انبار
معنی کلمه انبار در لغت نامه دهخدا

انبار

معنی کلمه انبار در لغت نامه دهخدا

انبار. [ اَم ْ ] ( اِ ) جای انباشتن غله یا چیز دیگر. جای نگهداری کالا. آنجا که هیزم و غیره ذخیره کنند. ( فرهنگ فارسی معین ). خانه بازرگان که در آن متاع و غله توده کند. ( از اقرب الموارد ). خانه بازرگانان و سوداگران است که کالای خود را در آن بر روی هم می چینند. ( ازشرح قاموس ) :
بهر شهر کانبار بودش نهان
ببخشید بر کهتران و مهان.فردوسی.که انبارها در گشایند باز
بگیتی بر آنکس که هستش نیاز.فردوسی.دویدند هرکس که بد گرسنه
بتاراج دادند بار و بنه
چه انبار شهری چه آن ِ قباد
ز یک دانه گندم نبودند شاد.فردوسی.ز روئینه آلت بخروارها
ز سیمینه چندانکه انبارها.اسدی ( گرشاسب نامه ص 311 ).در اینجا همی خیزدش غله کایزد
در آن عالم دیگر انبار دارد.ناصرخسرو.چون دلم انبار سخن شد بسست
فکرت من خازن انبار خویش.ناصرخسرو.پشک بتو فْروخت ببازار دین
گفت هلا مشک بانبار کن.ناصرخسرو.پوک باد است بر سر ای مشئوم
بیش از آن کز برِ ده انبار است.
؟ ( از فرهنگ اسدی نخجوانی از یادداشت مؤلف ).
گر نه موش دزد در انبار ماست
گندم اعمال چل ساله کجاست ؟مولوی.گر نباشد یاری دیوارها
کی برآید خانه ها و انبارها؟مولوی.وآنکه در انبار ماند و صرفه کرد
اشپش و موش و حوادثهاش خورد.مولوی.جایی که درخت عیش پربار بود
نو در نظر و کهنه در انبار بود.سعدی.فلان انبارم بترکستان است و فلان بضاعت بهندوستان. ( گلستان ). تا شبی آتش در انبار هیزم افتاد. ( گلستان ).
- آب انبار ؛ انبار آب.
- امثال :
آب انبار شلوغ کوزه بسیار می شکند. ( از امثال و حکم مؤلف ).
دانه دانه ست غله در انبار
( اندک اندک بهم شود بسیار... ).سعدی ( از امثال و حکم مؤلف ).- انبار چراغ ؛ جای نفت آن. ( یادداشت مؤلف ).
- انبار ساختن ؛ انبار کردن. توده کردن.
- || بنا کردن انبار.
- انبار کردن ؛ رجوع به همین ماده شود.
- انبار گندم ؛ جایی که گندم در آن توده کنند. صوبه. ( منتهی الارب ).
- انبارهای شراب ؛ انبارهایی که در آنها شراب می کردند. ( از قاموس کتاب مقدس ).

معنی کلمه انبار در فرهنگ معین

( اَ ) [ په . ] (اِ. ) ۱ - جای انباشتن . ۲ - کود. ۳ - استخر، تالاب .

معنی کلمه انبار در فرهنگ عمید

۱. جای انباشتن غله، ابزار، کالاهای تجاری، و امثال آن.
۲. (صفت ) انباشته.
۳. (بن مضارعِ انباشتن و انباردن و انباریدن ) = انباشتن
۴. [قدیمی] خس وخاشاک و سرگین چهارپایان و چیزهای دیگر که روی هم انباشته کرده باشند.

معنی کلمه انبار در فرهنگ فارسی

این بار : (مدتی دیگر بگذشت .انبار مسجد بتمامی صد هرس رسانید. ) (فردوسی المرشدیه ص ۲۸ )
نام قصبه میان سر چاه و سمندیار به جنوب خراسان و شمال کرمان .

