اطلس
معنی کلمه اطلس در لغت نامه دهخدا

اطلس

معنی کلمه اطلس در لغت نامه دهخدا

اطلس. [ اَ ل َ ] ( ع ص ) سر بی موی و لغسر کل. ( ناظم الاطباء ).
اطلس. [ اَل َ ] ( ع ص ، اِ ) جامه کهنه. ج ، طُلُس. ( ناظم الاطباء ). ثوب خلق. ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد ). جامه ٔکهنه. ج ، طُلس. ( مهذب الاسماء ) ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ) ( از متن اللغة ). || گرگ درنده . ( آنندراج ) ( غیاث ). گرگ دیزه.( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ) ( مهذب الاسماء ). گرگ دیزه و گرگ ریخته مو. ( مؤید الفضلا ). گرگ دیزه یعنی خاک رنگ که بسیاهی زند. ( مجمل اللغة ). دیزه گون. گرگ موی ریخته. «امعط» که موی آن فروریزد و آن خبیث ترین گونه ٔگرگ است. ( از متن اللغة ). گرگ موی ریخته خاکی رنگ که بسیاهی زند . گرگ تیره رنگ سیاهی آمیخته. ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ). اکلس : ذئب اطلس ؛ ذئب اکلس. || مرد که او را بزشتی متهم کرده باشند. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). کسی که بقبیحی متهم گردد: فلان علیه ثوب اطلس ؛ هنگامی گویند که به امر زشتی متهم شود. ( از اقرب الموارد ) ( از متن اللغة ). || دزد. ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). سارق. ( متن اللغة ). لص. ( اقرب الموارد ). دزد. و فی الحدیث : انه قطع ید مولد اطلس سرق. و قیل اراد اسود وسخاً. و قیل الاطلس اللص. ( منتهی الارب ). || چرکین جامه. مؤنث آن : طَلْساء. ( از متن اللغة ). جامه شوخگن که لون ویژه دارد. ( زوزنی ). جامه که از شوخ خاکسترگون باشد. ( تاج المصادر بیهقی ). آن جامه که از خاکستر رنگ شده باشد. ( مهذب الاسماء ). || تیره یعنی سرخ تیره رنگ. ( از منتخب ) ( از شروح نصاب )( از قران السعدین ) ( غیاث ) ( از آنندراج ). آنچه رنگ خاکی آن بسیاهی زند. ( از متن اللغة ). هر آنچه بر رنگ گرگی باشد که رنگ خاکی آن بسیاهی زند. ( از اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ) ( از منتهی الارب ). || چیزی چرک رنگ. ( مؤید الفضلا ). چرک و ریم. ( منتهی الارب )( ناظم الاطباء ). وسخ. ( اقرب الموارد ) ( متن اللغة ). چارگن. ( یادداشت مؤلف ). چرکین. چرکی. || سیاه مانند حبشی و مثل آن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). اسود همچون حبشی و مانند آن. ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد ). || درم بی نقش سکه. ( غیاث ) ( آنندراج ) ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). درم بی نقش. ( مؤید الفضلاء ) ( مهذب الاسماء ). اقچه بی سکه. درم بی مهر.( لغت خطی ). || ساده بی نقش. ( فرهنگ نظام ). ساده روده. روت. رُت. ( یادداشت مؤلف ) :

معنی کلمه اطلس در فرهنگ معین

(اَ لَ ) [ معر - یو. ] (اِ. ) ۱ - پارچة ابریشمی . ۲ - نام یکی از رب النوع های یونان قدیم که زمین را بر دوش خود حمل می کند. ۳ - اولین مهرة گردن . ۴ - نقشه جغرافی . ۵ - سطح مقعر فلک نهم . ۶ - نام اقیانوسی که بین اروپا و امریکا قرار دارد.

