اتریش
معنی کلمه اتریش در لغت نامه دهخدا

اتریش

معنی کلمه اتریش در لغت نامه دهخدا

اتریش. [ اِ ] ( اِخ ) نام قلعه ای به اندلس از اعمال ریه.
اتریش. [ اُ ] ( اِخ ) رجوع به اطریش شود.

معنی کلمه اتریش در فرهنگ فارسی

استریه ( ه . م ٠ ) کشوریست در اروپای مرکزی میان سویس آلمان ایتالیا یوگوسلاوی مجارستان و چکوسلواکی ٠ وسعت آن ۸۳/۸۵٠ کیلومتر مربع و ۷۵۳٠٠٠٠ سکنه دارد ٠ پایتخت آن وین ( وینه ) و مردم آن بزبان ژرمنی تکلم می کنند ٠
نام قلعه به اندلس

معنی کلمه اتریش در دانشنامه عمومی

اُتریش ( به آلمانی: Österreich ) ( به فرانسوی: Autriche ) با نام رسمی جمهوری اتریش ( به آلمانی: Republik Österreich ) کشوری محصور در خشکی واقع در رشته کوه های آلپ شرقی است. این کشور از ۹ ایالت فدرال تشکیل شده است که یکی از آنها وین، پایتخت و بزرگ ترین شهر اتریش است. اتریش از شمال غربی با آلمان، از شمال با جمهوری چک، از شمال شرقی با اسلواکی، از شرق با مجارستان، از جنوب با اسلوونی و ایتالیا و از غرب با سوئیس و لیختن اشتاین همسایه است. اتریش ۸۳۸۷۹ کیلومتر مربع مساحت و نزدیک به ۹ میلیون نفر جمعیت دارد. در حالی که آلمانی اتریشی زبان رسمی این کشور است، بسیاری از اتریشی ها به طور غیررسمی به گویش های مختلف بایرنی صحبت می کنند. اتریش در ابتدا در حدود سال ۹۷۶ به عنوان یک پادشاهی ظهور کرد و به دوک نشین تبدیل شد. در قرن شانزدهم، اتریش به عنوان قلب پادشاهی هابسبورگ و شاخه کوچک خاندان هابسبورگ - یکی از تأثیرگذارترین سلسله های سلطنتی در تاریخ - شروع به کار کرد که یکی از اجزای اصلی و مرکز اداری امپراتوری مقدس روم بود. در اوایل قرن نوزدهم، اتریش امپراتوری خود را تأسیس کرد، که به قدرتی بزرگ و نیروی پیشرو کنفدراسیون آلمان تبدیل شد، اما پس از شکست در جنگ اتریش و پروس در سال ۱۸۶۶، مسیر خود را مستقل از سایر ایالات آلمان دنبال کرد. در سال ۱۸۶۷، در مصالحه با پادشاهی مجارستان، سلطنت دوگانه اتریش - مجارستان تأسیس شد. اتریش در جنگ جهانی اول در زمان امپراتور فرانتس جوزف به دنبال ترور آرشیدوک فردیناند، جانشین احتمالی تاج و تخت اتریش - مجارستان درگیر شد. پس از شکست و انحلال سلطنت، جمهوری آلمان - اتریش به قصد اتحاد با آلمان اعلام شد، اما نیروهای متفقین از دولت جدید حمایت نکردند و این کشور به رسمیت شناخته نشد. در سال ۱۹۱۹ اولین جمهوری اتریش جانشین قانونی اتریش شد. در سال ۱۹۳۸، آدولف هیتلر اتریشی الاصل، که صدراعظم رایش آلمان شد، به الحاق اتریش توسط آنشلوس دست یافت. پس از شکست آلمان نازی در سال ۱۹۴۵ و یک دوره طولانی اشغال متفقین، اتریش به عنوان یک کشور دموکراتیک مستقل و خودمختار به نام جمهوری دوم دوباره تأسیس شد. اتریش یک دموکراسی نماینده پارلمانی است که رئیس جمهور فدرال مستقیماً به عنوان رئیس دولت و صدراعظم به عنوان رئیس دولت فدرال انتخاب می شود. مناطق شهری عمده اتریش عبارتند از وین، گراتس، لینز، زالتسبورگ و اینسبروک. اتریش همواره از نظر تولید ناخالص داخلی در بین ۲۰ کشور ثروتمند جهان قرار دارد. این کشور به استاندارد زندگی بالایی دست یافته است و در سال ۲۰۱۸ از نظر شاخص توسعه انسانی در رتبه بیستم جهان قرار گرفت. وین به طور مداوم از نظر شاخص های کیفیت زندگی در رتبه های برتر بین المللی قرار دارد. بر مبنای آخرین داده های دقیق جغرافیایی درازای کشور اتریش ۵۷۲ کیلومتر بوده است. جمهوری دوم در سال ۱۹۵۵ بی طرفی همیشگی خود را در امور سیاسی خارجی اعلام کرد. اتریش از سال ۱۹۵۵ به عضویت سازمان ملل متحد درآمد و در سال ۱۹۹۵ به اتحادیه اروپا پیوست. این کشور میزبان سازمان امنیت و همکاری اروپا و اوپک است و یکی از اعضای مؤسس OECD و اینترپل است. اتریش همچنین موافقتنامه شینگن را در سال ۱۹۹۵ امضا کرد و واحد پول یورو را در سال ۱۹۹۹ پذیرفت.
معنی کلمه اتریش در فرهنگ فارسی
معنی کلمه اتریش در دانشنامه عمومی
معنی کلمه اتریش در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه اتریش در دانشنامه اسلامی

