ایاد

معنی کلمه ایاد در لغت نامه دهخدا

ایاد. [ اِ ] ( ع اِ ) پشتیبان و آنچه بدان قوت باشد. || پناه جای. || پناه. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). حفظ و حمایت ، یقال : هو فی ایاداﷲ؛ ای فی حرزه و ستره. || هوا. || کوه محکم. || خاک گرداگرد حوض. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || خرگاه. || پشته ریگ. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || میمنه و میسره لشکر. ( از اقرب الموارد ) ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || کثرت شتران. ( منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ).

معنی کلمه ایاد در فرهنگ عمید

۱. وسیلۀ قوت و نیرو.
۲. پشتیبان، پناه.
۳. پرده.
۴. کوه.
۵. دژ.

معنی کلمه ایاد در فرهنگ فارسی

پشتیبان و آنچه بدان قوت باشد

معنی کلمه ایاد در فرهنگستان زبان و ادب

[اعتیاد] ← اختلال یادزدودگی الکل زاد دائم

معنی کلمه ایاد در دانشنامه آزاد فارسی

اَیاد
طایفۀ بزرگ و قدیمی عرب عدنانی، منسوب به بنی معد و از نسل اسماعیل (ع). از طوایف ناحیۀ تهام که در اوایل قرن ۳م از فشار طوایف مُضر به عراق مهاجرت کردند و در سواد کوفه و بخشی از کشور حیره مستقر شدند. گروه هایی از این مردم به تدریج به نواحی شمالی حرکت کردند و در امتداد رودخانۀ فرات تا جزیرۀ ابن عمر پیش رفتند. ایادیان در طول حیات دولت ساسانی، بارها در قلمرو آن دولت به قتل وغارت پرداختند و سرانجام براثر حملات انوشیروان و همراهی طوایف بکر بن وائل، از مرزهای دولت ساسانی به قلمرو دولت روم شرقی گریختند. اینان در جنگ های دولت روم شرقی با اعراب مسلمان شرکت داشتند. در خلاف عمر بن خطاب، گروه بزرگی از ایادیان قشون هراکلیوس پس از پیروزی های مسلمانان از رومیان جدا شدند و به اطاعت خلافت اسلامی درآمدند و به سواد عراق بازگشتند و پس از احداث شهر کوفه در آن مستقر شدند.

