مختلف گیاهان اصلاحات دیگری نیز دارند، به اصطلاح میوه های شفت ( مانند هلو ) دارای یک لایه میوه سخت شده ( درون بر ) هستند که به بذر واقعی چسبیده و اطراف آن را احاطه کرده است. آجیل میوه ای است تک بذر با پوسته سخت، که در برخی گیاهان با بذر شکوفا مانند بلوط یا فندق ایجاد می شود. اولین گیاهان خشکی حدود ۴۶۸ میلیون سال پیش تکامل یافتند و با استفاده از هاگ تکثیر شدند. قدیمی ترین گیاهان دانه دار بازدانگان بودند که تخمدانی نداشتند تا دانه ها را در خود جای دهند و زمانی در اواخر دوره دونین ( ۳۵۸ میلیون تا ۴۱۶ میلیون سال پیش ) به وجود آمدند. سالها پیش ) ؛ آنها تخمک هایی داشتند که در یک کوپول ( Cupule ) قرار می گرفتند، که گروهی از شاخه های محصور بودند که احتمالاً برای محافظت از دانه در حال رشد استفاده می شدند. بذرها در چندین گروه مرتبط با گیاهان تولید می شوند و نحوه تولید آنها در گیاهان گل دار ( بذرهای محصور ) از بازدانگان ( بذرهای برهنه ) متمایز می کند. دانه های گیاهان گل دار در یک ساختار سخت یا گوشتی به نام میوه تولید می شود که دانه ها را برای محافظت به منظور تضمین رشد سالم محصور می کند. بعضی از میوه ها دارای هر دو لایه از مواد سخت و گوشتی هستند. در بازدانگان، هیچ ساختار خاصی برای محصور کردن بذرها ایجاد نمی شود و رشد آنها به صورت برهنه بر روی برگک های مخروط آغاز می کند. بذر (فیلم ۱۹۳۱). بذر ( انگلیسی: Seed ) فیلمی درام به کارگردانی جان ام. استال است که در سال ۱۹۳۱ منتشر شد. • جان بوول • لوئیس ویلسون • جنویو توبین • بت دیویس • زیسو پیتس • ریچارد تاکر
معنی کلمه بذر در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] بذر به تخم گیاه فراهم آمده برای کشت، گفته می شود. از آن در باب های زکات، مزارعه و غصب به مناسبت، سخن رفته است. در اینکه نصاب، در غلات پیش از اخراج هزینه های انجام گرفته برای کشت و برداشت، در نظر گرفته می شود یا قبل از آن، اختلاف است.قول اوّل(پیش از اخراج هزینه های انجام گرفته برای کشت و برداشت، در نظر گرفته می شود)، قول مشهور است. بنابر قول اوّل؛الف) اگر بذر خریداری نشده باشد و زکات آن- چنانچه متعلّق زکات بوده- داده شده باشد از مئونه به شمار می رود و مقدار عین یا قیمت زمان تلف (زمان کاشت) آن- بنابر اختلاف در مسئله- از محصول، کسر می شود، چنانچه باقی مانده به حد نصاب برسد، زکات آن پرداخت می گردد.ب) اگر بذر، خریداری شده باشد در اینکه عین بذر و مقدار آن به عنوان مئونه کسر می شود یا کشاورز، بین کسر عین و قیمت زمان خرید آن، مخیّر است و یا بالاترین قیمت بهای پرداختی و قیمت فعلی عین، محاسبه و کسر می شود، اختلاف است. مالکیّت زراعت، در بطلان عقد مزارعه با کشف بطلان عقد مزارعه، زراعت از آن صاحب بذر خواهد بود و به دیگری- خواه مالک زمین باشد یا زارع- اجرة المثل اجاره ی زمین، ادوات کشاورزی و یا کار انجام شده تعلّق می گیرد. اختلاف زارع و مالک در مقدار سهم در صورت بروز اختلاف بین زارع و مالک در مقدار سهم هریک از محصول، قول صاحب بذر پس از قسم- به شرط بینه نداشتن طرف دیگر- مقدّم