بصری
معنی کلمه بصری در لغت نامه دهخدا

بصری

معنی کلمه بصری در لغت نامه دهخدا

بصری. [ ب َ ص َ ] ( ص نسبی ) منسوب به بصر: آموزش سمعی و بصری.
بصری. [ ب َ ] ( ص نسبی ) منسوب به بصره. ( از اللباب فی تهذیب الانساب ). منسوب به بصره و مردم بصره. اهل بصره. ج ، بصریون. ( ناظم الاطباء ).
بصری. [ ب َ] ( اِخ ) نام پزشکی است که ابن بیطار در مفردات مکرراز او روایت کند. رجوع به مفردات ابن بیطار ذیل کلمات : زعفران ، ارماک ، جزر، برسیاوشان و جز آنها شود.
بصری. [ ب َ ] ( اِخ ) جانشین شلمغانی. ابن العزاقر مؤسس مذهب عزا قریه بود. در خاندان نوبختی آمده است : بعد از قتل شلمغانی یک نفر بنام بصری جانشینی او را ادعا کرد و مدعی شد که روح شلمغانی دراو حلول کرده و او مقام الوهیت دارد. وی در سال 340هَ. ق. درگذشت. رجوع به خاندان نوبختی ص 237 شود.
بصری. [ ب َ ] ( اِخ ) معروف به جعل ، ابوعبداﷲ حسین بن علی بن ابراهیم معروف به کاغذی. از مردم بصره بود و در همانجا تولد یافت. از فقیهان و متکلمان بزرگ قدر و نامدار بود. او راست : نقض کلام راوندی. نقض الرازی لکلام البلخی علی الرازی. کتاب الجواب عن مسئلتی الشیخ ابی محمد الرامهرمزی. کتاب الکلام. کتاب الاقرار. کتاب المعرفه. کتاب الایمان. ( از الفهرست ابن الندیم چ مصر ص 248 ).
بصری. [ ب َ ] ( اِخ ) حسن بن میمون. از بنی نصربن قعین بود و محمدبن نطاح از وی روایت کرد. او راست : کتاب الدولة و کتاب المآثر. ( از الفهرست ابن الندیم چ مصر ص 158 ).
بصری. [ ب َ ] ( اِخ ) حسن بن یسار بصری. رجوع به حسن بصری شود.
بصری. [ ب َ ] ( اِخ ) در کتب رجال بصری مطلق بر عبدالرحمن بن ابی عبداﷲ اطلاق گردد. رجوع به ریحانة الادب شود.
بصری. [ ب َ ] ( اِخ ) ( 436 هَ. ق. / 1044م. ) محمدبن علی طیب ، ابوالحسن بصری. یکی از ائمه معتزله بود. در بصره متولد شد ودر بغداد سکونت گزید و هم در آنجا درگذشت. او راست :المعتمد. تصفح الادلة. غررالادلة. شرح الاصول الخمسة، که تمام در اصول فقه است. و کتابی نیز در امامت دارد. ( از اعلام زرکلی ج 3 ). و رجوع به ریحانة الادب شود.
بصری. [ ب ُ را ] ( اِخ ) شهری بشام. ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ). شهری بوده در خطه حوران سوریه در 90 هزارگزی جنوب شرقی دمشق و در زمان رومیان قدیم اهمیت بسزایی داشته. بسال سیزده هجری خالدبن ولیدآنرا فتح نمود. رجوع به قاموس الاعلام ترکی ج 2 شود.

معنی کلمه بصری در فرهنگ عمید

۱. از مردم بصره.
۲. تهیه شده در بصره: رطب بصری.
مربوط به بصر، دیداری: آموزش بصری.

