بازرسی

بازرسی

معنی کلمه بازرسی در لغت نامه دهخدا

بازرسی. [ رَ / رِ ] ( حامص مرکب ) تفتیش. ( لغات مصوبه فرهنگستان ). عمل بازرس. جستجو درباره کسی یا چیزی.

معنی کلمه بازرسی در فرهنگ معین

( ~. ) (حامص . ) عمل بازرس ، تفتیش .

معنی کلمه بازرسی در فرهنگ عمید

کار و عمل بازرس، تفتیش.

معنی کلمه بازرسی در فرهنگ فارسی

عمل بازرس تفتیش .

معنی کلمه بازرسی در دانشنامه عمومی

بررسی محصول در حین یا پس از ساخت، به صورت دستی یا خودکار، بازرسی ( به انگلیسی: inspection ) نامیده می شود. هدف از بازرسی اطمینان از مطابقت محصول با مشخصات فنی از پیش تعیین شده می باشد.
به صورت کلی، بازرسی قطعات یا محصولات به دو روش امکان پذیر است :
• به کمک صفات آن؛ استفاده از گیج های مختلف برای تعیین اینکه یک محصول خوب یا بد است، که نتیجه آن به صورت بله یا خیر مشخص می شود.
• به کمک متغیرها؛ استفاده از ابزارهای کالیبره شده برای تعیین ابعاد محصول و مقایسه آن با یک اندازه مرجع یا تلرانس تعیین شده.
برای مثال در یک خودروی سواری، سرعت سنج و گیج فشار روغن، ابزارهای اندازه گیری متغیر هستند، اما چراغ فشار روغن یک گیج از نوع صفتی است.

معنی کلمه بازرسی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بازرسی در اصطلاح حقوق عمومی به معنی نظارتی است که از سوی قدرت عمومی یا دولت بر عملکرد مأموران اداری و ادارات اعمال می شود، این نوع بازرسی به دلایل عقلی و شرعی ضروری است، عقل سلیمی که خالی از گرایش های نفسانی باشد وجود بازرسی بر ادارات و کارمندان را تأیید می کند و در شرع مقدس اسلام نیز به دلایلی از جمله رعایت عدالت و جلوگیری از تکاثرطلبی عده ای منفعت طلب در آیات و روایات به وجود چنین بازرسی تأکید شده است.
در منابع فقه اسلامی دو نوع بازرسی، با احکام جداگانه، وجود دارد.
← بازرسی فردی
مورخان به نهادین بودن بازرسی در نخستین دوره های اسلامی تصریح نکرده اند، لیکن نامه های حضرت علی علیه السّلام به عثمان بن حنیف و ابوموسی اشعری، که با عباراتی چون : «فَقَدْ بَلَغَنِی عَنْکَ» آغاز می شود، بر وجود بازرسی در امر حکومت «اشعار» و چه بسا التزاماً «دلالت» دارد.
علاوه بر این، به حکم عقل مستقل نیز ـ که به عقیده بیش تر اصولیین امامیه، از ادله احکام است «اختلال نظام» اسلامی قبیح، و حفظ نظامِ مبتنی بر قسط و عدل از اهمّ اموری است که شارع بر آن تأکید دارد و از طرفی محقّق این اصل، بر اموری، از جمله بازرسی دولتمردان متوقف است.
با وجود بدیهی بودن حکم وجوب حفظ نظام، اخبار بسیاری بر آن دلالت دارد و فقها نیز در فتواهای خود، به تکرار، «عدم جواز» یا «حرمت» را مستند به ترتّب اختلال نظام دانسته اند.
حبیب الله رشتی در استدلال بر این امر که یک قاضی نمی تواند حکم قاضی دیگر را نقض کند، توضیح می دهد که در این صورت، مصلحت نصب حاکم، که همانا «رفع اختلال نظام» و فصل خصومت ها و مشاجرات است، نقض می شود.
همچنین میرزای نائینی، ثبوت نیابت عامه فقها را نسبت به امور حسبی در عصر غیبت، و مشروعیت و الزام آور بودن «نظریه اکثریت» در مجلس شورا و حلیت اخذ مالیات دولتی را مستند به ضرورت حفظ نظام کرده است.
بعلاوه، از آن جا که اصل وجود حکومت در اسلام ثابت است، نهاد بازرسی هم، که از لوازم حکومت حق است، ناگزیر با «عنوان اوّلی» مشروعیت می یابد و به نظر می رسد به جعل و تشریع مستقلی نیاز نباشد، و به فرض ضرورت جعل دلیل مستقل، مسئولان حکومت می توانند در قلمرو «احکام حکومتی» در این خصوص، مقرراتی را وضع کنند که با مبانی و احکام مطلق اسلام مغایر نباشد.
کما این که برحسب مقتضیات زمان و مکان، ممکن است وضع مقررات و ایجاد نهادهای دیگری، که موجب مصلحت عامه است و سابقه تاریخی هم ندارد، ضرورت یابد ـ به ویژه اگر با اجرای بهتر قوانین ملازمه داشته باشد.
اختیارات حکومت اسلامی در وضع مقررات
به نظر میرزای نائینی، اختیارات حکومت اسلامی در «وضع مقررات برای حفظ مملکت و سیاست امور» بر دو نوع است:
الف_ منصوصات: مسایلی که حکم شرعی آن معین، مضبوط و تغییرناپذیر است و در آن ها نظر شارع باید به عینه رعایت شود.

