بخاری. [ ب ُ ] ( اِ ) بخار. علم و فضل. ( آنندراج ). رجوع به بخار شود. بخاری. [ ب ُ ] ( ص نسبی ) منسوب به بخار. - کشتی بخاری ؛ آن کشتی که با گاز و نفت و سوخت حرکت کند. مقابل کشتی بادبانی. || آنکه عود بخور می کند. ( ناظم الاطباء ). بخاری. [ ب ُ ] ( اِ مرکب ) آن جای که در دیوار اطاق تعبیه کنند سوختن چوب و امثال آن را برای گرم شدن.اجاقی که در ازارء و یا در گوشه اطاق سازند و دودکش آن را در میان جرز قرار دهند و جهت گرم کردن اطاق چوب یا زغال در آن بسوزانند. ساواک. دودگاه. دودکند.( ناظم الاطباء ). آتشدان. جای افروختن آتش در خانه برای گرم شدن. بنا یا آلتی که در آن چوب یا زغال سنگ یانفت و مانند آن سوزند. و بخاری برق که با الکتریک گرم شود. ( یادداشت مؤلف ). در بلاد سردسیر گشاده مثل طاقی در دیوار خانها سازند و آتش در آن بر کنند تا خانه گرم باشد. ( آنندراج ). تنوره. در قدیم بخاری در دیوار ساخته می شد و آن سوراخی بود که به بام راه داشت و این راه دودکش آن محسوب می شد در دوره های اخیر خصوصاً پس از استخراج زغال سنگ ، بخاری چدنی و آهنی معمول شد و آن محفظه ای است که در آن زغال سنگ یا چوب ریزندو بوسیله سوراخهائی که در زیر محفظه تعبیه شده است ، هوا بدان داخل گردد و دود از لوله ای که به بام یا پنجره پیوسته است خارج گردد. بخاری نفتی نیز چنین وسیله ای است و بجای زغال سنگ ، نفت از مخزنی جداگانه بوسیله لوله ای به داخل محفظه بخاری وارد شود. نوع دیگر بخاری خاک اره ای است که در آن خاک اره ریزند. بخاری برقی بخاریی است که مفتولی از سیم در کاشی نسوز جای دهند و دو سر آن را به سیم برق وصل کنند، بر اثر عبور برق آن مفتول بگدازد و حرارت پخش کند : دارم از جود تو در خانه زمستان کده ای کز بخاریش دمد چون گل خندان آتش.اثیر اومانی.و آنکه با اطلس و اکسون بودش سرد اکنون به بخاری کندش گرم و تن آسان آتش.اثیر اومانی.برده بر طینت تو سغد سمرقندی رشک شده از دود بخاریت خجل نافه چین.سلمان ساوجی.در بخاری مرغ ، برکف جام می روزگار برف و باران یاد باد.باقر کاشی.با بخور بخاری تو به رشک از گریبان صبح باغ ارم.سنجر کاشی.لشکر دین را به کوی اهل دنیا بار نیست کز بخاری هست نارین قلعه ها در هر مکان.
معنی کلمه بخاری در فرهنگ معین
( ~. ) (ص نسب . ) (اِمر. ) دستگاهی که در زمستان برای گرم کردن هوای فضاهای بسته مثل اتاق ، کلاس ، مغاز، و... به کار برند و در آن با سوزاندن نفت ، هیزم و غیره حرارت ایجاد شود.
معنی کلمه بخاری در فرهنگ عمید
دستگاهی که در زمستان برای گرم کردن هوای اتاق به کار می رود و در آن هیزم، زغال، گاز، یا نفت می سوزانند، یا با برق کار می کند. = بخارایی
معنی کلمه بخاری در فرهنگ فارسی
محمد بن اسماعیل بن ابراهیم مکنی به ابو عبد الله ( و . ۱۹۴ ه. ق . / ۸۱٠ م . ف. نزدیک سمرقند ۲۵۶ ه. ق . / ۸۷٠ م . ) از بزرگان علما و محدثان اهل سنت و مولف [ الجامع الصحیح ] مشهور به [ صحیح بخاری ] و [ التاریخ ] . دستگاهی که در زمستان برای گرم کردن در، اطاق بکار میرود و در آن هیزم یا نفت، یا ذغال میسوزانند ( صفت ) منسوب به بخارا از اهل بخارا بخارایی . شمس الدین معروف به امیر سلطان از اکابر مشایخ خلوتیه و مورد عنایت سلطان با یزید عثمانی بود .
