امتحان

امتحان

معنی کلمه امتحان در لغت نامه دهخدا

امتحان. [ اِ ت ِ ] ( ع مص ) بیازمودن. ( مصادر زوزنی ) ( ترجمان ترتیب عادل ). آزمودن. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). آزمایش کردن. ( ناظم الاطباء ) ( فرهنگ فارسی معین ). || ( اِمص ) آزمایش. تجربه. ( ناظم الاطباء ) ( فرهنگ فارسی معین ). آزمون. ( فرهنگ فارسی معین ) :
در جنب سخاش بحر و کان را
کس قوت امتحان ندیده ست.خاقانی.چون طبع طفیل آرزو بود
حالیش به امتحان شکستم.خاقانی.من همی دانستمی بی امتحان
لیک کی باشد خبرهمچون عیان.مولوی.گر جان طلبی فدای جانت
سهل است جواب امتحانت.سعدی.دماغ خون من چون اشک رنگی بر نمی آید
گر استغنا نگیرد دست وتیغت امتحان دارد.میرزا بیدل ( از آنندراج ).- امتحان تجدیدی ؛ اگر شاگردی در بعضی از درسها از عهده امتحان برنیاید بار دیگر وی را از همان درسها امتحان کنند و آنرا امتحان تجدیدی گویند. امتحانات تجدیدی مدارس و دانشگاه برحسب معمول در شهریور ماه انجام میگیرد.
- امتحان تستی ؛ هرگونه پرسشهای متعدد و کوتاه است که برای آزمایش هوش یا استعدادهای دیگر و یا معلومات افراد تهیه شده باشد .
- امتحان داخلی ؛ امتحانی که در خود دبستان یا دبیرستان توسط معلمان همان مدرسه انجام می شود. رجوع به امتحان نهایی در همین ترکیبات شود.
- امتحان شفاهی ؛ امتحانی که زبانی انجام پذیرد، معلم می پرسد و شاگرد همانجا و درهمان موقع جواب میدهد.
- امتحان کتبی ؛ امتحانی که معلمان و ممتحنان بطور کتبی و نوشتنی شاگردان رامی آزمایند.
- امتحان کردن . رجوع به امتحان کردن در ردیف خود شود.
- امتحان نسج زنده ؛ بافت برداری. ( فرهنگ فارسی معین ).
- امتحان نهایی ؛ امتحانی که در پایان سال تحصیلی ( خرداد ) یا درشهریور بطور رسمی نه داخلی انجام می گیرد.
- امتحان هوش ؛ پرسشهایی برای آزمایش هوش کسان.
- امثال :
امتحان را گربه نخورده است ؛ بر امتحان کردن ضرری مترتب نشود. ( از امثال و حکم مؤلف ).
|| تفحص و تجسس و تفتیش و جستجو. ( ناظم الاطباء ). || ( مص ) نگریستن و تأمل کردن. ( منتهی الارب ) ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد ) ( از ناظم الاطباء ). نگریستن در عاقبت کاری. ( از متن اللغة ). اندیشیدن پایان کار. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). || روشن و گشاده کردن دل : امتحن اﷲ قلوبهم ؛ خدا دلهای آنان را روشن و گشاده کرد. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || خالص گردانیدن نقره و جز آن به آتش. ( از متن اللغة ) :

معنی کلمه امتحان در فرهنگ معین

(اِ تِ ) [ ع . ] ۱ - (مص م . ) آزمودن . ۲ - (اِمص . ) آزمایش ، تجربه . ج . امتحانات .

معنی کلمه امتحان در فرهنگ عمید

۱. آزمون، آزمایش.
۲. سؤال کردن از دیگری به صورت کتبی یا شفاهی به منظور سنجش اطلاعات او.
۳. آزمایش چیزی به منظور بررسی کارایی یا تناسب آن.

معنی کلمه امتحان در فرهنگ فارسی

آزمودن ، آزمایش
۱ - ( مصدر ) آزمودن آزمایش کردن . ۲ - ( اسم ) آزمایش تجربه آزمون ۳ - آزمایش دل اولیا بگونه گونه بلاها که از حق تعالی بدان آید جمع : امتحانات . یا امتحان نسج زنده . بافت برداری .