است. بذر غصبی و مالکیّت گیاه ان ... [ویکی الکتاب] معنی تَبْذِیراً: پاشیدن با اسراف (در واقع از بذر افشانی گرفته شده است) - بریز وبپاش - اسراف معنی مُبَذِّرِینَ: اسراف کاران (تبذیر به معنای پاشیدن با اسراف است ، و در واقع از بذر افشانی گرفته شده است ، منتهی فرقی که با آن دارد این است که افشاندن در آنجا به منظور استفاده است و در اسراف به منظور افساد ، و به همین جهت در هر جا که به منظوراصلاح باشد تبذیر گفته نمی... تکرار در قرآن: ۳(بار) پاشیدن تخم و باسراف کار از آن مُبَذِّر میگویند که مال را میپاشد و متفرّق میکند. راغب گوید: تبذیر به معنی تفریق و اصل آن بذر پاشیدن است بعداً بطور استعاره با آن که مال خویش را ضایع میکند مِبَذِّر گفتند ، اسرافکاران برادران شیاطیناند ، در قاموس گوید: بذر: تخم و پاشیدن آن است. [ویکی فقه] بذر (قرآن). بذر به تخم گیاه فراهم آمده برای کشت، گفته می شود. بذر، به معنای جوانه گیاه و دانه ای که برای زراعت کنار گذاشته می شود و نیز به معنای هر دانه ای است که پاشیده می شود. بذر به بخشی از گیاهان مورد توجه در کشاورزی و باغبانی گفته می شود که می تواند به تکثیر و تولید مثل آن گیاه منجر شود. در کشاورزی به هر بخش از گیاه که بتواند نسل دیگری از همان گیاه را تولید کند بذر می گویند. کاربرد بذر بذر یکی از نهاده هاست و مصارف گوناگون دارد. یکی از مهمترین کاربردهای بذر استفاده از آن برای تکثیر است. محاسن بذر با انتخاب بذر مناسب و خوب کشاورز بدون پرداخت هزینه های کافی به حداکثر عملکرد خواهد رسید.درصورت انتخاب بذر نامناسب حتی با صرف انرژی و نهاده های دیگر به مقدار زیاد باز هم نتیجه مطلوب از زراعت گرفته نمی شود.
معنی کلمه بذر در ویکی واژه
seme تخم، دانه. بذور.
جملاتی از کاربرد کلمه بذر
ذرات کاینات بساط شهود و غیب از ذره تا بذره و از قطره تا بحار
از سرنوشت مجموعهٔ تلویزیونی ایرانی به کارگردانی محمدرضا خردمندان و علیرضا بذرافشان و نویسندگی محمد محمودی سلطانی، روحالله صدیقی و سارا خسروآبادی است که از شبکه دو پخش شدهاست. این مجموعه از سال ۱۳۹۸ در چهار فصل پخش شده و در ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ به اتمام رسید.
اکبر ترکان مشاور رئیسجمهور وقت (حسن روحانی) بعدها در سال ۱۳۸۳ تصریح کرد که پیش از این کسی که لبنیاتی را اداره نکرده بود [مهرداد بذرپاش]، مدیر یک خودروسازی بزرگ [سایپا] شد.
تکثیر جنسی گیاهان شامل ترکیب یاختههای جنسی نر و ماده و تشکیل بذر میباشد.
بسا کسا که همی (من) شمارد او خود را بذرهئی نگراید که بر کشی بعیار
گر به دل با من نبودی بذر طعنم غیر را منع کردن وز قفا چشمک رسانیدن چه بود
با عضویت در این اتحادیه هر کشور موظف است قوانین و سیاستهای ملی خود را مطابق با این کنواسیون تنظیم کند؛ و کشاورزان منع استفاده از بذر خود مصرفی میشوند.
و نیز گفته اند دل به منزله ی کشتگان معتقدات است و اعتقاد در آن به منزله ی بذر بود چه خیر باشد و چه شر.
از جمله هدایای مبادله شده میتوان به بذر درختانی اشاره کرد که پس از پایان مأموریت در هر دو کشور کاشته شد.
