برات
معنی کلمه برات در لغت نامه دهخدا

برات

معنی کلمه برات در لغت نامه دهخدا

( برآت ) برآت. [ ب َ رِ ] ( ع ص ، اِ ) ج ِ برئَة، پاکان از چیزی. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). || بیزاران از چیزی. ( منتهی الارب ). رجوع به برئة شود.
برأت. [ ب َ ءَ ] ( ع اِمص ) برائت. وارهیدگی و سلامت از گناه و عیب و جز آن. رهائی و خلاص و وارهیدگی. ( ناظم الاطباء ). || تخلص و رهایی از شبهه. ( اقرب الموارد ). || بیزاری از چیزی. ( غیاث اللغات ). بیزاری. ( ترجمان جرجانی ، ترتیب عادل بن علی ). || ( مص ) پاک شدن. ( غیاث اللغات ). || بیزار شدن. پاک و بیزار شدن از عیب و وام و مانند آن. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). || دور شدن. ( غیاث اللغات ). رجوع به براءة شود.
برات. [ ب َ ] ( از ع ، اِ ) ( از عربی براءة ) نوشته ای که بدان دولت بر خزانه یا بر حکام حواله وجهی دهد. ( فرهنگ فارسی معین ). نوشته ایکه دولت به خزانه دار خود برای دریافت وجه و جز آن حواله می کند. چک. ( ناظم الاطباء ). صاحب آنندراج در ذیل «براءة» آرد: کاغذ نوشته تنخواه که بموجب آن از خزانه زر طلب بدست می آید و بمعنی تنخواه مجاز است... و با لفظ نوشتن و کردن و دادن وگرفتن و ستدن و آوردن و زدن و شدن و راجع شدن و برگشتن و قبول ناشدن تنخواه و زر بوصول نیامدن مستعمل وبا لفظ راندن کنایه از دفتر گذراندن... ( آنندراج ). رقعه زر. ( لغت محلی شوشتر ). به پارسی چک خوانند و... عربی است. ( انجمن آرا ). حواله. حواله کتبی. چک. صک. ( یادداشت مؤلف ). لفظ فارسی است ، کاغذ نوشته ای که بموجب آن از خزانه زر بدست آید و با لفظ نوشتن و کردن و دادن و گرفتن و آوردن و زدن و شدن مستعمل. ( بهار عجم ، از غیاث اللغات ). در عرف بازرگانان بمعنی نوشته ای که بواسطه آن دولت بر خزانه یا بر حکام یا تاجری دیگر حواله وجهی دهد و آن را به بروات جمع بندندو آن عربی است و در اصل «براءة» بوده است بمعنی بری الذمه گردیدن از دین ، و صواب در جمع آن «برأات » یا«براوات » است. ( قزوینی ، از حاشیه برهان چ معین ). گویندگان فارسی به اعتبار حواله مکتوب هر حواله و یاوارد معنوی را نیز برات اصطلاح کرده اند :
ز اندروایی ار خواهی نجاتی
ترا باید ز جوداو براتی.شاکر بخاری.شد از رنج و از تشنگی شاه مات
چنین یافت از چرخ گردون برات.فردوسی.هر کس بقدر خویش گرفتار محنت است
کس را نداده اند برات مسلمی.

معنی کلمه برات در فرهنگ معین

(بَ ) ( اِ. ) نوشته ای است که به موجب آن دریافت یا پرداخت پول را به دیگری واگذار کنند.

معنی کلمه برات در فرهنگ عمید

نوشته ای که به موجب آن دریافت یا پرداخت پولی را به دیگری واگذار می کنند.

معنی کلمه برات در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱- نوشته ای که بدان دولت برخزانه یا برحکام حوال. وجهی دهد . ۲- نوشته ایست که بموجب آن شخص بدیگری دستور دهد که مبلغی را بروئ یت یا بوعده در وجه یا بحواله کرد خود یا شخص ثالث یا بحواله کرد او بپردازد . ۳- یکی از فنون کشتی است که در ( خاک ) و ( سرپا ) بکار میرود باین ترتیب که کشتی گیر خم شده سر خود را بطرف شکم حریف قرار داده سپس از بالا دو بازو یا یک بازوی حریف را در زیر بغل خود گرفته او را بزمین می کشاند و آن دارای دو نوع است : ۱- برات سر پا . ۲- برات توی خاک . یا برات خارجه. برات حوال. خارج مملکت . یا برات داخله. برات حوال. داخل مملکت . یا برات وصولی . براتی. یا تصفی. برات . تفریغ حساب یک برات . یا شب برات . شب پانزدهم شعبان شب چک . یا عدم پرداخت برات. نپذیرفتن برات و تائ دیه نکردن وجه آن . یا موعد برات. موقع پرداخت وجه برات. یا نزول برات . نزولی که بیک برات تعلق میگیرد . یا نکول برات .
ماخوذ از تازی اعمال نیک و خیرات .
( بر آت ) جمع برئه پاکان از چیزی .

