بخش مراقبت‌های ویژه
معنی کلمه بخش مراقبت‌های ویژه در فرهنگستان زبان و ادب

بخش مراقبت‌های ویژه

معنی کلمه بخش مراقبت‌های ویژه در فرهنگستان زبان و ادب

{intensive care unit, ICU} [علوم سلامت] بخشی در بیمارستان که بیمارانِ نیازمند به پایش و مراقبت مستمر در آن نگهداری می شوند

معنی کلمه بخش مراقبت‌های ویژه در دانشنامه عمومی

بخش مراقبت های ویژه یا آی سی یو ( به انگلیسی: Intensive care unit ( ICU ) ) از بخش های تخصصی در بیمارستان است که خدمات مراقبت های ویژه پزشکی را به بیماران ارائه می دهد. بخش مراقبت های ویژه همچنین با نام های آی تی یو ( Intensive therapy unit ) , ( Intensive Treatment Unit ) و سی سی یو ( Critical Care Unit ) نیز شناخته می شود. کادر پزشکی آموزش دیده مانند پزشکان مراقبت های ویژه و پرستاران مراقبت های ویژه در این بخش فعالیت می کنند. بیماران معمولاً با بیماری ها و موارد تهدید کنندهٔ زندگی مانند سندرم زجر حاد تنفسی و شوک عفونی و پس از جراحی های عمده و با خطر بالا در بخش مراقبت های ویژه بستری می شوند.
در این بخش، بیماران به طور لحظه ای و شبانه روزی تحت پایش قرار داشته و درمان ها به صورت تهاجمی و نیمه تهاجمی انجام می شود. منظور از نیمه تهاجمی سامانه های پایش مستقیم مانند اندازه گیری مستقیم فشار خون درون سرخ رگ یا درون جمجمه و ایجاد و تحریک تنفس درون نای توسط دستگاه تنفس مصنوعی است. بیشتر تجویز دارویی، داروهای مراقبت ویژه بوده که به بیماران داده می شود. بخش مراقبت قلبی ریوی که به اختصار به آن سی پی یو نیز می گویند در بخش مراقبت های ویژه قرار گرفته است، و در اینجا امید به زندگی برای بیماران وجود دارد.
بخش مراقبت های ویژه در هر بیمارستان معمولاً به انواع زیر تقسیم می شود:
• مراقبت های ویژه کودکان Pediatric Intensive Care Unit ) PICU )
• مراقبت های ویژه سیار Mobile Intensive Care Unit ) MICU )
• مراقبت های ویژه جراحی Surgical Intensive Care Unit ) SICU )
• مراقبت بیماران قلبی ریوی ( Cardiopulmonary Unit )
• مراقبت های ویژه نوزادان NICU ( Neonetal Intensive Care Unit )
در ایران، ریاست بیمارستان موظّف است یک نفر از پزشکان شاغل در آن بیمارستان را که در مفاد دوره بالینی تخصصی خود دوره مراقبت های ویژه ( متخصصین بیهوشی، متخصصین داخلی، و متخصصین ریه ) پیش بینی شده است را بر اساس قابلیت، تجربه و تبحر علمی و عملی به عنوان ریاست بخش مراقبت های ویژه منصوب نماید. در صورتی که انتخاب رئیس بخش مراقبت های ویژه از گروه های نام برده امکان پذیر نباشد، ریاست بیمارستان می توانند از سایر گروه های تخصصی که دوره مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه ها را گذرانده باشند یکنفر را به عنوان ریاست بخش انتخاب نماید.

معنی کلمه بخش مراقبت‌های ویژه در ویکی واژه

بخشی در بیمارستان که بیمارانِ نیازمند به پایش و مراقبت مستمر در آن نگهداری می‌شوند.

