افندی. [ اَ ف َ ] ( ترکی ، اِ ) لقبی است در عثمانی بمنزله آقا در فارسی. ( ناظم الاطباء ). و این کلمه در ترکی از بیگ محترم تر است. مأخوذ از یونانی و در ترکی عثمانی بمعنی آقا. ( یادداشت مؤلف ). افندی. [ اَ ف َ ] ( اِخ ) عبداﷲبن عیسی اصفهانی الاصل ، سپس در تبریز سکونت کرد. وی از مشاهیر علمای امامیه و از معروفترین آثار او «ریاض العلماء» است که در چند مجلد تألیف شده است. او در حدود سال 1130 هَ. ق. در تبریز درگذشت. ( از الاعلام زرکلی ج 2 ص 573 ذیل عبداﷲ ). و رجوع به روضات الجنات شود.
معنی کلمه افندی در فرهنگ معین
(اَ فَ ) [ تر. ] ( اِ. ) مأخوذ از لاتین ، به طریق احترام به جای «آقا» به بزرگان اطلاق می شود.
معنی کلمه افندی در فرهنگ عمید
۱. آقا. ۲. (صفت ) [مجاز] صاحب، مالک. &delta، این کلمه در ترکی عثمانی به طریق احترام به جای کلمۀ آقا به علما و نویسندگان و سایر اشخاص اطلاق شده است.
معنی کلمه افندی در فرهنگ فارسی
این کلمه درترکی عثمانی بطریق احترام بجای کلمه آقابعلمائ ونویسندگان وسایراشخاص اطلاق شده است ( اسم ) بطریق احترام ببزرگان ترک اطلاق شود و نیز باخر نام رجال افزوده شود . عبد الله بن عیسی اصفهانی الاصل سپس در تبریز سکونت کرد .
معنی کلمه افندی در دانشنامه عمومی
افندی ( به ترکی استانبولی: Efendi ) یکی از عنوان های محترمانه به معنای «جناب» و «آقا» و «سرکار» بود که در زمان امپراتوری عثمانی کاربرد زیادی داشت و امروزه در ترکیه به معنای جناب برای آقا و سرکار برای خانم به کار می رود. برای مثال ( به ترکی استانبولی: Bay Efendi یا Bayan Efendi ) . این لغت در کاربرد محاوره ای امروز خود به معانی متعددی در قالب دوستانه برای فراخواندن شخصی مذکر که با نیم نگاهی در معنی آن در فرهنگ جدید کشور ترکیه به معنی آقا، برادر، عمو جان نیز استفاده گسترده ای دارد. واژه افندی تحریف شدهٔ واژه یونانی «آفنته» به معنی آقا است ( در یونانی قدیمی آؤثنتس، به معنی صاحب اختیار ) . لقب افندی معمولاً پس از نام افراد می آمد و نشانگر سطح سواد بالای فرد یا برخورداری وی از منصب دولتی بود. در زمان عثمانی بیشترین پسوند در نام مردان صاحب منصب پس از آقا واژه افندی بود. افندی ها در زمان عثمانی معمولاً بیشتر از دانش آموختگان مدرسه رشدیه یا مدارس دینی بودند. نمونه هایی از افراد با لقب افندی: عباس وسیم افندی، شوقی افندی • افندی ( تلفظ عربی مصری: ) یک عنوان برای مردی با تحصیلات عالی یا موقعیت اجتماعی در یک کشور شرقی ( مدیترانه ای یا خاورمیانه ) در نظر گرفته می شد. این عنوان مشابه اسکوایر، و پایین تر از بیگ در مصر در دوره سلسله محمدعلی پاشا بود، و در میان مصریان بسیار استفاده می شد. • افندی هنوز هم در مصر، اردن و ترکیه ( و همچنین برخی دیگر از دولت های سابق عثمانی ) به عنوانی برای تجلیل استفاده می شود.
معنی کلمه افندی در دانشنامه آزاد فارسی
اَفَنْدی کلمه ای ترکی عثمانی مأخوذ از زبان یونانی به معنی آقا. پس از فتح قلمرو بیزانس (روم شرقی) به دست سلجوقیان در آسیای صغیر این عنوان به فرهنگ اسلامی راه یافت. عنوان مزبور به تدریج در میان ترکان عثمانی رواج یافت. درپی اصلاحات عصر تنظیمات (۱۲۵۵ ق/۱۸۳۹) القاب نیز قاعده مند شدند و لقب افندی فقط به مردان دینی و دیوانی اختصاص یافت و برای نظامیان و مردم عادی از واژۀ بَیْ (بیگ) استفاده شد. استفاده از این عنوان برطبق قانون در ۱۹۳۴ لغو شد. امروزه کلمۀ افندی، به معنی آقا، برای عموم مردم به کار می رود و به صورت بَی افندی و خانم افندی رواج دارد.
معنی کلمه افندی در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] افندی (ابهام زدایی). افندی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • محمد افندی بالدیرزاده، از مؤلفان ترک در قرن یازدهم که مدرس، قاضی و شاعر• محمدافندی بهائی، فقیه و متکلم عثمانی• شیخ الحاج محمد افندی، از روحانیون ترکیه و از مؤسسان جمعیت سیاسی مذهبی «اتحاد محمدی» یا «فرقه محمدیه» یا «جمعیت محمدیه» در ۱۹۰۹• آتا افندی، از مشایخ مجاهد و استعمارستیز ترکیه در قرن چهاردهم هجری/ نوزدهم و بیستم میلادی• احمد افندی جاهدی، صوفی و شاعر اوایل قرن یازدهم، بنیانگذار شاخه جاهدیه از طریقت خلوتی ـ عشاقی• بالی افندی صوفیانی، از متصوّفه ترک قرن دهم و از شارحان فصوص الحکم• بهجت مصطفی افندی، دانشمند و پزشک عثمانی• بهلول بهجت افندی، فقیه، مورخ و فیلسوف قرن سیزدهم و چهاردهم• جودی افندی طرابزونی ، عالم و شاعر متأخر ترک • چتالجه لی علی افندی، شیخ الاسلام و مفتی حنفی در دوره عثمانی• حامدافندی، فقیه و شیخ الاسلام حنفی قرن دهم• حسن فهمی افندی، شیخ الاسلام عثمانی• شوقی افندی، ملقب به شوقی ربانی (۱۳۱۴ـ۱۳۷۷/ ۱۳۳۶ ش) فرزند ارشد دختر عبدالبهاء ...
معنی کلمه افندی در ویکی واژه
مأخوذ از لاتین، به طریق احترام به جای «آقا» به بزرگان اطلاق میشود.
جملاتی از کاربرد کلمه افندی
پس از آغاز عملیات، گروه جنگهای نامنظم با هدایت مصطفی چمران که مسئولیت محافظت از منطقه عقب تیپ دوم لشکر ۹۲ اهواز را به عهده داشتند، در روستای ابوحمیظه، واقع در ۵ کیلومتری جاده سوسنگرد موفق شدند چند دستگاه تانک عراقی را منهدم و نیروهای دشمن را از آنجا دور کنند و در نتیجه نیروهای عراقی در شمال غرب سوسنگرد به مواضع پدافندی خود در تپه االلهاکبر و دهلاویه عقبنشینی کردند.
واژه افندی تحریفشدهٔ واژه یونانی «آفنته» به معنی آقا است (در یونانی قدیمی آؤثنتس، به معنی صاحب اختیار).
افندیها در زمان عثمانی معمولاً بیشتر از دانشآموختگان مدرسه رشدیه یا مدارس دینی بودند.
فرماندهی ارتش عراق با مشاهده پیشروی نیروهای ایرانی به طرف مرز، لشکرهای ۵ و ۶ خود را عقب کشاند. به نظر میرسید این عقبنشینی با دو هدف انجام شده باشد: یکی جلوگیری از محاصره و انهدام این لشکرها، دیگری تقویت هر چه بیشتر خطوط پدافندی شهرهای بصره و خرمشهر. در پی این عقبنشینی که از ساعات اولیه روز ۱۸ اردیبهشت ۱۳۶۱ آغاز شده بود، نیروهای قرارگاه قدس ضمن تعقیب نیروهای عراقی، تعدادی از آنها را که از قافله عقب مانده بودند، به اسارت خود درآوردند و در نتیجه جاده اهواز–خرمشهر (تا انتهای جنوب منطقهای که توسط قرارگاه نصر به عنوان سرپل تصرف شده بود) و نیز مناطقی همچون جفیر، پادگان حمید و هویزه نیز آزاد شدند.
