بخشنده. [ ب َ ش َ دَ / دِ ] ( نف ) کسی که می بخشد و داد و دهش بسیار می کند. ( ناظم الاطباء ). واهب. وهوب. ماجد. ( منتهی الارب ). واهب. وهّاب. وهوب. ( مهذب الاسماء ). سخی. دهشکار. جواد. معطی. دهنده. مانح. باذل. بذّال. بذول. ( یادداشت مؤلف ) : بدینار کم ناز و بخشنده باش همان دادده باش و فرخنده باش.فردوسی.چنین شهریاری و بخشنده ای بگیتی ز شاهان درخشنده ای.فردوسی.توانا و دانا و بخشنده ای خداوند خورشید رخشنده ای.فردوسی.خداوندبخشنده کارساز خداوند روزی ده بی نیاز.فردوسی.دست بخشنده تو نام تو بازرگان کرد تو کنون گویی این را چه دلیل است و نشان.فرخی.در جوانمردی جایی است که آنجا نرسید هیچ بخشنده و زین پس نرسد هرگز هم.فرخی.ای میر نوازنده و بخشنده و چالاک ای نام تو بنهاده قدم بر سر افلاک.عنصری.ماه فلک فضلی و شاه حشم جود رخشنده تر از ماهی و بخشنده تر از شاه.سوزنی.چو بخشاینده و بخشنده جود نخستین مایه ها را کرد موجود.نظامی.وین سعادت به زور بازو نیست تا نبخشد خدای بخشنده.سعدی.ستایش خداوند بخشنده را که موجود کرد از عدم بنده را.سعدی ( بوستان ).جوانمرد و خوش خوی و بخشنده باش چو حق بر تو باشد تو برخلق پاش سعدی ( بوستان ).بخیلی که باشد خوش و تازه روی بسی به ز بخشنده تلخ گوی.امیرخسرو.- بخشنده دست ؛ آنکه دست بخشنده دارد : خردمندبه پیر و یزدان پرست جوان گرد و خوش خوی و بخشنده دست.( گرشاسب نامه ).- بخشنده زر؛ آنکه زر بخشد و عطا کند : شهنشاه محمود بخشنده زر فلک ناوریده چنو تاجور.فردوسی.- بخشنده کف ؛ آنکه دست بخشنده دارد : چو دانا شود مردبخشنده کف مر او را رسد بر حقیقت شرف.ابوشکور.- بخشنده گنج ؛ آنکه گنج می بخشد. بسیار بخشنده : هنرپرور و راد و بخشنده گنج از این تخمه هرگز نبد کس برنج.فردوسی.|| قسمت کننده. قاسم. قسیم. ( یادداشت مؤلف ).
معنی کلمه بخشنده در فرهنگ عمید
عطاکننده، دارای دادودهش بسیار.
معنی کلمه بخشنده در فرهنگ فارسی
( اسم ) ۱ - داده عطا شده . ۲ - معاف عفو شده . ۳ - قسمت شده .
معنی کلمه بخشنده در فرهنگ اسم ها
اسم: بخشنده (دختر) (فارسی) (تلفظ: bakhšande) (فارسی: بخشنده) (انگلیسی: bakhshande) معنی: عطا کننده، ( صفت فاعلی از بخشیدن ) آنکه چیزی را بی آنکه عوضی بخواهد می بخشد
معنی کلمه بخشنده در دانشنامه عمومی
بخشنده (فیلم). بخشنده یا انتقال دهنده ( به انگلیسی: The Giver ) یک فیلم علمی–تخیلی اجتماعی آمریکایی محصول سال ۲۰۱۴، به کارگردانی فیلیپ نویس و نویسندگی مایکل میتنیک و رابرت بی. وید، که براساس رمانی به همین نام در سال ۱۹۹۳، به قلم لوییس لوری ساخته شده است. در این فیلم بازیگرانی همچون جف بریجز، مریل استریپ، برنتون توایتز، اودیا راش، کامرون مانهن، الکساندر اسکارشگرد، کیتی هلمز و تیلور سوئیفت ایفای نقش می کنند. داستان فیلم حول به تصویر کشیدن سه دوست نوجوان به نام های جوناس، فیونا و آشر که در مرحله شروع بزرگسالی و کسب مسئولیت هستند شروع می شود. در جامعه ای که به نظر می رسد عاری از هرگونه جنگ و غم و نزاع و پلیدی و رنگ باشد، تمام اتفاقات گذشته بر روی ذهن یک شخص ثبت می گردد که به این افراد بخشنده می گویند. پس از مراسم، فیونا به عنوان یک پرستار کودک و آر به عنوان خلبان معرفی می شود و جوناس که به عنوان یک اهدا کننده جدید شناخته شده باید خاطرات گذشتگان را به ذهن بسپارد. ظاهر زندگی مردم این جامعه نشان از آن می دهد که همه پاک و بی آلایش اند و هیچ بدی و دروغی در آنها وجود ندارد اما هنگامی که جوناس با خاطرات گذشته انسان ها آشنا می شود و می فهمد که سرپرست ها چه چیزهایی از آنان مخفی کرده اند سعی می کند واقعیت را به خانواده و دوستان خود بفهماند. • برنتون توایتز در نقش جوناس • جف بریجز در نقش بخشنده • مریل استریپ در نقش سرپرست ارشد • اودیا راش در نقش فیونا • کامرون مانهن در نقش آشر • الکساندر اسکاشگورد در نقش پدر جوناس • کیتی هلمز در نقش مادر جوناس • تیلور سوئیفت در نقش رزماری • الکساندر و جیمز جیلینگز در نقش گابریل • اما ترامبلی در نقش لیلی • تابو رامسی در نقش رابی
جملاتی از کاربرد کلمه بخشنده
بخشنده بی نیازی، از خلق کردگارم از دولت قناعت، سلطان روزگارم
تو بخشنده هرگناهی وبس نباشد در این خانه غیر از توکس
بخشنده بحر بندهٔ دست جواد تست گردنده چرخ سخرهٔ عزم روان تست
در بررسیهایی که انجام گرفته، عدهای از آبکناریهای فعلی از نسل کردان و لرهایی هستند که در زمان شاه عباس صفوی و نادرشاه افشار به سواحل مرداب تبعید شده و در آبکنار ساکن شدهاند که میتوان به کبیری، مسعودی، کامجار، زارع، بشیری، سید کیائی، میرزاد، ساجدی، شفق، نیکو، گلی، بخشنده و پور موسی، شاکری، شکری، نظری، دبیری، عزیزی و تشکری اشاره نمود.
