( آغل ) آغل. [ غ ِ / غ ُ ] ( اِ ) جای گوسفندان و گاوان و دیگر چارپایان بشب در خانه یا کوه وبیشتر کنده ای در زیرزمین باشد. کمرا. شب گاه. شبغا. شوگاه. آغیل. شوغا. شب غاز. شب غازه. شوغار. شوغاره. شب غاو. آغول. نَغِل. نُغول. باغل. غال. آغال. غول. غوشا. غوشاد. غوشاک. کاز. زاغه. غاو. کنده. چپر. خبک. خباک. خپاک. سم. سمج. سمجه. دیل. بیکند : برو برو که خران آمدند به آغلها خر جوان و خر پیر و خرّ یکساله.مولوی. || هاله. خرمن ماه. دارَه. شابورد. شادورد. خرگاه ، خرگه ماه. - امثال : حساب بز گر را در آغل کنند ؛ غالباً بزان گر در چراگاه میرند و شب به آغل بازنگردند. و در نظایر مورد، این مثل را بکار برند. اغل. [ اَ غ ِ ] ( اِ ) جایی باشد که در کوه وصحرا بجهت خوابانیدن گوسفندان سازند. ( آنندراج ) ( برهان ) ( هفت قلزم ). و آن را آغل بالمد نیز خوانند. ( آنندراج ). اغول است یعنی جای خوابیدن گوسفندان. ( انجمن آرای ناصری ). آغل و جای باش گوسفندان در کوه و بیابان. ( ناظم الاطباء ). بمعنی آغال و آغِل است. ( برهان ). اغلب آغُل تلفظ کنند و آن مرکب است از پیشوند و غول بمعنی جایگاه گوسفندان وچارپایان دیگر. ( حاشیه برهان چ معین ) : غم مخورید هر شت ر ره نبرد در این اغل زان که به پستی اند و ما بر سر کوه بر شرف.مولوی ( از آنندراج ).در تداول عامه بیشتر آغُل تلفظ کنند که مرکب از پیشوند ( آ ) و غول بمعنی جایگاه گوسفند و چارپایان دیگر : گاهی چو گوسفندان در غول جای من گاهی چو غول گرد بیابان دوان دوان.بوشکور ( از حاشیه برهان چ معین ). اغل. [ اُ غ ُ ] ( اِخ ) آدم علیه السلام. ( شرفنامه منیری ). اغل. [ ] ( اِخ ) همان اغول حاجب است که از امرای محمد خوارزمشاه درخوارزم بود. ( از تاریخ جهانگشا ج 1 ص 97 و 124 ). همان مغول حاجب است. رجوع به تاریخ غازان ص 137 شود.
معنی کلمه آغل در فرهنگ معین
( آغل ) (غَ یا غُ ) ( اِ. ) ۱ - جایی برای گوسفندان و گاوان . ۲ - لانة مرغ خانگی . ۳ - لانه زنبور.
معنی کلمه آغل در فرهنگ عمید
( آغل ) ۱. جایی در کوه یا خانه که برای جا دادن گوسفندان در شب درست کنند. ۲. لانۀ مرغ خانگی، محلی برای اسکان گوسفند، بز، و سایر دام ها.
معنی کلمه آغل در فرهنگ فارسی
( آغل ) ( اسم ) جای گوسفندان و گاوان و دیگر چارپایان بشب در خانه یا در کوره و یا در کنده ای در زیر زمین . سمج شب غاز جائی درکوه یاخانه برای جادادن گوسفنددرشب، لانه مرغ خانگی، آغال هم گفته شده همان اغول حاجب است که از امرائ محمد خوارزمشاه در خوارزم بود .
