باغی
معنی کلمه باغی در لغت نامه دهخدا

باغی

معنی کلمه باغی در لغت نامه دهخدا

باغی. ( ع ص ) راغب. ( تاج العروس ). از مصدر بُغی ̍ و بُغیَه. ( اقرب الموارد ). طالب. ( تاج العروس ) ( اقرب الموارد ). ج ، بُغاة و بُغیان : و خرجوا بغیانا لضوالهم ؛ ای طلابالها. ( از اقرب الموارد ). جوینده. ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ) ( منتهی الارب ). خواهنده. || ( از مصدر بَغی ) نافرمان. ( ناظم الاطباء ). عاصی بر خداوند و مردم. ( از اقرب الموارد ). ج ، بُغاة و بُغیان ، ازاطاعت بیرون شونده. ( آنندراج ). سرباز زده. ( ملخص اللغات حسن خطیب ). بی فرمان. ( غیاث اللغات ) :
تیغ او اندر زمانه حشمتی منکر نهاد
تا ازو طاغی و باغی عبرتی منکر گرفت.مسعود سعد.تا که نور چرخ گردد سایه سوز
شب ز سایه تست ای باغی روز.مولوی ( مثنوی ).- اسب باغی در راه رفتن ؛ اسب تندرو بانشاط. و خلیل بر خلاف صاحب لسان العرب گفته است : فرس باغ گفته نمیشود.
|| در تداول فقه ، آنکه بر امام بدر آید. ( ابوالفتوح رازی ). آنکه بر امام علیه السلام خروج میکند. قتل باغی در صورت امر امام لازم است. ( یادداشت مؤلف ). || ظالم. ( اقرب الموارد ) ( مهذب الاسماء ). ستمکار. ستمگر. فزونی طلب. فزونی خواه :
روزی از راه آتشین داغی
سوی باغ من آمد آن باغی.نظامی ( هفت پیکر ).و رجوع به باغ و باغیه و بغی شود. || ( نف ) زناکار. ( منتهی الارب ): و اذا احضر الرجل منهم [ من اهل الصین و الهند ] امراءة فبغت فعلیها و علی الباغی بها القتل. ( اخبار الصین و الهند ص 24 س 6 ).
آتش شهوت نسوزد اهل دین
باغیان را برده تا قعرزمین.مولوی.
باغی. ( ص نسبی ) منسوب به باغ. متعلق بباغ. که در باغ باشد. غیر صحرائی :
بلبل باغی بباغ دوش نوایی بزد
خوبتر از باربد خوبتر از بامشاد.منوچهری.|| ( اِ ) عمارتی که در وسط باغ سازند و کلاه فرنگی نیز گویند. ( ناظم الاطباء ). اما به این معنی جای دیگر دیده نشد.
باغی. ( ص نسبی ) ( اِخ ) منسوب به باغ از دهات مرو. ( از الانساب سمعانی ).
باغی. ( اِخ ) اسماعیل باغی از روات و از مردم باغ است از دهات مرو، و از فضل بن موسی روایت دارد. ( از معجم البلدان ).
باغی. ( اِخ ) نام سرهنگی از عیاران و پیروان مقنع : امیر بخارا حسین بن معاذ بود و از مهتران پیروان مقنع مردی بود از مردم بخارا نام او حکیم احمدو باوی سه سرهنگ دیگر بودند نام یکی حشری و دوم باغی و این هر دو از کوشک فضیل بودند... و این هر سه مرد مبارز بودند و عیار و دونده و طرار. ( تاریخ بخارا ص 80 ). و کردک بنزدیک مقنعرفت و باغی که هم از ایشان بود در جنگ کشته شد و جبرئیل سرهای ایشان را به سغد برد. ( همان کتاب ص 84 ).

معنی کلمه باغی در فرهنگ معین

[ ع . ] (اِفا. ) سرکش ، نافرمان . ج . بغاة .

معنی کلمه باغی در فرهنگ عمید

۱. ظالم.
۲. سرکش، نافرمان، گردنکش.

