بامس

معنی کلمه بامس در لغت نامه دهخدا

بامس. [ م َ ] ( اِ ) ظاهراً مرکب از «با» مخفف بابا و «مس » بمعنی بزرگ و مه. این کلمه در تداول زرتشتیان یزد معنی پدر بزرگ و جد دارد.
بامس. [ م َ / م ُ ] ( ص ) پامس. شخصی را گویند که از بودن در شهری و دیاری که غیروطن اوست دلگیر شده و به تنگ آمده باشد و بنابر مانعی نتواند از آنجا به جای دیگر رفت. ( آنندراج ) ( هفت قلزم ) ( فرهنگ جهانگیری ). کسی که در یکجا بیکار و بی شغل مانده عقب کار در محل منظور خود نرود. ( از فرهنگ شعوری ج 1 ص 167 ). پای بسته و بیچاره که نه اندر مقام نفع بیند و نه اندرشدن و نه ره شناسد. ( فرهنگ اسدی ). شخصی که عاجز و برجا مانده باشد چنانکه حرکت نکند و سخن نگوید، گویا آن را به مس یعنی به زنجیر کرده باشند. ( فرهنگ رشیدی ). پای بسته و بیچاره باشد و آمدن و رفتن نتواند. ( صحاح الفرس ). کسی که در ولایتی گرفتار شده باشد لیکن از جهت موانع نتواند از آن دیار سفر کند. صاحب فرهنگ نظام نویسد: بعضی از این جهت «م » را در آن مفتوح داشتند که لفظ بامس را مرکب از با و مس بمعنی زنجیر و بند دانستند، لیکن من ضبط مؤلف جهانگیری را که با ضم میم است ترجیح دادم ، چه مس با ضم بمعنی مانع است. ( از فرهنگ نظام ). اما صاحب فرهنگ رشیدی گوید درست مع فتح ماقبل است نه ضم چنانکه گمان برده اند. ( از فرهنگ رشیدی ). دلگیر. دلتنگ. مقیم یا لازم جایی که از آنجا نتواند رخت بربستن و رفتن. عاجز. لنگ. فرومانده :
خدایگانا بامس به شهر بیگانه
فزون از این نتوانم نشست ، دستوری.دقیقی.از شرف فر و جاه برفلک سادسید
در چمن باغ لهو یاسمن و نرگسید
با همه سنگ و رنگ بیهده و بامسید
خود بخود از یکدیگر راز نهان بررسید.سوزنی.پادشاه شرع و دین قاضی القضاة
عقل پیش طبع او بامس بود
مادح تو چون توئی باید بزرگ
گرچه آراینده گل خس بود.سید اشرف.|| کسی را گویند که در وطن پای بند و عاجز شده باشد و در غایت عسرت و پریشانی گذراند. ( آنندراج ) ( برهان قاطع ) ( ناظم الاطباء ). کسی باشد که در وطن به جان رسیده بودو سفر نتواند کردن و بیچاره و پای بسته بود. ( فرهنگ اوبهی ).

معنی کلمه بامس در فرهنگ عمید

= پامس

معنی کلمه بامس در فرهنگ فارسی

بمعنی بزرگ و مه است

جملاتی از کاربرد کلمه بامس

ورع یکسو نهد صوفی چو بامستان در آمیزد بحکم آنک ممکن نیست پیش آتش افسردن
این هستی تو گشته حجاب تو و گر نه خورشید رخ دوست عیان از ره بامست
آن ماه تمامست که بر گوشه بامست یا شاه سپهرست که بر چرخ برینست
دست فراش صبامسند فیروزه‌نهاد ز آنک سلطان گل از پرده‌سرا می‌آید
چه سروست آنکه بر بامست لیکن سهی سروی ببامی برنیاید
دل تو مثال بامست و حواس ناودان‌ها تو ز بام آب می‌خور که چو ناودان نماند
خاموش کن و ز پای بنشین چون مستی و این کنار بامست
کأس می در دست و کوس عشق بر بامستمان چون بود انکار با می خواره و با مستمان؟
عاشق به ازین دیده نگهدار و مرو دور کان مه که ز کویش طلبی بر لب بامست
در تاریخ ۱۹ ژوین ۲۰۰۰، مصادف با نهمین سال تأسیس بانجی، توسط شرکت مایکروسافت خریداری شد و به استودیوهای بازی مایکروسافت پیوست. در ۱ اکتبر ۲۰۰۷ مایکروسافت اعلام کرد که دیگر بانجی به عنوان زیرمجموعه‌ای از این شرکت نخواهد بود و بانجی به‌عنوان یک شرکت سهامی خاص و بامسئولیت محدود به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
چه گویم شرح آن چون میدهد دست ولیکن چون بگویم نکته بامست
در سال ۱۹۹۷ میلادی، خواننده مشهور ایسلندی به نام «بی‌یورک» از کارهای او برای جلد آلبوم خود با نام «هموجنیک» یا «همسان» استفاده کرد. همچنین مک کوئین موزیک ویدئوی یکی از کارهای او با نام «نوای هشدار خطر» را رهبری کرد. او در همین ایام، شلوارهای معروف خود را با نام «بامستر» یا همان شلوارهای فاق کوتاه را طراحی و تولید کرد.