بشارت

بشارت

معنی کلمه بشارت در لغت نامه دهخدا

بشارت. [ ب ِ رَ ] ( ع اِمص ) بشارة. بشاره مأخوذ از تازی. مژدگانی. ( منتهی الارب ) ( زوزنی ) ( مهذب الاسماء ). مژدگانی و خبر خوش. ( ناظم الاطباء ). مژده و با لفظ نمودن و دادن و زدن مستعمل است. ( از آنندراج ). مژده دادن. ( مؤید الفضلاء ). خبر خوش. ( غیاث ). بُشری ̍؛ مژدگانی. ( مهذب الاسماء ) ( السامی فی الاسامی ). نوید. در تداول عامه ، مُشتُلُق :
ای دل من تو را بشارت باد
که ترا من به دوست خواهم داد.فرخی.سه غلام سرای رسیدند به بشارت فتح. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 465 ).
ز بارنامه دولت بزرگی آمد سود.
بدین بشارت فرخنده شاد باید بود.مسعودسعد.اگر مرا ندی ارجعی رسد امروز
دگر بشارت لاتقنطوا رسد فردا.خاقانی.- بشارت باد ؛ برای دعابه کار رود و مانند، زنده باد و جز آن یعنی ترا مژده باشد :
ترا که رحمت و داد است و دین بشارت باد
که بیخ دشمن و کفار جمله برداری.سعدی.- بشارت دادن ؛ مژده دادن ، خبر خوش دادن. ( ناظم الاطباء ). مژده آوردن : حجت خدا بود پیش او تا بترساند ستمکاران را و بشارت دهد نیکوکاران را. ( تاریخ بیهقی ). فرموده است تبارک و تعالی : پس بشارت داد پروردگار ایشان را برحمت خود. ( تاریخ بیهقی ).
وگر نشنوند هیچ اندرز و پند
دهیدش بشارت بزندان و بند.( یوسف و زلیخا ).لاتعجبوا اشارت کرده بمرسلین
لاتقنطوا بشارت داده باتقیا.خاقانی.اگر شد چار مولای عزیزت
بشارت میدهم بر چار چیزت.نظامی.ناگاه سواری از در درآمد و بشارت داد... نفسی سرد برآورد و گفت این مژده مرا نیست. ( گلستان ).
یکی را چون ببینی کشته دوست
بدیگر دوستانش ده بشارت.سعدی ( طیبات ).شروع بشارت از شروع کلیسای مسیحیان بود زیرا مسیح بشارت میداد و در هیکل تعلیم میفرمود و مردم را از دریا یا از فراز کوهها اندرز میکرد و به شاگردان میگفت بروید و جمیع قبایل را تا آخر دنیا بشارت دهید. ( قاموس کتاب مقدس ).
- بشارت دهنده ؛ خبرخوش آورنده ، مژده خوب آورنده : برانگیخت او را در حالیکه بود چراغ نوردهنده و بشارت دهنده. ( تاریخ بیهقی ).
- بشارت رس ؛ خبرخوش آورنده. مانند قاصد و مکتوب. ( ناظم الاطباء ).
- بشارت رسان ؛ خبرخوش آورنده ، مانند قاصد و مکتوب. ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه بشارت در فرهنگ معین

(بَ رَ ) [ ع . ] ۱ - (اِمص . ) خبر خوش دادن ، نوید دادن . ۲ - ( اِ. ) مژده ، خبر خوش . ۳ - نکویی ، جمال .

معنی کلمه بشارت در فرهنگ عمید

مژده، خبر خوش، خبر مسرت آور.

معنی کلمه بشارت در فرهنگ فارسی

مژده، خبرخوش، خبرمسرت آور
۱- ( مصدر ) مژده دادن مژده آوردن مژده رسانیدن . ۲- ( اسم ) مژده خبرخوش .
شیخ محمد علی بن بشارت آل موجی نجفی اوراست : ریحانه النحو و نشوه السلافه و شرح نهج البلاغه ٠

معنی کلمه بشارت در فرهنگ اسم ها

اسم: بشارت (دختر) (عربی) (تلفظ: bešārat) (فارسی: بِشارت) (انگلیسی: besharat)
معنی: مژده، خبر خوش، مژده دادن، مژده آوردن، ( در ادبیات عرفانی ) بشارت به وصل حبیب به سوی حبیب است