معنی کلمه بخاری در دانشنامه آزاد فارسی
وسیله ای معمولاً با بدنه فلزی برای گرم کردن هوای مکانی مسقّف و یا پخت و پز با سوزاندن چوب، زغال، نفت، گاز و نیروی برق. در قدیم بخاری در پناهگاه های سکونتی به صورت یک اجاق در کف و یک سوراخ دودکش در سقف برای خروج دود بوده است. این نوع بخاری تا قرن ۱۱ م در داخل یا کنار دیوار اتاق نصب و دودکش آن از بام خارج می شد. در قرون وسطا بخاری ها سطح وسیعی داشت و تعداد زیادی از گرمای آن بهره می بردند. در قرن ۱۷ م فیزیک دان فرانسوی لوئی ساووت (۱۵۷۹ ـ ۱۶۴۰) نوعی بخاری ساخت که هواکش و حرارت آن مناسب بود. در ۱۷۱۳ نیکلا گایوگرا فرانسوی بخاری توخالی با بدنه فلزی ساخت که آتش به صورت شعله ور درون آن می سوخت. در ۱۷۴۵ بنجامین فرانکلین نوعی بخاری ساخت که گرمای آن بیشتر از سایر بخاری ها بود. این نوع بخاری دارای یک آتشدان بود که با ایجاد یک نوع رادیاتور مؤثر واقع شد. در اوایل قرن ۱۹ بخاری های مدرن به وسیلۀ بنجامین تامسون انگلیسی (۱۷۵۳ ـ ۱۸۱۴) ساخته شد.
معنی کلمه بخاری در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] بخاری (ابهام زدایی). بخاری ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • ابوالمثل بخاری، از شاعران دوره سامانی در اواسط قرن چهارم• باقر بن عثمان بخاری اوچی، از عرفای قرن یازدهم شبه قاره و صاحب جواهرالاولیا• برهان الدین بخاری مرغینانی، فقیه قرن ششم• محمد بن عبدالرحمان بخاری، ملقب به زاهد علا، فقیه اصولی و متکلم حنفی، مفسّر، واعظ و مفتی بخارا در قرن پنجم و ششم• محمد بن عبدالباقی بخاری، مؤلف عربی نویس و خطیب حنفی مذهب قرن دهم• محمد بن مبارکشاه بخاری، از حکمای قرن هشتم و شارح حکمة العین• علاءالدین عطار، یار نزدیک و اولین خلیفه بهاءالدین نقشبند، مؤسس طریقه صوفیانه نقشبندیه• ابوالفضل بخاری، مفسّر، محدث و فقیه حنفی مذهب• آخوند ملامحمد شریف بخاری، مشهور به شریف بخاری و ملا شریف، محدّث و مفسّر قرآن در ماوراءالنهر در نیمه دوم قرن یازدهم و نیز «اعلم العلمای» بخارا• محمد بن اسماعیل بخاری جعفی، از نامبردارترین محدثان اهل سنّت و نویسنده اثر مهم حدیثی الجامع الصحیح معروف به صحیح بخاری• امیراحمد بخاری نقشبندی، از صوفیان مؤثر در تأسیس طریقه نقشبندیّه در عثمانی• بخاری ارفنجی، ابونصر احمد بن محمد بن نصر، ادیب و مفسر فارسی زبان قرآن کریم (سده ۵ق /۱۱م )• بدرالدین اسحاق بخاری دهلوی، از عرفای شبه قاره در قرن هفتم• بهرام سقای بخاری، بَهْرامْ سَقّایِ بُخاری، شاه بیات بردوانی جغتایی ماوراءالنهری (د۹۷۰ق/۱۵۶۳م)، از عارفان و شاعران بزرگ• جلال الدین بخاری، مشهور به میرسرخ ، از عرفای قرن هفتم ، از مشهورترین خلفای شیخ بهاءالدین زکریا و بنیانگذار سلسله جلالیه • جلال الدین حسین بخاری، ملقب به مخدوم جهانیان ، از عرفای سلسله سهروردیه شبه قاره هند• حسن بن نوح قمری بخاری، ابومنصور حسن بن نوح قمری (کمره ای) بخاری، از نامدارترین پزشکان دولت سامانیان• ربیع بن احمد اخوینی بخاری، ابوبکر ربیع بن احمد اخوینی بخاری، پزشک سده چهارم قمری• ست العرب بنت محمد بخاری صالحی، بانوی محدّثۀ حنبلی اهل دمشق در قرن هفتم و هشتم• سیدمحمد فضل شاه بخاری، معروف به ابوالبرکات، از روحانیون مبارز هند در قرن چهاردهم هجری (بیستم میلادی)• صلاح بن مبارک بخاری، بُخاری ، صلاح بن مبارک (د ۷۹۳ق /۱۳۹۱م )، از صوفیان طریقه نقشبندیه • محمد بن اسماعیل جعفی بخاری، محدث نامدار ماوراءالنهر، صاحب صحیح و پیشوای محدثان اهل سنت • احمد بن محمد بخاری ارفنجی، بُخاری ِ اَرْفِنْجی ، ابونصر احمد بن محمد بن نصر، ادیب و مفسر فارسی زبان قرآن کریم در سده ۵ق /۱۱م • علاءالدین عطار بخاری، یار نزدیک و اولین خلیفه بهاءالدین نقشبند، مؤسس طریقه صوفیانه نقشبندیه• بهاءالدین محمد بن محمد نقشبند بخاری، بَهاءُالدّین نَقْشْبَنْد، خواجه محمدبن محمدبن محمدبخاری، عارف نامدار و مؤسس سلسلۀ نقشبندیه ...