معنی کلمه اتریش در دانشنامه آزاد فارسی

اُتریش (Austria)
نقشه کشور موقعیت. جمهوری اتریش در اروپای مرکزی و در جنوب کشور آلمان جا دارد. از شمال به آلمان و چک، از شرق به اسلوواکی و مجارستان، از جنوب به اسلوونی و ایتالیا، و از غرب به سوئیس و لیختنشتاین محدود شده است. این کشور ۸۳,۸۷۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و شهر وینپایتخت آن است.سیمای طبیعی. اتریش از نظر جغرافیایی به سه ناحیۀ کوه های آلپ، فروبومانشرقی و بلندی های شمال شرقی تقسیم می شود: ۱. کوهستان آلپ حدود دو سوم از کشور را فراگرفته و از رشته کوه هایی موازی تشکیل شده است که از غرب به شرق کشیده شده و با درّه هایی نسبتاً پهناور از هم جدا شده اند. آلپ های تیرول شمالیو آلپ های سالزبورگ، شمالی ترین رشته های این ناحیه اند و کوه های هوئه تاوئرنبا بلندی ۳,۷۹۷ متر، (قلّۀ گروسگلوکنریا مرتفع ترین نقطۀ کشور) رشتۀ مرکزی را تشکیل می دهند و آلپ های اوتستال، آلپ های تسیلر تالر، آلپ های کارنیک، و آلپ های کاراوانکنجنوبی ترین رشته های این قسمت اند. گردنه های برِنِرو زِمِرینگاز این کوهستان می گذرند و رودخانه های دانوب و ایزار، این، زالتساخ، اِنس، مور، و دراواکه همگی ریزابه های دانوب اند، این کشور را مشروب می کنند. علاوه بر رودخانه های مزبور که کلاً از این کوهستان سرچشمه می گیرند، دریاچه های کوچکی مانند کنستانس(بودِنْزِه) و نویزیدلِراز دیگر عارضه های آبی این سرزمین محسوب می شوند. ۲. ارتفاعات آلپ از شمال به درّۀ دانوب و از شرق به فروبومانِ حوضۀ وینمنتهی می شود و دریاچۀ نویزیدلر در آن واقع است. بیشترین کشتزارها و مهم ترین شهرها و آبادی های اتریش در درّۀ دانوب و حوضۀ وین قرار دارند و دامنۀ ارتفاعات آن را تاکستان های متعدد فراگرفته است. ۳. درّۀ دانوب، از شمال به کوه های جنگل بوهمیمحدود می شود و بلندی های شمال شرقی را که از جنگل پوشیده شده تشکیل می دهد و اتریش را از کشورهای چک و اسلوواکی جدا می سازد. کشور اتریش از نُه ایالت فدرالتشکیل شده و شهرهای مهم آن عبارت اند از وین، زانکت پولتِن، لینتس، اینسبروک، گراتس، و سالزبورگ. آب و هوای این کشور معتدل است. نواحی جنوبی و غربی آن دارای اقلیم آلپی با بارندگی فراوان و گاه توام با طوفان های تُندریاست. زمستان هایش سرد و برفی و تابستان های نواحی شرقی گرم و نسبتاً خشک است. میانگین دمای شهر وین در دی ماه صفر درجۀ سانتی گراد و در تیرماه بیست درجۀ سانتی گراد است و میانگین بارندگی سالانۀ آن به ۸۲۵ میلی متر می رسد. کشور اتریش عمدتاً از جنگل و علفزار پوشیده شده است. جنگل های مخروطیخاص ارتفاعات آلپ است و دامنه ها و نواحی کم ارتفاع آن پوشیده از علفزار و درختان دیگر است. خرس، گرگ، گراز، آهو، بزکوهی، و پرندگانی چون عقاب، شاهین، و جغد، گونه هایی از حیات وحش این کشور به شمار می آیند.
اقتصاد. اتریش در مرز اروپای شرقی و غربی قرار دارد و از نظر دادوستد میان این دو منطقه از موقعیت مهمی برخوردار است. اقتصاد این کشور طی ۵۰ سال اخیر از کشاورزی به صنعتی تغییر یافته و حدود بیست درصد از اراضی آن به کشاورزی اختصاص یافته و با به کارگیری روش های مکانیزه، در زمینۀ تولید محصولاتی چون غلات و سبزیجات، تا ۷۵ درصد به خودکفایی رسیده است. بیشتر اراضی قابل کشت اتریش در فروبومان شرقی قرار دارند و غلات، ذرت، جو دوسر، میوه و سبزیجات از محصولات کشاورزی این کشورند. کوه پایه ها و فروبومان شرقی غالباً از تاکستان مستورند و شراب در ردیف اقلام صادراتی آن قرار دارد. چراگاه های شرقی و دامنه های آلپ برای دامداری و تولید فرآورده های دامی و لبنی تخصیص یافته و شیلات آن به صید ماهی در آب های داخلی منحصر است و محصول سالانۀ آن به حدود ۴۳۵ تن می رسد. نزدیک به ۹,۳ میلیون هکتار از اراضی این کشور را جنگل فراگرفته و تولید سالانۀ چوب آن به حدود ۱۴میلیون متر مکعب می رسد. اتریش از نظر منابع طبیعی و تولید نیرو در شرایط مناسبی قرار دارد و از بابت تولید و صدور منگنز مقام اول جهان را دارد. آهن، لیگنیت، گرافیت، نمک، کوارتز، و خاک رس نیز از کانی های مهم آن محسوب می شوند. تولید سالانۀ نفت خام و گاز طبیعی این کشور به ترتیب ۹۵۰هزار تن و۱.