آلومینیوم

معنی کلمه آلومینیوم در لغت نامه دهخدا

الومینیوم. [ اَ یُم ْ ] ( فرانسوی ، اِ ) آلومینیم. فلزی است سفید و سبک ( 2/7=D ). بخوبی مورق میشود و مفتولهای بسیار نازک از آن میتوان ساخت. نشانه آن در شیمی 27=AL است. در 660 درجه حرارت ذوب میشود و در 600 درجه نرم میگردد، و چون سطح آن در هوا از یک ورقه آلومین پوشیده میشود که بقیه را حفظ میکند جزو فلزات فسادناپذیر بشمار می آید.

معنی کلمه آلومینیوم در فرهنگ معین

( آلومینیوم ) (یُ ) [ فر. ] ( اِ. ) فلزی سفید و سبک است که به خوبی ورق ورق می شود. از فلزات فسادناپذیر است و علامت اختصاری آن AL می باشد.

معنی کلمه آلومینیوم در فرهنگ فارسی

( آلومینیوم ) ( اسم ) فلزیست سفید و سبک بخوبی مورق میگردد . و مفتولهای بسیار نازک از آن میتوان ساخت . در ۶۶٠ درجه حرارت ذوب میگردد و در ۶٠٠ درجه نرم میشود و چون در هوا سطحش از یک ورقه اکسید آلومینیوم پوشیده میشود که بقیه را حفظ میکند جزو فلزات فساد ناپذیر محسوب میگردد .
فلزی سفیدنقرهای رنگ وسبک، قابل تورق ومفتول شدن، برای ساخت بعضی آلات وادوات وظروف، هادی حرارت وبرق
یا آلومینیوم فلزیست سفید و سبک بخوبی مورق میشود و مفتولهای بسیار نازک از آن میتوان ساخت .