معنی کلمه اطلس در فرهنگ عمید

۱. نوعی پارچۀ ابریشمی، دیبا.
۲. [مجاز] جامۀ ابریشمین.
۳. نوعی پارچۀ پُرزدار از جنس ابریشم مصنوعی.
۴. هر کتابی که دارای نقشه های گوناگون باشد: اطلس جغرافیا، اطلس تشریح.
۵. (زیست شناسی ) نخستین مهرۀ گردن در زیر جمجمه. &delta، برگرفته از نام اطلس، رب النوع یا قهرمان افسانه ای یونان قدیم که کرۀ زمین را بر روی گردن خود حمل می کرد.
۶. (نجوم ) [قدیمی] فلک نهم.

معنی کلمه اطلس در فرهنگ فارسی

مجموعه عظیم کوهستانی افریقای شمالی در مراکش و الجزیره و آن شامل اطلس علیا و اطلس وسطی است .
۱ - پرنیان دینا پارچ. ابریشمی . ۲ - ساده بی پرز . ۳ - فقر. اول از فقرات گردن که بلافاصله زیر استخوان قمحدوه قرار گرفته و بر آن سوار است . ۴ - کتاب مصورجغرافی هر کتابی که دارای نقشه های متعدد باشد : اطلس تشریح . ۵ - سطح مقعر فلک نهم . ۶ - ( اسم ) اقیانوس اطلس .
در میتولژی یونانیان نام یکی از گروه جباران است که با خدایان نافرمانی آغاز کردند آنگاه خدایان اطلس را بدان کیفر دادند که آسمان را بر سر و شانه های خویش حمل کند و پرسیوس را بروی رحمت آمد و او را بکوههایی انتقال داد و کوههای مزبور همان جبال اطلس است که بدین سبب بنام وی خوانده شده است .

معنی کلمه اطلس در فرهنگ اسم ها

اسم: اطلس (دختر) (عربی، یونانی) (طبیعت، کهکشانی) (تلفظ: atlas) (فارسی: اطلس) (انگلیسی: atlas)
معنی: ( در نجوم ) فلک نهم، پارچه ابریشمی گرانبها، پرنیان، نام اقیانوسی بین اروپا و آمریکا، ( معرب از یونانی )، پارچه ی ابریشمی، دیبا، ابریشم گران بها، فلک اطلس، پارچه ابریشمی