ب_غیرمنصوصات: مسایلی که به لحاظ اختلاف مصالح و مقتضیات زمان و مکان، تغییر می پذیرد و موکول به نظر و ترجیح ولی نوعی است، و در آن ها تطبیق با احکام شرع موضوعاً منتفی است.
میرزای نائینی در پاسخ این ایراد که بدین ترتیب، احکام شرع در معرض نسخ و تغییر و تبدّل واقع می شود، می گوید که این نسخ و تغییر از باب «عدول از فرد واجب به فرد دیگر» است و با این قید که قدر مشترک این قوانین و مقررات، حفظ نظام و سیاست امور امّت و اصلح بودن «نسبت به فرد دیگر» است، اشکالی ندارد.
براساس این استدلال، حتی اگر بازرسی در عهد شارع و ادوار بعدی سابقه نداشته باشد، و ادلّه مذکور نیز وافی به مقصود نباشد، حکومت اسلامی حق دارد مقرراتی ملازم با صیانت نظام وضع کند.
به این ترتیب، بازرسی چه به صورت مأموریت های فردی از طرف حکومت و چه با تأسیس نهادی دولتی بدین منظور، قطعاً، مشروع و مطلوب شارع است.
گذشته از این دلایل، از حیث تحلیلی نیز می توان چنین استدلال کرد که بازرسی چنانچه «فعل» تلقی شود و لاجرم محکوم به حکم تکلیفی شود، چون درادّله احکام نصّی برخلاف آن وجود ندارد، لامحاله محکوم به جواز و مشمول «اباحه» خواهد بود؛ بعلاوه، از آن جا که هدف بازرسی، جلوگیری از رسوخ فساد در نظام اداری کشور است، ضرورت آن را از عمومات ادلّه نهی از منکر نیز می توان به روشنی استنباط کرد.
ضرورت بازرسی از دیدگاه مذاهب عامه
...
[ویکی فقه] بازرسی (حقوق عمومی). بازرسی در اصطلاح حقوق عمومی به معنی نظارتی است که از سوی قدرت عمومی یا دولت بر عملکرد مأموران اداری و ادارات اعمال می شود، این نوع بازرسی به دلایل عقلی و شرعی ضروری است، عقل سلیمی که خالی از گرایش های نفسانی باشد وجود بازرسی بر ادارات و کارمندان را تأیید می کند و در شرع مقدس اسلام نیز به دلایلی از جمله رعایت عدالت و جلوگیری از تکاثرطلبی عده ای منفعت طلب در آیات و روایات به وجود چنین بازرسی تأکید شده است.
در منابع فقه اسلامی دو نوع بازرسی، با احکام جداگانه، وجود دارد.
← بازرسی فردی
مورخان به نهادین بودن بازرسی در نخستین دوره های اسلامی تصریح نکرده اند، لیکن نامه های حضرت علی علیه السّلام به عثمان بن حنیف و ابوموسی اشعری،
علی ابن ابی طالب علیه السّلام، امام اول، ج۱، ص۴۱۶، نهج البلاغه، چاپ صبحی صالح، بیروت ۱۳۸۷/۱۹۶۷.
به نظر میرزای نائینی، اختیارات حکومت اسلامی در «وضع مقررات برای حفظ مملکت و سیاست امور» بر دو نوع است:
الف_ منصوصات: مسایلی که حکم شرعی آن معین، مضبوط و تغییرناپذیر است و در آن ها نظر شارع باید به عینه رعایت شود.