معنی کلمه بصری در فرهنگ فارسی

( صفت ) منسوب به بصره اهل بصره از مردم بصره .
ده از دهستان کزاز سفلی بخش سربند شهرستان اراک ٠ آب از رودخانه لجرود و قنات ٠ محصول : غلات ٠ چغندرقند انگور میوه ٠ شغل : زراعت گله داری و قالیچه بافی ٠

معنی کلمه بصری در دانشنامه عمومی

بصری (بروجرد). بصری Beseri روستایی است در شهرستان بروجرد در استان لرستان. این روستا در دهستان شیروان در بخش مرکزی این شهرستان قرار دارد.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت این روستا در سال ۱۳۹۵، برابر با ۷۹۹ نفر بوده است که از این میان ۳۹۹ نفر مرد و بقیه زن بوده اند. بصری ۲۲۱ خانوار جمعیت دارد.
بصری (دشتستان). بصری، روستایی است از توابع بخش آب پخش در شهرستان دشتستان استان بوشهر ایران.
این روستا در دهستان دشتی اسماعیل خانی قرار داشته و براساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۱۶۱نفر ( ۳۴خانوار ) می باشد.
بصری (شازند). بصری روستایی در دهستان پل دوآب بخش زالیان شهرستان شازند استان مرکزی ایران است.
طبیعت و کوه های مرتفع این روستا سالانه کوهنوردان و گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می کند. مردم این روستا همچون روستاهای اطراف به علت نزدیک بودن به شهرستان ملایر به زبان گویش لری ثلاثی تکلم می کنند.
ساخت و ساز های متعدد و ایجاد شغل های مختلف باعث مهاجرت معکوس از شهر های دیگر به این روستا شده است.
مناطق تفریحی: باغ آقایی واقع در قله الاداغ - چشمه سفید - سراب شیرین آباد واقع در غرب روستا.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱٬۱۳۵ نفر ( ۳۷۰خانوار ) بوده است.

معنی کلمه بصری در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بُصْری ، شهری باستانی در جنوب سوریه ، واقع در شرق دشت حاصل خیز حوران است.
این شهر در ۰ کیلومتری شرق شهر درعا و ۴۱ کیلومتری جنوب دمشق و در ۶ و ۸ طول شرقی و ۲ و ۰ عرض شمالی ، و در ۰ کیلومتری مرز کنونی سوریه و اردن واقع است . نام بصری در منابع آرامی و نوشته های نبطی با صورتی نزدیک به تلفظ رایج آن آمده است ؛ اما صحت نگارش آن در منابع سریانی مورد تردید است ، زیرا به صورت بوصار یا بوصارا آمده است . به هر روی ، این نام معنی استوار و مستحکم ، و به عبارتی دژ را افاده می کند.
شهر بصری
بصری امروزه شهر و مرکز ناحیه ای در حوران و تابع شهرستان درعاست . این شهر ۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در ۳۷۱ش /۹۹۲م جمعیت آن ۲۲، نفر بوده است . رودهای زیدی ، رقیق و زعتری از نزدیکی آن می گذرند و چشمه ای کوچک به نام جهیر از زمان های دور در آن جا جاری است . بصری بر سر راهی قرار دارد که درعا در مغرب را به صلخد در مشرق می پیوندد جغرافی