معنی کلمه برات در فرهنگ اسم ها

اسم: برات (پسر) (عربی) (تلفظ: barāt) (فارسی: بَرات) (انگلیسی: barat)
معنی: اعمال نیک و خیرات، برتری، نوشته ای که بدان دولت بر خزانه یا بر حکام حواله ای وجهی دهد، کاغذ زر، نوشته ای که بدان دولت بر خزانه یا بر حُکام حواله ای وجهی دهد، همچنین شب نیمه شعبان که احیا و شب زنده داری در آن بسیار توصیه شده است

معنی کلمه برات در دانشنامه عمومی

برات[ الف] یک سند تجاری است که بر اساس آن فردی از فرد دیگر می خواهد که مبلغی را در وجه یا حواله کرد یک فرد معین یا شخص ثالث در زمان مشخص ( آینده ) بپردازد. به عبارت دیگر نوشته ای است که از طرف طلبکار برای شخص بدهکار صادر می گردد و شخص بدهکار در صورت تأیید آن متعهد می شود که وجه برات را در سررسید معین به طلبکار یا شخص معین پرداخت نماید. . کسی که برات را صادر می کند، برات نویس یا مُحیل یا صادرکننده و کسی که برات را باید بپردازد برات گیر یا مُحالٌ علیه و کسی که مبلغ برات را دریافت می کند، دارندهٔ برات یا مُحالٌ له یا محتال می نامند. برات گیر می تواند پرداخت مبلغ برات را قبول کند یا از پذیرش آن خودداری ( نکول ) کند. برات از مهم ترین اسناد تجاری و از وسایل مهم پرداخت و کسب اعتبار در معاملات بین المللی و داخلی به شمار می رود. ماده ۲۲۳ الی ۳۰۴ قاتون تجارت مصوب ۱۳۱۱ مربوط به برات می باشد.
- منشأ پیدایش برات برای انتقال طلب بوده است. به این ترتیب که و قتی شخصی طلبی از دیگری داشته که هنوز موعد پرداخت آن فرا نرسیده، با انتقال طلب خود به شخصی دیگر امکان یک معامله نسیه را برای خود فراهم می کند و بدین ترتیب باعث صرفه جویی در یک نوبت جابجایی پول می شده است، یا شخص برای جلوگیری از خطرات حمل و نقل پول در سفرهای طولانی پول خود را به شخص دیگری پرداخته و همان مبلغ را از همکار یا دوست آن شخص در شهر مقصد دریافت می کرده است. اما امروزه با تحول در روش های جابجایی پول اهداف صدور برات تغییر کرده و صدور برات لزوماً به معنای انتقال طلب نیست.
- واژه «برات» در فارسی بسیار کهن است، در واقع معنای برات از ظاهر واژه آشکاراست یعنی برای تو و همان حواله است. از آنجاییکه بانک و بانکداری درایران باستان پیشینه ای طولانی دارد انواع سندهای تجاری از جمله برات نیز از چنان پیشینه ای برخوردار می باشند. متأسفانه با توجه به شناخت ناکافی بسیاری از افراد دربارهٔ ریشه واژه های فارسی و تاریخچه آنچه امروز موجود است این واژه ها را عربی می دانند. از جمله واژه برات را که تغییرشکل یافته برائت دانسته وبری الذمه شدن مدیون قلمداد کرده اند. این واژه را می توان درسده های گوناگون و در نوشته های متفاوت از جمله سروده ها مشاهده کرد. واژهٔ برات تغییر یافته از واژهٔ عربی «براءة» به معنای بریءالذمه شدن از دِین است که در منابع عربی کاربرد دارد، اما کاربرد شکل «برات» در فارسی بسیار کهن است و در سروده های سدهٔ ۴ق نمونه دارد. گویندگان فارسی به اعتبار آن که برات نوعی حواله مکتوب است هر حواله یا وارد معنوی را نیز برات نامیده اند. [ نیازمند منبع] مانند:
برات (آلبانی). برات شهری در جنوب - مرکز کشور آلبانی و مرکز استانی به همین نام است.
معنی کلمه برات در فرهنگ معین

