اومانیست
معنی کلمه اومانیست در فرهنگ عمید
۲. پیرو مکتب اومانیسم.
معنی کلمه اومانیست در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه اومانیست
کنث هام[بب] شیطانگرایی لاویایی را یک سیستم سازمانیافته برای ترویج اومانیسم میداند که بر اساس دروغهای اومانیستی شکل گرفتهاست. او این مکتب را یک مکتب حیوانی مینامد که بر غرایز شهوانی انسان تأکید فراوانی نموده و انسان را به شکل حیوان میبیند.
اریش فروم روانکاو و فیلسوف اومانیست مکتب فرانکفورت در اثر خود با عنوان «ترس از آزادی» که بیش از یک دهه قبل از مقاله برلین نگاشته شده است، تمایزی مشابه بین آزادی منفی و آزادی مثبت را نشان میدهد که در کنار تکامل بشریت به دور از فعالیت غریزی آن، که مشخصات گونه حیوان پایینتر است. او معتقد است که این جنبه از «آزادی در» نه به مفهوم مثبت آن یعنی «آزادی برای»، مفهوم منفی آن «آزادی از» یعنی آزادی از غریزه او استفاده میشود. به این ترتیب برای فروم، آزادی منفی آغاز بشریت به عنوان گونهای آگاه از وجود خود و عاری از غریزه بنیادی وی میباشد.
اندیشه پساساختارگرایی در ساخت نظریه اجتماعی به رد فرضیات «اومانیستی» تمایل داشته است. میشل فوکو در کتاب «الفاظ و اشیا: باستانشناسی علوم انسانی» نقد مهمی ارائه میکند، هرچند یورگن هابرماس (۱۹۸۶) و ریچارد رورتی (۱۹۸۶) هر دو استدلال کردهاند فوکو صرفاً چنین نظام فکری را با دیگری جایگزین میکند. گفتوگو بین این روشنفکران، روندی را در سالهای اخیر نشان میدهد که در آن مکاتب خاصی از جامعهشناسی و فلسفه با هم تلاقی میکنند. موضع ضد اومانیست با نظریه «پست مدرنیسم» مرتبط است، اصطلاحی که در زمینههای خاص برای توصیف یک «عصر» یا «پدیده» استفاده میشود ولی گاهی به عنوان یک «روش» تعبیر میشود.
این لفظ همچنین برای اشاره به «کیفیت فرد بودن؛ فردیت» مربوط به داشتن «مشخصه فردی؛ یک ویژهخو» مورد استفاده قرار گرفتهاست زین رو فردگرایی با منافع هنری و بوهمی و شیوههای زندگی که در آن گرایشی برای خویش آفرینی وجود دارد و همچنین با مواضع فلسفی و اخلاقیات اومانیستی. مرتبط است تا سنت یا دیدگاهها و رفتارهای تودهای مردمی
افراد بیخدا معمولاً بیدین در نظر گرفته میشوند، ولی برخی فرقهها در داخل ادیان بزرگ هم وجود خدای شخصوار و خالق را رد میکنند. در سالهای اخیر، برخی فرقههای مذهبی خاص شاهد افزایش شمار پیروان آشکارا بیخدا شدهاند، از جمله بیخدایی یهودی یا اومانیستی و بیخدایی مسیحی.
کنفوسیوسگرایی، کنفوسیانیسم یا روئیسم مکتب فکری و رفتاری است که از چین باستان منشأ میگیرد. کنفوسیانیسم در صد مکتب فکری که از آموزههای فیلسوف چینی کنفوسیوس پیروی میکند، ریشه دارد و به اشکال مختلفی چون یک سنت، یک فلسفه، یک دین، یک دین اومانیستی یا خردگرا، یک روش حکومت یا یک سبک زندگی توصیف شدهاست.
در اکتبر ۲۰۰۹ اولین کتاب خیریه بیخدا به نام راهنمای کریسمس برای بیخدایان که شراین ویرایش آن را بر عهده داشت منتشر شد. حق امتیاز و سود فروش کتاب به یک بنیاد خیریه اچآیوی اهدا شد. از اواخر ۲۰۰۹ او دوباره به فعالیت روزنامهنگاری خود بازگشته و دیگر کمپین اتوبوس بیخدا را رهبری نمیکند، هر چند هنوز از پشتیبانان انجمن اومانیستهای بریتانیا است.
آلتوسر در دیدگاهی ضد اومانیستی معتقد بود انسانها عاملانی صاحب اختیار و آزادی کامل نیستند، بلکه موجوداتی وابسته به نیروهای تاریخی و غیرشخصی مبارزه طبقاتی هستند.