جملاتی از کاربرد کلمه بخش مراقبت‌های ویژه

نادر طالب‌زاده، عصر ۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ به دلیل عوارض ناشی از عارضه قلبی و لختگی خون در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان درگذشت.
عباس امیرانتظام، سخنگوی دولت موقت مهدی بازرگان، پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران بازداشت و سپس در دادگاهی به ریاست محمد محمدی گیلانی به حبس ابد محکوم شد. امیرانتظام روز ۲۱ شهریور ۱۳۹۲ برای درمان به بیمارستان مراجعه می‌کند و متوجه می‌شود که محمدی گیلانی در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری است و در همان لحظه به ملاقات وی می‌رود و از او عیادت می‌کند.
هرچند بعضی مطالعات تحقیقی اثربخشی دعا در کاهش تب و کاهش زمان بستری شدن در بخش مراقبت‌های ویژه و بیمارستان را نشان داده و نیز بهبودی نسبی در بعضی بیماری‌های سرطانی را تأیید کرده‌است،
آرمیتا گراوند در ۶ آبان ۱۴۰۲ و پس از ۲۸ روز بستری در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان فجر جان باخت. خبر جان باختن او را ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت ایران اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری ایرنا «بر اساس نظریهٔ رسمی پزشکان، آرمیتا گراوند پس از افت ناگهانی فشار خون، دچار سقوط، ضربه به مغز و به دنبال آن تشنج مداوم، کاهش اکسیژن‌رسانی مغزی و اِدم مغزی شده است». فعالان حقوق بشر او را قربانی درگیری با پلیس حجاب جمهوری اسلامی می‌دانند. این فعالان، پلیس حجاب در ایران را متهم کردند با ضرب و جرح او، باعث به کما رفتن او شدند.
با آزمایش‌های بسیار، نشان داده شده‌است که سطح مس و آلیاژهای آن، باکتری استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی‌سیلین را در کمتر از ۲ ساعت از زمان آلودگی نابود می‌کند. این نتایج، نویدبخش غلبه بر عفونت‌های بیمارستانی است. استفاده از مس در قسمت‌های فلزی تخت و میز بیمار، شیرآلات و دستگیره درها، سینی، سینک و ... ، به ویژه در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها، سبب کاهش انتقال باکتری به دیگر افراد خواهد شد.
انتشار تصویری از آرمیتا گراوند در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان فجر تهران در شبکه‌ها اجتماعی سبب شد که فشار بر خانواده او دوچندان شود و مأموران گوشی‌های همراه اعضای خانواده آرمیتا را که همچنان در کما به سر می‌برد به ظن ارسال تصویر، ضبط کنند. همچنین به گزارش شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران، معلمان آرمیتا توسط رئیس حراست وزارت آموزش و پرورش تهدید شدند که از انتشار هرگونه خبر یا عکسی از او خودداری کنند.
در ایران، ریاست بیمارستان موظّف است یک نفر از پزشکان شاغل در آن بیمارستان را که در مفاد دوره بالینی تخصصی خود دوره مراقبت‌های ویژه (متخصصین بیهوشی، متخصصین داخلی، و متخصصین ریه) پیش‌بینی شده‌است را بر اساس قابلیت، تجربه و تبحر علمی و عملی به عنوان ریاست بخش مراقبت‌های ویژه منصوب نماید. در صورتی که انتخاب رئیس بخش مراقبت‌های ویژه از گروه‌های نام‌برده امکان‌پذیر نباشد، ریاست بیمارستان می‌توانند از سایر گروه‌های تخصصی که دوره مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه‌ها را گذرانده باشند یکنفر را به عنوان ریاست بخش انتخاب نماید.
باگنهولم پس از نجات با بالگرد به بیمارستان دانشگاه ترومسو منتقل شد و تیمی متشکل از بیش از صد پزشک و پرستار برای نجات جان او به مدت ۹ ساعت در چندین شیفت کار کردند. باگنهولم ده روز پس از حادثه در حالی که از گردن به پایین فلج بود به هوش آمد و سپس دو ماه را در بخش مراقبت‌های ویژه برای نقاهت گذراند. اگرچه امروزه او تقریباً به‌طور کامل از این حادثه بهبود یافته‌است اما هنوز در اواخر سال ۲۰۰۹ علائم جزئی در دست و پا مربوط به آسیب عصبی داشت. پروندهٔ باگنهولم در مجلهٔ برجستهٔ پزشکی انگلیس لنست و در کتاب‌های درسی پزشکی مورد بحث قرار گرفته‌است.
شاه آبادی در شامگاه ۲۷ بهمن ۱۳۹۶ بر اثر زخم دیابت، گرفتگی عروق پا و ایست تنفسی در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بقیةالله بستری شد.
بخش مراقبت‌های ویژه در هر بیمارستان معمولاً به انواع زیر تقسیم می‌شود: