بازالت
معنی کلمه بازالت در فرهنگ عمید
معنی کلمه بازالت در فرهنگ فارسی
( اسم ) یکی از سنگهای آذرین که دارای سختی نسبه زیاد و سیاه رنگ و لب. بریدگیهایش کند است . این سنگ در دستگاه شش وجهی متبور میشود .
معنی کلمه بازالت در دانشنامه عمومی
سنگ بازالت، از گروه سنگ های آذرین ( آذرین بیرونی ) است که بازمانده فعالیت های آتش فشانی است و در ایران به وفور وجود دارد. بازالت سنگی متراکم و سخت است که به رنگ های گوناگون در طبیعت یافت می شود. این سنگ بعد از گرانیت فراوان ترین سنگ آذرین است.
سنگ بازالت به صورت کوپ و سنگ فرآوری شده در کف سازی پیاده روها، جدول خیابان ها و به صورت چرمی یا ساییده برای نمای ساختمان ها کاربرد دارد. کاربردهای دیگر آن به عنوان پشم سنگ و در فیزیوتراپی به جای تشک برقی است.
سنگ بازالت تمام بلورین، نیمه بلورین و گاهی شیشه ای است که دارای بافت آفانیتی می باشد.
کم بودن میزان سیلیس باعث می شود تا بازالت گرانروی کمی داشته باشد و به همین دلیل گدازه های بازالتی بر روی زمین می توانند سطحی تا حدود بیست کیلومتر را بپوشاند. فراوانترین کانی های سازندهٔ این سنگ عبارتند از الیوین، پیروکسن و پلاژیوکلاز.
سنگ بازالت همچنین در کره ماه به فراوانی یافت می شود. در زیر بیشتر سطح ماه، گدازه های بازالتی در جریان اند. پس از برخورد شهاب های کهن به سطح ماه به خاطر نازک شدن سطح، گدازه های بازالت به سطح راه یافت و بخش های عظیمی از رویه کره را پوشاند. این مناطق بازالتی و تیره رنگ کره ماه به نام دریاوارهای ماه شناخته می شوند.
از بازالت الیاف نیز تهیه می شود. از جمله برتری های الیاف بازالتی مقاومت حرارتی بالا، اشتعال پذیری کم، افت کم عملکرد و استحکام در دماهای بالاتر از ۹۰۰ درجه سانتی گراد و همچنین در رطوبت زیاد، چسبندگی خوب به رزین های بسپاری و لاستیک ها، مقاومت سایشی و کششی، ویژگی های دی الکتریکی بالا است.
تحقیقات آزمایشگاهی و میدانی در ساختار بازالتی رود کلمبیا در آمریکا نشان داده است که دی اکسید کربن تزریق شده در سنگ بازالت با مواد معدنی تودهٔ سنگ ترکیب شده و ترکیبات کربناتی مانند آنکریت ایجاد می کند و از انتشار دی اکسید کربن ( که یکی از گازهای گلخانه ای است ) در اتمسفر جلوگیری می کند.
معنی کلمه بازالت در دانشنامه آزاد فارسی
بازالْت
بازالْت
بازالْت
بازالْت
بازالْت
فراوان ترین سنگ آذرین آتشفشانیدر منظومۀ شمسی. بخش عمدۀ سطح سیّاره های زمینیعُطارِد، زهره، زمینمریخ، و همچنین ماه از جنس بازالت است. بستر اقیانوس های زمین درواقع یکسره از بازالت تشکیل شده است. بازالت سنگی مافیکو متشکّل از مقدار نسبتاً کمی سیلیس، در حدود ۵۰ درصد وزنی، است. رنگ بازالت معمولاً خاکستری تیره است، اما به رنگ های سبز، قهوه ای یا سیاه هم یافت می شود. کانیهای اصلی تشکیل دهندۀ آن عبارت اند از فلدسپاتغنی از کلسیم، و پیروکسنغنی از کلسیم و منیزیوم. زمینۀ بازالت ممکن است شیشه ای یا دارای ساختار بلوری ریزدانه ای باشد که گاه بلورهای درشت نیز در میان آن ها دیده می شود. گدازۀبازالتی روان است و گاه پیش از انجماد مسافات طولانی جاری می شود. فلات های وسیع کلرادوو فلات دکندر جنوب غربی هند براثرِ فوران های پیاپی بازالت تشکیل شده اند. در بعضی از نقاط، مانند فینگالز کِیودر جزایر هبریدیز داخلیاسکاتلند، و جاینتز کازوِی(گذر غول) در ایرلند شمالی، انقباضگدازۀ مذابدر حین انجمادستون های شش گوش ساخته است. در سطح زیرین مناطق دریایی در زمین های پست و تیرۀ ماه لایه ای از بازالت وجود دارد. بازالت این لایه، در مقایسه با بازالت های زمینی، حاوی غلظت تیتانیومو زیرکونیمبیشتری است و غلظت عنصرهای فرّار مانند پتاسیمو سدیمدر آن کمتر است. ویژگی بازالت های مریخ نسبت کم آهن به منگنزآن ها در مقایسه با بازالت های زمینی است. این نتیجه حاصل بررسی شهاب سنگ های مریخ (شرگوتیت، نوعی از شهاب سنگ های سی اِن سی)، و تحلیل و آزمایش های فضاپیماها روی خاک و سنگ سطح مریخ است.