معنی کلمه بخاری در ویکی واژه
stufa riscaldamento دستگاهی که در زمستان برای گرم کردن هوای فضاهای بسته مثل اتاق، کلاس، مغاز، و... به کار برند و در آن با سوزاندن نفت، هیزم و غیره حرارت ایجاد شود.
جملاتی از کاربرد کلمه بخاری
نقلست از شیخ ابوعلی بخاری که گفت: که شیخ را به خواب دیدم بر تختی نشسته گفتم یا شیخ ما فعل الله شیخ بخندید و سه بار سر بجنبانید گفت: گوئی در میان افکند و خصم را چوگان شکست و میزد از این سو بدان سو بر مراد خویش والسلام و الاکرام.
ز رستم چرا بیم داری همی چنین کام دشمن بخاری همی
مسلم بن حجاج نیشابوری (به عربی: أبو الحسین مسلم بن الحجاج القشیری النیسابوری)، معروف به امام مسلم ، یکی از شخصیتهای معروف علم حدیث و نویسندهٔ کتاب صحیح مسلم است. وی در نیشابور زاده شد و به حجاز، عراق، شام و مصر برای جمعآوری حدیث و آموزش علم حدیث مسافرت کرد و با محمد بخاری کمال دوستی ومودت را داشت.
ناصر دیگر که بخاریست او کمسخن است لیک گمانش رساست
ما حریف محمدیم امشب گر تو با گل نه ای بخاری هیچ
ابن خلکان گفت که شنیدهاست که «ابن صلاح در سنین نوجوانی، المهذب، یکی از متون اصلی مذهب شافعی را بارها و بارها خواندهاست.» او خواندن صحیح بخاری بر دو تن از معلمان خود، الموید بن محمد طوسی و منصور بن عبدالمنعم الفراوی و همچنین در السنن الکبری، توسط بیهقی، بر دومی را نقل کردهاست.
تمایل ایالات متحده برای فتح مناطق غربی قاره منجر به شروع جنگهایی طولانی به نام جنگهای سرخپوستان شد. خرید لوئیزیانا از فرانسه در ۱۸۰۳ مساحت کشور را تقریباً دو برابر کرد. جنگ ۱۸۱۲ که در پی برخی مسائل روی داد و با پیروزی هیچکدام از طرفین به پایان نرسید، باعث تقویت ملیگرایی آمریکایی شد. برخی برخوردهای نظامی در ۱۸۱۹ اسپانیا را مجبور به امضای پیمان فلوریدا کرد که این منطقه و سایر قلمروهای خلیجی خود را به ایالات متحده ضمیمه کرد. نیروی بخار نیز به گسترش قلمروی ایالات متحده یاری رساند، زمانی که کشتیهای بخاری شروع به کشتیرانی در راههای آبی بزرگ آمریکا کردند. مدتی بعد راههای ریلی در سراسر کشور ایجاد شد.
اگر سنگ خارا بیابد نسیمش ز خارا بر آید بخوری بخاری
به گزارش ابن عاشور، مفسر سنی مذهب، این سوره توسط محمد، سوره «قل اعوذ برب الفلق» نامگذاری شدهاست. بنابر همان روایت، بخاری، محدث سنی مذهب در صحیح خویش نیز نام سوره را «قل اعوذ برب الفلق» گزارش کردهاست. در میان کلام صحابه محمد نیز، روایاتی گزارش شدهاست که دو سوره ناس و فلق، معوذتین نامگذاری شدهاند. با این وجود، هیچ مفسری، این سوره را به صورت تنها، به «معوذة» نخواندهاست و تنها ابن عطیه، مفسر سنی مذهب، از باب اضافه کردن مسمی به اسم، عبارت «معوذة الاولی» را استعمال کردهاست. با این وجود در اکثر مصاحف و کتب تفسیری، این سوره به نام فلق گزارش شدهاست.