معنی کلمه بشارت در دانشنامه عمومی

بشارت (مملینگ). بشارت یک نقاشی رنگ روغن بر روی بوم اثر نقاش هلندی اواخر قرون وسطی، هانس مملینگ است. این نقاشی مشهور تجسمی از بشارت، اعلان فرشته جبرائیل به مریم مقدس درباره باردار شدن و مادر عیسی شدن، که در انجیل لوقا ( لوقا ۱:۲۶ ) ذکر شده است، را شرح می دهد. این اثر در دهه ۱۴۸۰ اجرا شد و بعد از سال ۱۹۲۸ از پنل بلوطی اصلی خود به بوم منتقل شد؛ اکنون این نقاشی در مجموعه رابرت لمن در موزه متروپولیتن هنر نیویورک نگهداری می شود.
این پنل، مریم را در یک محیط خانه ای با دو فرشته همراه نشان می دهد. جبرئیل لباسهای کلیسایی پوشیده است، در حالی که یک کبوتر بالای سر مریم حلقه زده است که نمایانگر روح القدس است. این نقاشی بر مبنای بخش تبشیری نقاشی سانت کلمبا از روخیر فان در ویدن تاریخ حدود ۱۴۵۵ است. به گفته تاریخ نگار هنر، مریان اینزورت، این اثر یک "تصویر باورنکردنی و اصیل است که سرشار از مفاهیم برای «بیننده یا عبادت کننده» است. "
نمادشناسی این نقاشی بر تمرکز بر پاکی مریم مقدس تمرکز دارد. غم او نشان دهنده مصلوب شدن عیسی است و این پنل نقش وی را به عنوان مادر، عروس و ملکه بهشت برجسته می کند. قاب اصلی این نقاشی تا قرن ۱۹ محافظت شده بود و با تاریخی که به سال ۱۴۸۲ ارجاع داده می شد، برچسب گذاری شده بود؛ اما تاریخ نگاران هنری مدرن پیشنهاد داده اند که رقم آخر این تاریخ ممکن است ۹ باشد که به معنای سال ۱۴۸۹ خواهد بود. در سال ۱۷۴۷، تاریخ نگار هنری گوستاو فریدریش واگن این پنل را یکی از "بهترین و بی نظیرترین آثار مملینگ" دانست. در سال ۱۹۰۲، در نمایشگاه اصلی های اولیه فلمنکی در بروژ به نمایش گذاشته شد و سپس تمیزکاری و بازسازی شد. فیلیپ لمن، بانکدار، آن را از خانواده رادزیویل در سال ۱۹۲۰ خریداری کرد، احتمالاً از زمان قرن ۱۶ در مجموعه آنها بوده است؛ آنتونی رادزیویل آن را در قرن ۱۹ از یک ملک خانوادگی کشف کرده بود. در آن زمان، نقاشی با یک تیر سوراخ شده بود و نیاز به بازسازی داشت.

معنی کلمه بشارت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بشارت از ماده ی "بشر" بوده که در لغت معانی مختلفی برای آن ذکر کرده اند؛ جمال و زیبائی ، خبر مسرت بخش و برخی آن را با بشر و مباشر هم ماده دانسته و اصل واحدی برای آن در نظر گرفته اند که به معنای مطلق انبساط و گشاده روئی است؛ به انسان نیز از این جهت بشر می گویند که گشاده روئی مخصوص به اوست.
ودر اصطلاح قرآنی بشارت به معنای خبر دادن به چیز مسرت بخش می باشد. از این رو واژه ی بشارت درباره ی اخبار به خیر به کار می رود؛ اما این کلمه در برخی موارد با کمک قرینه، درباره ی خبر به شرّ نیز به کار می رود.
مبشّر در قرآن
در بحث بشارت، آیات مختلفی وجود دارد که این آیات از لحاظ های گوناگونی تقسیم می شوند. از جمله بررسی آیات از لحاظ بشارت دهنده (مبشّر) :
← خداوند
ذکر بشارت های خداوند در آیات قرآن برای این است که انسان به این بشارت ها طمع کرده و به سوی اعمالی که سبب این بشارت شده است، رغبت کند؛ از این رو در بسیاری از آیات بشارت عوامل این بشارت ها نیز ذکر شده است. برخی از این عوامل عبارتند از:
← ایمان به خدا و رعایت تقوای الهی
...
[ویکی فقه] بشارت (قرآن). بشارت کلمه ای است که در مورد خیر به کار می رود و به خبر مسرت آمیز میگویند.
بشارت، به خبر مسرت آور گفته می شود. بشارت به طور مطلق، فقط در مورد خیر به کار می رود؛ اما در مورد شر ، به طور مقید استعمال می شود؛ مانند «فبشرهم بعذاب الیم». در این مدخل از واژه «بشر» و مشتقات آن استفاده شده است.
عناوین مرتبط
بشارت به مؤمنان ،بشارت داده شدگان،بشارت دهندگان،بشارت عذاب،بشارتهای قرآن و بهره مندی از بشارت .

معنی کلمه بشارت در ویکی واژه

خبر خوش دادن، نوید دادن.
مژده، خبر خوش.
نکویی، جمال.