معنی کلمه ایاد در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ایاد قبیله ای عدنانی از متولیان کعبه بود.
ایاد از قبایل بزرگ عدنانی است که نسبش به ایاد بن نزار بن معد بن عدنان می رسد. نزار چهار پسر به نام های مضر، ربیعه، انمار و ایاد داشت و اموالش را در دوران حیاتش میان آنان قسمت کرد. در این میان، ایاد دارای کنیزی شد که «شمطا» نام داشت. از این رو، به او «ایاد شمطا» نیز گفته اند. فرزندان نزار بر سر سهم الارث اختلاف پیدا کردند و برای داوری نزد افعی بن حصین به نجران رفتند و با نظر وی که مطابق وصیت نزار بود، عصا و حله نزار به ایاد رسید. از این رو، او را «ایاد العصا» نیز خوانده اند. ایاد و مضر هر دو از یک مادر به نام سوده بنت عک بودند.
← القاب قبیله
آثار البلاد: زکریا بن محمد القزوینی (م. ۶۸۲ق.) ، ترجمه: میرزا جهانگیر، تهران، امیرکبیر، ۱۳۷۳ش؛ الاعلام: الزرکلی (م. ۱۳۹۶ق.) ، بیروت، دار العلم للملایین، ۱۹۹۷م؛ الاغانی: ابوالفرج الاصفهانی (م. ۳۵۶ق.) ، بیروت، دار احیاء التراث العربی، ۱۴۱۵ق؛ امتاع الاسماع: المقریزی (م. ۸۴۵ق.) ، به کوشش محمد عبدالحمید، بیروت، دار الکتب العلمیه، ۱۴۲۰ق؛ انساب الاشراف: البلاذری (م. ۲۷۹ق.) ، به کوشش زکار و زرکلی، بیروت، دار الفکر، ۱۴۱۷ق؛ الانساب: عبدالکریم السمعانی (م. ۵۶۲ق.) ، به کوشش عبدالله عمر، بیروت، دار الجنان، ۱۴۰۸ق؛ البدایة و النهایه: ابن کثیر (م. ۷۷۴ق.) ، بیروت، مکتبة المعارف؛ تاریخ ابن خلدون: ابن خلدون (م. ۸۰۸ق.) ، به کوشش خلیل شحاده، بیروت، دار الفکر، ۱۴۰۸ق؛ تاریخ طبری (تاریخ الامم و الملوک): الطبری (م. ۳۱۰ق.) ، به کوشش محمد ابوالفضل، بیروت، دار احیاء التراث العربی؛ تاریخ الیعقوبی: احمد بن یعقوب (م. ۲۹۲ق.) ، بیروت، دار صادر، ۱۴۱۵ق؛ جمهرة انساب العرب: ابن حزم (م. ۴۵۶ق.) ، به کوشش گروهی از علما، بیروت، دار الکتب العلمیه، ۱۴۱۸ق؛ دلائل النبوه: البیهقی (م. ۴۵۸ق.) ، به کوشش عبدالمعطی، بیروت، دار الکتب العلمیه، ۱۴۰۵ق؛ السیرة النبویه: ابن هشام (م. ۲۱۳/۲۱۸ق.) ، به کوشش السقاء و دیگران، بیروت، المکتبة العلمیه؛ الکامل فی التاریخ: ابن اثیر (م. ۶۳۰ق.) ، بیروت، دار صادر، ۱۳۸۵ق؛ کتاب الحیوان: الجاحظ (م. ۲۵۵ق.) ، بیروت، دار الکتب العلمیه، ۱۴۲۴ق؛ المحبر: ابن حبیب (م. ۲۴۵ق.) ، به کوشش ایلزه لیختن شتیتر، بیروت، دار الآفاق الجدیده؛ مراصد الاطلاع: صفی الدین عبدالمؤمن بغدادی (م. ۷۳۹ق.) ، بیروت، دار الجیل، ۱۴۱۲ق؛ مروج الذهب: المسعودی (م. ۳۴۶ق.) ، به کوشش اسعد داغر، قم، دار الهجره، ۱۴۰۹ق؛ معجم البلدان: یاقوت الحموی (م. ۶۲۶ق.) ، بیروت، دار صادر، ۱۹۹۵م؛ معجم ما استعجم: عبدالله البکری (م. ۴۸۷ق.) ، به کوشش السقاء، بیروت، عالم الکتب، ۱۴۰۳ق.
[ویکی حج] اِیاد: قبیله ای عدنانی از متولیان کعبه بودند که نسبشان به ایاد بن نزار بن مَعْد بن عدنان می رسد، چون ایادیان در حفظ نسل و نسب خود اهتمامی نداشتند و در سرزمین های گوناگون در میان اقوام عرب و غیرعرب می زیستند، نسبشان گم شد و از آن ها چهار قبیله مالک، حُذاقه، یَقْدم و نزار شناخته شده اند. از القاب این قبیله الطبق یاد شده است. جرهمیان در پی رویدادی که مجبور به اخراج از مکه شدند حجرالاسود را از کعبه جدا و در محلی دفن کردند، همین موجب از دست رفتن تولیت کعبه از دست ایادیان و افتادن آن به دست خزاعه شد. در پی این رویداد ایادیان پراکنده شدند، گروهی به سرزمین خانق تَهامَه رفتند در آنجا ازدیاد نسل کردند، بنومعد چون از آنان ناخرسند بودند بر آنها شوریدند و آنان را پراکنده کردند، گروهی به یمن رفتند و جمعی نیز راهی طائف شدند. بسیاری از ایادیان نیز در عراق ساکن شدند. ایادیان با حکومت ساسانی رابطه ای دشمنانه داشتند و پادشاهان ساسانی در پی پیش گیری از تجاوزهای آنان به قلمرو خود یا سرکوب و اخراج آنان از منطقه عراق بودند. با ظهور اسلام، گروهی از آنان راهی روم شدند و شماری نیز در شهرهای حمص و انطاکیه و قنسرین و سرزمین های پیرامون پراکنده شدند.
جمعی از قبیله ایاد خدمت پیامبر(ص) رسیدند و ایشان از آنان درباره قس بن ساعده ایادی پرسید. وی از چهره های برجسته بنو ایاد بود که در روزگار جاهلیت در بازار عکاظ خطبه می خواند و مواعظی سودمند بیان می کرد.
ایاد از قبایل بزرگ عدنانی است که نسبش به ایاد بن نزار بن مَعْد بن عدنان می رسد.نزار چهار پسر به نام های مضر، ربیعه، انمار و ایاد داشت و اموالش را در دوران حیاتش میان آنان قسمت کرد.در این میان، ایاد دارای کنیزی شد که «شمطا» نام داشت.از این رو، به او «ایاد شمطا» نیز گفته اند.فرزندان نزار بر سر سهم الارث اختلاف پیدا کردند و برای داوری نزد افعی بن حصین به نجران رفتند و با نظر وی که مطابق وصیت نزار بود، عصا و حلّه نزار به ایاد رسید. از این رو، او را «ایاد العصا» نیز خوانده اند.ایاد و مُضَر هر دو از یک مادر به نام سوده بنت عَک بودند.