معنی کلمه برات در دانشنامه آزاد فارسی

بَرات
بَرات
سندی که به موجب آن شخص به دیگری دستور می دهد در وعده ای معیّن، مبلغی را به شخص ثالث یا به حواله کرد او بپردازد. دستوردهنده را «برات کش» یا «صادرکننده»، به آن که دستور را دریافت می کند «برات گیر» یا «مُحالٌ علَیه» و به شخص ثالث نیز «دارندۀ برات» گویند. برات سندی تجاری و از نظر شکلی تابع مقررات خاصی است. قانون تجارت در مادۀ ۲۲۳ مندرجات برات را معیّن کرده است از جمله قید کلمۀ «برات» در روی آن، تاریخ تحریر، نام شخصی که باید برات را تأدیه کند، مبلغ برات، تاریخ و مکان تأدیۀ وجه برات، نام شخصی که برات در وجه یا حواله کرد او پرداخت می شود، و تصریح به این که نسخۀ چندم است. در صورتی که برات فاقد یکی از این شرایط باشد مشمول مقررات برات های تجاری نخواهد بود. درگذشته برات به روی کاغذ ساده و با دست نوشته می شد، ولی امروزه وزارت دارایی آن را به صورت چاپی تهیه می کند و در اختیار اشخاص قرار می دهد. صادرکننده پس از امضا یا مُهر برات و الصاق تمبر قانونی، از آن در معاملات برواتی استفاده می کند. برات گیر باید ظرف ۲۴ ساعت از تاریخ ارائه، قبولیِ برات را در خود برات با قید تاریخ نوشته و امضا یا مهر نماید، در غیر این صورت نُکول محسوب می شود. نکول وقتی تحقق می یابد که تصدیق نامه ای موسوم به اعتراض نکول رسماً تنظیم شود. پس از اعتراض نکول برات دهنده و ظَهرنویس ها باید به درخواست دارندۀ برات ضامنی برای تأدیه وجه آن در سَر وعده بدهند و یا وجه آن همراه با مخارج اعتراض نامه را تأدیه کنند. انتقال برات به وسیلۀ ظهرنویسی انجام می شود. دارندۀ برات مکلف است پرداخت یا قبولی آن را ظرف یک سال از تاریخ برات مطالبه کند، وگرنه حق رجوع به ظهرنویس ها را ندارد و باید در روز وعده وجه آن را مطالبه کند. اعتراض نامه ای که در موارد نکول، امتناع از قبول یا نکول و عدم تأدیه به عمل می آید در یک نسخه تنظیم و به دستور دادگاه توسط مأمور اجرا به مُحالٌ علیه، اشخاصی که در برات برای تأدیه معیّن شده اند و شخص ثالثی که برات را قبول کرده است ابلاغ می شود. به براتی که در سَرِ وعده پرداخت نشود و نسبت به آن اعتراض شود برات رجوعی گویند. انواع برات عبارت اند از برات ارزی، برات اسنادی، برات خارجی، برات داخلی، برات دیداری یا رؤیتی یا عندالمطالبه، برات مدت دار، برات مشروط، و برات وصولی.