نگاران مسلمان بصری را از اقلیم سوم ، و مرکز ناحیه حوران و از نواحی دمشق دانسته اند این شهر دارای بازار و مسجد جامع بوده ، و در بنای آن از سنگ های سیاه استفاده شده است . گروه هایی از عرب های بنی فَزاره و بنی مُرّه در آن جا سکنی داشتند. بصری دارای قلعه ای استوار شبیه قلعه دمشق ، و باغ هایی سرسبز بوده است . در نامه های به دست آمده از تل العمارنه مصر، از بصری در سده ۴ق م یاد شده است . این شهر در دوره نبطی ها تمدنی شکوفا داشت که برخی آثار برجای مانده در اطراف شهر گویای آن است . نبطی ها حصارهایی مستحکم برای بصری ساخته بودند که آن را به شهرکی نظامی بدل کرده بود. بصری در حدود سال ۰۵م به ناحیه عربی روم ضمیمه شد پاولی ؛ بصری در زمان ترایانوس حک ۸-۱۷م توسعه و استحکام یافت و به صورت شهری مسیحی و مرکزی اسقف نشین درآمد. کلیسای بزرگ آن در ۱۲م در روزگار دولت عربی مسیحی غسانیان ، تأسیس شد که بقایای آن باقی است .
ماجرای بحیرای مسیحی
شهرت بصری در منابع اسلامی بیشتر به سبب حضور پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) در آنجاست . هنگامی که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) ۲ ساله بود، همراه عمویش ابوطالب به سفر اول شام رفت . چون به بصری رسیدند، راهبی به نام بحیرا ه م ، نشانه های پیامبری را در آن حضرت دید و به ابوطالب سفارش کرد تا وی را به شهر خود بازگرداند و از گزند یهود مصون دارد. نیز هنگامی که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) ۵ ساله بود و کاروان تجارتی خدیجه را به سوی شام ، همراه مَیسره ، غلام خدیجه سرپرستی می کرد، نسطور راهب در شهر بصری علائم نبوت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) را دید و میسره پس از بازگشت به مکه ماجرای این دیدار را به آگاهی خدیجه رساند. جایی در بصری که گفته می شد: پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در آن به نیایش پرداخته بود، بعدها به عنوان مسجد پیامبر قداست یافت و همچون قدمگاه آن حضرت ، در آن نزدیکی زیارتگاه شد گوری نیز که به نام بحیرا شناخته بود، همچنان در سده ق /۳م وجود داشت . در محرم /مه ۲۸ پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) دحیه کلبی را با نامه ای برای دعوت قیصر به اسلام ، روانه شام کرد و از او خواست تا این نامه را توسط حاکم بصری به قیصر برساند. نیز وقتی حارث بن عُمَیر اَزدی - که حامل نامه پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) برای حاکم بصری بود - در موته به دست شُرَحبیل بن عمرو غَسّانی کشته شد، پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در جمادی الاول ق /۳ سپتامبر ۲۸م گروهی را برای جنگ سریه به موته فرستاد.
فتح بصری
...

