اکمال. [ اَ ] ( اِ ) قی. ( شرفنامه منیری ). به معنی قی و استفراغ باشد. ( آنندراج ) ( از فرهنگ جهانگیری ) ( از هفت قلزم ) ( از برهان ). و رجوع به اکماک شود. اکمال. [ اِ ] ( ع مص ) تمام گردانیدن. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). کامل کردن و تمام کردن. ( آنندراج ) ( غیاث اللغات ). تمام کردن. ( تاج المصادر بیهقی ). تکمیل. تمام کردن. بپایان رسانیدن. به نهایت بردن : پس از اکمال سجدتین. ( یادداشت مؤلف ). || نیکو ساختن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || ( اِمص ) تکمیل و اتمام و انجام. ( ناظم الاطباء ).پرداختن. ( یادداشت مؤلف ). || ( اصطلاح ادبی ) اکمال آنکه هر حرفی را نصیب او آنچه باشد از انتصاب و انکیاب و تسطیح و تقویس و استلقا یا بر وجهی که از آن مرکب شده باشد بدهد. ( از نفایس الفنون ص 12 ).
معنی کلمه اکمال در فرهنگ معین
( اِ ) [ ع . ] (مص م . ) کامل کردن ، تمام نمودن .
معنی کلمه اکمال در فرهنگ عمید
کامل کردن، تمام کردن.
معنی کلمه اکمال در فرهنگ فارسی
کامل کردن، تمام کردن ( مصدر ) کامل کردن تمام نمودن رسانیدن : اکمال نفوس . جمع : اکمالات . قی به معنی قی و استفراغ باشد
معنی کلمه اکمال در ویکی واژه
کامل کردن، تمام نمودن.
جملاتی از کاربرد کلمه اکمال
عبدالرحمنخان که دست نشانده انگلیس بود از سوی آنها تماماً اکمالات میشد تا وحدت افغانستان را حفظ کند و به عنوان کشور قدرتمند سر راه روسیه تزاری باشد؛ بنا براین وی تمام قبایل افغانستان را سرکوب و مطیع خود ساخت.
هیئت ترکیبی باستانشناسی افغانستان و شوروی سابق سالهای زیادی را به کاوش محلات باستانی باختر سپری کردند و نخستین کارشان را درسال ۱۹۶۸ درپنج کیلومتری شرق شهرشبرغان آغاز نمودند. این هیئت ۱۰ سال تمام درین ساحه بکار ادامه داد و کار آنها در زمستان سال ۱۹۷۹ میلادی به پایه اکمال رسید. آنها طی کاوشهای ده ساله بین سالهای ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ توانستند هفت قبر امپراتوری کوشانیان را کشف کنند که به نسبت محدودیتهای زمانی شش قبر آن حفر گردید و قبر هفتم که به احتمال قوی باستان شناسان قبر شخص شاه بود در جنگهای داخلی غارت گردید.
در طول قرن گذشته، پیشنهاد برای گسترش راه آهن چمن به دولت افغانستان از طریق سپین بولدک صورت گرفت است. این پیشنهادها به پایه تکمیل نرسیدهاست. در جولای ۲۰۱۰، پاکستان و افغانستان تفاهم نامه را غرض توسعه راه آهن به امضا رسانیدند. این راهآهن کشور افغانستان، ایران، ترکمنستان، تاجکستان، ازبکستان و چین را بههم وصل میسازد. راه مذکور تاکنون ۲۷ اکتبر ۲۰۱۲به پایه اکمال نرسیدهاست.
شیعه و سنی دربارهٔ زمان نزول اتفاقنظر دارند که آیه اکمال در حجةالوداع نازل شدهاست؛ اما در اینکه زمان دقیق آن روز عرفه بودهاست یا پس از حج و در غدیر خُم، گزارشها و دیدگاههای متفاوتی دارند. طبق برخی منابع اهل سنت، ازجمله دو کتاب تفسیری و تاریخی ابن کثیر، نزول آیه در روز عرفه بودهاست. در حالی که اجماع شیعه این است آیه اکمال در روز غدیر یا اندکی پس از آن نازل شدهاست.
باکمال بی نیازی جذبه های لطف تو دم بدم در حلق جانها ریسمان انداخته
کی به مردن آسمان از خاکمالم بگذرد؟ بالم از پرواز چون ماند پر تیرم کند
خاکساریم و، همچو آب حیات میخورد خاکمال دانه ما
سروها کردند همچون سایه خود را خاکمال تا به گلشن جلوه گر شد سرو خوش اندام تو
گهر غبار یتیمی فشاندی از دامن ز خاکمال حوادث اگر امان بودی
اینقدر چون شمع از شوق فنا جان میکنم باکمال سرکشی سعی نگاهم زیرپاست
در برابر این دو دیدگاه برخی معتقدند آیه اکمال دو بار نازل شدهاست: بار نخست در روز عرفه که پیامبر به علتی از اعلام آن نگران بود. به همین علت آیه تبلیغ نازل شد و خداوند در آن به پیامبر ضمانت داد که مشکلی پیش نخواهد آمد. سپس در روز غدیر دوباره آیه اکمال نازل شد.
با همه سامان قدرت شخص تسلیم اعتبار باکمالکبریایی پیکر بیدل لقب
ز خاکمال یتیمی گهر نگردد خوار چه شد که قدر وفا هیچ کس نمیداند
حافظ ابونعیم اصفهانی، روایت نزول آیه اکمال در روز غدیر را در کتابش (ما نزل من القرآن فی علی علیهالسلام) به نقل از ابی سعید خدری آوردهاست.
آیه اکمال نام بخشی از آیه سوم سوره مائده پنجمین سوره قرآن، که در روز غدیر بر پیامبر نازل شد که با خطاب قرار دادن پیامبر، دین اسلام را تکمیل شده اعلام کرد. شیعیان بر این باورند که آیه اکمال دربارهٔ واقعه غدیر نازل شده و منظور از کاملشدن دین، اعلام ولایت و خلافت علی بن ابی طالب بر مسلمانان است؛ اما اکثر اهل سنت نزول آیه را در روز عرفه میدانند و معتقدند منظور از کاملشدن دین، بیان همه احکام اسلام است.
همچنان ریاست عمومی امنیت ملی جمهوری اسلامی افغانستان زیر نظر احمد ضیاء سراج توانست تا تعداد از فرماندهان عمده، والیان نامنهاد و شبکه های اکمالاتی و پولی طالبان را دستگیر و یا از میان بردارد.
مفسران اهل سنت به این دلیل که در آغاز و پایان آیه، احکام شرعی بیان شدهاست، میگویند مراد از کاملشدن دین آن است که با نزول این آیه همه احکام شرعی اسلام بیان شد. اما از آنجا که طبق این آیه اکمال دین، تمام کردن نعمت و پذیرفتن اسلام به عنوان دین برای مردم و نومیدی کفار در یک روز بودهاست. مفسران شیعه معتقدند احکام شرعی نمیتواند به تنهایی موجب اکمال دین و مأیوسشدن کافران از آن شود.
سزای خاکمال خط مشکین است رخساری کز او مطلب روا هرگز نگاهی بر نمی گردد
باکمال الفت از صحرای وحشت میرسم چون سواد چشم آهو سایهام رم دیده است