آیین
معنی کلمه آیین در لغت نامه دهخدا

آیین

معنی کلمه آیین در لغت نامه دهخدا

( آیین ) آیین. ( اِ ) سیرت. رسم.( صراح ). عرف. طبع. عادت. داب. ( دهار ). آئین. شیمه. روش. دَیْدَن. خلق. خصلت. خو. خوی. منش :
سیرت اوبود وحی نامه بکسری
چونکه به آئینْش پندنامه بیاکند.رودکی.همه شب بدی خوردن آیین او
دل مهتران پر شد از کین او.فردوسی.مزن رای جز با خردمند مرد
ز آیین شاهان پیشین مگرد.فردوسی.ترا دانش و هوش و رای است و فر
بر آیین شاهان پیروزگر.فردوسی.دگر آنکه آیین شاهنشهان
بیاموخت از شهریار جهان.فردوسی.کنون از ره بیگناهان بما
نگه کن بر آیین شاهان بما.فردوسی.بسر برنهاده کلاه دوپر
به آیین ترکان ببستش کمر.فردوسی.بیاساید از بزم و شادی دو ماه
که این باشد آیین پس از مرگ شاه.فردوسی.جز این است آیین پیوند و کین
جهان را بچشم جوانی مبین.فردوسی.همی دید تا هر یکی برنشست
به آیین چین با درفشی بدست.فردوسی.همه کوهشان بود آرامگاه
چنین بود آیین هوشنگ شاه.فردوسی.جوانی به آیین ایرانیان
گشاده کش و تنگ بسته میان.فردوسی.بسه چیز هر کار نیکو شود
کز آن تخت شاهی بی آهو شود
بگنج و به رنج و بمردان مرد
جز این نیست آیین ننگ و نبرد.فردوسی.تو بصدر اندر بنشسته به آیین ملوک
همچنین مدح نیوشنده و من مدح نواز.فرخی.ساخت آنگه یکی بیوگانی
هم بر آیین و رسم یونانی.عنصری.جشن سده آیین جهاندار فریدون
بر شاه جهاندار فری باد و همایون.عنصری.اما عمرو [ لیث ] چون او [ یعقوب لیث ] برفت سعی کرد تا بیشتری از آیین و سیرت نگاه داشت. ( تاریخ سیستان ).
آیین ملوک عجم از گاه کیخسرو تا بروزگار یزدجرد شهریار که آخر ملوک عجم بوده چنان بوده است که روز نوروز نخست کس از مردمان بیگانه موبد موبدان پیش ملک آمدی. ( نوروزنامه ). چون ایوان مداین تمام گشت نوروزکرد و رسم جشن بجای آورد چنانک آیین ایشان بود... وگفت این آیین بجا ماند. ( نوروزنامه ). و آیین او چنان بود که چون جنگی کردی سپاهی داشتی آراسته و ساخته و ایشان را جامه سیاه پوشانیده. ( نوروزنامه ). شاه شمیران را معلوم شد، شراب خوردن و بزم نهادن آیین آورد. ( نوروزنامه ). و سلطان سنجر را [ غزان ] بگرفتند وهمچنان با خویشتن می آوردند، بر آیین سلطنت ، الاّ آنکه خدمتکاران از آن خویش نصب کردند. ( مجمل التواریخ ).

معنی کلمه آیین در فرهنگ معین

( آیین ) [ په . ] ( اِ. ) = آئین : ۱ - رسم ، عادت . ۲ - معمول ، متداول ، مرسوم ، سنت . ۳ - شیوه ، روش . ۴ - کردار. ۵ - قاعده ، قانون . ۶ - سامان ، اسباب . ۷ - زیب ، زینت .۸ - فر، شکوه . ۹ - مذهب ، کیش . ۱٠ - تشریفات . ۱۱ - طبیعت ، نهاد، فطرت . ۱۲ - شهرآرای ، جشن

معنی کلمه آیین در فرهنگ عمید

( آیین ) ۱. طریق، روش: چنین است آیین گردنده دهر / گهی نوش بار آورد،گاه زهر (فردوسی: ۸/۵۱ ).
۲. [قدیمی] رسم و عادت، سنت: نباید به رسم بد آیین نهاد / که گویند لعنت بر آن کاین نهاد (سعدی۱: ۷۱ ).
۳. نظم و قاعده.
۴. کیش، مذهب.
۵. [قدیمی] زیب، زینت، آرایش.
* آیین جمشید: (موسیقی ) یکی از سی لحن باربد.
* آیین دادرسی: (حقوق ) مجموعۀ قوانین و مقرراتی که برای رسیدگی به دعاوی حقوقی و کیفری باید از طرف دادگاه ها و اصحاب دعوی رعایت شود، اصول محاکمات.