ب_غیرمنصوصات: مسایلی که به لحاظ اختلاف مصالح و مقتضیات زمان و مکان، تغییر می پذیرد و موکول به نظر و ترجیح ولی نوعی است، و در آن ها تطبیق با احکام شرع موضوعاً منتفی است.
میرزای نائینی در پاسخ این ایراد که بدین ترتیب، احکام شرع در معرض نسخ و تغییر و تبدّل واقع می شود، می گوید که این نسخ و تغییر از باب «عدول از فرد واجب به فرد دیگر» است و با این قید که قدر مشترک این قوانین و مقررات، حفظ نظام و سیاست امور امّت و اصلح بودن «نسبت به فرد دیگر» است، اشکالی ندارد.
محمدحسین نائینی، تنبیه الامة و تنزیه الملة، ج۱، ص۱۰۱-۱۰۲، یا، حکومت از نظر اسلام، به ضمیمة مقدمه و پاصفحه و توضیحات محمود طالقانی، تهران ۱۳۶۱ ش.
...

معنی کلمه بازرسی در ویکی واژه

ispezione
supervisione
عمل بازرس، تفتیش.

جملاتی از کاربرد کلمه بازرسی

ضایع نشد این آه شب و گریه روز دولت نظری کرد و بمن بازرسید
استان ادرنه در سازمان بازرسی کل دوم گنجانده شد که در ۱۹ فوریه ۱۹۳۴ ایجاد شد و بر فراز استان های ادرنه, چاناق قلعه, قرقلرایلی, تکیرداغ گسترش یافت. توسط یک بازرس کل که مقامات گسترده ای بر سر مسائل غیرنظامی، نظامی و آموزشی داشت، حکومت می شد. دفتر سازمان بازرسی کل در سال ۱۹۴۸ کنار گذاشته شد اما چارچوب قانونی سازمان بازرسی کل تنها در سال ۱۹۵۲ و در زمان دولت حزب دموکرات لغو شد.
در این روش جریان الکتریکی از طریق پرود،در نقطه تماس وارد قطعه شده و سبب ایجاد میدان مغناطیسی حلقوی موضعی در آن قسمت از قطعه می شود.در صورت وجود عیب در این محدوده،با تجمع ذرات مغناطیسی می توان متوجه محل عیب شد.کاربرد این روش معمولا بررسی قطعات بزرگ با هندسه پیچیده یا بازرسی جوش می باشد.مزیت این روش نسبت به روش قبلی مصرف جریان کم تر می باشد،اما هم چنان خطر ذوب شدن موضعی در قطعه وجود دارد.
بازرسید از الست کار برون شد ز دست فاش بود فاش مست خاصه ز بوی دهان
جنید رحمة اللّه علیه گفت: من برفتم و حج بکردم و وی را دعا کردم اجابت آمد و وی به مراد خود بازرسید. چون باز آمدم وی را یافتم، همانجا نشسته. گفتم: «ای جوانمرد، آن وقت بازیافتی، چرا از اینجای فراتر نشوی؟» گفت: «ایّها الشیخ، جایگاهی را می ملازمت کردم که محل وحشت من بود و سرمایه این‌جا گم کرده بودم؛ روا باشد که جایی را که سرمایه آن‌جا بازیافتم و محل انس من است، بگذارم؟ شیخ بسلامت برود که من خاک خویش با خاک این موضع برخواهم آمیخت تا به قیامت سر از این خاک برآرم، که محل انس و سرور من است.»
