بارق

معنی کلمه بارق در لغت نامه دهخدا

بارق. [ رِ ] ( ع ص ، اِ ) برق. || هر چه بدرخشد. ( از اقرب الموارد ).روشن و تابان. ( غیاث ). درخشان. یغشاه بارق من نوره.( حکمت اشراق چ 1331 انجمن ایران و فرانسه ص 348 ). || شمشیر درخشان. ( دِمزن ). || ابربابرق. ( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ) ( دِمزن ) ( آنندراج ) ( تاج العروس ). ابر برق دارنده. ( فرهنگ نظام ).
- سحاب بارق ؛ ابری که از او برق جهد. ابر بابرق و درخش. ( ناظم الاطباء ).
بارق. [ رِ ] ( اِخ ) نام پدر قبیله ای است در یمن. ( آنندراج ). لقب سعدبن عدی که پدرقبیله ای است از یمن. ( معجم البلدان ) ( تاج العروس ) ( ناظم الاطباء ). ابن درید در الاشتقاق ص 282 ذیل عنوان «قبایل بارق و رجال آنان » آرد: بارق سعدبن عدی بن حارثه بود و ازاین رو وی را بارق خواندند که به کوه بارق در سراة فرودآمد. ( از حاشیه المعرب جوالیقی ص 301 ).
بارق. [ رِ ] ( اِخ ) نام شاعری است از عرب که وی را سراقةبن مرداس بارقی اصغر میخواندند و شرح حال وی در المؤتلف و المختلف آمدی ( صص 134-135 ) آمده است. وی کسی است که با جریر مهاجات داشت و اخبار او در اغانی آمده است. ( از حاشیه المعرب جوالیقی ص 301 ). در الموشح مرزبانی آمده است : از جمله معایبی که بر شعرجریر شمرده اند گفتار او درباره بشربن مروان است :
یا بشر حق لوجهک التبشیر
هل غضبت لنا و انت امیر.
قد کان حقک ان تقول لبارق
یا آل بارق فیم سُب جریر.
( الموشح ص 119 ). و رجوع به ص 120 و 126 و بارقی و سراقه شود. احمد محمد شاکر محشی المعرب جوالیقی بنقل از ابن درید در الاشتقاق ( ص 282 ) آرد: یکی از افراد بنی بارق سراقه ٔبارقی شاعر بوده. وی پسر مرداس بن اسمأبن خالدبن عوف بن عمربن سعدبن ثعلبةبن کنانةبن بارق بود که جریر او را هجاء گفت و وی را با مختار حدیثی است. ( از حاشیه المعرب ص 301 ).
بارق. [ رِ ] ( اِخ ) ملک... نام والی قلعه سلم بود. صاحب حبیب السیر آرد: یوشع مدت هفت سال کمر جهاد بر میان بسته بسیاری از اهل کفر و عناد را بقتل رسانید و اکثر بلدان شام و دیار مغرب را مفتوح گردانید و بعضی از حکام آن مواضع مانند ملک بارق که والی قلعه سلم بود اظهار اسلام نموده به جان و مال امان یافتند. ( حبیب السیرچ خیام ج 1 ص 105 ). و رجوع به ص 106 همین جلد شود.
بارق. [ رِ] ( اِخ ) کوهی است در سراة. ( از حاشیه المعرب جوالیقی ص 301 ) ( از ابن درید در کتاب الاشتقاق ص 282 ). نام کوهی. ( آنندراج ). کوهی است که سعدبن عدی بدان فرودآمد و از این رو بدان ملقب شد چنانکه در گفتار مؤرج آمده است. ( از تاج العروس ). کوهی است در بلاد یمن که چنانکه گمان میکنند قبیله ازد، بدان فرود آمد. ( از انساب سمعانی ). کوهی است به یمن متعلق به قبیله ازد. ( از تاج العروس ). رجوع به برقه بارق شود. یاقوت در معجم البلدان آرد: بارق در قول مؤرج سدوسی کوهی است که سعدبن عدی بن حارثةبن عمرو مزیقیأبن عامر ماءالسمأبن حارثةبن امری ءالقیس بن ثعلبةبن مازن بن الازد بدان فرودآمد و ایشان برادران انصارند و از غسان نیستند که در تهامه یا یمن باشند. ( از معجم البلدان ج 2 ).

معنی کلمه بارق در فرهنگ معین

(رِ ) [ ع . ] (اِفا. ) ۱ - برق زننده ، درخشنده . ۲ - ابر با برق و درخشنده .

معنی کلمه بارق در فرهنگ عمید

۱. برق زننده، برق دار، درخشان، تابان.
۲. ویژگی ابر برق دار.