جملاتی از کاربرد کلمه ایاد

از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال دینامو زاگرب، باشگاه فوتبال سجستا، باشگاه فوتبال رئال ساراگوسا، باشگاه فوتبال رئال وایادولید، و باشگاه فوتبال رئال مورسیا اشاره کرد.
منبع فارسی بزرگ برای اسفندیار، شاهنامه فردوسی است که ۱۰۱۵ بیت (در ویرایش خالقی، در ویرایش مسکو ۱۰۰۹ بیت) از دقیقی را در خود دارد که در آغاز داستان پادشاهی گشتاسپ گنجانده شده‌اند. درون‌مایهٔ این بیت‌ها همان چیزهاییست که در ایادگار زریران نوشته شده‌است. گفته‌های خود فردوسی در جایی آغاز می‌شود که ارچاسپ پسر خود کُهْرَم را برای دیده‌وری به ایران می‌فرستد، و با بازگشتن بهمن پسر اسفندیار به دربار گشتاسپ پس از تربیت‌یافتن به دست رستم، داستان اسفندیار پایان می‌یابد.
دستور خداوند خراسان که خراسان در نسبت یکروزه ایادیش حقیرست
ای شده دست ممالک ز ایادی تو پر وی شده چشم معالی به بزرگی تو باز
از تیم‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به رئال وایادولید، رایو وایکانو، اسپورتینگ گیخون، باشگاه فوتبال ناسیونال اروگوئه، باشگاه فوتبال لیورپول (مونته‌ویدئو)، تیم ملی فوتبال اروگوئه و باشگاه فوتبال پنیارول اشاره کرد.
اوج معلی تو گشته زهر فلک موج ایادی تو رسیده بهر دیار
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال رئال ساراگوسا، باشگاه فوتبال رئال وایادولید، و باشگاه فوتبال آلباسته بالومپیه اشاره کرد.
عمار حکیم، رهبر مجلس اعلای اسلامی عراق می‌گوید در دولتی که ائتلاف عراقیه به رهبری ایاد علاوی در آن حضور نداشته باشد، شرکت نخواهد کرد.پشتیبانی مجلس اعلای اسلامی عراق که یک جناح قدرتمند شیعه عراقی است، از ائتلاف عراقیه موجب تقویت موضع این ائتلاف خواهد شد که در انتخابات پارلمانی ۷ مارس، با اختلاف کمی بر ائتلاف حکومت قانون به رهبری نوری المالکی پیروز شد.بی‌بی‌سی فارسی
گر من عواطف تو فراموش کرده ام بادا غمان من چو ایادیت بیشمار
شاخ عریان را تفرج کن بفصل نوبهار از ایادی تو خلعت های الوان یافته
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال کولو-کولو، باشگاه فوتبال آلیانزا لیما، باشگاه فوتبال یونیورسیداد شیلی، و باشگاه فوتبال رئال وایادولید اشاره کرد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال والنسیا، باشگاه فوتبال چلسی، باشگاه فوتبال اتلتیک بیلبائو، باشگاه فوتبال رئال وایادولید، باشگاه فوتبال لوانته، و باشگاه فوتبال اتلتیک بیلبائو بی اشاره کرد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به لوگو، مایورکا، نومانسیا، رکریتیوو اوئلوا، رئال مادرید کاستیا، رئال وایادولید، ژیرونا، آلمریا، آلکورکون، الچه، سلتاویگو، و خرز اشاره کرد.
بچشم هر کس او را بزرگی و حشمت بجای هر کس او را ایادی و کردار
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال رئال مادرید سی، باشگاه فوتبال رئال مادرید، باشگاه فوتبال رئال وایادولید، باشگاه فوتبال رئال مادرید کاستیا، باشگاه فوتبال ختافه، و باشگاه ورزشی تنریف اشاره کرد.
این فقیر، محمد بهاالدین عاملی - که خدایش ببخشایاد - گوید: از جمله ی آنچه که اصحابنا - خداوند اسرارشان را قدسی کناد و جایگاهشان را در جنت والابراد - در اثبات وجوب عقلانی سپاسگزاری از منعم می گویند، هر چند در این زمینه منقولی در دست نیست
آشفته یرجو علیا فی معاونته لانه مبتلی بایادی النواصب
چو تو جهان ایادی نپرویده جهان چو تو خدای مهیمن نیافریده مهیب
ارتم زیاسایاداووک (اوکراینی: Артем Ігорович Засядьвовк؛ زادهٔ ۲۰ مهٔ ۱۹۸۳) بازیکن فوتبال اهل اوکراین است.
چون دید ترا دگر ز مایاد نکرد گوئی ز پی خدمت تو رفت ز هوش