پس گفت از آن ما همه بشارت و مغفرت آمده است و از آن ایشان عذاب پس درویش را چیزی در دل آمد، شیخ گفت و آن رغم انف ابی الدرداء و شیخ این لفظ بسیار گفته است. شیخ گفت ابوبکر واسطی گفته است کی: تَعَلُّقُ الخَلقِ بِالخَلقِ کَتَعَلُّقِ المَسْجُونِ بِالْمَسجُون شیخ گفت سایلی از پیری درخواست کی سخنی بگوی. گفت از علی تا ثری در قدرت وی ذرۀ هست و هر دانش کی هست بذرۀ از هستی خداوند نرسد، سخن گفتن در چیزی کی آن چیز ناچیز بود محال بود کی عبارت بدو نرسد. شیخ گفت آن پیر دیگر را گفتند کی سخنی بگوی گفت ماسِوی اللّه فَلَیْسَ لَهُ حقّیقَةٌ فَما ذا نُکَلِّم. شیخ گفت سهل بن عبداللّه گفته است کی: قَبِیْحٌ لِمَنْ یلبِسُ الْخِرْقَةَ وَ هَمُّ الارزاقِ فِی قَلْبِه گفت زشت باشد کی کسی خرقۀ درویشان درپوشد و اندوه روزی در دل وی بود و این قدر نداند کی اَرْزاقُ الْعِبادِ عَلی اللّه لایَقُوم بِها اِلّا فَضْلُه. شیخ گفت ما به نزدیک بوالعباس قصاب بودیم به طبرستان، چون درویشان به نزدیک او آمدندی هر یکی وایی و تمنیی، او گفتی خداوندا هر کسی را وایی باید و مرا وایی نباید و هر کسی را منی و مرا منی نمیباید ما را آن باید کی ما نباشیم.
یک مخالفت علمی مهم این ادعا است که بازارها از طریق عوامل بیرونی (چیزهایی که قیمت بازار آنها را به حساب نمیآورد) باعث ویرانی میشوند، مثلاً از طریق آلودگی محیط. یک مخالفت دیگر این است که بازارها از طریق ایجاد انحصار بذر نابودی خود را میکارند.
قلعهبانی پس از انتخاب محمود احمدینژاد به سمت ریاست جمهوری، رئیس هیئت عامل ایدرو شد و طی مدت ۵ سال که در آنجا بسر برد، رسانه ایترین و سیاسیترین مدیر عاملی که انتخاب نمود، انتخاب مهرداد بذرپاش به عنوان مدیر عامل شرکت سایپا بود.
در دشت وجودم که فلک می پوید تا بذر غم از برای ذرعش جوید
من هم باورم نمی شد اما، میوهٔ آرگان، دارای یک بذر کوچک و روغنی است؛ و بذر درخت آرگان از دل همین میوه به دست میآید. سختترین کار در طول فرایند خارج کردن روغن آرگان، خارج کردن بذر آرگان از دل میوه است، در این مرحله میوهها به صورت دستی شکاف داده شده و بذر خارج میشود.
بذری فشاندی، تخمی نشاندی،
قوی بذریت خویش دیده ظهر علی پیمبرش شب هجرت به بستر آورده
با وجود اینکه قلمه این گیاه ریشه دار میشود ولی به علت عدم وجود غده در قلمه ارزش تکثیر ندارد و فقط با بذر به درستی تکثیر ممکن میشود
مرا بخدمت خود درپذیر و از همگان بذره ای بدل خویش بر میار تراک
داد او را روستا یک مشت زر رند دادش یک کف بذرالجزر
مقبره امامزادگان متعددی که در جهرم وجود دارد، در طول سدهها ساختار اجتماعی و اقتصادی این شهر را شکل دادهاست. این امامزادگان شامل امامزاده فضل بن موسی بن جعفر (برادر تنی علی بن موسی الرضا)، امامزاده حسین، امامزاده عبدالطیف، امامزاده سی تن، امامزاده هشت تن، امامزاده ابراهیم، امامزاده شاه حنظلیه، امامزاده اسدالدهر، امامزاده اسماعیل، امامزاده سید قطبالدین، امامزاده شاه حاجات، امامزاده محمد (واقع در جبذر)، امامزاده موسی مبرقع مشهور به پیر پنهان، امامزاده پیر شبیب، امامزاده شاه سراجالدین، امامزاده شاه شهیدان، امامزاده محمد (واقع در خیابان عبرت) امامزاده حبیب، امامزاده بیبی گنج بانو و امامزاده شاه سلمان میشوند.