آتوسا

معنی کلمه آتوسا در فرهنگ فارسی

( آتوسا ) نام چند شاهزاده خانم ایرانی در عهد هخامنشی و مشهور ترین آنان دختر کوروش زن داریوش اول مادر خشایار شای اول است ٠ وی در [ ایرانیان ] اشیل نقش مهمی دارد ٠

معنی کلمه آتوسا در فرهنگ اسم ها

اسم: آتوسا (دختر) (یونانی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: ātusā) (فارسی: آتوسا) (انگلیسی: atusa)
معنی: نام دختر کوروش پادشاه هخامنشی، ( از یونانی Atossa )، ( در اوستایی ) زَبَردست، ( اَعلام ) ) نام چند شاهزاده خانم ایرانی عهد هخامنشی و مشهورترین آنان دختر کوروش بزرگ، زن داریوش اول و مادر خشایارشای اول است [حدود سال پیش از میلاد]، ) ( در اوستا ) هوتَئُسا ( =آتوسا ) مادینه، و نیز نامِ شه بانوی دوست داشتنی گشتاسب شاه، نام مادر داریوش کبیر و دختر کوروش کبیر آتوسا بوده است

معنی کلمه آتوسا در دانشنامه آزاد فارسی

آتوسا. آتوُسا
نام چند زن بلندپایه در روزگار هخامنشیان. آتوسا در زبان اوستایی هوتَئوسا ضبط شده است. هُوتَئوسا در متون پهلوی اشکانی خُودُوس، در پهلوی ساسانی هُوتُوس و در تاریخ طَبَری خُطُوس آمده است؛ این کلمه را می توان «صاحبِ ران های زیبا» ترجمه کرد. تَئوسا به معنی رانِ فربه و هُو به معنی زیبا است. در اَوِستا نام زن کِی گُشتاسب کیانی است. آتوسا نام دختر کوروش اول، دختر کوروش کبیر و دختر کوچک اَردَشیر هخامنشی دوم بود.

معنی کلمه آتوسا در ویکی واژه

یا هوتائوستا یکی از زنان خویشاوند ویشتاسپ‌هخامنشی. آتوسا را دختر کورش نام می‌برند. آتوسا به تناوب همسر کمبوجیه‌دوم و گئوماتای‌مغ و داریوش بوده‌است. در جلد ششم شاهنامه پرتوی دقیق‌تر بر این مسايل در آغاز داستان لهراسپیان افکنده‌ شده‌است.

جملاتی از کاربرد کلمه آتوسا

آتیلا حجازی (زاده ۲۲ تیر ۱۳۵۵) بازیکن بازنشسته و مربی فوتبال است. وی پسر ناصر حجازی بوده و آتوسا حجازی خواهر اوست.
همچنین ۷ زن ایرانی نیز تاکنون موفق به کسب عنوان استاد بزرگ شطرنج زنان شده‌اند، که عبارتند از: شادی پریدر، آتوسا پورکاشیان، سارا خادم الشریعه، درسا درخشانی، غزل حکیمی‌فرد ، میترا حجازی‌پور و مبینا علی نسب. که در این میان سارا خادم الشریعه و درسا درخشانی به درجه استاد بین‌المللی شطرنج هم رسیده‌اند.
شکی نیست که بهترین منبع یافته شده در مورد زندگانی آتوسا، هرودوت است؛ گرچه، تمام اطلاعات تاریخ هرودوت در مورد آتوسا، برای تاریخ‌نگاری مفید نیست. در ایرانیان اثر آشیل، هم نام آتوسا ذکر شده است. با توجه به الواح تخت جمشید، می‌توان گفت که تا سال ۴۹۳ پیش از میلاد (زمانی که کتیبه مذکور نگاشته شده)، او هنوز به قدرت برجسته‌ای دست نیافته بود و احتمالاً در زمان تاج‌گذاری خشایارشا بوده که او این قدرت را کسب کرده است.
ظاهراً آتوسا در بیرون از مرزهای ایران باستان نیز زنی پرآوازه بوده است. او یکی از سه شخصیت اصلی نمایشنامه ایرانیان آیسخولوس بوده که خود در جنگ ماراتن و سالامیس شرکت کرده بود. در سراسر این نمایشنامه آتوسا در مقام زنی میهن‌پرست، مدبر و مسئول و هوشیار و همچنین مادری دلسوز و مهربان روی صحنه می‌آید. و شخصیت باوقارش قلب نمایش است. بررسی دیالوگ‌های آتوسا، هر چند افسانه‌ای است، برای بررسی مقام زن در ایران باستان یا برداشت غیرایرانیان از زن پارسی جالب توجه است. آشیل که خود در جبهه دشمن قرار داشته است، از آتوسا به استثنای چند مورد چهره‌ای قهرمان می‌سازد.
آتوسا گلشادنژاد در اولین تجربه ی بین المللی خود در وزن ۶۱- کیلوگرم زیر۲۱ سال مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۲۱ در آلماتی، قزاقستان حاضر شد. در دور اول با نتیجه ۱ بر صفر لیمون میسو از فیلیپین را شکست داد.
او همراه با آتوسا، بامه و آپاکیش جزو چهار زن خانواده شاهی است که اسمش در لوح‌های گلی هخامنشی ثبت شده‌است.
آتوسا صالحی، شاعر، نویسنده، مترجم و ویراستار ادبیات کودکان و نوجوانان است.
آتوسا گلشادنژاد (زاده ۱ تیر ۱۳۸۲ در کرمانشاه،بیستون ) کاراته‌کار ایرانی و متولد کرمانشاه شهر بیستون است. گلشادنژاد در رده سنی زیر ۲۱ سال و بزرگسالان عضو تیم ملی ایران است. وی در مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۲۱ آلماتی رده سنی زیر ۲۱ سال و مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۲۳ ملاکا بزرگسالان به مدال طلا رسید.
خَشایارشای یکم (پارسی باستان: 𐎧𐏁𐎹𐎠𐎼𐏁𐎠) مشهور به خَشایارشای بزرگ پسر داریوش بزرگ و آتوسا، دختر کوروش بزرگ، پنجمین شاهنشاه هخامنشی در میانه سال‌های ۴۸۵ تا ۴۶۵ پ.م. است.
داریوش بزرگ پسران بسیاری داشت و بزرگ‌ترین آن‌ها اَرته‌بَرزَن بود، با این وجود داریوش بزرگ‌ترین فرزندش از آتوسا، یعنی خشایارشا را به جانشینی برگزید. خشایارشا در سال ۴۸۶ پ. م در سن ۳۴ سالگی و پس از مرگ پدرش به پادشاهی رسید. او بر کشوری فرمان می‌راند که پرجمعیت‌ترین شاهنشاهی تاریخ جهان را دارا بوده و ۴۲ درصد از جمعیت کل جهان در این محدوده زندگی می‌کردند.