معنی کلمه آیین در فرهنگ فارسی

( آیین ) ( اسم ) ۱ - رسم روش ادب . ۲ - معمول متداول مرسوم . ۳ - شیوه آهنگ . ۴ - صفت کردار مانند : بهشت آیین جنت آیین . ۵ - اندازه حد عدد شمار. ۶ - قاعده قانون نظم . ۷ - سامان اسباب . ۸ - طبیعت نهاد فطرت . ۹ - آذین شهر آرای جشن . ۱٠ - زیب زینت . ۱۱ - فر شکوه . ۱۲ - شرع شریعت کیش : آیین اسلام . ۱۳ - تشریفات اتیکت یا به آیین . ۱ - چنانکه مرسوم است طبق معمول . ۲ - چنانکه باید چنانکه ضروری است . ۳ - زیبا جمیل . یا بر آیین . مثل مانند .
آئین: دستور، روش، رسم وعادت، نظم وقاعده، سنت، کیش ، زیب و زینت و آرایش

معنی کلمه آیین در فرهنگ اسم ها

اسم: آیین (پسر، دختر) (فارسی) (تلفظ: āyin) (فارسی: آئین) (انگلیسی: ayin)
معنی: روش، رسم، شیوه ی مناسب و مطلوب، کیش، دین، ( در قدیم ) جلال و شکوه، عادت و خوی، ( = آئین )، آئین، دین مذهب عادت رسم روش، نام روستایی در استان فارس

معنی کلمه آیین در دانشنامه عمومی

آیین. آیین ها کارهای نمادین، متعارف و مرسومی هستند که در جامعه های انسانی برای بهره گرفتن از نیروهای فراطبیعی انجام می شوند.
رهبری و اجرای آیین ها می تواند به دست افراد خاص آن جامعه ( مانند کاهنان، غیب گویان، جادوگران و ساحران و شمن ها ) انجام شود یا افراد عادی نیز آن را انجام دهند. به طور مثال در حلقه فراهان رهبری مراسم آیینی بر عهده شعبده چیان است. همچنین ممکن است آئین ها به طور آشکار یا در خفا انجام شوند.
ادبیات و اشعار آیینی در طول تاریخ بخش مهمی از آیین ها بوده است. سید محمد امین کشکولی که به دستور شیخ فراهان از ورود به مراسم سماع منع شده بود، در قرن نهم هجری سروده است:
«در حلقه فراهان مارا گذر ندادند، گر تو نمی پسندی تغییر ده قضا را»
و همچنین اسم محمد آیین اشاره به دین محمد پیامبر مسلمانان دارد و نام محمد آیین از نظر ایرانیان نامی بسیار خوش یمن بحساب میاید.
آیین (ترانه تییستو جوناس بلو و ریتا اورا). «آیین» ( به انگلیسی: Ritual ) یک آهنگ توسط دی جی هلندی تییستو، تولید کننده ضبط بریتانیایی جوناس بلو و خواننده بریتانیایی ریتا اورا است.
آیین (فیلم). «آیین» ( انگلیسی: The Ritual ( film ) ) فیلمی در ژانر ترسناک است که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد.
معنی کلمه آیین در فرهنگ معین

معنی کلمه آیین در ویکی واژه

آئین:
رسم، عادت.
معمول، متداول، مرسوم، سنت.
شیوه، روش.
کردار.
قاعده، قانون.
سامان، اسباب.
زیب، زینت.
فر، شکوه.
مذهب، کیش.
تشریفات.
طبیعت، نهاد، فطرت.
شهرآرای، جشن.
فارسی:
custom
ritual
creed,religion
cult