۵میلیارد متر مکعب است. استخراج نفت و گاز اتریش از ۱۹۳۰ آغاز شده و کاهش تولید در سال های اخیر از رو به اتمام نهادن ذخایر مزبور حکایت دارد. بیشتر نیروی الکتریسیتۀ این کشور به شیوۀ برقابیتأمین می شود و تولید آن به۶۰.۵میلیارد کیلووات ساعت می رسد. توجه و حمایت دولت اتریش از صنایع داخلی، موجب رونق آن شده و پایه های اصلی اقتصاد کشور بر آن استوار است. تولید آلومینیوم، و پالایش نفت، مصنوعات شیمیایی و پلاستیکی، ماشین آلات الکتریکی، ابزارهای اپتیک و تجهیزات حمل و نقل، جزء فرآورده های صنعتی آن محسوب می شوند.
حکومت و سیاست. نوع حکومت اتریش جمهوری فدرال چندحزبی، با دو مجلس قانون گذاری است. مجلس شورای ملی با ۱۸۳ نماینده و مجلس شورای فدرال با ۶۴ عضو، نهادهای قانون گذاری این کشورند و اعضای آن ها را مردم برای چهار سال برمی گزینند. دورۀ ریاست جمهوری اتریش شش سال است و رهبر حزب حائز اکثریت در مجلس شورای ملی سمت صدراعظمی و سرپرستی قوۀ مجریه را بر عهده دارد.
مردم و تاریخ. جمعیت این کشور حدود ۸,۴۰۴,۲۵۲ نفر است (۲۰۱۱)و تراکم نسبی آن به ۱۰۰.۲ نفر در کیلومتر مربع می رسد. رشد سالانۀ جمعیت اتریش۰.۵ درصد است و اتریشی ها ۹۶ درصد از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. ۸۵ درصد از مردم آن پیرو آیین کاتولیک رُم اند و ۶۷ درصدشان شهرنشین اند و زبان رسمی آنان آلمانی است. میانگین امید به زندگی در اتریش ۷۸ سال است و ۹۹ درصد از بزرگسالان آن باسوادند. سرزمین اتریش از آغاز عصر حجرمسکون بوده است و ایلی ریاییها، که در ساحل دریای آدریاتیکمی زیستند، تمدن عصر آهنرا در آن سرزمین پایه گذاری کردند. رومیان در ۲۰۰پ م به اتریش وارد شدند و به راه سازی و احداث تاکستان پرداختند. ژرمن هاو اسلاو هادر قرن ۵م بیشتر نواحی اتریش را تصرف کردند و امپراتور شارلمانی(۷۴۲ـ۸۱۴م) مسیحیت را در این سرزمین رواج داد و بخش شرقی آن را اوستر رایشنامید. اوتوی اولدر ۹۵۵م اتریش را تصرف کرد و آن را به صورت دوک نشینی مستقل به امپراتوری مقدس رومضمیمه کرد. این سرزمین در ۱۲۵۳م تحت فرمانروایی اوتاکار دوم، پادشاه بوهم، قرار گرفت و در ۱۲۷۸ امپراتوری هاپسبورگدر این کشور تشکیل شد. در جنگ های ناپلئونی(۱۷۹۲ـ۱۸۱۵) کروآسی، مجارستان، چک، ایتالیا، اسلوواکی، و لهستان ضمیمۀ خاک اتریش شدند؛ و بعد از کنفرانس وین (۱۸۱۵) با هدایت و کاردانی های پرنس مترنیخ(۱۷۷۳ـ۱۸۵۹)، وزیر خارجۀ این کشور، کنفدراسیونی از دولت های آلمانی زبان تشکیل شد. انقلاب ۱۸۴۸ موجبات ضعف اتریش را فراهم کرد و به جداشدن آن از لومباردیدر ۱۸۵۹ انجامید و درپی آن تسلط بر آلمان نیز در ۱۸۸۶ پایان یافت. اتریش در ۱۸۶۷ با مجارستان متحد شد و امپراتوری اتریش ـ مجارستانرا تشکیل داد و در ۱۸۷۸ بوسنی ـ هرزگووین را به خاک خود افزود. جنگ جهانی اول (۱۹۱۴ـ۱۹۱۸) به شکست اتریش انجامید و به موجب پیمان سن ژرمن، این سرزمین مطابق محدودۀ امروزی کوچک شد. پس از کشته شدن دولفوس، رئیس جمهور وقت اتریش (۱۹۳۴) که با ناسیونالیست های تندرو مخالفت می کرد، این کشور به آلمان نازی ملحق شد (۱۹۳۸). در پایان جنگ جهانی دوم (۱۹۴۵) متفقین آن جا را اشغال کردند و جمهوری اتریش دوباره تأسیس شد. این کشور در ۱۹۵۵ به عضویت سازمان ملل متحد درآمد، در ۱۹۵۶ به شورای اروپا ملحق شد، و در ۱ ژانویۀ ۱۹۹۵ به اتحادیۀ اروپا پیوست.