معنی کلمه برات در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] برات (ابهام زدایی). برات ممکن از در دو معنی به کار رفته باشد: • سند برات، سند پرداخت تعهدات مالی افراد به دیوان• شب برات، شب پانزدهم و به قولی چهاردهم ماه شعبان• شهر برات، از باستانی ترین شهرهای آلبانی• صرف برات، نوعی حواله• فرمان برات، در اصطلاح دیوانی عثمانی گونه ای فرمان از جانب سلطان• ولایت برات، ولایتی در آلبانی
...
[ویکی فقه] برات (فقه). بَرات، سندی تجاری که به موجب آن کسی به دیگری دستور می دهد که مبلغ معینی را در زمان مشخص در وجه یا به حواله کردِ شخص ثالث پرداخت کند. دستور دهنده را برات کش ، برات دهنده یا صادر کننده می نامند؛ کسی که به او دستور داده شده است ، برات گیر یا محال ٌ علیه ، و شخص ثالث دارنده نامیده می شود. این سند از مهم ترین اسناد تجاری و در معاملات بین المللی و داخلی از وسایل مهم پرداخت و کسب اعتبار به شمار می رود.
واژه برات تغییر یافته از واژه عربی «براءه»، به معنای بری الذمه شدن از دین بوده است که در منابع عربی کاربرد دارد، اما کاربرد شکل «برات » نیز در فارسی بسیار کهن است و در سروده های سده ۴ق نمونه دارد.
استفاده تاجران مسلمان از برات
تاجران مسلمان از سده های نخستین اسلامی از اسناد تجاری مشابه برات استفاده می کردند و افرادی به عنوان کاتب ِ برات در ظرایف این کار مهارت یافته بودند. در اوایل قرن ۵ق /۱۱م ، شیخ مفید نمونه ای از یک سندِ برات را به دست داده است . برخی مسائل حقوقی مربوط به برات ، به مناسبت در متون فقه اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است ؛ به عنوان نمونه می توان به این موارد اشاره کرد: پذیرش خط برات بدون نیاز به شهود، حکم خرید و فروش براتهای دولتی ، و به طور ضمنی بحث از اینکه تکرار سند در صورت مشخص بودن وجه صدور آن تأثیری در مضاعف شدن بدهی ندارد. به هر روی ، برات از نظر فقها گونه ای کتبی از حواله بود و به همین سبب ، عمده مباحث نظری آن ، به طور عام در ضمن کتاب الحواله مطرح بوده است .در متون تاریخی نیز به برخی از شرایط صدور برات ، به خصوص براتهای دولتی اشاره شده است ؛ از جمله رشیدالدین فضل الله از ضرورت مهر شدن برات با «آل تمغا» و برخی شرایط دیگر سخن گفته است .
برات در تجارت بین الملل
با رونق تجارت بین الملل در اثر گسترش دریانوردی ، از اوایل سده ۱۳ق /۱۹م بر اهمیت برات به عنوان ابزار مبادلات مالی افزوده شد. از نمودهای این اهمیت ، تدوین کتاب «براتها۱» توسط جوزف استوری ، حقوقدان آمریکایی بود. با توسعه جایگاه برات در تجارت بین دول ، افزون بر توجهی که در قوانین کشوری بدان صورت می گرفت ، تدوین قوانین هم شکل به عنوان یک ضرورت مطرح بود. از اوایل سده ۱۹م ، قوانین مربوط به برات در حوزه قانون گذاری فرانسه و آلمان مورد توجه قرار گرفت و از جمله بخشی از «قانون تجارت ۲» فرانسه مواد بدان اختصاص داده شد.نخستین کوشش برجسته در راستای یکسان سازی قوانین بین دول ، «قانون براتها۳» مصوب ۱۸۸۲م است که افزون بر انگلستان ، حاکم بر روابط تجاری کشورهای مشترک المنافع بود.