اکد
معنی کلمه اکد در لغت نامه دهخدا

اکد

معنی کلمه اکد در لغت نامه دهخدا

اکد. [ اَ ک َدد ] ( ع ن تف ) مؤکدتر. اکیدتر. ( یادداشت مؤلف ). رجوع به اکید شود.
اکد. [ اَ ] ( ع مص ) به پا کوفتن گندم را. دیاست کردن. ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ).
اکد. [ اَک ْ ک َ ] ( اِخ ) اکاد. آکاد. نام کشوری قدیم در محل بین النهرین. مردم آن در قدیم دولتی تشکیل دادند. شهرهای آن عبارت بود از: سیپ پار، کیش ، بابل ( در حدود 2800 ق. م. ) مدتها عیلام باجگزار اکد بود. ( فرهنگ فارسی معین ). قسمت شمالی بابل در بین النهرین ( سومر قسمت جنوبی آن بود. ) اکد موقعیت تجاری مساعدی داشت و اقوام سامی چادرنشینی که در هزاره های چهارم و سوم ق. م. به این ناحیه آمدند از راه تجارت رونق یافتند. اکد در دوره سارگن I ( اواسط هزاره سوم ق. م. ) به اوج قدرت خود رسید و وی چند کشور و شهر واقع در اکد را متحد ساخت. سومریها را مطیع کرد و قدرت خود را از کوههای ایلام تا دریای مدیترانه و در آسیای صغیر بسط داد و قدیمترین امپراتوری بزرگی را که در تاریخ شناخته شده بوجود آورد. پس از فتوحات سارگن ، اکدیها بسیاری از آثار تمدن سومری را اتخاذ کردند. بعد از انقراض سلسله سارگن ، حمورابی اکد و سومر را متحد کرد. دولت بابل را بوجود آورد.ناحیه اکد از شهر اکد یا آگاده نام گرفته است ، که شهری پر رونق و در حدود 48 هزارگزی بابل واقع بود ( محل دقیق آن معلوم نیست ). ( از دایرة المعارف فارسی ). و رجوع به اکاد و آکاد و اکدی و قاموس کتاب مقدس و ایران باستان ج 3 ص 2472 و 2097 و ج 2 ص 1605 و فهرست فرهنگ ایران باستان شود.

معنی کلمه اکد در فرهنگ فارسی

کشوری قدیمی در بین النهرین ٠ مردم آن در قدیم دولتی تشکیل دادند ٠ شهر های آن عبارت بود از : سیپ پار کیش بابل ( در ۲۸٠٠ ق ٠ م ٠ ) مدتها عیلام باجگزار اکد بود ٠
به پا کوفتن گندم و یا سست کردن

معنی کلمه اکد در دانشنامه عمومی

اکد (شهر). اَکِد پایتخت امپراتوری اکد بود. این امپراتوری، نیروی سیاسی حاکم در میان رودان در پایان هزارهٔ سوم پیش از میلاد بود. وجود اَکِد تنها بر پایهٔ منابع متنی دانسته است و موقعیت آن هنوز مشخص نشده است. البته دانشمندان مکان هایی را برای آن پیشنهاد داده اند. بیشتر پیشنهادهای اخیر، جایی در شرق دجله را معرفی می کنند.
معنی کلمه اکد در فرهنگ فارسی
معنی کلمه اکد در دانشنامه عمومی

معنی کلمه اکد در دانشنامه آزاد فارسی

اَکَد (Akkad)
از اقوام سامی شمالی. در ۲۳۵۰پ م بر سومریان ظفر یافتند و حکومت بین النهرین را به دست گرفتند. زبان آنان سامی (اکدی کهن) بود. لفظ اکد به استان شمالی بابل نیز اطلاق می شد. شهر باستانی اکد را سارگن اول در مرکز بین النهرین بنا نهاد و در اواخر هزارۀ سوم پ م مرکز حکومت بود؛ محل آن نامعلوم است، ولی کنار رود فرات، جایی نزدیک بابل، واقع بوده است.

معنی کلمه اکد در ویکی واژه

‌اکد
بخش شمالی سرزمین میان دو رود بین‌النهرین همچنین شهری تحت همین عنوان پایتخت سارگون‌بزرگ پیرامون ۲۳۰۰ پیش از میلاد. از آغاز هزاره دوم تا پایان سده هفتصد پیش از میلاد تحت عنوان بابل و ندرتاً آشور.
موکدتر. اکیدتر.
گندم را به پا کوفتن. دیاست کردن
اصطلاحی در زراعت و کشاورزی و به مفهوم صریح کاشته به گویش بهاری. بُستانِه اَکِد چئوخ شنگول‌دِ. بوستان را کاشته خیلی خوشحال است.