معنی کلمه بازالت در ویکی واژه
رنگ آن سیاه و لبة بریدگیهایش کُند
این سنگ در دستگاه شش وجهی و متبلور میشود.
جملاتی از کاربرد کلمه بازالت
گیومری در ۱۲۶ کیلومتری شمال پایتخت ایروان در بخشی مرکز فلات شیراک قرار گرفتهاست. این منطقه حدود ۱۵۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. رود آخوریان از حومههای غربی شهر عبور میکند. فلات شیراک به همراه کوهستانهای پامباک از شرق و رشته کوه آتشفشانی آراگاتس از جنوب احاطه شدهاست. شهر گیومری ۱۹۶ کیلومتر از دریای سیاه دور است. سرزمینهای اطراف گیومری دارای منابع غنی توف، بازالت و رس هستند.
تاخومولکو آتشفشانی آندزیتی-بازالتی است که در جنوب غربی گواتمالا، در ۱۴ کیلومتری شمال غربی شهر سن مارکوس و در رشتهکوه سیرا مادره د چیاپاس قرار دارد. این آتشفشان دارای دو قله است که قلهٔ شمال غربی آن بلندترین این قلهها است. همچنین دهانهای آتشفشانی به قطر ۵۰ تا ۷۰ متر در این قله به وجود آمده است. در عین حال چنین گمان میرود که تاخومولکو بر روی آتشفشانی قدیمی شکل گرفته باشد.
آنومالی کلاته فیضی یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر سبزوار استان خراسان قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، طلا است. سنگ میزبان این اندیس توف اسیدی، بازالتهای جوان سیلیسی شده و برش ولکانیکی است و دیرینگی آن به دوران ائوسن میرسد. در این اندیس، پاراژنزهای طلا و نقره یافت میشوند.
هاونهای بدست آمده از سنگ بازالتی مربع شکل بوده که سوراخ و حفره ایی قیفی شکل در آن تعبیه گردیده بود. دسته هاون نیز که از جنس سنگ یا چوب بود برای کوبیدن دانههای داخل هاون بکار میرفت و سبوس آنها گرفته شده نوع خاصی از بلغور به نام «کورکوت» بدست میآمد.
آنومالی بلسور سفلی یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر دیزج استان آذربایجان غربی قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، طلا است.سنگ میزبان این اندیس آهک صورتی، چرت رادیولاریتدار و گدازههای بازالتی است در این اندیس، پاراژنزهای سینابر، گالن، سروزیت، هماتیت، مگنتیت، کرومیت، پیریت و آپاتیت یافت میشوند.
آنومالی خان یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر دیزج استان آذربایجان غربی قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، طلا است. سنگ میزبان این اندیس گدازههای بالشتی بازالتی، شیل، سیلتستون، ماسه سنگ، کنگلومرا است در این اندیس، پاراژنزهای باریت، هماتیت، مگنتیت، لیمونیت و کرومیت یافت میشوند.
آتشفشان آکاتنانگو در شمال آتشفشان دوقلویش فوئگو قرار دارد و شهر تاریخی آتنیگوا گواتمالا، پایتخت پیشین گواتمالا در نزدیکی آن واقع شده است. گرچه آکاتنانگو و فوئگو با یکدیگر تشکیل آتشفشانی دوقلو را میدهند اما گدازههای آنها از نظر ساختار با یکدیگر متفاوت است چنانکه گدازههای آکاتنانگو آندزیتی و گدازههای فوئگو بازالتی هستند.
سان میگل آتشفشانی مخروطیشکل و متقارن است که در جنوب غربی شهر سان میگل و در فاصلهٔ تقریباً ۱۵ کیلومتری از آن در نیمهٔ شرقی ال سالوادور واقع شده است. دامنههای این آتشفشان پوشیده از مزارع قهوه است که در تضاد با قلهٔ عاری از پوشش گیاهی آن قرار دارد. دهانهای آتشفشانی که بر اثر فورانهای تاریخی مرتباً تغییر شکل یافته است بر فراز قلهٔ این آتشفشان بازالتی-آندزیتی دیده میشود. این دهانه قطری نزدیک به ۱ کیلومتر دارد.
آنومالی مخور یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر دیزج استان آذربایجان غربی قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، طلا است.سنگ میزبان این اندیس گدازههای بالشتی بازالتی، شیل، سیلتستون، ماسه سنگ و کنگلومرا است در این اندیس، پاراژنزهای سینابر، گالن، اسمیتزونیت، مگنتیت، لیمونیت و اپیدوت یافت میشوند.
آنومالی دربمزار یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر سبزواران استان کرمان قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، طلا است.سنگ میزبان این اندیس گرانودیوریت، ریولیت، آندزیت، بازالت است در این اندیس، پاراژنزهای مالاکیت، باریت، پیریت یافت میشوند.