معنی کلمه امتحان در دانشنامه عمومی

امتحان (فیلم ۱۹۷۴). امتحان ( انگلیسی: Imtihan ) یک فیلم به کارگردانی مادان سینها در ژانر دلهره آور است که در سال ۱۹۷۴ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به وینود کانا، تانوجا و بیندو اشاره کرد.
امتحان (فیلم ۱۹۹۴). امتحان ( به هندی: Imtihaan ) فیلمی محصول سال ۱۹۹۴ و به کارگردانی هری بوجا است. در این فیلم بازیگرانی همچون سیف علی خان، سانی دیول، راوینا تاندون، آسرانی، گلشن گروور، شاکتی کاپور، دالیپ تاهیل ایفای نقش کرده اند.
این فیلم در ایران توسط مؤسسه هنر هشتم دوبله و پخش شده است.
ویکی ( سیف علی خان ) خوانندهٔ محبوبی است که با پریتی ( راوینا تاندون ) آشنا شده و عاشق او می شود. او اجازه ازدواج با او را از پدرش می خواهد که فوراً تأیید می کند. پریتی تمایلی به ازدواج ندارد اما به خاطر پدرش موافقت می کند. خیلی زودی، پدرش بیمار می شود و پریتی به او قول می دهد که دربارهٔ گذشته اش به ویکی چیزی نگوید.
چند سال قبل، پریتی برخلاف میل پدرش عاشق راجا ( سانی دئول ) شده و با او ازدواج کرده بود. اگرچه این دو با هم بسیار خوشحال بودند، اما زمانی که راجا درگیر تصادف و بعد ناپدید شد، به طرز بی رحمانه ای از هم جدا شدند. پریتی به خانه پدرش بازگشت و در آنجا متوجه شد که باردار است. او یک دختر به دنیا آورد؛ با این حال، پدرش نوزاد را به یتیم خانه فرستاد.
پس از ازدواج با ویکی، پریتی از او کاملاً راضی است. او در یتیم خانه با دخترش پینکی آشنا می شود و تصمیم می گیرد او را به طور قانونی به فرزندی قبول کند. ویکی که از ارتباط پریتی با پینکی اطلاعی ندارد، با فرزندخواندگی مخالفت می کند، زیرا او مشتاقانه منتظر است که روزی فرزندان خود را داشته باشد. پریتی مرتب به ملاقات می رود. با این حال، یک غریبه نیز با پریتی تماس می گیرد. او تماس های تلفنی زیادی از شخصی دریافت می کند و بارها در مورد بیرون رفتن خود به ویکی دروغ می گوید. ویکی که متقاعد شده پریتی رابطه ای خارج از ازدواج دارد، او را دنبال می کند. معلوم شد که راجا، شوهر اولش، که زنده است و می خواهد پینکی را به فرزندی قبول کند، به او تلفن می کند. ویکی وقتی متوجه این موضوع می شود، کم کم تمام حقیقت را می فهمد و قبول می کند که پینکی را به فرزندی قبول کند. در ادامه اتفاقاتی رخ می دهد که منجر به مرگ راجا می شود.
• سیف علی خان در نقس ویکی
• راوینا تاندون در نقش پریتی
• سانی دئول در نقش راجا
• شاکتی کاپور در نقش شیکار
• دالیپ تاهیل در نقش دیندایال خانا
• گلشن گروور در نقش گلشن
• موهان جوشی در نقش کی کی
• آسرانی در نقش نادو
• آوتار گیل در نقش دکتر پاندی
• شامی در نقش مدیر یتیم خانه