در حوزه حقوق رومن - ژرمن ، گامهای نخست در دو کنفرانس ِ برگذار شده در لاهه در ۱۹۱۰ و ۱۹۱۲م با رویکرد فرانسوی - آلمانی برداشته شد۴ و گام جدی تر «پیمان ژنو درباره قوانین همسان برای برات و سفته ۵» در ۱۹۳۰ و ۱۹۳۲م بود که به وسیله بیش تر کشورهای اروپایی و برخی از کشورهای دیگر جهان پذیرفته شد. برای ایجاد وحدت کامل مقررات این سند در تمام جهان حتی در کشورهای انگلیسی - آمریکایی و آمریکای لاتین (که به آن پیمان نپیوسته اند) پیش نویس ضمیمه اول پیمان بین المللی برات و سفته ۶ در بیستمین اجلاس آنسیترال (کمیسیون حقوق تجارت بین الملل سازمان ملل متحد) (۱۹۸۸م ) تنظیم شده که هنوز به مرحله نهایی نرسیده است .
پیشینه برات در ایران
...
[ویکی فقه] برات (ولایت). بِرات ، ولایت و شهر مرکز آن ، شهری است در جنوب بخش مرکزی آلبانی (جمهوری آلبانی کشوری است در جنوب شرقی قاره اروپا) که قسمتی از اراضی آن کوهستانی است .
سابقه این شهر به سده ۴ق م می رسد. در سده ۲ق م یونانیان این شهر را آنتی پاتریا می نامیدند. در عهد امپراتوری روم شرقی (بیزانس )، این شهر پولخِریوپولیس نامیده شد. از سده ۳ق /۹م هنگامی که صربها حکومت شهر را در دست گرفتند، آن را بلگراد نامیدند. در نوشته ها از چند بلگراد، از جمله بلگراد دانوب (طونا بلغرادی )، بلگراد استولنی (استولنی بلغرادی )، بلگراد اردل (اردل بلغرادی ) و بلگراد آرناؤد (آرناؤد بلغرادی ) یاد شده است . ترکان عثمانی ساکنان آلبانی را «آرناؤد» می نامیدند. از این رو، شهر مذکور «آرناؤد لُغ بلغرادی » خوانده شد. بعدها این شهر برات (براتی ) نامیده شد که برگرفته از نام بلگراد است . شهر برات ، مرکز ولایت برات در کنار رود اوسومی واقع شده که شاخه ای از رود سِمِنی است .
جمعیت شهر
جمعیت شهر در ۱۹۶۷م /۱۳۴۶ش حدود ۲۴ هزار نفر بوده که در ۱۹۹۳م /۱۳۷۲ش به بیش از ۱۴۸ هزار نفر افزایش یافته است («برات ۲»،. (npn. ولایت برات از مراکز باغداری ، تولید انگور و توتون است . صنایع شهر و ولایت شامل کاغذسازی ، تهیه روغن زیتون و سیگار است . در کوچووه نزدیک شهر برات پالایشگاه نفت ساخته شده است .
حضور دولت عثمانی در برات
حضور فعال دولت عثمانی در آلبانی از ۷۸۵ق /۱۳۸۳م آغاز شد. در ۷۹۸ق /۱۳۹۶م یک لشکر ترک به آلبانی حمله کرد و چند شهر از جمله برات را به تصرف در آورد. در ۸۴۷ق /۱۴۴۳م ژرژ کاستریوتا، قهرمان ملی آلبانی که از سوی مراد دوم سلطان عثمانی ، اسکندربیک لقب یافته بود، کوشید تا لشکریان عثمانی را که چندبار شهر برات را به تصرف درآورده ، و قیام مردم آن را سرکوب کرده بودند، از آن جا بیرون راند. در ۸۵۱ق /۱۴۴۷م سلطان مراد دوم به تشویق حمزه بیک برادر زاده اسکندربیک که با عمویش اختلاف پیدا کرده بود، عازم جنگ با اسکندربیک و تصرف آلبانی شد. در نخستین پیکارها لشکریان عثمانی موفق به تصرف برات نشدند، ولی پس از ۸۵۲ق /۱۴۴۸م مراد دوم توانست این شهر را به تصرف درآورد. در این پیکار فرمانده سپاه اسکندربیک که برای نجات وی به آنجا آمده بود، دستگیر، و کشته شد چندی بعد در ۸۵۹ق /۱۴۵۵م که سلطان محمد فاتح بر تخت امپراتوری عثمانی تکیه داشت ، اسکندربیک کوشید تا برات را از تصرف ترکان خارج کند. وی مدتی شهر را در محاصره گرفت ، ولی سرانجام در نتیجه فشار ترکان ناگزیر عقب نشست .
احیای سنتهای فرهنگی
...