جملاتی از کاربرد کلمه بصری

بلوح بر چو قلم رفت از ابتدا سیرش همی نبشت و همی گفت مدح او بصریر
گفتم چشمم گفت مگر بی بصری گفتم جانم گفت ز دستم نبری
در این مرحله متخصص یا تکنسین برق، پیش از آغاز آزمون، تجهیز الکتریکی را مورد بررسی بصری قرار می‌دهد. در این گام آسیب فیزیکی مشهود (مثل شکستگی)، محل نامناسب به‌کارگیری تجهیزات، اضافه‌بار یا تولید گرمای نامتعارف توسط تجهیز الکتریکی مشخص می‌شود.
به گفته بلینگ‌کت ، شواهد ترور فرضی یک «رئیس پلیس جدایی‌طلب» توسط «جاسوس اوکراینی» که از تلویزیون دولتی روسیه پخش شد، متناقض بود. براین اساس شواهد بصری بمب‌گذاری در یک «خودروی ارتشی سبزرنگ» قدیمی دیده می‌شد که پلاک خودروی قدیمی مربوط به رئیس پلیس جدایی‌طلب بود؛ اما همان پلاک روی خودروی شاسی بلند جدید دیده شده بود.
بر اساس سنت باستانی ستارگان هر کدام در یک صورت فلکی که مجموعه‌ای بصری از ستارگان است قرار می‌گیرند و ستارگان پرنورتر یا ویژه، نام یا عنوان خاصی داشتند که گاه نسبت آن‌ها را با صورت فلکی‌شان معین می‌کند (مانند ستارهٔ قلب‌العقرب در صورت فلکی عقرب).
بنابر گفته فخر رازی، تا اوایل قرن هفتم هجری معتزلی‌ها اهل یکی از دو فرقهٔ او و ابوهاشم جبائی بودند. اثر مهم ابوالحسین بصری المعتمد فی الاصول الفقه نام دارد. این کتاب پایهٔ بسیاری از کتاب‌های اصولی است که پس از آن تألیف شدند. در این کتاب برای نخستین بار علم اصول بر پایه علم کلام نوشته شده‌است.
تشنه لب، جان به سپردی به لب آب روان در غمت اشک روان، از بصری نیست که نیست
گفتم امید سعادت چه بود در عالم‌؟ گفت با بی‌بصری‌، عشق سمن سیمایی
در سال ۱۳۳۹ با همکاری هادی شفائیه و سهراب سپهری اداره سمعی و بصری وزارت کشاورزی را تأسیس می‌کند و به عنوان سرپرست آن مشغول به کار می‌شود.
بر دوده کلکم نشود شیفته، جاهل با سرمه صفایی نبود، بی بصری را
این فیلم در ملبورن استرالیا فیلمبرداری شد. این فیلم از جلوه‌های ویژه کاربردی، از جمله نمایش عروسکی، همراه با جلوه‌های بصری دیجیتال استفاده می‌کند. این فیلم همچنین از هنر هوش مصنوعی استفاده می‌کند، اگرچه کارگردانان بعداً گفتند که فقط «سه تصویر» توسط هوش مصنوعی تولید شده است.
از خودسری و بی بصری، چند چون حباب صائب ز بحر خانه خود را جدا کنی؟
فیلم به طور کلی نقدهای مثبتی دریافت کرد و در زمینه تیم بازیگری و جلوه‌های بصری تحسین شد.
با آنکه نما وظیفه داشت حایلی بین انسان و تهدیدهای خارجی باشد، ولی می‌بایست نقش ارتباط میان درون و بیرون، خصوصی و عمومی، خلوت و شلوغ، مصنوعی و طبیعی را ایفا کند. انسان نیاز به نور و تهویه داشت و محتاج ارتباط با طبیعت و جامعه بود. او می‌خواست گذر زمان و تغییر و تحولات جامعه را دنبال کند. برای همین نما تبدیل به رابط میان درون و بیرون شده، باید ورود نور، هوا و میهمان را به داخل تأمین کرده، امکان دید خوبی را به بیرون ایجاد می‌کرد. روزنه‌ها (در و پنجره‌ها) که عنصری از نما بودند این نقش را به عنوان رابط فیزیکی و بصری به عهده گرفتند.
امّا عدد آیات قرآن بر عداد کوفیان، و هو العدد المنسوب الی علی بن ابی طالب (ع)، شش هزار و دویست و سی و شش آیت و بر عدد بصریان شش هزار و دویست و چهار آیت، و بر قول جمهور اهل علم شش هزار و ششصد و شصت و شش آیت.
در چنین فصل که گل پرده برخسار کشید هست قطع نظر از سیر چمن بی بصری
من خاکت از آن گشتم امروز که بعد از من هر ذره‌ای از خاکم، کحل بصری باشد
تحقیقات پینکر بر روی شناخت بصری با همکاری استفان کسلین مشاور پایان‌نامه شروع شد. او در تحقیقات خود نشان داد که تصاویر ذهنی نشانگر مناظر و اشیا هستند (چیزی مشابه تصویر سه بعدی) و به همین ترتیب بنا به نظریه یک عصب‌شناس به نام دیوید مور «طرح دو و نیم بعدی» است. او همچنین نشان داد که این سطح در دقت بصری و در تشخیص اشیا (حداقل برای تشخیص اشکال نامتقارن) مورد استفاده می‌باشد. در مقابل در تئوری مور که می‌گوید برای تشخیص دادن، دیدگاه مستقل مورد استفاده قرار می‌گیرد.
ابوالحسن محمد بن محمد بصری شهرت‌یافته به ابن لنکک (؟۹۷۰م) (نسب:ابوالحسن محمد بن محمد بن جعفر) شاعر هجوسرا و کاتب گردآور عرب عراقی بود. چیزی از زندگی‌اش معلوم نیست، جز اینکه معاصر متنبی بوده و به هجو او می‌پرداخته. به بغداد چند بار رفت و آنجا با ادبیات عربی بیشتر آشنا شد. بیشتر شعرهای او در شکایت از زمان و هجو شاعران معاصرینش است.
ز لطف نرگس مستت نشان تواند داد دلی که سحر مبین در مبصری داند