معنی کلمه بارق در فرهنگ فارسی

برق زننده، برقدار، درخشان، تابان
( اسم ) ۱ - برق زننده درخشنده تابان. ۲ - ابر با برق و درخشنده .
نام نهریست

جملاتی از کاربرد کلمه بارق

البارقیه (به عربی: البارقیة) یک منطقهٔ مسکونی در سوریه است که در استان طرطوس واقع شده‌است. البارقیه ۳٬۶۲۷ نفر جمعیت دارد.
ساقی الاصحاب مائا بارقا کالنار هات لا تدافعنی و سافحنی به واذکر ولات
ذره چه شوخی کند، با علم آفتاب؟ قطره هماورد نیست، بارقهٔ نیل را
مادر او جندله بنت عامر بن حارث بن مضاض بن عمرو جرهمیه. همچنین سلمی بنت أد بن طابخه بن الیاس بن مضر و جمیله بنت عدوان بن بارقیه أزدیه نیز گفته‌شده‌است.
ابارقی در سال ۲۰۱۴ در قهرمانی جوانان آسیا در تایوان با زمان ۲۰٫۶۳ ثانیه مدال طلای ۲۰۰ متر را دریافت کرد و رکورد جدیدی برای بزرگسالان ایران و مسابقات قهرمانی جوانان آسیا به‌جا گذاشت. وی در رشتهٔ ۱۰۰ متر هم با زمان ۱۰٫۵۰ به مدال برنز رسید.
امامزادگان سید زاهد و سید طاهروملقب به سیدامیر ابن سید زین العابدین بن سیدحسن بن زید بن علی بن حسین بن علی بن ابی طالب مربوط به اواسط دوره صفوی است و در شهرستان شمیرانات، بخش رودبارقصران، روستای آهار واقع شده و این اثر در تاریخ ۱ مهر ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۳۹۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در حال شکافد به یکی بارقه صد فرق صد فلک شود هر دم از او دریم خون غرق
روستای امامه با 84 شهید از نظر تعداد شهدایی که در دوران جنگ ایران و عراق که در کشور ایران به جنگ تحمیلی و دفاع مقدس مشهور است بیشترین تعداد شهید در کل منطقه رودبارقصران و لواسانات را به میهن عزیزمان تقدیم نموده که این تعداد شهید فقط در زمان جنگ به شهادت رسیده‌اند و همه ساله بمنظور گرامیداشت یاد شهدا و احترام به خانواده های این عزیزان یادواره ای تحت عنوان شهدای امامه برگزار می گردد.
شرفنا آنسنا ان کنت سکرانا یا بارق یا طارق عانقنا عریانا
لواسانات(قصران داخل) در پیش از اسلام و صدر اسلام و اکثر ادوار تاریخی جزو ولایت ری (تهران کنونی) محسوب می‌شده حتی در نسخی از تورات تحت عنوان کوهستان ری از آن یاد شده‌است اما در برخی از ادوار دوره اسلامی تحت حاکمیت خاندان‌ها و حکام طبرستان به ویژه نور، رستمدار و رویان قرار داشته‌است از آن جمله می‌توان حکومت آل باوند، آل بادوسپان، سادات مرعشی و سادات بنی کیای ملاطی و اسماعیلیان را نام برد که با سقوط آخرین حاکم بادوسپان بدست شاه عباس صفوی و سرنگونی این سلسله، حکومت لواسانات و رودبارقصران به مرکزیت امامه به دستور شاه عباس صفوی به ملک سلطان حسین امامه ای لواسانی واگذار و منبعد مجدداً تابع دارالخلافه طهران و متعاقباً استان تهران محسوب می‌شود.
موسی جان میشتافت در طلب جذوه کرد تجلی ز غیب بارقه نخل طور
از تجلی نحو طور بارقا صار دکا خر موسی صاعقا
ابارق، روستایی از توابع بخش دهبکری شهرستان بم در استان کرمان ایران است.این روستا، مرکز دهستان ابارق است.
در التماس بارقه گنبدش هنوز در طور روح موسوی اندر تکلم است
جمیل‌و درخور و لایق رزین و راتب و رایق گزین و لایح و بارق جزیل و سخته و غرا
همرنگ خون آبی چو سیل از ابر چشمم شد روان کزبارقات عشق تو چون برق یکسر آتشم
نیمه جانی و گر از کشمکش شوق بجاست بکن ایبارقۀ حسن تجلای دگر
از شاعران معاصر، خلیل‌الله خلیلی، عبدالرحمن پژواک، عبدالحکیم ضیائی، محمدعثمان صدقی رزاق رویین، عبدالقهار عاصی، واصف باختری، محمدعاقل بیرنگ کوهدامنی، عارف پژمان، لطیف پدرام، ضیا قاضی‌زاده، محمدیوسف آیینه، رحیم الهام، غلام مجدد سلیمان لایق، محمد حسن بارق شفیعی، رفعت حسینی، عبدالحی آرین‌پور رستاقی، محمدآصف فکرت هروی، سعادتملوک تابش، و حیدری وجودی پنجشیری هستند.