معنی کلمه اتریش در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] اتریش کشوری در مرکز اروپا با جمعیتی در حدود هشت میلیون نفر که بیش از ۳۵۰.۰۰۰ مسلمان در این کشور زندگی می کنند. شیعیان نیز در این کشور حضور دارند و مرکز اسلامی امام علی(ع) وین از مهم ترین مراکز شیعی این کشور است.
کشور اتریش، با مساحت ۸۳۸۷۵ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۸۰۷۸۰۰۰ نفر در مرکز اروپا واقع شده است.
از شمال به کشورهای آلمان و چک، از جنوب به ایتالیا و اِسْلُوانی، از شرق به مجارستان و اُسْلواکی و از مغرب به لیشتن اشتاین و سوئیس محدود است. آب و هوای متنوع، جنگلهای انبوه، اعتدال کلی منطقه، بارندگی فراوان، موقعیت کوهستانی، مراتع سرسبز، رودخانه های پر آب به ویژه دانوب که طولانی ترین رودخانه اروپا به طول ۲۸۵۰ کیلومتر است و دریاچه های متعدد از مشخصات این سرزمین هستند. اتریش به جهت آن که در مرکز اروپا قرارگرفته و مرز بین اروپای شرقی و غربی و محل تلاقی فرهنگها و راههای تجاری اروپا است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. خط مرزی این کشور با کشورهای همجوار بالغ بر ۲۷۰۶ کیلومتر است که بیشترین آن با آلمان (۸۱۶ کیلومتر) و کمترین آن با کشور لیشتن اشتاین (۳۵ کیلومتر) می باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه اتریش