او با سقف ۱۲۱۰ حدیث نقل شده و صاحب بودن نسخه اولیه قرآن اعتبار یافتهاست. ولی بهطور خالص ۳۰۰ تا از این احادیث توسط بخاری و مسلم ضبط شدهاست. گفته میشود که تعدادی از نوشتهها (آیات فعلی قرآن) مربوط به نسخه قرآنی او میباشد.
برد و بناگوش سایبانش همی کرد یک ز دگر حلقه های زلف بخاری
یک حکایت هست اینجا ز اعتبار لیک عاجز شد بخاری ز انتظار
برابر صحیح بخاری دومین زن مؤمن است.
این معنی مرگ حیوانات است، اما مرگ آدمی بر وجه دیگر است چه وی را این روح حیوانی هست و روح دیگر است که ما آن را روح انسانی گوییم و دل نام کردیم در بعضی از فصول گذشته و وی نه از جنس آن دیگر روح است که آن جسمی است چون هوای لطیف و چون بخاری پخته شده و صافی گشته و نصج یافته، اما این روح انسانی جسم نیست، چه قسمت پذیر نیست ومعرفت حق عزوجل در وی فرود آید، چنان که حق عزوجل قسمت نپذیرد و یکی است محل معرفت یکی هم یکی باشد و قسمت نپذیرد، پس در هیچ جسم قسمت پذیر فرو نیاید، بل در چیزی یگانه نا قسمت پذیر فرود آید.
آبرامز چهار سرنشین شامل فرمانده، راننده، توپچی و گلولهگذار دارد. وزن ام۱آ۲ حدود ۶۹٫۵۴ تن است که از ۶۳ تن در مدل ام۱آ۱ و ۶۰ تن در مدل ام۱ به این میزان افزایش یافتهاست. حداکثر سرعت ام۱آ۲ در جاده بیش از ۶۷ کیلومتر، در خارج از جاده ۴۸ کیلومتر، در سربالایی ۱۰ درجه ۲۷ کیلومتر و در سربالایی ۶۰ درجه ۶٫۵ کیلومتر در ساعت است. ظرف ۷٫۲ ثانیه از سرعت صفر به ۳۲ کیلومتر در ساعت میرسد. برد عملیاتی تانک هم ۴۲۵ کیلومتر است. طول تانک با لوله جلو ۹٫۸۲ متر، ارتفاع آن ۲٫۴ متر و عرض آن ۳٫۶۵ متر است. توانایی عبور از موانعی به ارتفاع ۱٫۰۵ متر و خندقهایی به عمق ۲٫۷ متر را دارد. با توجه به قدرت ۱۵۰۰ اسببخاری این تانک نسبت قدرت به وزن تانک در مدل ام۱آ۲ معادل ۲۱٫۶ اسببخار به تن است.
صحیح بخاری یکی از کتابهای حدیث و یکی از منابع معتبر اهل سنت است که تألیف آن مدت شانزده سال به طول انجامید. اهل سنت این کتاب را یکی از صحاح سته بهشمار میآورند. او نیز مانند باقی گردآورندگان کتب صحاح سته خراسانی بودهاست. از مهمترین شروح این کتاب میتوان فتح الباری اثر حافظ بن حَجَر عَسْقَلانی را نام برد.
ابوالقاسم مقانعی، طاهربن محمدبن ابراهیم (بخاری) از شاگردان محمد زکریای رازی بودهاست.
با افزایش اضطرابات سیاسی و تظاهراتهای مردمی و جدایی نهایی استان اسکندرون از سوریه، دولت البخاری در ۴ ژوئن ۱۹۳۹ و رئیسجمهور وقت این کشور، هاشم الاتاسی در تاریخ ۸ ژوئن استعفای خود را اعلام کردند. فرستادهٔ ویژه فرانسه با روی دادن این ماجراها دستور به انحلال مجلس نمایندگان سوریه و پایان عمل به قانون اساسی سوریه داد. در نتیجه «شورای رهبری» جای قوه مجریه را با ریاست بهیج الخطیب گرفت.
اگر خود بخاری مدد یابد از تو برون آورد آتش از روی نان گل
دجلهها خشکید و از دریا بخاری برنخاست کشت عالم زرد گشت ابر بهاران را چه شد