( آغری ) آغری. [ غ َ ] ( اِ ) آغاری. اغری. [ اُ ] ( اِ ) ترکی است. دزد. چنانچه از نصاب ترکی و از اهل زبان بتحقیق پیوسته. ( آنندراج ). دزد. ( ناظم الاطباء ). دزد. اوغری. ( فرهنگ فارسی معین ). - باز اغری ؛ باز معلَّمی که بتعلیم قوشچیان برای صید مرغابی سر به آب فروبرده به روی آب رود، مرغابیان ، جنس خودش شمرده طبل نمی خورند، چون نزدیک رسد ناگهان چنگل بخون مرغابیان نگار بندد. ( آنندراج ) : ای شوخ قوشچی که ز بیداد خوی تو اغری دویده باز نگاهم بسوی تو.داراب بیگ جویا( از آنندراج ).|| هر چیز نیک صورت و جمیل. ( آنندراج ).
معنی کلمه آغری در فرهنگ معین
( آغری ) (غَ ) ( اِ. ) نک آغاری .
معنی کلمه آغری در فرهنگ عمید
دزد.
معنی کلمه آغری در فرهنگ فارسی
( صفت اسم ) دزد .
معنی کلمه آغری در دانشنامه عمومی
آغری. آغری ( ترکی استانبولی: Ağrı, Karaköse، کُردی: Qerekosê، Qerekilîs, Qerekîs، ترکی آذربایجانی: Qarakilisa, Ağrı، ارمنی: Քարբեր, ترکی عثمانی: قره کلیسا ) مرکز استان آغری در خاور ترکیه است. جمعیت این شهر را کُردهای کرمانج و اقلیتی از آذری ها تشکیل می دهند. این محدوده در زمان عثمانیها شوربُلاغ ( چشمه شور ) نام داشت. هسته اصلی شهر امروزی در سال ۱۸۶۰، در منطقه «دشت الشکیرت» توسط گروهی از بازرگانان ارمنی اهل شهر بتلیس به وجود آمد که آن را قره کلیسا ( کلیسای سیاه ) ( ترکی استانبولی: Karakilisa، ترکی عثمانی: قره کلیسا ) ( ارمنی: Ղարաքիլիսա "Gharakilisa" ) نام نهادند. این منطقه در تابعیت سنجاق بایزید در ولایت ارضروم قرار داشت. به مرور زمان با استقرار ادارات عثمانی در شهرک قره کلیسا و همین طور مقر جذب نیرو برای قوات هنگ حمیدیه، اهمیت قره کلیسا در منطقه افزایش یافت. در سال ۱۸۹۵ میلادی، جمعیت قره کلیسا حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر تخمین زده شده که دو سوم آنها ارمنی بوده اند. در سرشماری سال ۱۹۱۴ میلادی، جمعیت قضاء قره کلیسا ( در تابعیت سنجاق بایزید، ولایت ارضروم ) ، ۲۵٬۳۳۷ نفر شمارده شد، اکه ۳٬۱۹۵ نفر ( ۱۲٫۵٪ ) آنان را ارامنه، و بقیه جمعیت را مسلمانان کردزبان تشکیل می دادند. در طول نسل کشی ارمنی ها در امپراطوری عثمانی، در سال ۱۹۱۵ میلادی، ارامنه قره کلیسا و سایر آبادی های منطقه آغری قتل عام شدند. روزنامه نیویورک تایمز در ماه مارس ۱۹۱۵، به نقل از دکتری ارمنی تبار «دِردِریان» در مکالمه با صلیب سرخ، گزارش کرد که دشت الشکیرت پر از جنازه مردان و زنان و کودکان است. نیویورک تایمز همین طور گزارش کرد که با خروج قوای روس از این منطقه، جمعی از ساکنین کرد این منطقه به ارامنه حمله کرده و آنها را در مساجد اسیر کردند. بین سالهای ۱۹۲۷ و ۱۹۳۱ میلادی، شهر و منطقه آغری از کنترل دولت ترکیه خارج بوده و تحت حاکمیت قوای جدایی طلب کُرد در حکومتی به نام «جمهوری آرارات» بوده. بعدتر در سال ۱۹۴۶ میلادی نام شهر قره کوسه به آغری تغییر یافت. «آغری» نام ترکی کوه آرارات می باشد که در این استان و در فاصله ۱۰۰ کیلومتری این شهر واقع شده است. در همین سال، مرکز اداری استان، از شهر دغوبایزید به آغری منتقل شد. آغری (اردوباد). آغری ( به لاتین: Ağrı، به ارمنی: Աղբի آغوی ) یک منطقه مسکونی در جمهوری آذربایجان است که در شهرستان اردوباد واقع شده است. آغری ۲۹۱ نفر جمعیت دارد.
معنی کلمه آغری در ویکی واژه
(قدیم): نوعی پارچه، آقاری. نک آغا. آغری در زبان بهاری به صورت آغره صرف میشود و اشاره درد یا درد کردن است.
جملاتی از کاربرد کلمه آغری
داستان کوه آرارات یا داستان آغریداغی یکی از رمانهای حماسی یاشار کمال است. اولین بار توسط انتشارات جم(ترکیه) در سال ۱۹۷۰ منتشر شد. این رمان الهام بخش یک فیلم و یک اپرا است.
قله آرارات واقع در فلات قفقاز، در حد فاصل شهرهای ماکو (ایران)، ایروان (ارمنستان) و آغری (ترکیه) قرار دارد.
استان ایگدیر در شرق ترکیه و در امتداد رود ارس قرار گرفته و با کشورهای ایران، ارمنستان و جمهوری آذربایجان(نخجوان) و استانهای قارص و آغری مرز مشترک دارد. در شمال غربی ایگدیر، استان قارص و در غرب و جنوب آن استان آگری قرار دارد.
طبق گزارش مجلس ملی ترکیه، نزدیک به سه میلیون شیعه در ترکیه زندگی میکنند که بیشتر آنها آذری هستند. حدود نیم میلیون شیعه جعفری (فقه امامیه) در استانبول زندگی میکنند. محل اصلی سکونت ترکان آذری استانهای قارص، ایغدیر و آغری است. این استانها با توجه به این که در همسایگی کشورهای گرجستان، ارمنستان، آذربایجان و ایران قرار دارند، از اهمیت استراتژیکی برخوردارند. بخش زیادی از آذریها که همگی شیعه هستند، به صورت گسترده رفته رفته به شهرهای بزرگ مهاجرت کردند. میتوان گفت ترکان آذری نقش مهمی در گرایش دیگر قومیتهای ساکن ترکیه به تشیع داشتهاند.