جملاتی از کاربرد کلمه بشارت

ادوارد براون ابیات زیر را که طاهره قرةالعین در بشارت طلوع صبح ازل سروده در کتاب مواد تحقیق در مذهب بابیه درج و قسمتی از اصل دست خط را نیز گراور نموده‌است:
بشارت کز چنین تاریک چاهی برآمد بس جهان افروز ماهی
او ۱۱ بهمن ۱۳۱۳ در یزد به دنیا آمد. مجتبی مصباح یزدی، فرزند دومش گفته بود که «مادر حاج آقا در زمان حاملگی خواب دیده بوده که قرآن متولد شده» و مفسر خواب به آنان می‌گوید که «فرزندی که متولد می‌شود پسر است و بشارت باد که او عالم و حامی قرآن خواهد بود».
دادی از تیر مه بشارت ها باز رستیم از آن حرارت ها
در شهرستان گرگان ۷ کتابخانهٔ عمومی و ۱۱ کتابخانهٔ مشارکتی وجود دارد. کتابخانه‌های میرداماد، میرفندرسکی، حافظ و بشارت از کتابخانه‌های عمومی گرگان هستند.
به ناظر داد آیین وزارت چواز دورش به شاهی شد بشارت
تو را ز بخت و جهان را ز عدل تو هر روز بشارتی دگرست و سعادتی دگرست
بر اساس آمار عمادالدین باقی و تحقیقاتش در بنیاد شهید، روز ۱۷ شهریور ۶۴ نفر در درگیری‌های میدان ژاله کشته شدند. در بین تظاهر کنندگان نیروهای چریکی مسلح به سمت ارتش تیراندازی می‌کردند. در حالی که اخبار رسانه‌های غربی، از جمله میشل فوکو در گزارش خود و مخالفان حکومت، در آن فضای شایعات، سخن از ۴۰۰۰ نفر کشته می‌زدند، اما بررسی‌های بعد از انقلاب تعداد کشته‌ها را ۸۷ تا ۱۲۰ نفر در تهران تخمین می‌زند. همچنین علی محمد بشارتی در کتاب خود به آمار نزدیک به دوهزار نفر کشته در میدان ژاله اشاره می‌کند.
چو این دو قول مطابق کنی بری ز تعصب بشارتست علی و مصطفی چو ماه و خور آمد
آب‌گرمک سفلی، روستایی از توابع بخش بشارت شهرستان الیگودرز در استان لرستان ایران است.
بودیم در کشاکش دوران روزگار شاه آمد و بشارت امن و امان رسید
ادوارد براون ابیات زیر را که طاهره قرةالعین در بشارت طلوع صبح ازل سروده را در کتاب مواد تحقیق در مذهب بابیه درج و قسمتی از اصل دست خط را نیز گراور نموده‌است.
در آیات قرآن آمده‌است که جان دادن کفار با سختی و عذاب همراه هست و فرشتگان مرگ، از جلو و پشت سر آنان را احاطه کرده و بر آنان ضربه می‌زنند؛ اما قبض روح مؤمنان، به دست ملائکه رحمت انجام می‌گیرد و هنگامی که جان آنان گرفته می‌شود با مدارا و سهولت با آنان برخورد شده و به آن‌ها مژده و بشارت بهشت داده می‌شود.
شاد بنشین کاین زمان پیک بشارت در رسید کز خراسان مژدهٔ فتح سپهدار آمده
در ۱۸۹۷ میلادی، کنگره جهانی صهیونیسم با فراخوانی تئودور (بنیامین زئب) هرتسل، که رویای شالوده‌ریزی کشور یهود را بشارت داده بود، برپا گردید، و حق ملت یهود را برای برپایی کیان ملی در سرزمین پدری خویش اعلام کرد.
برآمد اول خط زلف سرکش تو بفالم بشارتست به دولت چوه حرف دال بر آید
یکی دیگر از کمک‌های عمده ای که وری ارائه کرد، تولید تفسیری از قرآن توسط او بود، مجموعه ای چهار جلدی که در سال ۱۸۸۶ تکمیل شد. رهبری وری در حوزه علمیه در ساهارانپور رهبری شبانی را برای کلیساهای شمال هند ایجاد کرد، و او آنها را تشویق کرد که در فعالیت‌های بشارتی شرکت کنند. تمایل او به «جدل» با مسلمانان در قیمومیت او مشهود بود، زیرا شاگردانش اغلب در بازارها و سفرهای روستایی به گفتگوی بین مذهبی می‌پرداختند.
رای و قدرش که بشارت ده شمس و قمرست آب و آتش ز رخ ظلم و ستم ریخته اند
او از نویسندگان و عارفان بزرگ بود و کتاب‌های بشارت نامه، توحید نامه، قیامت نامه و محشر نامه را نوشته‌است.
بشارت ده اهل زندان عشق رسالت ده پای بندان عشق