بوسیسی افندیمو هم محسن و هم مه رو نیپو سر کینیکا چونم من و چونی تو
این مقام دارای ۹ باب یا "در" است که نام ۵ باب از ۹ باب این مقام را عبدالبهاء و باقی را شوقی افندی نامگذاری کردهاست.
چند دویدم سوی افندی شکر که دیدم روی افندی
کام ملوکان جایزه گیری جایزه بخشی کام افندی
مستیم ز جام تو و زان نرگس مخمور رستیم به شاهیت ز شهمات افندی
میرزا عبدالله افندی مؤلف ریاض العلما در سید بودن وی تردید کردهاست و برخی در شیعه بودن او تردید دارند اما ابن شهرآشوب در کتابهای مناقب و معالم خود از «درر و غرر» او یاد کرده و میگوید که اجازه روایت آن را از وی گرفتهاست. علامه مجلسی بر اساس همین نقل او را شیعه دانستهاست همچنین میرزا عبدالله افندی و میرزا حسین نوری بر همین نظر اعتماد دارند.
سامانه تور ام یک، از سیستمهای پدافندی مورد استفاده ایران است که یک سامانه روسی است. از این سامانه در محافظت از تأسیسات هستهای در ایران استفاده میشود. این سامانه کوتاهبرد، مأموریت مقابله با هواپیماهای بال ثابت، چرخشی و موشکهای کروز را که در ارتفاع متوسط یا کم حرکت میکنند را دارد.
تا روز اجل هر چه بگوییم ز اشعار این است و دگر جمله خرافات افندی
شیر روان شد خوش ز بیانش شیر سیه شد رام افندی
بهاءالله بیان میکند که نوع بشر یکی است و انسانها همانند میوههای یک درخت و برگهای یک شاخه با هم برابر هستند. در منابع بهائی این که انسانها همه اعضای یک خانوادهٔ بشری هستند به عنوان یک اصل اساسی معرفی شدهاست و شوقی افندی اصل یگانگی نوع انسان را محور و جوهر اساسی تمامی تعالیم بهائی میداند.
سلطان غزلهاست و همه بنده اینند هر بیتش مفتاح مرادات افندی
گرگ ز بره دست بدارد چون شنود او قوی افندی
تتیپایش افندی این چه کردی تتیپا ثا تتیپا ای افندی
الیاس افندیاف در ۲۶ مه سال ۱۹۱۴ در شهرستان فضولی امپراتوری روسیه زاده شد. در سال ۱۹۳۸، در دانشگاه تربیت مدرس آذربایجان به نام لنین فارغالتحصیل شد.
اس-۳۰۰ شباهت زیادی به سامانه پدافندی آمریکایی امآیام-۱۰۴ پاتریوت دارد. مدلهای پیشرفتهتر اس-۳۰۰ توانایی اجرای تاکتیک «بزندررو» را دارند که بقاپذیری آنها را در شرایط جنگی افزایش میدهد و در شرایط ویژه میتوانند در نقش سلاح تهاجمی عمل کنند؛ برای مثال موشکهای اس-۳۰۰ چینی مستقر در تنگه تایوان توانایی حمله به فضای هوایی تایوان را دارند و تهدیدی برای تمام هواپیماهای آمریکایی بهشمار میروند که ممکن است در درگیری احتمالی به کمک این کشور بیایند؛ اس-۴۰۰ با نام ناتو سام-۲۰ سیستم موشکی تکاملیافته اس-۳۰۰ است که در سال ۱۹۹۹ معرفی و از سال ۲۰۰۶ وارد فعالیت در ارتش روسیه شدهاست. این سامانه در تاریخ ۱۳ آوریل سال ۲۰۱۶ میلادی از طریق بندر بازرگانی انزلی وارد ایران شد.