معنی کلمه امتحان در دانشنامه آزاد فارسی

اندازه گیری دانش یا مهارت فراگیر. فراگیر، به دانش آموز، دانشجو، کارآموز، و هر شخصی اطلاق می شود که طبق برنامه ای معین به فراگیری درسی می پردازد که با هدف یادگیری موضوعی معین به او داده می شود. امتحان، یکی از ابزار سنجش تغییر میزان دانسته های فرد است که معمولاً، به صورت کتبی، شفاهی، یا عملی برگزار می شود. معیار سنجش توانایی دانسته های فراگیران، معمولاً نمره است که در ایران، دامنه ای میان صفر و بیست دارد. زمان برگزاری امتحان در ایران، در نظام قدیم و نظام جدیدآموزش و پرورش تفاوت دارد. در نظام قدیم، سال تحصیلی به سه قسمت سه ماهه، یا سه ثلث، تقسیم می شد و در پایان هر ثلث، از فراگیران امتحان می گرفتند. از ۱۳۷۹، امتحان به صورت نیم سالی، ترمی، درآمده است و دانش آموزان دوبار، در پایان هر نیم سال، امتحان می دهند. امتحان هایی که در ایران برای ارزش یابی دانسته های دانش آموزان مدارس برگزار می شود، به اختصار عبارت اند از امتحان داخلی که در پایان هر نیم سال تحصیلی و در داخل مدارس برگزار می شود؛ امتحان نهایی یا امتحان هماهنگ استانی منطقه ای که در پایان هریک از مقاطع سه گانۀ تحصیلی ابتدایی، راهنمایی تحصیلی، و متوسطه برگزار می شود؛ امتحان متفرقه یا امتحان داوطلبان آزاد، ویژۀ کسانی که امکان حضور رسمی در مدرسه را ندارند؛ و کنکور یا آزمون ورود به دانشگاه. امتحان های دانشگاه ها و مدارس عالی به صورت نیم سالی است. این امتحانات که برای ارزش یابی دانسته های دانشگاهی در ایران برگزار می شود، به اختصار عبارت اند از امتحان پایان نیم سال، امتحان معرفی به استاد که با شرایط ویژه، برای دانشجویانی برگزار می شود که در کلاس های درسی حضور نداشته اند و امتحان جامع تحصیلات تکمیلی دورۀ دکتری.
امتحان (منطق). (در لغت به معنای آزمودن) در منطق، آزمودنِ مخاطب (= طرف بحث) در حجت آوردن و روشن ساختن اندازة توانایی او در کار استدلال. به عقیدة ابن سینا، هدف از امتحان، شناخت میزان توانایی مخاطب در معرفت قیاسات است. زمانی که قیاس به منظور استکشاف حال مخاطب به کار گرفته شود و گمراه کردن و ناتوان ساختن او مورد نظر نباشد، قیاس را قیاس امتحان یا قیاس امتحانی و یا قیاس ممتحن گویند.

معنی کلمه امتحان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] امتحان (ابهام زدایی). واژه امتحان ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • امتحان، آزمایش یا آزمودن، از راه های شناخت موضوعات در فقه• امتحان (منطق)، بررسی و آزمون و روشن ساختن قدرت مخاطب در حجت و استدلال
...

معنی کلمه امتحان در ویکی واژه

جمع امتحانات؛ سئوال کردن بصورت کتبی یا شفاهی برای سنجش میزان اطلاعات و آموخته‌های جواب دهنده؛ آزمودن.
آزمایش، تجربه.