روش‌های بسیاری برای پیشگیری یا کاهش آسیب‌های صنعتی وجود دارد از جمله پیش‌بینی مشکلات توسط ارزیابی ریسک، آموزش ایمنی، بندهای کنترل، یگان حفاظت تجهیزات حفاظت شخصی، مکانیسم‌های ماشین آلات و موانع ایمنی. علاوه بر این، مشکلات گذشته را برا پیدا کردن علل ریشه‌ای با استفاده از تکنیکی به نام آنالیز علت ریشه‌ای می‌توان مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. در بررسی کاکرینای ۲۰۱۳ شواهدی کیفیت پایین یافت شد که نشان می‌دهد بازرسی‌ها، به ویژه بازرسی‌های متمرکز، می‌توانند در دراز مدت آسیب‌های مربوط به کار را کاهش دهند.
«اطلاع واصله حاکی بود که یاده شده به اتفاق فرزندش هادی غفاری در منابر مختلف مطالبی علیه مصالح کشور ایراد و ضمن سخنرانی در مساجد و شهرستان­‌ها ضمن طرفداری از روحانیون مخالف دولت، اصلاحات کنونی کشور را با زمان معاویه مقایسه نموده و چنین نتیجه گرفته که در حال حاضر وضع فعلی حکومت ایران با زمان معاویه تفاوتی ننموده و احتیاج است که جوانان چون امام حسین(ع) بپاخاسته و وضع و امور کشور را بدست گیرند. بر مبنای اظهارات یاد شده نامبرده دستگیر و ضمن بازرسی از منزلش تعدادی اعلامیه مضره کشف می‌گردد که بر مبنای اوراق مکشوفه مشارالیه با صدور قرار مورخ ۱۸/۴/۵۳ شعبه ۵ بازپرسی دادستانی ارتش بازداشت و پس از رؤیت قرار به آن اعتراض ننموده است.»
آن سرو خرامان به چمن، بازرسید و آن جان سفر کرده به تن بازرسید
عراق موفق نشد در جنگ خلیج فارس از این سلاح‌ها استفاده کند، ولی پس از شکست در این جنگ براساس توافقنامهٔ آتش‌بس پذیرفت که همهٔ جنگ‌افزارهای شیمیایی و بیولوژیک خود را از بین برده و به بازرسان سازمان ملل اجازهٔ بازرسی از پایگاه‌های خود را بدهد. تحریم تجاری سازمان ملل تا زمانی که عراق تمامی شروط را اجرا نکرده بود، باقی می‌ماند.
بسیج دانشجویی هشت دانشگاه بزرگ تهران در بیانه‌ای خطاب به وزیر علوم وقت، منصور غلامی به بازرسی دانشگاه‌ها توسط بازرسان آژانس اعتراض کردند و این بازرسان را «جاسوسان سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه» خطاب کردند. در این متن بهانه بازدید مأموران آژانس، پژوهش یکی از دانشجویان عنوان شده که به جای بازرسی از آزمایشگاه و دفتر استاد مرتبط، مأموران آژانس به تفتیش تعدادی از آزمایشگاه‌ها و دفاتر استادان بدون اجازه و در غیاب بسیاری از آنان پرداختند در حالی که قطعات فوق پیشرفته و راهبردی ساخته شده این استادان در همین اتاق‌ها وجود داشته‌است. در این بیانیه تأکید شده «مسئولیت هرگونه تهدید برآمده از این بازدید و بازرسی‌های مشابه برای دانشمندان کشور» بر عهده مسئولان زمینه‌ساز خواهد بود.