معنی کلمه باغی در فرهنگ فارسی

خواهنده، جوینده، سرکش، نافرمان، گردنکش
( اسم ) ۱ - سر کش نافرمان گردنکش . جمع : بغاه .
دهی از بوشهر

معنی کلمه باغی در دانشنامه عمومی

باغی جماعت و شهرکی در جنوب غربی کشور تاجیکستان است که در ناحیهٔ مؤمن آباد ولایت ختلان قرار دارد. جمعیت این جماعت ۷٬۹۶۱ است.
باغی (اسفراین). باغی یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان روئین واقع شده است. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، باغی ۵۱۷ نفر جمعیت دارد.
باغی (فیلم ۲۰۰۰). باغی ( به هندی: Baaghi ) یا نافرمان فیلمی محصول سال ۲۰۰۰ و به کارگردانی راجیش کومار سینگ است. در این فیلم بازیگرانی همچون سانجی دات، مانیشا کویرالا، آدیتای پانچولی، ایندر کومار، گلشن گروور، شیواجی ساتام ایفای نقش کرده اند.
معنی کلمه باغی در فرهنگ معین

معنی کلمه باغی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باغی به معنای خروج کننده بر امام معصوم علیه السّلام است. از این عنوان در باب جهاد بحث شده است.
باغی بر کسی اطلاق می شود که بیعت خویش را با پیشوای معصوم علیه السّلام شکسته و از اطاعت وی بیرون رفته باشد.
احکام ظاهری باغی
باغی هرچند در باطن در زمره ی کفّار است، لیکن برحسب ظاهر، احکام جاری بر مسلمانان- مانند جواز خوردن ذبیحه ی ایشان، ازدواج با آنان، حرمت اموال و ناموسشان- بر او نیز جاری است، مگر آنکه ناصبی باشد.
جهاد با باغی
جهاد با باغی در صورت دعوت امام معصوم علیه السّلام یا منصوب از سوی ایشان، واجب و سرپیچی از آن، گناه کبیره است. با قیام به جهاد در حدّ کفایت، وجوب از دیگران ساقط می شود، مگر آنکه امام علیه السّلام فرد یا افراد خاصّی را به جهاد فراخواند که در این صورت، بر آنان اجابت، واجب عینی خواهد بود.
فرار از جهاد با باغی
...

معنی کلمه باغی در ویکی واژه

سرکش، نافرمان.
بغاة.