ابری است دست رادت بخشنده بر خلایق این بدرههای گوهر وان قطرههای باران
منت منه بداده که بخشنده ایزد است چون رزق را به روی کسی در نبستهاند
ابن کثیر وی را از بخشندهترین و بهترین پادشاهان میداند که امنیت و عدل را برقرار کرد و باعث رونق تجارت شد.
بعهد تو، ای دوار مهربان که بخشنده دستی و شیرین زبان
11.اگر می خواهی این کار خیر را انجام دهی که مرا نزد خود دعوت کنی، به شیوه ی بخشندگان این کار را پنهانی و به دور از چشم حسودان و رقیبان انجام بده؛ زیرا انسان های کریم و بخشنده، برای رضای خدا به طور مخفیانه احسان و نیکی می کنند.
بنام خداوند بخشنده مهربان.از محمد، فرستادهٔ خدا، به خسرو، بزرگِ فارس. درود بر آن کسی که حقیقت را بجوید و هدایت را پیرو باشد و به خداوند و رسولش ایمان آورد و گواهی دهد که جز الله معبودی نیست و شریک ندارد و یگانه است، و گواهی دهد که محمّد بنده و فرستاده اوست. من تو را به سوی خدا میخوانم. فرستاده خدا برای همگان هستم تا آنان را بیم دهم و حجت را بر کافران تمام کنم. اسلام بیاور تا در امان باشی و اگر از اسلام رویگردان شوی، گناه مردم مجوس بر گردن تو است.
او همچنین میگوید موسیقی ذهن را لطیف و اخلاق را ملایم و جان را شاد و قلب را دلیر و بخیل را بخشنده میکند و با نبیذ غم توانفرسا را میبرد و نشاط میآورد و غم میزداید. او دربارهٔ نغمهگر ماهر، میگوید نغمهگر ماهر کسی است که به نفس خود مسلط باشد و با ظرافت از دستگاهی به دستگاهی رود و نغمههای گوناگون آرد.
خسرو دادگر با هنر با ادراک آیتی باشد از آن داور بخشنده پاک
محمد در برابر رفتار یک مسلمان گفت: پروردگارم به من نه فرمان دادهاست: «از خدا بیدار باشم، چه در خلوت و چه در ملاء عام، عادلانه صحبت کنم، خواه خشمگین باشم و چه خشنود، و اعتدال را رعایت کنم، چه در هنگام فقر و چه در زمان ثروتمندی، با کسانی که از من جدا شدهاند، دوستی دوباره برقرار کنم، با کسی که از من دوری میکند، بخشنده باشم، در سکوت بیاندیشم، با نگاهم پندی بیاموزم، و به حق فرمان دهم.»
از چه باشی به من تو ماننده من بخشنده تو ستاننده
سرداران و سران گشاده روی، مرزبان، پیشتاز، برگزیده بخشنده و مهمان نواز
به نام خداوند بخشندهٔ مهربان * این است کاخ باشکوه * امیر شمس معالی * امیر پسر امیر * فرمان داد به ساخت آن در دوران زندگیاش * سال سیصد و نود * و هفت هجری قمری * و سال سیصد و هفتاد * و پنج خورشیدی
"از محدودیت های اساسی حیاء زنانه فراتر نروید و در نقش بخشنده سخاوتمند شخصا زیاده روی نکنید؛ زنان را به مهمات ملک چه کار است؟ امور حاکمیت فقط در کار مردان است. به دعاهای خود و مهره های نماز خود نگاه کنید؛ زنهار که بعد از این درب سرای خود را بر هیچ مسلمان و ذمّی نگشائی."
اسماء الحسنی (نامهای نیکو) در اسلام شامل ۹۹ نام است که ویژگیهای خدا در اسلام را بیان میکنند. همهٔ این نامها به الله اشاره میکنند، نام الهی والا و جامع همهٔ این ویژگیها. در میان این نامها، رحمان (بخشنده) و رحیم (مهربان) از بقیه مشهورتر و پراستفادهتر هستند.
سلطان روی زمین بخشنده ناصردین کز جود متصلش رفت آب هر گهری
هنر پرور و راد و بخشنده گنج ازین تخمهٔ هرگز نبد کس به رنج