معنی کلمه آلومینیوم در دانشنامه آزاد فارسی

آلومینیوم. آلومینیوم (aluminium)
عنصری فلزی، سبک وزن، به رنگ سفید نقره ای، مفتول شدنی۱ و چکش خوار۲، با نماد Al، عدد اتمی ۱۳، عدد جرمی نسبی ۲۶.۹۸۱۵، و نقطۀ ذوب ۶۵۸ درجۀ سانتی گراد. از نظر فراوانی در پوستۀ زمین، سومین عنصر و فراوان ترین فلز است. حدود۸.۱ درصد جرم زمین را تشکیل می دهد. فلزی غیرمغناطیسی، و رسانای بسیار خوب برق است. به سهولت اکسید می شود و لایۀ اکسید رویِ سطح آن، فلز را در مقابل کدرشدن بسیار مقاوم می سازد.آلومینیوم خالص. آلومینیوم عنصری فعال با ترکیباتی پایدار است. از این رو، انرژی فراوانی برای جداکردن آلومینیوم از کانه هایش لازم است و این فلز خالص تا اواسط قرن ۱۹ به سهولت به دست نمی آمد. از نظر صنعتی، فلز خالص را از برق کافت (الکترولیز)۳ آلومینا (اکسید آلومینیوم)، و آلومینا را نیز از کانۀ بوکسیت استخراج می کنند. آلومینیوم خالص فلز ضعیفی است، اما هرگاه با عناصری مانند مس، سیلیسیم یا منیزیوم آمیخته شود، آلیاژهایی با استحکام بالا تشکیل می دهد.
کاربرد. چگالی نسبی آلومینیوم۲.۷۰ است و به سبب سبکی اش در صنایع هواپیماسازی و کشتی سازی کاربرد فراوان دارد. همچنین، برای ساخت ظروف آشپزخانه، قوطی نوشابه های غیرالکلی و آبجو، و ورَقه ها (فویل ها) به کار می رود. در کابل های هوایی با طوقۀ فولادی، و برای ساخت کیسه های حمل زباله های اورانیومِ پس ماندۀ رآکتورهای اتمی نیز کاربرد فراوان دارد. آلومینیوم سازندۀ اصلی برخی از مواد مغناطیسی است و چون رسانای خوبی برای الکتریسیته است، به شکل ورقه در خازن های برقی به کار می رود. در ۱۹۷۶، نوعی آلومینیوم پلاستیکی ابداع شد که به هرشکلی قالب زده می شد و تا چند برابر طول اولیه اش کش می آمد، این نوع آلومینیوم در صنایع الکترونیک، اتومبیل، و ساختمانی کاربرد دارد.
تاریخچه. آلومینیوم را هامفری دیوی۴ در ۱۸۰۷ کشف، و اولین بار هانس اورستد۵ در ۱۸۲۷ آن را تولید کرد. اورستد پتاسیم را با کلرید آلومینیوم بدون آب در بوتۀ سربسته ای ذوب کرد و فلز را به شکل گردی خاکستری رنگ به دست آورد. بعدها فریدریش وُهلِر این روش را اصلاح کرد و موفق شد فلز را خالص تر و به شکل ساچمه های گداخته ای به دست آورد و چگالی نسبی آن را معین کند. در ۱۸۵۴، هنری سنت کلر دوویل۶ همین فرآیند را تکرار، اما به جای پتاسیم از سدیم استفاده کرد. در نمایشگاه ۱۸۵۵ پاریس، نقرۀ حاصل از خاک رس۷ توجه همگان را به مسئله تولید اقتصادی آن معطوف کرد. با این حال، راه ساده ای برای تولید آن یافت نشد و فلز درخشندۀ تازه گران بهاتر از طلا شد. می گویند ناپلئون یک دست سرویس غذاخوری از آلومینیوم داشت که برای مهمانان عالی قدر از آن استفاده می کردند.
تولید صنعتی. روشی که اکنون برای تولید صنعتی آلومینیوم به کار می رود برق کافت آلومیناست. پاتیلی آهنی را که با پوششی از کربن (گرافیت) پوشانده اند، با کریولیت۸ پر، و براثر جریان برق تا حدود ۸۰۰ درجۀ سانتی گراد گرم می کنند. در برق کافت، دسته ای از میله های کربنی، آنُد را تشکیل می دهند و خود ظرف نیز کاتُد است. اکسیژنی که آزاد می شود با کربنِ آند ترکیب می شود و تولید دی اکسید کربن می کند. در این حالت آلومینیومِ مذاب در ته ظرف می نشیند. با افزودن آلومینای بیشتر این روند ادامه می یابد و رفته رفته فلز ذوب شده را خارج می کنند.
مصارف دیگر. آلومینیوم در فرآیند ترمایت۹، برای استخراج فلزاتی با نقطۀ ذوب بالا از اکسیدهایشان، کاربرد دارد. از اکسید آلومینیوم برای تولید آجرهای نسوز۱۰ و فیلترهای جذبی کروماتوگرافی استفاده می کنند. هیدروکسید آلومینیوم را در رنگرزی به منزلۀ رنگ دندانه ای۱۱، و کلرید آلومینیوم را به منزلۀ کاتالیزگر۱۲ واکنش های آلی به کار می برند. در سراسر دنیا از سولفات آلومینیوم به وفور برای تصفیۀ آب استفاده می شود. نام این فلز همان باقی ماند که هامفری دیوی پیشنهاد کرده بود.

معنی کلمه آلومینیوم در ویکی واژه

آلومینیم
(شیمی): فلزی برنگ سفید نقره‌ای و بسیار سبک که فراوان‌ترین فلز زمین است. در بسته‌بندی مواد غذایی و دارویی، ساخت ظروف آشپزخانه، و در و پنجره‌سازی بکار میرود.
فلزی سفید و سبک است که به خوبی ورق ورق می‌شود. از فلزات فسادناپذیر است و علامت اختصاری آن AL می‌باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه آلومینیوم