معنی کلمه اطلس در دانشنامه عمومی

اطلس (اسطوره). اطلس ( به یونانی: Ἄτλας ) به معنی ( حمل کننده ) یا ( تحمل کننده ) ، در اساطیر یونانی یکی از تیتان های نسل دوم، پسر یاپتوس و کلیمنه و برادرانش پرومته و اپیمتئوس هستند. در پاره ای از روایات او را پسر ایژا، یکی از اوکئانیدها، یا اورانوس و بالنتیجه برادر کرونوس می دانند. همسر وی پلیون و شماری از فرزندان او کالوپسو، تایژته، تانتال، هیاس، هسپریدس، دیونه نام دارند.
اطلس از طبقهٔ خدایان پیش از المپی ها یعنی موجودات عجیب و خارق العاده می باشد و در روایتی دیگر اطلس نام کوهی در شمال آفریقا است. نخستین نویسنده ای که اطلس را به عنوان کوهی در آفریقا شمالی معرفی کرد هرودوت بود. در مطالعات اخیر، اطلس را منجمی پنداشته اند که قوانین نجومی را به بشر آموخته و از طرف آن ها به مقام خدائی رسیده است. گاهی عقیده دارند که سه اطلس متمایز از هم وجود دارد؛ اطلس آفریقایی، اطلس ایتالیایی، اطلس آرکادی پدر Maïa و بالنتیجه جد هرمس. اطلس در جنگ ژنان ها با خدایان شرکت کرد و جنگید و زئوس او را محکوم کرد که آسمان ( یا زمین ) را به دوش بکشد؛ و در آن سوی غرب و دریا و جایی که آتلانتیک نام دارد اطلس ایستاده و بر شانه های اطلس دو ستون قرار دارد که آسمان را از زمین جدا می کند.
دو روایت برای هراکلس و اطلس وجود دارد: اولین روایت به این صورت است که اطلس از باغ های هسپریدس ( باغی با سیب های طلایی ) نگهداری می کرد زمانی که هراکلس را فرستادند تا سیب های زرین هسپریدس را به دست آورد از اطلس خواست که آن ها را برای او بیاورد و وی آسمان را، به جای او، برای آن مدت بر دوش می گیرد. اطلس که از بارش خلاص شده بود کوشید به هراکلس نیرنگ بزند و کارش را برای همیشه به عهدهٔ او بگذارد و برای همین کوشید که سیب ها رو خودش به ائوروستئوس بدهد. هراکلس پذیرفت اما از اطلس خواست موقتاً آسمان را به جای او بر دوش گیرد تا جایش را کمی عوض کند اطلس با اطمینان قبول کرد اما همین که آسمان بر دوش اطلس بازگشت هراکلس سیب های زرین را برداشت و با سرعت تمام گریخت.
پادشاه مصر، بوزیریس، همسایهٔ آن ها عده ای را برای ربودن گوسفندان و همچنین دختران آن ها به آن جا فرستاد. هنگامی که هراکلس به آن جا رسید راهزنان را کشته و غنائم را بدست آورده را پس گرفت و هسپریدس را هم از چنگ آن ها رهانید و همه را در اختیار اطلس گذاشت، اطلس به پاداش این جوانمردی آنچه را که هراکلس در جست و جوی آن بود ( مشخص نیست در جست و جوی سیب ها بوده یا گوسفندان ) به خود او داده و بعلاوه علم نجوم را نیز به وی آموخته است.
اطلس (ترانه کلدپلی). «اطلس» ( انگلیسی: Atlas ) ترانه ای از گروه موسیقی راک بریتانیایی کلدپلی برای آلبوم موسیقی متن بازی های گرسنگی: اشتعال – موسیقی متن اصلی فیلم در سال ۲۰۱۳ است. این ترانه در ۶ سپتامبر ۲۰۱۳ توسط پارلفون منتشر شد.
اطلس (دهانه). اطلس یک دهانه برخوردی در ماه است.
این دهانه ۸ دهانه اقماری دارد.
اطلس (ربات). اطلس ( به انگلیسی: Atlas ) یک ربات انسان نما است که توسط شرکت بوستون داینامیکس و با سرمایه گذاری و نظارت آژانس پروژه های پژوهشی پیشرفتهٔ دفاعی آمریکا یا دارپا که یکی از دپارتمان های وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا است ساخته شده و در سال ۲۰۱۳ از آن رونمایی شد. این ربات قادر به انجام ماموریت های بسیاری در عملیات امداد و نجات می باشد و ارتفاع آن ۱٫۸ متر می باشد. این ربات می تواند با حفظ تعادل پشتک بزند.
طراحی و ساخت اطلس توسط شرکت بوستون داینمیکس و با نظارت و بودجه آژانس پروژه های پژوهشی پیشرفتهٔ دفاعی آمریکا ( دارپا ) انجام شده است. یکی از دست های ربات توسط آزمایشگاه ملی سندیا طراحی شده در حالیکه دست دیگر ربات توسط شرکت iRobot طراحی و ساخته شده است. این ربات بر اساس ربات قدیمی تر شرکت بوستون داینمیکس به نام PETMAN ساخته شده است و دارای چهار عضوبدن با محرک هیدرولیکی می باشد.
اطلس (فیلم). «اطلس» ( انگلیسی: Atlas ) فیلمی در ژانر فانتزی و ماجرایی به کارگردانی راجر کورمن است که در سال ۱۹۶۱ منتشر شد.
• مایکل فورست
• فرانک ولف
• راجر کورمن
• دیک میلر
• چارلز بی. گریفیت
• فهرست شخصیت های ماجراهای تن تن
اطلس (قمر). اطلس ( به انگلیسی: Atlas ) یکی از قمرهای داخلی زحل است. این قمر به نام اطلس نامگذاری شده است.
معنی کلمه اطلس در فرهنگ معین
معنی کلمه اطلس در فرهنگ عمید
معنی کلمه اطلس در فرهنگ فارسی