جملاتی از کاربرد کلمه باغی

داریوش شاه می‌گوید: نه در پارس و نه در ماد و نه در خاندان ما کسی نبود که بتواند شهریاری را از چنگ گئوماتَه مغ بیرون کند. مردم سخت ترسان بودند، زیرا گئوماتَه بسیاری از کسانی را که بردیا را از پیش می‌شناختند می‌کشت، چرا که می‌ترسید مبادا دریابند او بردیا فرزند کوروش نیست. هیچ‌کس جرئت نداشت دربارهٔ گئوماتَه مغ سخنی بگوید، تا من فرا رسیدم. آنگاه من از هرمزد یاری خواستم. هرمزد مرا یاری داد. ده روز از ماه «باغیادیش» (از ماه‌های هخامنشی) گذشته بود که من با سپاهی اندک گئوماتَه مغ و یاران نزدیک او را کشتم. در کشور ماد در کوهی از ناحیه نسا بود که گئوماتَه و یارانش را از پا درآوردم و فرمانروایی را از ایشان گرفتم و به درخواست هرمزد شاه شدم. مرا هرمزد شهریاری داد.
محسن کوچه‌باغی تبریزی، (۱۳۰۲ - ۱۳۹۰ خورشیدی) در شهر تبریز زاده شد. وی از علمای تبریز و مراجع بنام منطقه آذربایجان بود. پدر او میرزا عباسعلی کوچه‌باغی از روحانی‌های صاحب‌نام آن زمان در تبریز بود.
فروغ شمع‌های عنبرآلود بهشتی بود از آتش باغی از دود
باغی است جهان لیک پر از خار ملامت آن باغ که گلزار نباشد چه کند کس
ملک فرمود تا یک شب به باغی که بر هر خار بود از گل چراغی
لاله را زا پیاله‌اش داغی گو چه حالیست در چنین باغی؟
به باغی که گوئی بود هر نهالش نشاطی مصور حیاتی مجسم
در جنوب غرب شهرستان بهشهر و در بالای ارتفاعات منتهی به دشت قرار دارد. این کاخ به دستور شاه عباس بزرگ ساخته شد و در زمان شاه صفی یکم گسترش پیدا کرده‌است. این کاخ در میان باغی زیبا به صورت بنایی مربع شکل که دارای ابعاد ۲۵ × ۲۵ متر بوده و در دو طبقه ساخته شد. ورودی کاخ در سمت شمالی قرار داشته که با عبور از پنج پله امکان دسترسی به داخل طبقه اول کاخ وجود دارد. طبقه اول دارای اتاق‌های متعدد بوده که از طریق راهرو و هشتی امکان دسترسی به داخل آن وجود دارد. طبقه دوم نیز دارای راهرو و اتاق‌های زیبا است. از کاخ صفی‌آباد و تا کاخ شاه بهشهر که به کاخ چهل‌ستون بهشهر مشهور است، یک راه زیر زمینی احداث شده بود که در مواقع ضروری مورد استفاده عبور و مرور یا سایر جریان‌های دیگر می‌گردید.
آرامگاه کنونی نادرشاه واقع در ضلع شمال غربی چهارراه شهدا (نادری سابق) که پس از آرامگاه امام رضا، مهم‌ترین مکان گردشگری و تاریخی شهر مشهد تلقی می‌شود. این بنا در باغی به مساحت ۱۴۴۰۰ متر مربع ساخته شده است. آرامگاه شامل سکویی دوازده پله‌ای، محل گور، پوششی خیمه مانند بر روی قبر، سکویی مرتفع در مجاور قبر با مجسمه نادرشاه سوار بر اسب و سه تن دیگر در پی او، یک غرفه فروش کتاب و دو تالار برای موزه است.
«آمریکا، آمریکا، ننگ به نیرنگ تو» یکی از سرودهای انقلابی جمهوری اسلامی است؛ که شعر آن را حمید سبزواری سروده‌است و آهنگش را احمدعلی راغب ساخته‌است. اجرای این سرود با صدای اسفندیار قره‌باغی هر سال در سالگرد گروگان‌گیری در سفارت ایالات متحده آمریکا در ۱۳ آبان از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش می‌شود.
استان قم در سال ۱۳۹۰ دارای ۱۰۲ هزار هکتار زمین کشاورزی بوده که ۱۳ هزار هکتار آن را اراضی باغی تشکیل داده‌اند. تولید کل محصولات زراعی استان در سال (سال ۱۳۹۰) ۳۲۱ هزار تن است که ۷۲ هزار تن آن را محصولات باغی تشکیل می‌دهند. همچنین در بخش دام‌داری استان قم دارای دو شهرک بزرگ دام‌داری به نام‌های «دام‌شهر» و «لبن» است ۹۳۶ واحد دام‌داری صنعتی را در خود جای داده‌اند. ۵۱۷ واحد مرغ‌داری صنعتی نیز در سطح استان مشغول فعالیت هستند که قطب اصلی فعالیت آنان روستای چاهک است.
چه بزرگ و چه خُرد باغی عور چه فراز و چه باز دیدهٔ کور
کسی میوه ورنه ز باغی نچید که از باغبان زهر چشمی ندید
تبسمی که تو آنجا نه دلبری، گل باغی نوازشی که من اینجا، نه خسروم، سگ کویم
سازمان امور اراضی بخشی از وزارت کشاورزی سابق جمهوری اسلامی ایران است. این سازمان در حال حاضر زیربخشی از وزارت جهاد کشاورزی می‌باشد و به واگذاری اراضی جهت طرح‌های تولیدی کشاورزی وغیر کشاورزی مثل صنایع وامور مربوط به اراضی زراعی و باغی و حفاظت از آن‌ها می‌پردازد.
یکی از دیدنی‌ترین قسمت‌های عباس‌آباد، باغی به همین نام است که تنها مرکز کشت چای در کل شهرستان است و ده‌ها سال سابقه دارد.
دو روایت برای هراکلس و اطلس وجود دارد: اولین روایت به این صورت است که اطلس از باغ‌های هسپریدس (باغی با سیب‌های طلایی) نگهداری می‌کرد زمانی که هراکلس را فرستادند تا سیب‌های زرین هسپریدس را به دست آورد از اطلس خواست که آن‌ها را برای او بیاورد و وی آسمان را، به جای او، برای آن مدت بر دوش می‌گیرد. اطلس که از بارش خلاص شده بود کوشید به هراکلس نیرنگ بزند و کارش را برای همیشه به عهدهٔ او بگذارد و برای همین کوشید که سیب‌ها رو خودش به ائوروستئوس بدهد. هراکلس پذیرفت اما از اطلس خواست موقتاً آسمان را به جای او بر دوش گیرد تا جایش را کمی عوض کند اطلس با اطمینان قبول کرد اما همین که آسمان بر دوش اطلس بازگشت هراکلس سیب‌های زرین را برداشت و با سرعت تمام گریخت.
احمدآباد، روستایی در دهستان باغین بخش مرکزی شهرستان کرمان استان کرمان ایران است.
ز باغی که در بیغ تیغ آمدش یکی میوه چیدن دریغ آمدش
بهر انگشت درگیرم چراغی ترا می‌جویم از هر دشت و باغی