بازرسید مست ما داد قدح به دست ما گر دهدی به دست تو شاد و فراخ دستیی
تو مرغ گلشن قدسی نه در خور قفسی قفس‌شکن که به گلزار قدس بازرسی
گفت یا اباالقسم نوبتهای مجلس تو می‌دارم، تا که بازرسی.ساعتی دیگر بود، اندیشیدم که او ضعیف است در هفته‌آی دو بار مجلس بدارد، رنجش رسد. کاشکی در هفته‌ای یک بار قناعت کردی. استاد روی به من کرد گفت یا اباالقسم اگر دو نوبت رنجم رسد در هفته‌ای یک نوبت بدارم.
مورخ بریتانیایی مکس هستینگز ارتش سلطنتی صربستان را در سال ۱۹۱۴ به عنوان سرسخت‌ترین ارتش اروپا و همچنین برابرترین ارتش بدون هیچ‌یک از تمایزات درجه ای که مشخصه دیگر ارتش‌های اروپایی بود توصیف کرد، نمونه ای از این که چگونه ارتش صرب تنها ارتش در اروپا بود که در آن ارتش وجود داشت. افسران با رده‌های دیگر دست می‌دادند. با این حال، ارتش صربستان با کمبود عمده تجهیزات مواجه شد، به طوری که یک سوم از مردانی که در اوت ۱۹۱۴ فراخوانده شدند، تفنگ یا مهمات نداشتند و به سربازان جدید توصیه شد که چکمه‌ها و لباس‌های خود را بیاورند، زیرا یونیفرم برای آنها وجود نداشت. اسکندر به پلیس صربستان دستور داد تا خانه‌ها را در سراسر صربستان بازرسی کنند تا ببینند آیا تفنگ و مهماتی برای ارتش وجود دارد یا خیر.
در مدرسه دخترانه دکتر حسابی در نزدیکی فردیس مدیریت مدرسه «با دستگاه فلزیاب» و «با دست» دانش‌آموزان را بازرسی کردند. بازرسی بدنی «به طرز خیلی بدی» همراه با «دست زدن به بدن دانش‌آموزان» به شکل «تعرض جنسی» بود و اعتراض دانش‌آموزان را برانگیخت. در روزهای قبل هم معاون مدرسه دانش‌آموزان را به خاطر این‌که «آزادی می‌خواهند»، «هرزه» خطاب کرده بود.
گر بدان کوه پایه بازرسی کاندر او فتح بود یار ملک
بازبدید چشم ما آنچ ندید چشم کس بازرسید پیر ما بیخود و سرگران تو
پرورش در حفره‌ها، غارها و حفره‌های گلی در سواحل انجام می‌شود. نرها ممکن است قبل از اینکه ماده به لانه نزدیک شود و لانه را بررسی کند، داخل حفره را با دهان مکنده خود تمیز کنند. خواستگاری شامل گسترش باله‌های پشتی و دمی و تلاش‌های نر برای همراهی ماده تا لانه است. در حالی که ماده لانه را بازرسی می‌کند، نر تماس نزدیک خود را حفظ می‌کند. ماده ممکن است ۲۰–۲۰۰ تخم چسبنده، بیشتر تا سقف حفره بگذارد.
بازرسید آن بت زیبای من خرمی این دم و فردای من
پرتونگاری یکی از کاربردی‌ترین روش‌های بازرسی می‌باشد. در این روش از پرتوهای ایکس و گاما برای شناسایی عیوب درون قطعه استفاده می‌شود.