معنی کلمه اطلس در دانشنامه آزاد فارسی

اطلس (اخترشناسی). اَطلس (اخترشناسی)(Atlas)
در اخترشناسی، قمر کوچک سیارۀ زحل، و دومین قمر شناخته شده از سمت این سیاره. این قمر هر چهارده ساعت یک بار زحل را در فاصلۀ ۱۳۳هزار کیلومتری دور می زند. مدار اطلس دایره ای و به موازات استوای زحل است. تخم مرغی شکل است. بزرگ ترین قطر آن حدود ۴۰ کیلومتر و قطر کوچک آن حدود بیست کیلومتر است. این قمر به راحتی در دهانه های متوسط قمر زمین (ماه) جا می گیرد. اطلاعی دربارۀ ساختار درونی، ترکیب یا چگالی آن در دست نیست. اطلس درون سامانۀ حلقوی زحل مدارپیمایی می کند. این سامانه از هزاران ریزحلقۀ نازک یخ و غبار تشکیل شده است که با فاصله های کمی از هم جدا شده اند. در این سامان، چندین فاصلۀ بزرگ، با نام شکاف، وجود دارد که تقریباً خالی از ذرات تشکیل دهندۀ حلقه اند. اطلس در لبۀ درونی شکاف اِنکه مدار می پیماید که یکی از نظرگیرترین شکاف هاست. دانشمندان بر این باورند که نیروی گرانش اطلس ذرات حلقه را با جذب کردن و دور نگه داشتن آن ها از شکاف اِنکه «شبانی» یا هدایت می کند. به همین سبب، اطلس را قمر شبان نیز گفته اند. در ۱۹۸۰، اخترشناس امریکایی، ریچارد تریل، با استفاده از عکس هایی که کاوشگرهای امریکایی ویجر ۱ از حلقه ها برداشته بودند، اطلس را کشف کرد. نام این قمر از شخصیت اسطوره ای یونان گرفته شده است که محکوم به تحمل وزن افلاک بر دوش خود بود.
اطلس (اسطوره). اَطلس (اسطوره)(Atlas)
اَطلس
در اساطیر یونان، از تیتانهایی که بر ضد خدایان طغیان کردند. به کیفر این کار، محکوم شد که آسمان را روی سر و شانه هایش نگه دارد. زمانی که دیگر توان خود را از دست داد، از پرسئوس خواست که با نشان دادن سر مدوسا به او، اطلس را به سنگ تبدیل کند و درنتیجه به کوه اطلس تبدیل شد. پدرش، یاپتوس، از تیتان ها، و مادرش، کلومنه، دختر اُکئانوس (اقیانوس)، یکی دیگر از تیتان ها بود. او پادشاه افسانه ای موریتانیا بود و از آیترا صاحب پنج دختر به نام هیادس ها (دختران اوکئانوس)، هفت دختر دیگر به نام پلیادها، و بر طبق برخی روایات، سه دختر نیز به نام هسپریدها شد. به روایتی، هرکول در یکی از خان های دوازده گانه، جایش را با اطلس عوض کرد تا او بتواند سیب های زرین، که هسپریدها از آن ها مراقبت می کردند، را بیاورد. اما اطلس، به هنگام بازگشت، مایل نبود بار را از دوش هرکول بردارد و پیشنهاد کرد که به جای او سیب ها را تحویل دهد. هرکول به ظاهر موافقت کرد، اما از او خواست که بار را موقتاً روی شانه های خود بگذارد تا او استراحت کند و به این ترتیب توانست بگریزد. از زمان انتشار مجموعۀ نقشه گراردوس مرکاتور در ۱۵۹۵، تصویر اطلس که جهان را بر شانه هایش نگه داشته است، روی جلد اطلس های جغرافیایی دیده می شود. اولین مهرۀ ستون فقرات نیز اطلس نام دارد.