معنی کلمه انبار در فرهنگستان زبان و ادب

{hold} [حمل ونقل دریایی] بخشی از فضای داخلی کشتی که از آن برای حمل کالا استفاده می شود
{warehouse} [حمل ونقل دریایی، حمل ونقل ریلی] محلی بسیار بزرگ برای نگهداری کالا

معنی کلمه انبار در دانشنامه عمومی

انبار، محل تجمع و ذخیره سازی اقلامی است که موجودی های درون آن برای رفع نیازها و تقاضاهای آتی مصرف میگردند. از انبار برای نگهداری یک یا چند نوع کالای بازرگانی، صنعتی، مواد اولیه، تولیدات و فرآورده های مختلف استفاده می شود. علاوه بر آن، به عنوان مکان و تأسیساتی برای نگهداری موقت مواد به منظور توزیع و تجمیع کالاها در سیستم های توزیع استفاده می شود. بسته به کاربرد انبارها می توان از تجهیزات سرمایشی مثل یخچال ها برای نگهداری محصولات دارویی و خوراکی و یا جرثقیل ها برای جابجایی کانتینرها و محصولات بزرگ استفاده کرد.
انبار محل یا فضائی است که اقلام مورد نیاز بر اساس یک نظام طبقه بندی صحیح و به طور مناسب نگهداری می شود. این محل ممکن است سرپوشیده، محوطه سرباز، زیر زمین یا حتی داخل یک دستگاه ( همانند یخچال های صنعتی که داخل آن مواد غذایی و فاسدشدنی نگهداری می شود ) باشد. گاهی انبارها داخل یک شرکت یا کارخانه اند و گاهی در یک محیط خارج از آن قرار دارند، ولی اغلب شرکت ها سعی می کنند انبارهای خود ( به خصوص انبارهای مواد اولیه ) را داخل شرکت جای داده تا بتوانند کالاها و قطعات مورد نیاز خود را به سرعت و سهولت از آن خارج سازند و در تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود دچار وقفه نگردند.
انبارها را از جهات گوناگون می توان دسته بندی کرد که عبارت اند از:
• نوع ساختمان
• نحوه انجام عملیات
• چگونگی و ماهیت عمل
• نوع کالایی که در آن نگهداری می شود
انبارها را از لحاظ ساختمان به سه گروه تقسیم می کنند:
• انبار پوشیده: نوعی انبار که هم سقف و هم چهار دیوار دارد که در آن بعضی از اجناس که به علت حساسیت و مواد خاصی که در ساختمان شان به کار رفته و نباید نور آفتاب، برف و باران، و حتی جریان هوا به آن ها برخورد کنند در انبارهای پوشیده نگهداری می شوند.
• انبار سرپوشیده: نوعی انبار که سقف دارد، ولی چهارطرف آن باز و فاقد حفاظ جانبی است. اقلام یا اجناسی که در مقابل نور مستقیم آفتاب و برف و باران خاصیت خود را از دست می دهند، باید در این مکان نگهداری شوند.
• انبار باز: این انبار به صورت محوطه است و معمولاً اجناسی که در مقابل نور آفتاب و برف و باران خاصیت اولیه خود را از دست نمی دهند، با رعایت اصول انبارداری در آن نگهداری می شوند.
در واقع صنعتگران، واردکنندگان و صادرکنندگان کالاها، عمده فروشان و گمرک از استفاده کنندگان انبارها می باشند. انبارها معمولاً در شهرها، شهرک های صنعتی و کارخانه ها ساخته می شوند، ولی ممکن است جهت سهولت در دریافت و صدور کالا، در کنار راه های اصلی، فرودگاه ها یا بنادر نیز ساخته شوند تا کالاها مستقیماً به انبار وارد یا از آن خارج گردد.
معنی کلمه انبار در فرهنگ معین

معنی کلمه انبار در دانشنامه آزاد فارسی

اَنبار
شهری قدیمی و بزرگ در ۶۲کیلومتری غرب بغداد، و از بزرگ ترین شهرهای عراق تا قرون ۳ـ۴ق. عرب ها این شهر را الانبار می نامیدند. به نوشتۀ نخستین جغرافیانویسان مسلمان، این شهر از ساخته های بخت النصر بود و آورده اند که پادشاهان قدیم ایران گندم و جو و کاه لشکریان خود را در این شهر ذخیره می کردند. شاپور دوم به مناسبت پیروزی خود بر گوردیانوس سوم، امپراتور روم، این شهر را دوباره احیا کرد و آن را پیروز شاپور نامید. یونانیان این شهر را پریسابر می گفتند و اعراب نواحی اطراف شهر را فیروز شاپور و خود شهر را انبار می خواندند. خالد بن ولید در ۱۲ق شهر انبار را پس از جنگی سخت و مصالحه با شیرزاد، امیر ساباط، به تصرّف درآورد. انبار در آغاز خلافت عباسی، محل سکونت سفاح بود. سفاح در قصری که در این شهر ساخته بود درگذشت. منصور، دومین خلیفه عباسی، تا پیش از انتقال به بغداد، در شهر انبار به سر می برد. انبار در قرن ۴ق شهرکی خرم و آبادان با مردمی متمول بود. این شهر در اول نهر معروف عیسی قرار داشت که ازجمله نهرهای مصنوعی قابل کشتی رانی بود. این نهر از فرات جدا می شد و در حوالی بغداد به رودخانۀ دجله می ریخت. خرابه های انبار هنوز باقی است. این شهر ظاهراً بر اثر پیروزی های قرامطه رو به انحطاط نهاد.