جملاتی از کاربرد کلمه آیین

دل را نگاه گرم تو دیوانه می کند آیینه را رخ تو پریخانه می کند
آیین گل غلتان نوزادان یکی از رسوم دیرینه شهر امیریه (دامغان) و در نخستین بهار زندگی نوزاد برگزار می‌شود.
بسیاری از کنایات معمول و متداول در ادب فارسی، از اتّفاقات و رسوم و آیین‌های رایجی که برای اعمالی به کار می‌رفته، منتج شده‌است. آیین‌هایی که گاه امروزه به سبب پیشرفت بشر در علم دیگر کاربردی به آن صورت ندارند یا به دلایلی دیگر آن اعمال ترک و رها شده‌اند و کمتر کسی امروزه به آن‌ها به شکل قدیم عمل می‌کند، یا آیین‌هایی که دوام و قوام خود را همچنان حفظ کرده‌اند و هنوز جایگاهی میان مردم امروزه دارند.
روزنامه آیینه افکار روزنامه‌ای با صاحب امتیازی فرخی یزدی و مدیر مسئولی علی‌محمد فخام‌السلطان مستوفی بود که فرخی امتیاز آن را برای دوره های توقیف روزنامه طوفان در نظر گرفته بود.
خوب را من زشت سازم رب نه‌ام زشت را و خوب را آیینه‌ام
گذاریم قانون بیگانگی بگیریم آیین فرزانگی
آیین‌نامه در جایی که مخالف یا مغایر با قانون است، تاب مقاومت در برابر قانون را ندارد. تفاوت اساسی قانون و آیین‌نامه در مراجع تصویب‌کنندهٔ آن‌ها است؛ به طوری‌که قانون از مجاری مجالس تنقیح و تصویب می‌گردد، ولی آیین‌نامه توسط سازمان‌های دولتی مصوب می‌گردد؛ ضمن این‌که ابطال آیین‌نامه‌های مغایر با قانون با دیوان عدالت اداری است.
صفحه آیینه از زنگ کدورت ساده بود عکس طوطی این افق را مشرق زنگار کرد
بریزیم ناخوب و ناخوش بود نه آیین شاهان سرکش بود
روشنگر آیینه دلها دم صبح است این روح نهان در نفس مریم صبح است
احمد عزیزی (زادهٔ ۴ دی ۱۳۳۷ – درگذشتهٔ ۱۶ اسفند ۱۳۹۵) شاعر معاصر کُرد اهل ایران و ارائه‌دهندهٔ سبک جدیدی از مثنوی بود که در زمینهٔ شعر آیینی و انقلاب با درونمایه‌ای عرفانی فعال بود. وی بر اثر بروز یک بیماری، ۹ سال پایان عمرش را با سطح هشیاری پایین به سر برد.
فتاده عود در آتش ز ساز سوخته نی نشسته چنگ به آیین، به ناز خفته رباب
از برای مقدم خیل و خیالت مردمان زاشک رنگین در دیار دیده آیین بسته‌اند
کلیسای کاتولیک آیین عشا یا شکرگزاری را به عنوان «منبع و سرانجام زندگانی مسیحی می‌داند» که مراسم دیگر مذهبی به سمت آن می‌گروند. کلیسای کاتولیک معتقد است که عشای ربانی دقیقاً همان فداکاری است که عیسی مسیح بر روی صلیب در کالواری ارائه داد.
آیین سیک (به پنجابی: ਸਿੱਖੀ) (به معنی شاگرد) یا سیکیسم دینی یکتاپرستانه است که در سده پانزدهم میلادی در منطقه پنجاب از شبه‌قارّهٔ هند بنیان نهاده شد. باورهای بنیادین دین سیکی باور و مراقبه به نام یک خالق، یگانگی و برابری همهٔ نوع بشر، درگیری در خدمت عاری از خودپرستی، تلاش برای عدالت اجتماعی برای منفعت و شکوفایی برای همه، و رفتار و زندگی صادقانه و زیست یک حیات خانوادگی است. این آیین با بیش از ۲۵ میلیون پیرو، پنجمین دین سازمان‌یافته جهان است.
الهیار صالح در ۲۷ دی ماه ۱۳۱۸ به سمت مسئول سازمان پیشاهنگی و تربیت بدنی ایران منصوب شده و تا ۳۱ تیرماه ۱۳۱۹ در این سمت باقی می‌ماند در این سمت او برای اولین بار بودجه تفضیلی ورزش ایران و مسابقات قهرمانی کشور را پایه‌گذاری می‌کند. وی همچنین آیین‌نامه جدیدی برای سازمان تربیت بدنی و پیشاهنگی تصویب می‌نماید و در این دوره برای نخستین بار برای ورزش دختران مدال تخصیص داده می شود.
نویسنده در این جزوه هدف نگارش را زدودن انحرافات از جامعه دینی دانسته و با اشاره به رفتار و اعتقاد دوگانه مردم ایران، تحریفاتی که در دین صورت گرفته شده را بیان می‌کند. این جزوه شرح تفصیلی ۱۳ پرسشی است که در آغاز ۱۳۲۲ برای روحانیون و علمای دینی فرستاده بود ولی پاسخی دریافت نکرده بود. بعد از انتشار این جزوه خالصی زاده اقدام به پاسخگویی به آن در نشریه آیین اسلام کرد. روح‌الله خمینی هم کتاب کشف الاسرار را در رد این کتاب نوشته‌است.
فرانسس الیزا هاجسون برنت در سال ۱۸۴۹ در منچستر انگلستان متولد شد. وی از ۱۶ سالگی شروع به نوشتن داستان برای بزرگ سالان و کودکان کرد. دو داستان نخستین او، «لرد فانترلوی کوچک» و «پرنسس کوچولو» از محبوبیت جهانی برخوردار شدند. هر دوی این داستان‌ها دربارهٔ کودکانی دوستانه و خوش‌اخلاق هستند که بچه‌ها با خواندن داستان آن‌ها از آن‌ها درس می‌گیرند؛ ولی کتاب باغ سری، در مورد کودک بداخلاق و خشنی نوشته شد که گویی تنها مواجهه با چیزی حیرت‌انگیز، می‌تواند تغییری در اخلاق او بدهد. او در سال ۱۹۲۴، بر اثر مرگ طبیعی جان باخت. از روی داستان باغ اسرارآمیز فیلم‌های زیادی ساخته شده‌اند- که بی نقش در محبوبیت آیین کتاب نیستند.
ز جلوهٔ تو چه‌گوید زبان حیرت من که هست جوهر آیینه درسخن معذور
رسم این جشن نوآیین‌کرد شاه دین‌پرست آنکه چون ذات‌خرد ملکش مصون از انقلاب