معنی کلمه آغل در دانشنامه عمومی
آغل. آغُل ( به انگلیسی: pen ) محفظه ای برای نگهداری دام است. همچنین ممکن است به عنوان یک اصطلاح برای محوطه ای برای حیوانات دیگر مانند حیوانات خانگی که در داخل خانه ناخواسته هستند استفاده شود. این اصطلاح انواع محفظه هایی را توصیف می کند که ممکن است یک یا چند حیوان را محدود کند. ساخت و ساز و اصطلاحات بسته به منطقه جهان، هدف، گونه های حیوانی که باید محدود شوند، مواد محلی مورد استفاده و سنت متفاوت است. آغل ( به انگلیسی: Pen یا penning ) به عنوان یک فعل به عمل محدود کردن حیوانات در یک محوطه اشاره دارد. اصطلاحات مشابه kraal , boma و corrals هستند. دایرةالمعارف بریتانیکا به استفاده از اصطلاح «کرال» برای صحراهای فیل در هند، سریلانکا و تایلند اشاره می کند. در استرالیا و نیوزیلند، آغل یک محوطه کوچک برای دام ها ( به ویژه گوسفند یا گاو ) است که بخشی از یک ساختمان بزرگتر است، به عنوان مثال آغل گوساله، آغل گوسفند یا گاو در حیاط ها ( در حیاط ) ، یا آغل در سولهی نگهداری حیوانات. در زبان انگلیسی استرالیایی و نیوزیلندی، یک پادوک ممکن است یک منطقه چرای بزرگ و حصارکشی شده به وسعت چندین هکتار را دربر گیرد، که نباید با استفاده انگلیسی آمریکایی از پدوک به عنوان جایگزین با آغل، که مناطق کوچکتر و محدودتر را توصیف می کند، اشتباه گرفته شود. [ نیازمند منبع] در زبان انگلیسی بریتانیایی، به آغل گوسفندی فولدینگ ( به انگلیسی: folding ) , sheepfold یا sheepcote نیز گفته می شود. چوپانان مدرن معمولاً از اصطلاحاتی مانند آغل بسته یا محبوس برای آغل های کوچک گوسفند استفاده می کنند. بیشتر سازه هایی که امروزه به آنها گوسفند دان ( به انگلیسی: sheepfolds ) گفته می شود، نیم دایره های سنگی ( سازه های سنگی خشک ) ( به انگلیسی: dry stone ) باستانی هستند. اصطلاح کِرال ( به انگلیسی: Kraal ) برای یک محوطه فیل استفاده می شود، مانند زندانی کردن فیلی که در سال ۲۰۲۰ دو روستایی را در منطقه ببر کانها مجروح کرده بود. پانامورِ یک شهر محصور و مرتبط بود که در سال ۱۸۹۶ در جنگلی متعلق به فرانسیس مولامور تأسیس شد، جایی که ۱۰ فیل وحشی در آن جمع آوری شد، آخرین مورد در سال ۱۹۵۰ بود. اصطلاح کِرال ( به انگلیسی: kraal ) به محوطه و به یک محل جمع آوری/شکار اشاره دارد. کرال فیل آیوتایا، در مرکز استان آیوتایا، متعلق به دهه ۱۵۰۰ است. آخرین جمع آوری فیل های وحشی در سال ۱۹۰۳.
معنی کلمه آغل در ویکی واژه
جایی برای نگهداری گوسفند و بِز و چارپایان دیگر در فضای آزاد و بدون سقف. محصور.[۱] جایی برای گوسفندان و گاوان در فضای آزاد، لانه مرغ خانگی. لانه زنبور. ↑ آغلها اغلب پناهگاهی بوده مورد استفاده دامها در شب، جهت حفاظت از هجوم حیوانات درنده مانند گرگ یا خرس
جملاتی از کاربرد کلمه آغل
سونرا گئنه یاسه باتیب آغلاری های های دئمیشم
آغلال (به عربی: آغلال) یک شهرداری در الجزایر است که در استان عین تموشنت واقع شدهاست.
نئجه آغلارام یانیخلی نئچه گون ائله چیغیردیم
اسبها، در طول تمرین، اغلب در یک آغل گرد تمرین میشوند که گاهی به آن آغل تمرینی نیز گفته میشود.