معنی کلمه برات در ویکی واژه

نوشته‌ای است که به موجب آن دریافت یا پرداخت پول را به دیگری واگذار کنند.

جملاتی از کاربرد کلمه برات

این روستا در دهستان همبرات قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن زیر سه خانوار بوده‌است.
پاپوآی غربی پیش از سال ۲۰۰۷ به‌عنوان بخش غربی استان ایریان جایا (ایریان جایا برات) شناخته می‌شده‌است. این استان را شبه‌جزیرهٔ «دوبرای» (سر پرنده)، شبه‌جزیرهٔ «بومبرای» و جزیره‌های «راجه آمپات» تشکیل می‌دهد.
بروز نیمه شعبان برات خلد و بقا گرفت و در صف مینو قدم نهاده براه
من نترسم از تو ونه از خدات آمدم پیش تو از قلعه برات
در واقع، شوروی فضاپیمای بدون سرنشین را از سال ۱۹۵۹ به ماه فرستاد، و در سال ۱۹۶۲، دو ردیاب فضایی در آی‌پی-۱۵ اوسورییک و آی‌پی-۱۶ یفپاتوریا معرفی شدند، در حالی که ایستگاه مخابراتی ساترن به آی‌پی-۳، ۴ و ۱۴ افزوده شده بود، مورد آخر، شعاع ۱۰۰ میلیون کیلومتری را پوشش می‌دهد. اتحاد جماهیر شوروی مأموریت‌های آپولو را در «لشکر انتقال فضایی»، که مملو از جدیدترین تجهیزات جمع‌آوری اطلاعات و نظارت بود، ردیابی می‌کرد. وازیلی میشین، در مصاحبه‌ای با مقاله «برنامه ماهی که پر از شک و شبهه است»، بیان کرد که بعد از فرود آپولو به چه ترتیب برنامه‌های شوروی برای سفر به ماه کاهش یافت.
به گزارش اتحادیه کارگران آزاد ایران، بازنشستگان مخابرات در شهرهای بیرجند، شهر کرد، اصفهان، خرم‌آباد، کرج، مشهد و اهواز در برابر ساختمان مخابرات مرکز استان یا شهر خود دست به تجمع‌های اعتراضی زدند.
ز خط لب چه نویسی برات بر جانها که دید روی تو را کو نه جان برات دهد
سه شنبه ۸ شهریور، تعدادی از کارکنان اداره مخابرات آذربایجان شرقی در اعتراض به تأخیر در پرداخت حقوق خود در برابر ساختمان دفتر مدیر منطقه در تبریز، تجمع اعتراضی برپا کردند.
دیوانه بقا ندهد ده روزه برات جان گر خسرو مسکین را پروانه تو نبود
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال ماریوپول، باشگاه فوتبال اسلوان براتیسلاوا، باشگاه فوتبال چورنومورتس اودسا، باشگاه فوتبال دینامو کی‌یف، باشگاه فوتبال دینامو مینسک، و باشگاه فوتبال زوریا لوهانسک اشاره کرد.
چشم دارم ز لب لعل تو من ای ساقی که براتم به لب چشمهٔ کوثر نکنی
ایدهٔ ماهوارههای مخابراتی، نخستین بار توسط وی مطرح شد. وی علاوه بر کتاب‌های داستانی علمی-تخیلی، تعدادی آثار علمی نیز داشت.
احن الیک و العبرات تجری کما حق العطاش الی الزلال
براتی گر شود راجع چه باشد نه خط مجد دین شمس الکفاتست
فرمانده پرواز، ترولی، یک کهنه فضانورد محسوب می‌شد که سابقه پرواز در اس‌تی‌اس-۲ و دو پروازِ نزدیکی و نشست را با شاتل فضایی انترپرایز تجربه کرده بود(۱۹۷۷). پیش از این نیز به عنوان مخابراتیچی کپسول در سه مأموریت اسکای‌لب و آپولو-سایوز خدمت کرده بود. برنداشتاین، گاردنر و بالفورد از سال ۱۹۷۷ جمع شده بودند و از سال ۱۹۷۹ در حال آموزش بودند. این مأمورت در اصل برای چهار خدمه برنامه‌ریزی شده بود. تورنتون بعداً به عنوان متخصص سوم در دسامبر، به گروه اضافه شده بود؛ که در واقع ۸ ماه پس از تعیین و معرفی گروه اصلی بود.
شبِ برات گرفتم بهانه می کردی چو روزۀ رمضان تا کی انتظار به عید
لطف او مرگ را حیات دهد به حیات ابد برات دهد
این فرهنگستان در سال ۱۸۲۵ با حمایت مالی ایشتوان سِچِنْیی و چند نمایندهٔ دیت (مجلس شورا) پوژونْی (اکنون براتیسلاوا) تأسیس گردید که ابتدا مکانی برای گردهمایی افراد تحصیل‌کرده بود ولی در سال‌های بعدی به صورت مرکز آموزش و مطالعات زبان مجاری درآمد. نام کنونی فرهنگستان را در سال ۱۸۴۵ بر آن نهادند. ساختمان مرکزی فرهنگستان نیز با معماری فردریش آگوست شتولر به سبک رنسانس در ۱۸۶۵ افتتاح شد.
به قدر وجه براتم درید کفش و نشد که یک فلوس ز وجه برات بستانم
بنابر گزارش‌ شبکه‌های اجتماعی گروهایی از بازنشستگان معترض شرکت مخابرات، حداقل در شهرهای مریوان، سنندج، تبریز و بندرعباس تجمع‌های اعتراضی برپا کردند. این اعتراض‌ها به دلیل پرداخت نشدن مطالبات سال‌های گذشته به نرخ روز، بی‌توجهی مدیریت به آیین‌نامه ۸۹ و به‌روز نشدن کمک هزینه‌های رفاهی در سال‌های ۱۴۰۱ و۱۴۰۲ صورت گرفته است.