اسلوواک در اسلواکی ۵میلیون گویشور دارد. همچنین کوچندگان اسلوواک‌زبان به آمریکا ۵۰۰هزار تن اند. همچنین اسلوواک‌زبانانی که پیش‌از فروپاشی چکسلواکی در جمهوری چک کنونی جاگیر شده‌اند ۳۲۰هزار تن اند. در مجارستان نیز اقلیت نژادی ۲۰هزاری از اسلواک‌ها از دیرباز می‌زیند. ۶۰ هزار اسلواک‌زبان نیز که از فرزندان خوش‌نشینان در دوره فرمانروایی دودمان هابسبورگند نیز در شمال صربستان می‌زیند. همچنین در رومانی ۲۲هزار تن و در لهستان ۲۰هزار تن اسلوواک‌زبان می‌زیند. کوچندگان اسلواک در کشور کانادا نیز ۲۰هزارتن اند و گروهی از ایشان نیز در استرالیا زندگی می‌کنند. در اتریش، اوکراین، بلغارستان و کرواسی(۵هزارتن) نیز اسلواک‌زبانانی هستند. روی‌هم‌رفته شمار گویش‌وران این زبان را ۶ میلیون برآورد می‌کنند.
شرابی که اتریش اگر زان خورد زکین ولیعهد خود بگذرد
انقلاب وین ۱۸۴۸، که موجب برکناری مترنیخ شد، جایگاه اتریش را چنان تضعیف کرد که این کشور دیگر نتوانست جنبش‌های ملی ایتالیایی‌ها را به‌راحتی سرکوب کند.
تلاش مشترک فایو آیز برای «همکاری متمرکز» برای بهره‌برداری از شبکه رایانه‌های اتریش، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، ژاپن، لوکزامبورگ، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، کره جنوبی، اسپانیا، سوئد، سوئیس و ترکیه.
نام این مکتب از بنیان‌گذاران و هواداران نخستین خود، که شهروندان امپراتوری هابسبورگ اتریش بودند، از جمله کارل منگر، اویگن فن بوم-باورک، لودویگ فن میزس، و برندهٔ جایزهٔ نوبل، فردریش هایک مشتق شده‌است. امروزه، پیروان مکتب اتریش از سراسر جهان هستند، اما بیشتر با عنوان اقصاددانان اتریش و آثار آنان با عنوان اقتصاد اتریشی نامیده می‌شود.
عدم کارایی سیستم برتون وودز، به دلیل نرخ مبادله مقرر شده از سوی دولت، به پیروان اقتصاددانان اتریشی لودویگ وان مایسس، فردریش هایک و
وی همچنین در تیم‌های ملی فوتبال زیر ۲۱ سال اتریش، و اتریش بازی کرده‌است.
۱۱۵ ترن جدید مترو، که بین سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴ تحویل گرفته شده، توسط شرکتی در اتریش تولید شده‌اند. این ترن‌ها می‌توانند تا ۶ واگن داشته باشند و طول آنها می‌تواند به ۱۱۰ متر برسد. حداکثر ظرفیت حمل مسافر در این ترن‌ها ۸۰۰ نفر است.
ناصرالدین‌شاه برای نخستین بار در تاریخ ۱ خرداد ۱۲۵۸ (۲۲ مه ۱۸۷۹) از ارکستر ارتش ایران که گروه موسیقی ارتش اتریش و مجارستان آموزش داده بود بازدید کرد. در مراسم رژه مارش رادتسکی اثر یوهان اشتراوس (پدر) نواخته شد. یولیوس گه‌باوئر کسی که در ارتش ایران به مقام ژنرالی دست‌یافت در تهران مدرسه موسیقی بنیان کرد تا پایان عمرش تا سال ۱۲۷۴ خورشیدی (۱۸۹۵ میلادی) در ایران ماند.
ایتالی و فرانسه و روس و انگلیس بلغار و ترک و ژرمن و اتریش و هنگری
وی همچنین در تیم‌های ملی فوتبال و اتریش بازی کرده‌است.
وی در بین سال‌های ۱۹۳۰ تا ۱۹۵۰ رمان‌های پرفروشی را در آلمان به چاپ رساند. اگر چه او اصلیتی اتریشی داشت ولی در سال ۱۹۳۹، در آغاز جنگ جهانی دوم، به همراه همسر دانمارکی اش به دانمارک پناهنده شد. چهار سال بعد از این واقعه، آن‌ها دانمارک را به مقصد سوئد ترک کردند و به آنجا پناهنده شدند. در آنجا شروع به نویسندگی و روزنامه‌نگاری کرد.