آلیاژهای آلومینیوم ریختگی و کارشده توسط شماره‌های معینی مشخص می‌گردند. این شماره‌ها نشان می‌دهند که در فرایند ساخت چه عناصری به آلیاژهای فوق اضافه‌شده و گروه ویژه‌ای از این فلزات را ساخته‌اند.
سازمان خصوصی‌سازی ایران ۱ بهمن ۱۳۹۷ اعلام کرد شرکت «فروآلیاژ گنو» خریدار پیشین سهام شرکت آلومینیوم المهدی به تعهدات خود پایبند نبود؛ بنابراین فراخوانی درباره جایگزینی صادر شد که پس از بررسی ها، قرارداد جایگزین با گروه مپنا به امضا رسید.
ریز ساختار کامپوزیت آلبمت نشان داده شده از دو بخش تیره رنگ و روشن تشکیل شده‌است. بخش تیره مربوط به فاز تیره و به صورت گسسته در داخل فاز پیوسته و احاطه کننده آلومینیوم قرار دارد. با توجه به شکل کسر حجمی برلیوم از کامپوزیت ۷۰٪ می‌باشد.
در چاپ فلکسو، آنیلوکس روشی است برای اندازه‌گیری مقدار مرکب انتقالی به پلیت چاپ که قابل تغییر است. رول آنیلوکس یک سیلندر سخت است که معمولاً از یک هسته فولادی یا آلومینیوم ساخته شده‌است که توسط یک سرامیک صنعتی پوشش داده شده‌است که سطح آن حاوی میلیون‌ها حفره بسیار ریز است که به عنوان سلول شناخته می‌شود.
آلومینیوم شفاف به دلیل داشتن تنش پسماند بین لایهای کمتر، در برابر لایه لایه شدگی مقاومت بیشتری دارد.
بیشتر چشم‌های سرامیکی روی میله‌های ماهیگیری، حلقه‌های دایره ای ساخته شده از اکسید آلومینیوم هستند.[نیازمند منبع]
در سال ۱۳۹۳ واگذاری بلوک ۷۲درصد سهام آلومینیوم المهدی و ۱۰۰درصد سهام طرح هرمزال آغاز شد. سازمان خصوصی‌سازی در سال ۹۴ سهام مجتمع آلومینیوم المهدی هرمزگان به میزان ۷۲ درصد و به ارزش ۱٬۷۵۰ میلیارد تومان را به به شرکتی بنام «فرو آلیاژ گنو» متعلق به «محمد علی‌محمدی» واگذار کرد.
صنایع ذوب و ریخته‌گری آلومینیوم، قلع و روی مهم‌ترین بخش ذوب فلزات اسلوونی را تشکیل می‌دهند. همچنین صنایع دیگری در زمینه تولید تجهیزات الکترونیک، کامیون سازی، خودروسازی، تجهیزات نیروگاهی، تسلیحات نظامی، محصولات چوبی، مواد شیمیایی، بافندگی و ماشین‌ابزار در اسلوونی فعالند.
کربن رشته‌ای همچنین می‌تواند با تجزیه کاربید کروم در ۱۰۰ تا ۲۰۰ مگا پاسکال و ۳۵۰ درجه سانتی گراد (۶۶۲ درجه فارنهایت) تا ۸۰۰ درجه سانتی گراد (۱۴۷۰ درجه فارنهایت) سنتز شود. همچنین با کاتالیزور کبالت و فسفات آلومینیوم در ۲ مگا پاسکال و ۲۲۰ درجه سانتیگراد (۴۲۸ درجه فارنهایت) تا ۲۴۰ درجه سانتیگراد (۴۶۴ درجه فارنهایت) تشکیل شده‌است. وجود روتنیم در این واکنش باعث کاهش بازده کربن رشته‌ای می‌شود.
در طول قرن بیستم، تولید آلومینیوم به سرعت افزایش یافت، در حالی که تولید جهانی آلومینیوم در سال ۱۹۰۰ میلادی ۶٬۸۰۰ تن بود، تولید سالیانه در سال ۱۹۱۶میلادی از ۱۰۰٬۰۰۰ تن در سال تجاوز کرد؛ سپس ۱٬۰۰۰٬۰۰۰ تن در سال ۱۹۴۱؛ و ۱۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تن در سال ۱۹۷۱. در دهه ۱۹۷۰ میلادی، افزایش تقاضا برای آلومینیوم آن را به یک کالای مبادلاتی تبدیل کرد؛ در سال ۱۹۷۸ میلادی آلومینیوم وارد بورس فلزات لندن شد که قدیمی‌ترین بورس مبادلاتی فلزات صنعتی در جهان به‌شمار می‌آید. خروجی همچنان به رشد ادامه داد: تولید سالانه آلومینیوم در سال ۲۰۱۳ میلادی بیش از ۵۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تن بوده است.