در زیر این ایستگاه انبار بزرگ تجهیزات قرار دارد و همینطور کتابخانهای که در آن دستورالعملهای گروه ابتکار دارما نوشته شدهاست. در اطراف آن باغهایی قرار دارند بعلاوهٔ آغلهایی برای نگهداری گاو، بز و ماکیان. در یکی از قسمتها، کیت آستن، سعید جراح و جان لاک این ایستگاه را پیدا میکنند؛ لاک از کامپیوتر استفاده میکند تا به جهان خارج پیام بفرستد که دشمنان ایستگاه را به کنترل خود درآوردهاند و سپس با استفاده از کامپیوتر، مواد منفجرهٔ سی-۴ جاسازیشده در ایستگاه را منفجر میکند و ایستگاه شعله از بین میرود.
آغلیان، روستایی از توابع بخش سیمینه شهرستان بوکان در استان آذربایجان غربی ایران است.
با گریه خواستم که همان شب روم به بام شال ایسته دیم منده ائوده آغلادیم
رخسار تو بخندد و جوشد ز چشمه آب اوْزوْن گوْلسوْن ، بولاخلارون آغلاسین !
اوشاقلیغا دیم بیزه گلسن بیر آیدین گونلر آغلار یوزه گلسن بیر
آغلال ۱۳۱٫۲ کیلومترمربع مساحت و ۷٬۱۴۶ نفر جمعیت دارد.
سالیب خلقی درمان آدیلن نه درده که درد آغلاییر بیله درمان الیندن
رجب ابراهیمی کورعباسلو (فرهاد) (زاده آبان ۱۳۱۴ – درگذشته ۱۹ بهمن ۱۳۹۷) از شاعران و ترانه سرایان موسیقی سنتی آذربایجان بود. او در روستای کورعباسلو از توابع شهرستان نیر در اردبیل به دنیا آمد. پس از آشنایی با علی سلیمی اشعار «آغلاما»، «آچیل سحر» و «آیریلیق» را نوشت و علی سلیمی آهنگسازی آنها را انجام داد و خانم وارتوش (همسر علی سلیمی) اجرا کرد.[نیازمند منبع]
یکی از پرسنل آنجا به سمت آغل سگها رفت، یکی از آنها را از زانو بلند کرد و نگه داشت و وقتی که حیوان تقلا میکرد تا خود را نجات دهد، او را با لگد می زد و از گلو بلند میکرد و می گفت: هنوزم می خوای تقلا کنی؟
مسلمانه باخ، دین و ایمان قان آغلیر بو دین سیز، ایمان سیز مسلمان الیندن
با ایل خود گریسته در آن ده خراب آغلاشئیدیم اوزاق دوْشَن ائلینن
معماری خانهها تحت تأثیر نوع معیشت و فعالیتهای اقتصادی خانوارها شکل گرفتهاست و فضاهایی مانند اتاقها، آشپزخانه و همچنین آغل، انبار علوفه و مکانی برای بافت گلیم و گبه(نوعی زیرانداز) ایجاد شدهاست.}}
در سال ۱۳۷۶شمسی سیل ویران گری حادث گردید که در اثر آن۱۴ نفر از سکنه این روستا جان خود را از دست داده و خسارات فراوانی به منازل وارد گردید در نتیجه اهالی روستا خانه های مسکونی خود را به فاصله و محل امنی از محل قبلی روستا انتقال داده تا از حوادث مشابه احتمالی در آینده پیشگیری نمایند که روستا در محل فعلی با مصالح بهتر و به شکل منظم تری احداث گردید ولی مزارع کشاورزی و آغل احشام همچنان در محل قبلی می باشد.
تنگ سمجی چو خانهٔ خرگوش گنده جایی چو آغل ثعلب
او بیگ خان یازیقلار نه اینسانیمیشلار عبث آغلیاردیقاو بیگ خان الیندن
آبانبار آغلک مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان جعفرآباد، بخش قاهان، روستای آغلک واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۸۳ با شماره ثبت ۱۱۵۰۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.