معنی کلمه انبار در ویکی واژه

magazzino
deposito
جای انباشتن.
کود.
استخر، تالاب.

جملاتی از کاربرد کلمه انبار

نحلها بر کوه و کندو و شجر می‌نهند از شهد انبار شکر
آب‌انبار محمدی، آب‌انباری است مربوط به دوره قاجار که در روستای بیدسگان از توابع دهستان باغستان بخش مرکزی شهرستان فردوس واقع شده‌است. این اثر در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۴۲۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آب‌انبار شاهزاده‌های شیرخانه آب‌انباری مربوط به دوره تیموریان است و در شهرستان خواف، بخش مرکزی، روستای لاج واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۴۹۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
آب‌انبار سقاخانه کوریچان مربوط به دوره قاجار است و در لار، محله کوریچان، ضلع شرقی خیابان مدرس جنوبی واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۷۵۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
آب‌انبار نه حصار مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان گرمسار، بخش مرکزی، دهستان حومه، کنار جاده روستای نوحصار واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۰۲۴۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
آب‌انبار دخمه صفائیه مربوط به دوره پهلوی است و در یزد، انتهای خیابان صفائیه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۷۶۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پس چونکه سرافکنده و رنجور بماندست هر شاخ که از میوه و گل کشت گرانبار
آب‌انبار عمارت مربوط به دوره قاجار است و در میامی، بافت قدیم شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۳۰ تیر ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۲۷۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ز جوش لاله گرانبار شد چنان دل سنگ که تاب در کمر کوهسار پیدا شد
درین ضعف آن قدر دارم ز بیماری گر انباری که بر بومی که پهلو می‌نهم قبریست پنداری
گر ازین انبار خواهی بر و بر نیم‌ساعت هم ز همدردان مبر
بر خود میندهی بارم و این خوش که مرا بر دل از سیم سرین تو گرانباری هست
کمان هیئت ولیکن تیز رفتار که دید اینسان سبک سیر و گرانبار
گرانبار آنچنان از محنت و غم که نتوانست خوابم برد یکدم
آب‌انبار تل گنبد سیراف مربوط به سده‌های اولیه دوران‌های تاریخی پس از اسلام است که در شهرستان کنگان، بخش مرکزی، شهر بندر طاهری واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۳۲۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عزیزان از تعلق سخت در رفتن گرانبارم کسی خواهم درین طوفان نخست اسبابم اندازد
آب‌انبار از آثار داستانی هوشنگ مرادی کرمانی است که در سال ۱۳۹۲ چاپ و منتشر شد و در سال ۱۳۹۷ به چاپ هفتم رسیده‌است.
آب‌انبار چاله خشتی ، واقع در بخش مرکزی شهرستان پیشوا یکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی مرکز شهر پیشوا در استان تهران است.در۲۳مهرماه ۱۳۸۴ به شماره ثبت ۱۳۵۶۲توسط میراث فرهنگی ایران به ثبت ملی رسیده است.
همه ساله محصول قشلاق خوار کند نقل انبار خود بار بار
این کانال‌ها به تدریج طی چهار پنج قرنِ گذشته به شکل نیم دایره‌هایی دورِ هستهٔ اولیهٔ شهر حفر شده و گسترش یافته‌اند. کاربرد اصلی آن‌ها جابجایی بار و محصولاتِ وارداتی از کشتی‌ها به انبارها و تجارتخانه‌ها و بالعکس از آنجا به بندرگاه بوده‌است.