اطلس (جغرافیا). اَطلس (جغرافیا)(atlas)
مجموعه ای از نقشه های جغرافیایی ـ یا غیرجغرافیایی ـ همراه با پاره ای اطلاعات و نمایه های لازم که در یک یا چند مجلد با هم صحافی شده اند. نام اطلس از یکی از تیتان ها گرفته شده که پس از شکست محکوم شد کرۀ زمین را بر دوش بگیرد. ظاهراً نخستین اطلس را بطلمیوس اسکندرانی (۹۰ـ۱۶۷م) تهیه کرده است. در چین هم پی شیو (۲۲۳ـ۲۷۱م) مجموعۀ «نقشه های مناطق خراج گذار یو» را تهیه کرد. در قرون وسطا اطلس های متعددی در جهان اسلام با نام های مسالک و ممالک، یا صورةالارض تهیه می شد. پیش گامان صنعت نقشه برداری در جهان اسلام بیشتر ایرانیان بودند. با آغاز دوران استعمار، اطلس ها و نقشه های قدیمی چندان کارآمد نبودند. پرتغالی ها در نقشه نگاری دریایی و تهیۀ اطلس ها پیشرو بودند. در قرن ۱۶م، اطلس میلر، اطلس لوپو هومم، و راهنمای ساحلی پرتغالی ها به صورت دست نگار در پرتغال تهیه شد. انگلیسی ها، فرانسوی ها، اسپانیایی ها و هلندی ها نیز در همین قرن اطلس های متعددی تهیه کردند؛ از آن جمله حدود ۳۰ اطلس در اسپانیا که خوان مارتینِس تهیه کرد، اطلس های مکتب دیپ در فرانسه، ویراستۀ اطلس بطلمیوس همراه با نقشه های جدید از آنتونیو لافرری در ایتالیا، اطلس جهان نمای آبراهام اورتلیوس بلژیکی، و همچنین اطلس جهان از فرانس هوگنبرگ. بسیاری از این اطلس ها به دیگر زبان های اروپایی ترجمه شدند. از نقشه نگاران بنام این دوره، گرادیوس مرکاتور است که در ۱۵۷۸م/۹۸۶ق نقشه های بطلمیوس را چاپ کرد. جلد آخر اطلس او، شامل اروپای غربی و جنوبی به همت پسرش، یک سال پس از مرگش، در ۱۵۹۵ منتشر شد. واژۀ «اطلس» برای نخستین بار در عنوان این مجموعه به کار برده شد. با پیشرفت دریانوردی و علم جغرافی تهیۀ اطلس های جدید نیز متداول تر شد. در ایران، قدیم ترین اطلس چاپی کتاب جغرافیای جهان نما و اطلس جدید است که در عهد صدارت امیرکبیر تهیه و تدوین و در ۱۲۶۸ق در عثمانی چاپ شد. در ۱۳۰۲ق اطلس تازۀ جغرافی مشتمل بر ۴۸ ورق نقشه از عبدالغفار نجم الدوله به چاپ رسید و در ۱۳۱۷ تا ۱۳۱۹ق اطلس تازۀ جغرافی عهد جدید، از محمدرضای مهندس در تهران منتشر شد. اطلس ها را می توان به گروه های عمومی، اختصاصی، جهانی، منطقه ای، و اطلس های ملی دسته بندی کرد. امروزه، اطلس ها علاوه بر صورت چاپی و کتاب، در قالب لوح فشرده نیز منتشر می گردند، مانند اطلس نشنال جئوگرافیک.