جملاتی از کاربرد کلمه اکد

مردی (سیامک صفری) بعد از جدایی چند ساله از خانواده برگشته و می خواهد خانه‌اش را از زن (مهتاب نصیر پور) و پسر (محسن کیایی) و عروس (باران کوثری) و نوه اش پس بگیرد. پسرش که در زیرزمین خانه زالو پرورش میدهد و می خواهد از این راه ثروتی بهم بزند، سعی می کند زن و مرد را آشتی دهد تا در خانه بمانند اما مادرش می خواهد با مردی دیگر (حسین پاکدل) ازدواج کند...
همه صاف طینت همه پاکدامن همه با شهامت همه با فتوت
آفرین (پاکدشت)، روستایی از توابع بخش شریف‌آباد شهرستان پاکدشت در استان تهران ایران است.
از ناظم السلطان مهی دارای عمر کوتهی آورد در عقبا رهی بیرون شد از این خاکدان
واکنش‌هایی که با ابرباز کار می‌کنند معمولاً به تکنیک‌های ویژه نیازمندند چون با حضور آب، دی اکسید کربن یا اکسیژن هوا خراب می‌شوند. بهتر است موقع کار با این بازها، هوا راکد باشد و دما پایین باشد. ابربازها اثر خورنده دارند.
می‌رود چون زندگان بر خاکدان مرده و جانش شده بر آسمان
مدتی پس از این دوره، سومری‌ها ناپدید شدند و به‌طور کامل جذب جمعیت اکدی‌زبان شدند.
نارام سین، خدای توانا اکد، شاه چهارگوشه جهان، لوگال اوشومگال، کاتب، انسی لاگاش، بنده توست.
نه همتست غم چشم خویش دارم گر نظر زدیدن این تیره خاکدان بستم
(که بعدها به آشوری‌ها و بابل تبدیل شدند) و مردم سومر که به سومری، که یک زبان تک‌خانواده بود، صحبت می‌کردند. این اقوام اعضای دولت‌شهر‌های مختلف و پادشاهی‌های کوچک بودند. سومری‌ها اولین اسناد را به جای گذاشتند و گمان می‌رود که بنیانگذاران تمدن دوره عبید (۶۵۰۰ تا ۳۸۰۰ پیش از میلاد) در میانرودان شمالی بوده‌اند. تا زمان‌های تاریخی آنها در جنوب میانرودان، که به سومر (و بعدها بابل) معروف بود، اقامت داشته و تأثیر قابل توجهی بر گویشوران اکدی و فرهنگ آنها داشتند. اعتقاد بر این است که اکدی‌زبانان سامی‌تبار در زمانی بین سال‌های ۳۵۰۰ تا ۳۰۰۰ پیش از میلاد وارد منطقه شده‌اند، زیرا نام‌های اکدی برای اولین بار در قرن ۲۹ پیش از میلاد در لیست سلطنتی این ایالت‌ها ظاهر شد.
گریبان چاک حور پاکدامان قصب بشگافت گویی ماهتابان
بر سر آب است بنیاد جهان زندگی تا بشویی دست زود از خاکدان زندگی
این مناسک سالانه توسط همسر حاضر (همسر وقت) دادرس ارشد در رم انجام می‌شد و باکره‌هایی عفیف و پاکدامن وی را در برگزاری این جشن کمک می‌کردند.
عرفی آغاز گریه کن شاید این کهن خاکدان خراب شود
بدو شاه فرمود: کای پاکدمن نه جبریلم و نهی جهان آفرین
خیز کاین خاکدان سرای تو نیست این هوس خانه است جای تو نیست
برخی نام اِستِر را فارسی و از ریشه ستاره یا اختر دانسته‌اند. همچنین احتمال دارد نام اِستِر از ستاره زهره که در یونانی اَستر نامیده می‌شود، ریشه گرفته باشد. اِستر در عبری به معنی پوشانده شدن است، و برخی یهودیان گفته‌اند که چون دین و نژاد خود را از پادشاه مخفی کرد، اِستِر نام گرفت. همچنین ممکن است اِستِر از واژه اکدی ایشتار که در خاورمیانه به عنوان ایزدبانو مورد پرستش بود، گرفته شده باشد. ریشهٔ نام عبرانی او هدسَه را به‌طور معمول به معادل عبری درخت مورد نسبت داده‌اند، اما ریشه‌شناسی‌های دیگری نیز پیشنهاد شده‌اند.
کلیپ ترانه ابر می‌بارد با صدای همایون شجریان و بازی رعنا آزادی ور و مهدی پاکدل
مرا این خاکدانی خوش نیاید که صبحش نیست جز تمهید شامی