جملاتی از کاربرد کلمه امتحان

حد پایین نمره برای کامیابی در امتحان نمره ۴۰ است که معادل نمره ۸ در ایران می‌شود.
مشفقی گر کرد جور و امتحان عقل باید که نباشد بدگمان
به جهان رنگ فنا اثر غم امتحان دگر مبر بر محرمان ستم است اگر زرگل رسد به محک زدن
ترا که ابن یمینی چو هست آن قدرت ردیف مدحت من کن بامتحان گوهر
زائران آرزوهای خود را بر این لوحه‌ها می‌نویسند و به امید تحقق بخشیدن این آرزوها، لوحه‌ها را به معبد می‌سپارند. بیشتر مردم تندرستی، کامیابی در کسب و کار، قبول شدن در امتحان‌هایی مانند کنکور، عشق یا ثروت را آرزو می‌کنند.
بازگشت، همچنین معرف چهرهٔ جدیدی به عنوان بازیگر برای سینمای ایران بود. آرمان با این فیلم درخشید. او مشکل لهجه داشت، اما بار دیگر با بهره از شیوهٔ امتحان‌شدهٔ استفاده از دوبلهٔ همزمان، به وسیلهٔ کاظم محمودیان، این اشکال نیز برطرف شد».
عبارت «اجبار تدریس» از قیاس اتفاقات درون شبکه عصبی با یک دانش‌آموزی که می‌خواهد یک امتحان چند بخشه بدهد آمده‌است، به طوری که جواب هر بخش وابسته به جواب بخش قبلی است. در این روش، به جای نمره دادن در آخر به تمامی بخش‌ها، برای هر بخش جداگانه نمره داده شده و دانش‌آموز با استفاده از جواب‌های درست، به حل کردن بخش‌های بعدی می‌پردازد.
شما چیزی را یاد نمی‌گیرید، مگر بعد از اینکه امتحان آن را دادید.
برخلاف امتحان شنیداری، زمان اضافه‌ای جهت انتقال جواب‌ها از دفترچه سوالات به پاسخنامه به شما داده نمی‌شود.
خواب در دیده نظاره شود چون دهد می به امتحان مهتاب
از بسکه در امتحان کشندش پیدا گردد همه نهانش
امتحان هم‌چون تصرف دان درو تو تصرف بر چنان شاهی مجو
مردم و بر من نبخشود و کنون باز از هوس امتحان تازه می خواهم که در کارش کنم
در ره این ترس امتحانهای نفوس هم‌چو پرویزن به تمییز سبوس
نمودی یک وفا دادیم پیشت داد جانبازی بی او امتحانی نیز در بیداد کن ما را
لومکس در روز ۳۰ مه ۱۹۱۹، در ادینبرو به دنیا آمد. او در سن ۱۶ سالگی بعد از شرکت در امتحان ورودی سازمان خدمات کشوری و استخدام در اداره پست، دبیرستان سلطنتی ادینبرو را ترک کرد. روز ۸ آوریل ۱۹۳۶، او صاحب شغل کارمند بایگانی و اپراتور تلگراف شد.
مطالبات دانشجویان عبارت بود از: استعفای هیئت رئیسه دانشگاه زنجان و تعلیق دو روزه امتحانات دانشگاه، برکناری و محاکمه قضایی معاون دانشجویی دانشگاه زنجان، عدم برخورد با تحصن کنندگان، پیگیری پاسخ وزیر علوم در مجلس.
در رشته‌های علمی یک مدرک نهایی عموماً دکترای فلسفی (پی اچ دی) است. نخستین بخش یک پی اچ دی به یک تا سه سال زمان برای تکمیل نیاز دارد. پس از این دوره یک امتحان جامع یا تعدادی امتحان برگزار می‌شود. با گذراندن این دوران دانشجو وارد یک دوره دو تا چهار ساله می‌شود که طی آن باید یک تز دکترا بنویسد و دانش بشری را در آن زمینه گسترش دهد. این تز دانشگاهی به‌طور متوسط در ۲۵۰ تا ۴۵۰ صفحه نوشته می‌شود.
پس از دورهٔ استبداد صغیر، وزیری دوباره به ارتش بازگشت و در سال ۱۲۸۸ به او درجهٔ کلنل (سرهنگ) اعطا شد و کنترل استرآباد، سمنان و دامغان به وی سپرده شد. اما وقتی در سال ۱۲۸۹ قوام السلطنه به وزارت جنگ منصوب شد و دستور داد که تمام افسران نظامی خلع درجه شوند و برای کسب مجدد درجه مجبور به قبولی در امتحانات نظامی‌باشند، وزیری در این امتحانات مردود شد و نتوانست درجهٔ کلنلی را دوباره به دست یابد و با تنزلِ سه درجه، به درجهٔ سلطانی (سروانی) رسید و به معاونت یکی از فوج‌های سواره‌نظام تهران منصوب شد. با این حال او نزد دوستانش به «کلنل وزیری» مشهور باقی ماند.
آب و آتش آمد ای جان امتحان نقد و قلبی را که آن باشد نهان