معنی کلمه اطلس در ویکی واژه

پارچة ابریشمی.
نام یکی از رب النوع‌های یونان قدیم که زمین را بر دوش خود حمل می‌کند.
اولین مهرة گردن.
نقشه جغرافی.
سطح مقعر فلک نهم.
نام اقیانوسی که بین اروپا و امریکا قرار دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه اطلس

این شهر در کرانه اقیانوس اطلس قرار دارد و بزرگ‌ترین شهر صحرای غربی است. نیمی از جمعیت صحرای غربی در العیون ساکنند.
خوب چو نبود عروس خوش نشود زو نفوس از حفه و از رفه ز اطلس و زرینه‌ای
از فیلم‌ها یا برنامه‌های تلویزیونی که وی در آن نقش داشته است می‌توان به ملت غذای آماده، خانواده من، راپا نوئی، اکنون در ارتش، خط، ناپدید شدن گارسیا لورسا، سگ‌های شکاری برادوی، مأموریت: غیرممکن – روزشمار مرگ قسمت اول، مأموریت: غیرممکن – روزشمار مرگ قسمت دوم و اطلس شورید: قسمت دوم اشاره کرد.
نام آن، به شخصیت افسانه‌ای اطلس در اساطیر یونانی اشاره دارد. قدیمی‌ترین اشاره به اطلس برای این اقیانوس در متنی از استسیخروس، شاعر میانه‌های سدهٔ ششم پیش از میلاد یافت شده‌است.
زحریر و اطلس‌ کروفر به قبا رجوع هوس مبر که به خویش تا فکنی نظر ز دو سوست زخم حمایلت
کفتمش این جمال تو ای گل اطلس از کجاست گفته که حاصل اینهمه من زگیاه کرده ام
یک کوه یخ به‌طور معمول بین ۱ تا ۷۵ متر (۳٫۳ تا ۲۴۶٫۱ فوت) بالاتر از سطح دریاست و دارای وزنی بین ۱۰۰٬۰۰۰ تا ۲۰۰٫۰۰۰ تن است. بزرگ‌ترین کوه یخی شناخته شده در شمال اقیانوس اطلس با بلندی ۱۶۸ متر (۵۵۱ فوت) بالاتر از سطح دریا بوده، توسط کشتی یخ‌شکن آمریکایی ایست ویند در سال ۱۹۵۸ گزارش شده که این ارتفاع به اندازهٔ یک ساختمان ۵۵ طبقه است. این کوه‌های یخ از یخچال‌های طبیعی غربی گرینلند سرچشمه می‌گیرند و می‌توانند یک دمای داخلی حدود -۱۵ تا -۲۰ درجه سانتی‌گراد (۵ تا -۴ درجه فارنهایت) داشته باشند.
گر پلاسی باشدم بیزحمت و تشویش خلق عارم آید ز آنکه پوشم در بر اطلس عاریت
گرچه در عشرتند مشتی لوم وز چه در اطلسند چند گدای
پی قماط وار دست دایۀ تقدیر زاطلس شفق چرخ جامه ها ببرید
به آن سبز می‌گویند زیرا همانند جلگه شمال ایران بادهای نمناک وزیده از اقیانوس اطلس در کوه‌های کانتابریا در دام می‌افتند و بر زمین می‌بارند.
می‌گویند مأمون بخش‌های مربوط به هند را به او واگذار کرده بود که این نشان از آشنایی وی به علوم و سرزمین‌های هند دارد. وی همچنین مسئول تهیه اطلسی از نقشه‌های آسمان و زمین بود. شاید وی از جمله کسانی بوده که در اندازه‌گیری طول نصف النهار کره زمین در دشت سنجار شرکت داشته‌است.
اطلس چرخ برین است بلند لیک کوتاه به بالای شماست
از ویژگی‌های مهم کار با سوزن انتخاب پارچهٔ مناسب است. در ابریشم دوزی پارچه‌هایی از جنس ماهوت، اطلس، نخی، کتان، تافته، تترون و … به‌کار می‌روند.
رخ چون اطلسش گر زرد گردد بپوشد خلعت از دیباه روزه
فکنده باد ترا در سرادقات جلال چو این نه اطلس چرخی هزار زیلوچه
هر روز کلاه اطلس لعلی را از گنبد سیمین‌زِهِ زرین دوزد
اطلس گیتانشاسی استان‌های ایران، تهران: سازمان گیتاشناسی، ۱۳۸۳خ، ص۱۰۶.
هدف اصلی این اطلس ارائه یک دید کلی از وضعیت زبان در ایران است. اطلس هم نقشه‌های توزیع زبان تعاملی و هم نقشه‌های زبانی ایستا را ارائه می‌دهد. نقشه‌های توزیع زبان، انواع زبان‌های رایج در سراسر استان‌های ایران را به همراه تخمینی از شمار گویشوران برای هر گونه نشان می‌دهد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال آمریکا، باشگاه فوتبال اطلس، و باشگاه فوتبال اونیورسیداد ناسیونال اشاره کرد.